Jump to content

Bästa dieten på SVT


Borje

Recommended Posts

Tja, någon gång måste dom kanske ge med sig för att inte helt förlora sin trovärdighet. Vad mig anbeträffar har det dock redan inträffat. Jag kommer aldrig mer lita på SVT eller etablissemanget vad gäller viktiga frågor eftersom jag kunnat konstatera att det kan ljuga om vad som helst och gör så rutinmässigt. Journalisterna på SVT är dock förmodligen lika lurade som vi andra. Det här är frågan om ett systemfel.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, patrix said:

Journalisterna på SVT är dock förmodligen lika lurade som vi andra.

Det ska bli spännande att se hur de hanterar det här "experimentet". De är ju inte bundna till ett inköpt "format", som i Biggest Loser.

SVT:s egen beskrivning av sitt "format", som naturligtvis måste innehålla dramatik med gräl och "kroppar som protesterar":

"Experiment där par testar olika dieter

Fyra svenska par ställs under en månad inför utmaningen att bryta med gamla vanor och följa nya dieter. Experimentet leds av två av Sveriges mest framstående kostforskare Kerstin Brismar och Ulf Risérus som kontrollerar förändring i fettmassa, blodvärden och allmänt hälsotillstånd. Dietinspiratörerna är Lisa Andersson, Mia Rundlöf, Emil Spanos och Mattias Kristiansson. Det blir en månad av sötsug, vardagsgräl och kroppar som protesterar mot det nya. Men också insikter om hur ganska små kostförändringar kan ge stora resultat. Dessutom gör vi utblickar till den mest aktuella internationella kostforskningen."

Tydligen blir det Mia Rundlöf som ska inspirera LCHF:arna och Mattias Kristiansson som ska coacha veganerna. Lisa Andersson tar kanske hand om de två som ska ägna sig åt intermittent fasta, hon har en del om fasta på sin blogg. I så fall blir det "förskolekocken" Emil Spanos som ska vägleda till Medelhavskosten. Eftersom medelhavskost kan betyda i stort sett vad som helst blir det spännande att se vad han väljer. Blir det Livsmedelsverkets variant med pasta och fullkornsbröd, eller Aseem Malhotras Pioppi-diet utan vare sig socker, bröd eller pasta?

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Lisa Andersson informerar (via instagram!):
"?? Exciting News! This fall on @svt I’m gonna be coachning a couple willing to adopt a healthier lifestyle in intermittent fasting. The show starts at october 16th at 21.00, #svt1 . Tillsammans med @svtvetenskap har jag under våren spelat in programmet. Idéen är att låta fyra par testa varsin diet för att inspirera tittarna till att hitta just sin favorit. Jag representerar och inspirerar till #periodiskfasta och #52dieten i synnerhet. De andra dieterna är vegansk kost, lchf och medelhavskost och coachas av mina härliga coach-kollegor @mattias_kristiansson@vegomagasinet , @miarundloflchf och @forskolekocken . Det har varit otroligt kul och spännande att spela in och ska bli ännu mer spännande att se vad ni tycker om programmet. Boka in 16/10 i kalendern redan nu så ni inte missar???"
 
 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

11 timmar sedan, Borje sade:

Fyra svenska par ställs under en månad inför utmaningen att bryta med gamla vanor och följa nya dieter.

Vill det sig illa, kommer kanske LCHF-paret under den månaden inte att komma ur den första dåsiga perioden, som många känner av. Å andra sidan kommer de kanske, som jag, snabbt känna av fördelarna av att växla över till LCHF.

Jag kände egentligen inte av några större problem annat än att jag kände en märklig klarhet i hela kroppen och ganska snabbt fick mitt närminne kraftigt förbättrat - dessutom började minnas namnen på bardomskamrater och deras telefonnummer sedan 70 år tillbaka.

Det är möjligt att man, efter ha passerat 80-årsåldern, kan ha lättare för övergången än yngre människor,  kanske för att upplevelsen av positiva förändringar uppfattas tydligare - kunna sätta ut blodtrycksmedicin och ändå mäta upp blodtryck som i 30-årsåldern. Slippa diabetes 2 med perfekt blodsocker (både korttids som långtids).  Möjligen kunde utsättandet av statinpreparat mot lipidprofilen också medverkat till alla förbättringar. Nu slipper jag all medicin.

Har SVT valt fullt friska försökspersoner?

Skall i varje fall bli intressant att följa experimentet.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

En månad är förvisso kort tid för att se alla för- och nackdelar med olika dieter. Symptomen på den vitaminbrist som följer på vegankost kan ju ta åratal att visa sig...

Å andra sidan verkar ju Kostdoktorns tvåveckorsutmaning fungera för de flesta.

Eftersom programmen spelades in i våras och ska sändas i oktober kunde det vara intressant att se en uppföljning efter att inspelningarna har visats. Hur många har fortsatt att följa kosten/dieten? Hur fungerar de olika kosterna/dieterna i vardagslivets alla påfrestningar?

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Första avsnittet av "Bästa dieten" sänds ikväll klockan 21. Men det ligger redan ute på SVT Play:

https://www.svtplay.se/video/19666442/basta-dieten/basta-dieten-sasong-1-oh-my-god-dar-ryker-ju-allt

Jag tänker nog "tjuvkika" på programmet någon gång under dagen. Men jag kanske ska vänta med en recension till efter ordinarie sändningstid?

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag har nu sett det första programmet i svt:s ”vetenskapsreality” Bästa dieten två gånger. Tyvärr är det mera realitysåpa än vetenskapsprogram.

Två av ”dieterna”, LCHF och 5:2, presenterades lite utförligare. Man intervjuade tevekändisläkaren Michael Mosley som fick berätta hur förvånad han blev över 5:2 dietens popularitet i Sverige. En ung amerikansk kvinnlig forskare talade om viktnedgång med hjälp av intermittent fasta och redovisade sin slutsats att generell kalorireduktion är effektivare eftersom det är färre avhoppare från den dieten.

LCHF presenterades som ”mindre kolhydrater och mer protein”. Jo, det kom ett tillägg om att det behövdes fett också. Vetenskapligheten fick representeras av ett superenkelt diagram om sambandet mellan glukos och insulin i blodet. Jag kan inte minnas att det sades något om insulinets funktion i kroppen. I ett annat klipp fick ”inspiratören” Mia Rundlöf berätta om de fördelar hon upplevt med kosten.

Jag väntar ivrigt på nästa program, där jag hoppas att de presenterar de vetenskapliga grunderna för veganismen och Livsmedelsverkets tallriksmodell.

 

 

 • Like 7
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker det var otur att LCHF hamnade hos familjen med den föräldralediga pappan som verkade tämligen bortkommen i det nya, fina köket. Det medelålders paret som kallades "livsnjutare" kunde nog ha trivts med LCHF. De var vana att laga mat från riktiga råvaror. När han skulle laga hamburgare började mannen med att ta fram köttkvarnen och mala köttfärs.

SVT har lagt ut en lista med "alla recept" som de olika deltagarna fick:

https://www.svt.se/recept/program/basta-dieten

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Tycker också en månad känns väldigt lite för att se effekter av ett nytt sätt att äta. Möjligen kan deltagarna gå ner något kilo i vikt. Radikala förändringar inuti kroppen kräver nog mer än några veckor. 

Känns ju också lite problematiskt att utvärdera dieterna, när de det finns så många andra aspekter som motivation, motion, mängd mat och hur strikt de följt kostråden. Tror ju knappat SVT vaktar deltagarna dygnet runt. Alla dieter är ju förövrigt bättre än att leva på godis, läsk och snacks, så vad deltagarna åt innan spelar också in. 

Hade absolut haft svårast med 5:2 dieten personligen. Mår verkligen jättedåligt om jag inte äter ordentligt och får frossa, huvudvärk, trötthet och blir arg som ett bi. Att leva på 500 kalorier på en dag är ju ingenting. Hade tusen gånger hellre käkat till och med vegansk, då man i alla fall får äta sig mätt. 

Men är nog individuellt det där, hur man hanterar fasta eller halv-fasta. Vissa blir väldigt alerta och pigga av kaloriunderskott. Kanske någon gen+dna de fortfarande delar med urtidsmänniskan, att man blir bättre på att jaga vid svält eller ngt? Medan jag uppenbarligen saknar den egenskapen som bara blir passiv och grinig.

Även om programmet inte är direkt är super vetenskapligt, så är det ju ändå rätt underhållande tycker jag! Ska bli intressant att se hur det går. 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Borje sade:

Jag tycker det var otur att LCHF hamnade hos familjen med den föräldralediga pappan som verkade tämligen bortkommen i det nya, fina köket. Det medelålders paret som kallades "livsnjutare" kunde nog ha trivts med LCHF. De var vana att laga mat från riktiga råvaror. När han skulle laga hamburgare började mannen med att ta fram köttkvarnen och mala köttfärs.

SVT har lagt ut en lista med "alla recept" som de olika deltagarna fick:

https://www.svt.se/recept/program/basta-dieten

Jag tycker att det var ”tur” att livsmedelsverkets rekommendation hamnade hos barnfamiljen som hade hamburgare från snabbmatsrestaurang som fredagsmiddag varje vecka, åt hämtpizza på lördagen, lagade eventuellt något på söndagen och kompletterade med nutellamackor. ?

 • Like 2
 • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

32 minuter sedan, Skärfläcka sade:

Deltagarna är väldigt olika dessutom mycket fokus på att det är svårt att ändra sin matvanor.

Alla dieter innebär att man måste säga nej till vissa saker utom, just det, livsmedelverkets rekommendationer. 

Om man skall se något positivt på saken kan Kerstin Brismar i varje fall anses vara av annat virke än vi sett exempel på i liknande sammanhang.

Något betänksam blir man dock, när man under rubriken:

Bräckligt underlag för att ge kostråd vid typ 2-diabetes

får höra följande:

När en expertgrupp, på uppdrag av Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, utvärderade den vetenskapliga grunden för kostråd vid typ 2-diabetes, blev deras slutsats att det saknas. Myndigheten identifierade också en rad kunskapsluckor inom området ”mat vid diabetes.” ?

För att fylla några av dessa kunskapsluckor är Kostfondens prioriterade mål att det ska initieras en långsiktig studie som undersöker effekten av olika former av kost vid typ 2-diabetes.

                                        -----------------------------------------------------

På mig verkar Kostfondens representanter och eller deras expertis sakna läsförmåga. Den mängd evidensbaserade kostråd bl.a. för diabetiker, som sedan minst ett decennium varit väl kända och validerats av ett 50-tal vetenskapsmän- och kvinnor  betraktas alltså som obefintliga!!!

P.S.

Vad gäller TV-satsningen,  förefaller den  något svår att överblicka för den "oskyldige" (icke-LCHF-tittaren) att reda ut. Under förutsättning att deltagarna verkligen håller fast vid förelagd diet, blir det bara att se fram mot de jämförande resultaten.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Nils Engström said:

Vad gäller TV-satsningen,  förefaller den  något svår att överblicka för den "oskyldige" (icke-LCHF-tittaren) att reda ut. Under förutsättning att deltagarna verkligen håller fast vid förelagd diet, blir det bara att se fram mot de jämförande resultaten.

Jag hade en idé att rekommendera programserien till vänner och bekanta för att de på ett lättillgängligt sätt skulle få ett begrepp om vad LCHF innebär. Den idén har jag slagit ur hågen. Alla dessa snabba klipp och hoppande mellan olika koster och olika människor torde bara förvirra den som inte har rejäla förkunskaper om LCHF.

Sedan har vi den vetenskapliga sidan. Det är dock en Vetenskapsreality det handlar om. De ansvariga forskarna verkar övertygade om att de ska se klara förändringar efter en månad och kanske även skillnader mellan dieterna. Vilka resultat kan man då få fram?

De har fastställt BMI på deltagarna. Alltså kommer man att se viktnedgång, i alla fall på dem som är överviktiga.

De har mätt blodsocker och insulin i blodet. Där vet vi att de vanliga metoderna för att fastställa insulinresistens och diabetes/prediabetes inte fungerar så bra på en person som är omställd till fettförbränning. Blir intressant att se om de vetenskapliga ledarna för experimentet är medvetna om detta.

Så har man naturligtvis mätt ”blodfetterna”. Om två veckor får vi höra om forskarna har gått vidare från 1950-talets totalkolesterol till att tala om LDL eller rentav triglycerider som det största hotet mot hjärthälsan.

Till sist har vi det allmänna fysiska och psykiska välbefinnandet vid olika kost. Hur tar man reda på det? En enkät? Med frågeställningen: Hur mår du – sätt kryss på en skala hur du mår på denna diet!? Nä, vi får hoppas att de hittar något intelligentare sätt att fråga.

En fråga som kommer att ställas är naturligtvis: Kan du tänka dig att fortsätta med detta sätt att äta? Detta är den avgörande frågan.  För att ett visst ätmönster verkligen ska göra nytta för hälsan måste man kunna följa det i många år.

 

 

 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

34 minuter sedan, Nils Engström sade:

När en expertgrupp, på uppdrag av Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, utvärderade den vetenskapliga grunden för kostråd vid typ 2-diabetes, blev deras slutsats att det saknas. Myndigheten identifierade också en rad kunskapsluckor inom området ”mat vid diabetes.” ?

 För att fylla några av dessa kunskapsluckor är Kostfondens prioriterade mål att det ska initieras en långsiktig studie som undersöker effekten av olika former av kost vid typ 2-diabetes.

                                        -----------------------------------------------------

 På mig verkar Kostfondens representanter och eller deras expertis sakna läsförmåga.

Det är nog inte Kostfondens representanter som saknar läsförmåga. Det är SBU som tycker att det finns en kunskapslucka och Kostfondens representanter ser det som ”a low hanging fruit”, dvs de vill fylla den kunskapslucka som SBU anser finns så att SBU reservationslöst ska kunna rekommendera en lågkolhydratkost vid T2 diabetes. Bra, tycker jag. 

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

14 minuter sedan, Borje sade:

Jag hade en idé att rekommendera programserien till vänner och bekanta för att de på ett lättillgängligt sätt skulle få ett begrepp om vad LCHF innebär. Den idén har jag slagit ur hågen. Alla dessa snabba klipp och hoppande mellan olika koster och olika människor torde bara förvirra den som inte har rejäla förkunskaper om LCHF.

Jag är benägen att hålla med dig. Bättre då Skärfläckas tips:

https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/kirurgen-tipsar-så-minskar-du-inflammationer-11794880 

och

https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/läkarna-svarar-på-tittarfrågor-om-inflammationer-och-sköldkörteln-11795046  

som pedagogiskt, naturligt och med humoristisk glimt lägger ut texten - en pensionerad läkare som själv beslutat sig att byta ut medicineringen mot kostomläggming typ LCHF.

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 minuter sedan, Nils Engström sade:

Jag är benägen att hålla med dig. Bättre då Skärfläckas tips:

https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/kirurgen-tipsar-så-minskar-du-inflammationer-11794880 

och

https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/läkarna-svarar-på-tittarfrågor-om-inflammationer-och-sköldkörteln-11795046  

som pedagogiskt, naturligt och med humoristisk glimt lägger ut texten - en pensionerad läkare som själv beslutat sig att byta ut medicineringen mot kostomläggming typ LCHF.

Eller lämpliga avsnitt av tv-serien Doctor in the house (på engelska) som finns på youtube. 

Nisse Simonsson är bra men tilltalar nog mest de som åtminstone är 50+ eller har ulcerös kolit. 

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Skärfläcka sade:

Nisse Simonsson är bra men tilltalar nog mest de som åtminstone är 50+ eller har ulcerös kolit. 

Nog måtte man ändå se Simonsson ge ett ärligt, mänskligt och förtroendeingivande intryck - inte minst genom sin professionella bakgrund - en läkare som gjort upp med sjukvården och återförts till Hippokrates lära om maten som bästa medicin.

"Doctor in the house" är dock utmärkt, läkaren i serien har jag träffat på i några sammanhang tidigare - med en sympatisk, engagerad personlighet, som dyker in i folks kök, sorterar undan huvuddelen av innehållet i deras kylskåp och deltar i matberedningen.  Även om man kan se läkaren ovan som ett fint komplement till Simonsson, ser jag den stabile svensken förmedla de viktiga budskapen på ett suveränt och klart sätt - jag ska testa honom mot mina barnbarn i 30-årsåldern (återkommer i frågan).

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Skärfläcka sade:

Ett riktigt sömnpiller... ? Vaknade precis till slutvinjetten och jag som är intresserad av ämnet! Har ett vagt minne att de som åt LCHF klagade på att allt smakade ägg. Ny diet? LCHE = Low Carb High Egg?

Fanns någon som förväntat något omvälvande? Rörigt - i vanlig ordning inget upplyftande sätt att presentera kost, oavsett vilken typ.

Det verkar på mig som om inget väsentligt av det som innefattas i LCHF-kost någonsin kommer fram, så fort som massmedia skall stå för presentationen. Okunnigt, hafsigt.

Som Borje påpekade om  massmedias presentation runt:

"LCHF som kosten med mindre kolhydrater och mera protein”. 

Kan den som yttrade sig, som hastigast möjligen ha hört Ted Naimans och Benjamin Bikmans okonventionella syn på proteiner och utan mer djupgående förståelse för resonemangens innebörd, satt en ny stämpel på LCHF: 

Det mesta vi ser och hör, visar ju bara att vi aldrig kan räkna med någon påläst redaktör i massmedia.

Vem har föresten sagt att grönsaker inte skulle ingå?

745013498_ScreenHunter_1486Oct_2401_46.thumb.jpg.a3179bb41c8a2875ead6d481e546380c.jpg

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

När de nu ändå gör ett program om olika dieter förväntar man sig att de frågar en sakkunnig person kring varje diet som tydligt och klart går igenom vad varje kost innebär.

Gärna också intervjua personer som levt med sin diet under flertalet år som berättar om olika hälsofördelar, inte bara viktminskning under en period.

Tråkigt när TV journalister uttrycker sig lite slarvigt.

Har inte sett del två men spelade in det.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Nils Engström sade:

"LCHF som kosten med mindre kolhydrater och mera protein”. 

Jag pratade ju för ett tag sedan med en dietist, och hennes uppfattning om LCHF var att det var mycket protein.

Jag tror inte att de lyssnat på någon alls. Jag är helt övertygad om att ordet "fett" är så laddat att de inte uppfattar det överhuvudtaget. Fett kan man inte äta. Punkt. Och äter man då inte kolhydrater, så finns inget annat att öka på än protein.

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Paret som äter LCHF blinkade förbi i början av programmet, de uttryckte sig typ "att allt smakade ägg" och att de snart inte ville äta fler. Efter det, en hastig glimt av hur paret troligen fick smaka en smörkaffe? Sen var det livsmedelsverket och tallriksmodellen som verkligen hade evidens för allt! Tydligen uppdaterar sig livsmedelsverket ständigt, fick man veta. Man skulle också lära sig att äta klimatsmart och det vet väl alla vad det innebär numera( rött kött är värre att äta än att flyga flera gånger om året). Sen växlades det mellan tallriksmodellen, 5;2 och veganerna. LCHFparet kom inte tillbaka. (eller sov jag då?) Jag såg inte första programmet och blev besviken på det här andra. Jag tycker att det andas PKmaffia, inga nyanser alls och vet inte om jag verkligen vill se fortsättningen.

 • Like 4
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Blev ganska besviken när allt LCHF-dieten handlade om var ägg. Det finns ju hur mycket fantastisk, lättlagad mat som helst inom LCHF-dieten. Och vem var kvinnan som skulle vara deras inspiratör - hon var ju helt manisk med äggen? Förmodligen har de klippt ihop det dumt är min gissning. Det blev liksom lite "Ullared" över LCHF delen av programmet, medans de andra dieterna kändes mycket mer seriösa. Där någonstans förlorade SVT mig. Trist!

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ja, program nr 2 var verkligen irriterande på många sätt. Kan aldrig tro att LCHF-familjen fått rådet att enbart äta ägg. Klippningen av den delen av programmet var enbart för att förlöjliga. 

Livsmedelsverket fick stort utrymme med "alla sina vetenskapliga studier" och så miljöaspeketen där veganerna såklart var minst miljöfarliga. Även om de faktiskt fick in en liten passus om sojaprodukter... Nu tror ju inte jag att alla veganer enbart äter närproducerade spannmål och grönsaker. Och att de som äter enlikt tallriksmodellen skulle vara mindre miljöfarliga än vi som äter enligt LCHF, eftersom vi enbart lever på kött?!!

Blodtrycket sköt i höjden. Vet inte om jag kommer att se sista programmet. Tror redan jag vet hur de kommer att vinkla det hela...

 • Like 5
 • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

3 timmar sedan, Effie sade:

Jag pratade ju för ett tag sedan med en dietist, och hennes uppfattning om LCHF var att det var mycket protein.

Ja men dietister vill av ohejdad vana inte närma sig LCHF, ofta av skäl som har med miljöfrågor att göra.  "Det hemska röda köttet" och dess omöjlighet att tillföra en diet annat än som liten del, med hänsyn till den omöjliga globala livsmedelsförsörjningen. 

Vad gäller begreppet LCHF får man söka med ljus och lykta efter dietister som vet vad de talar om. Några sådana träffar vi aldrig på i detta forum.

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Borje sade:

de ”konstiga” dieterna; veganismen med sina solrosfröbullar och märkliga röror och naturligtvis LCHF med sina enorma mängder protein.

Vad vi ser är ännu ett exempel på massmedias oförmåga att ge tittarna en korrekt bild av kosten och dess betydelse. När får vi se exempel på alla diabetiker som fått normalt, lågt blodsocker (normal insulinnivå) eller fått normaliserat blodtryck efter att ha tillämpat LCHF några dagar eller en vecka?

1 timme sedan, Borje sade:

Jag har svårt att ta den här realitysåpan riktigt på allvar. Vi får se om jag omvärderar min idé om den efter nästa veckas avsnitt, när de ska utse en Vinnare av alternativen Femtvå- och Livsmedelsverkstallriken.

Vem vet? Det kan kanske bli så att LCHF:arna efter blodtesten visar upp fina värden. Kanske med lite högre LDL-data som då naturligtvis tolkas totalt felaktigt - förhoppningen ligger på positivt förhöjda HDL-värden.

Det viktiga vore om omvärderingen skedde hos dokusåpans ansvariga. Vad någon av oss andra anser viktigt i sammanhanget, kan vi inte räkna med  komma fram.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, PiaB sade:

Livsmedelsverket fick stort utrymme med "alla sina vetenskapliga studier" och så miljöaspeketen där veganerna såklart var minst miljöfarliga.

Fint att vi får reda på alla tusentals välgjorda studier som talar för att Livsmedelsverkets kostråd är korrekta. 

1 timme sedan, PiaB sade:

Blodtrycket sköt i höjden

Inget problem med LCHF, som gav mig normalt blodtryck efter 25 år med blodtryckssänkande medicin.

 • Like 2
 • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Då sänds alltså det sista avsnittet i Bästadietenrealityn i kväll klockan 21. Det ligger ute på SVTPlay redan.

Redaktionen har faktiskt gjort en sorts uppföljning tre månader efter experimentet (forskarna vill inte kalla det en vetenskaplig studie).

Jag väntar med mina allmänna synpunkter på programserien tills i morgon.

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Borje sade:

Då sänds alltså det sista avsnittet i Bästadietenrealityn i kväll klockan 21. Det ligger ute på SVTPlay redan.

Redaktionen har faktiskt gjort en sorts uppföljning tre månader efter experimentet (forskarna vill inte kalla det en vetenskaplig studie).

Jag väntar med mina allmänna synpunkter på programserien tills i morgon.

Man kan kolla redan nu på SVT play. Spolat igenom nåt avsnitt + sista avsnittet. Känns spontant som att LCHF-paret inte fått så bra coaching och råden där inte varit något vidare + ett gäng faktafel vad gäller LCHF. Skräp-program lite som väntat. En månad är ju dessutom på tok för lite. Många kan ha biverkningar från byte av kost i flera månader. Det enda jag var positivt överraskad av var att den äldre kvinnliga forskaren faktiskt rekommenderade tjejjen att fortsätta med LCHF. Mina fördomar mot äldre forskare och dietister är att de aldrig släpper sin fettskrämdhet.

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 2018-10-24 at 20:50, Vildma sade:

Hej!

Jag tycker som många andra som kommenterat i tråden att SVT presenterar LCHF som LCHP Low Carb High Protein. Jag har alltid trott att SVT är seriösa, men det här är ju uppenbara felaktigheter! Det talas inte alls om att det är fettet som ökas, utan bara ägg, ägg, ägg! Jag mejlade in till SVT nu och det vore nog bra om fler gjorde detta. Här är deras mejladress: kontakt@svt.se

 Programupplägget  var annars intressant tyckte jag .....innan jag såg programmet. 

Hälsar Vildma

 

Mejlade om detta jag med.

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, perra81 sade:

Man kan kolla redan nu på SVT play. Spolat igenom nåt avsnitt + sista avsnittet. Känns spontant som att LCHF-paret inte fått så bra coaching och råden där inte varit något vidare + ett gäng faktafel vad gäller LCHF. Skräp-program lite som väntat. En månad är ju dessutom på tok för lite. Det enda jag var positivt överraskad av var att den äldre kvinnliga forskaren faktiskt rekommenderade tjejjen att fortsätta med LCHF. Mina fördomar mot äldre forskare och dietister är att de aldrig släpper sin fettskrämdhet.

Kerstin Brismar är ordförande i Kostfondens vetenskapliga råd och har framförallt gjort sig känd som förespråkare för 5:2 och kostbehandling av typ 2 diabetiker. 

https://www.kostfonden.se/kerstin-brismar/

Jag tror att Mia Rundlöf gjort ett bra jobb men det är inte hon som gjort klippningen/vinklingen i programmet. 

https://www.instagram.com/miarundloflchf/?hl=sv 

I programmet slänger de faktiskt in brasklappen att det unga, trötta småbarnsparet och LCHF kanske inte var den bästa kombinationen och det tror jag stämmer. Resultatet hade säkert sett annorlunda ut om ”veganparet” eller ”5:2-paret” hade fått Mia Rundlöf som inspiratör men jag tror inte att man hade fått ett lika ”dynamiskt” program då. Några måste ju vara missnöjda och vad passar inte bättre än att de som äter ”extremdieter” blir missnöjda? 

 • Like 4
Link to comment
Share on other sites

On 10/17/2018 at 5:49 PM, Borje said:

Så har man naturligtvis mätt ”blodfetterna”. Om två veckor får vi höra om forskarna har gått vidare från 1950-talets totalkolesterol till att tala om LDL eller rentav triglycerider som det största hotet mot hjärthälsan.

Igår fick vi alltså veta resultaten av vägning, mätning och blodprovstagning.  Länk till de objektiva mätvärdena finns i kommentaren ovan. Forskarnas subjektiva presentation  av resultatet kan du leta upp på översikten av del 3 här. Och en länk till Vetenskapsredaktionens egen syn på serien finns här.

Vi kan konstatera att forskarna, liksom veteskapsredaktionens klippare, ägnade mest tid åt det s.k. LDL-kolesterolet. Som väntat fick LCHF:arna en liten ökning av detta, från 3 till 3,5. Med hjälp av procenträkning förstoras skillnaderna upp till 21 respektiv 13 procent ökning för LCHF. Efter lite "rådgivning" om att "förbättra" LCHF med mer "växtbaserade fetter" visas en snabb bild på HDL-kolesterolet, som visar en liten ökning för en LCHF:are, vilket är positivt. Bilden med triglyceriderna visas några sekunder och får kommentaren att resultatet är spretigt.

Jag får nog den uppfattningen att vetenskapsredaktionen och tyvärr även de medverkande forskarna bygger sin analys och sina råd till försökspersonerna på gammal forskning. Diet-heart-hypotesen, att intag av mättat fett skulle leda till farligt fett i blodet, avlivades väl slutgiltigt för 30 år sedan? Eller var det tidigare?

Om man är intresserad av hur långt forskningen om riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar har kommit idag, så föreslår jag att man läser denna forskningsrapport av Sarah Hallberg: https://blog.virtahealth.com/blood-lipid-changes-with-ketogenic-diet/

 

 

 

 

 • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Bret Scher, kardiolog från San Diego, har skrivit om kolesterol, hjärthälsa och forskning.

Artikeln finns på Kostdoktorn, i svensk översättning: https://www.dietdoctor.com/se/orsakar-kolesterol-hjartsjukdom-nej-enligt-ny-studie

Citat:

Kan LDL orsaka hjärtjukdom? Debatten fortskrider och nu ifrågasätts återigen den roll LDL kan spela som primär orsak till hjärtinfarkt och stroke.

En ny studie publicerad i Expert Review of Clinical Pharmacology har gått igenom data från över en miljon individer och kommit fram till att LDL inte orsakar hjärtjukdom. Det talar helt emot en annan nyligen publicerad artikel i European Society of Cardiology som menar att LDL är direkt orsak till hjärtsjukdom.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Borje said:

Om man är intresserad av hur långt forskningen om riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar har kommit idag, så föreslår jag att man läser denna forskningsrapport av Sarah Hallberg: https://blog.virtahealth.com/blood-lipid-changes-with-ketogenic-diet/

Jag gissar att en och annan inte har haft tid eller ork att plöja igenom hela Sarah Hallbergs artikel. För dessa, och för de två forskare som dömde ut LCHF som farlig om man inte bytte ut fettet i kosten till fett från växter, har jag här satt ihop ett litet kompendium av artikeln:

What Blood Lipids Actually Do

When we think of various tests as risk factors, we sometime tend to forget what those substances actually do in the body and why their levels change (or not) when we change our diet. For example, we have known for a long time that blood levels of both cholesterol and saturated fat tend to be independent of how much of these nutrients we eat. (Volek Phinney, The Sad Saga of Saturated Fat; Volek Phinney, You Are Not What You Eat)

---

We have spent a few decades studying how the body adapts to a well-formulated ketogenic diet, and have come to recognize a pretty consistent pattern for the changes in most blood lipids, but a quite inconsistent pattern for the calculated LDL cholesterol level in particular. The consistent changes are:

 • a dramatic reduction in serum triglycerides

 • a rise in HDL cholesterol

 • and the same or lower levels of saturated fats in serum triglycerides

As noted above, the one inconsistent variable in this otherwise predictable pattern of change is the calculated serum LDL cholesterol level. For some people, following a ketogenic diet makes their LDL cholesterol go down and for some it does not change. But for a fair number of people the calculated LDL cholesterol value rises, in some cases quite a lot. Thus the key question from this topic is: How important is the calculated LDL cholesterol relative to the other risk factors that have been recently characterized?

Why LDL Cholesterol is Not a Single Number

There are two important limitations of the commonly reported serum LDL cholesterol level. First, the usual test procedure does not actually measure LDL – it reports a calculated value based upon measurements of serum total and HDL cholesterol and triglycerides, along with a number of assumptions. And in particular, when the triglyceride value undergoes a big change, it can skew the calculated LDL value considerably (Volek Phinney 2011). Second, the circulating lipoprotein particles classed as LDL are actually quite diverse in size, and it is now recognized that the smaller, more dense particles (which carry proportionately less triglyceride) are the sub-fraction that is associated with vascular damage and heart disease (Austin 1988, Berneis 2002).

Summary

Biomarkers of cardiovascular disease risk represent our scientific attempt to find a crystal ball that predicts future disease and guides rational therapeutic intervention. In a case where so many different factors are associated with coronary risk, we need to avoid the reductionist temptation to focus on a single tree over the contribution of the entire forest.

Ideally, in the future we will have results on CVD and mortality risk from a large randomized controlled trial pitting a well-formulated ketogenic diet against the best that usual care can offer. In the interim, we have demonstrated that a continuous care treatment including nutritional ketosis in patients with type 2 diabetes improved most biomarkers of CVD risk after one year. The increase in LDL-cholesterol appeared limited to the large LDL sub-fraction; whereas LDL particle size increased, total LDL-P and ApoB were unchanged, and inflammation and blood pressure decreased.


 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Om man är SUPER-intresserad av blodfetter och tar in information via öronen så kan man lyssna på Peter Attia’s blogintervju med    Tom Dayspring, en ledande amerikansk lipolog. Ett sju timmar långt samtal som är uppdelat på fem avsnitt.

https://itunes.apple.com/se/podcast/the-peter-attia-drive/id1400828889?mt=2&i=1000421841517

Jag har själv bara lyssnat på början på första avsnittet och då avhandlade de främst Tom Daysprings förbättrade hälsa under det senaste året då han börjat ta Peter Attias råd om kolhydratrestriktion och fasta vilket lett till en avsevärd viktminskning och förbättrad hälsa. 

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...