Borje

Bästa dieten på SVT

Recommended Posts

3 timmar sedan, Skärfläcka sade:

Ett riktigt sömnpiller... ? Vaknade precis till slutvinjetten och jag som är intresserad av ämnet! Har ett vagt minne att de som åt LCHF klagade på att allt smakade ägg. Ny diet? LCHE = Low Carb High Egg?

Fanns någon som förväntat något omvälvande? Rörigt - i vanlig ordning inget upplyftande sätt att presentera kost, oavsett vilken typ.

Det verkar på mig som om inget väsentligt av det som innefattas i LCHF-kost någonsin kommer fram, så fort som massmedia skall stå för presentationen. Okunnigt, hafsigt.

Som Borje påpekade om  massmedias presentation runt:

"LCHF som kosten med mindre kolhydrater och mera protein”. 

Kan den som yttrade sig, som hastigast möjligen ha hört Ted Naimans och Benjamin Bikmans okonventionella syn på proteiner och utan mer djupgående förståelse för resonemangens innebörd, satt en ny stämpel på LCHF: 

Det mesta vi ser och hör, visar ju bara att vi aldrig kan räkna med någon påläst redaktör i massmedia.

Vem har föresten sagt att grönsaker inte skulle ingå?

745013498_ScreenHunter_1486Oct_2401_46.thumb.jpg.a3179bb41c8a2875ead6d481e546380c.jpg

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När de nu ändå gör ett program om olika dieter förväntar man sig att de frågar en sakkunnig person kring varje diet som tydligt och klart går igenom vad varje kost innebär.

Gärna också intervjua personer som levt med sin diet under flertalet år som berättar om olika hälsofördelar, inte bara viktminskning under en period.

Tråkigt när TV journalister uttrycker sig lite slarvigt.

Har inte sett del två men spelade in det.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, Nils Engström sade:

"LCHF som kosten med mindre kolhydrater och mera protein”. 

Jag pratade ju för ett tag sedan med en dietist, och hennes uppfattning om LCHF var att det var mycket protein.

Jag tror inte att de lyssnat på någon alls. Jag är helt övertygad om att ordet "fett" är så laddat att de inte uppfattar det överhuvudtaget. Fett kan man inte äta. Punkt. Och äter man då inte kolhydrater, så finns inget annat att öka på än protein.

  • Gilla 5
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Paret som äter LCHF blinkade förbi i början av programmet, de uttryckte sig typ "att allt smakade ägg" och att de snart inte ville äta fler. Efter det, en hastig glimt av hur paret troligen fick smaka en smörkaffe? Sen var det livsmedelsverket och tallriksmodellen som verkligen hade evidens för allt! Tydligen uppdaterar sig livsmedelsverket ständigt, fick man veta. Man skulle också lära sig att äta klimatsmart och det vet väl alla vad det innebär numera( rött kött är värre att äta än att flyga flera gånger om året). Sen växlades det mellan tallriksmodellen, 5;2 och veganerna. LCHFparet kom inte tillbaka. (eller sov jag då?) Jag såg inte första programmet och blev besviken på det här andra. Jag tycker att det andas PKmaffia, inga nyanser alls och vet inte om jag verkligen vill se fortsättningen.

  • Gilla 4
  • Ledsen 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Blev ganska besviken när allt LCHF-dieten handlade om var ägg. Det finns ju hur mycket fantastisk, lättlagad mat som helst inom LCHF-dieten. Och vem var kvinnan som skulle vara deras inspiratör - hon var ju helt manisk med äggen? Förmodligen har de klippt ihop det dumt är min gissning. Det blev liksom lite "Ullared" över LCHF delen av programmet, medans de andra dieterna kändes mycket mer seriösa. Där någonstans förlorade SVT mig. Trist!

  • Gilla 6
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, program nr 2 var verkligen irriterande på många sätt. Kan aldrig tro att LCHF-familjen fått rådet att enbart äta ägg. Klippningen av den delen av programmet var enbart för att förlöjliga. 

Livsmedelsverket fick stort utrymme med "alla sina vetenskapliga studier" och så miljöaspeketen där veganerna såklart var minst miljöfarliga. Även om de faktiskt fick in en liten passus om sojaprodukter... Nu tror ju inte jag att alla veganer enbart äter närproducerade spannmål och grönsaker. Och att de som äter enlikt tallriksmodellen skulle vara mindre miljöfarliga än vi som äter enligt LCHF, eftersom vi enbart lever på kött?!!

Blodtrycket sköt i höjden. Vet inte om jag kommer att se sista programmet. Tror redan jag vet hur de kommer att vinkla det hela...

  • Gilla 5
  • Ledsen 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej, 2 min av programmet igår ägnades åt LCHF, dåligt då paret som ska äta enl dieten inte stod ut längre! Inget svar under programmet!

  • Gilla 2
  • Ledsen 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Effie sade:

Jag pratade ju för ett tag sedan med en dietist, och hennes uppfattning om LCHF var att det var mycket protein.

Ja men dietister vill av ohejdad vana inte närma sig LCHF, ofta av skäl som har med miljöfrågor att göra.  "Det hemska röda köttet" och dess omöjlighet att tillföra en diet annat än som liten del, med hänsyn till den omöjliga globala livsmedelsförsörjningen. 

Vad gäller begreppet LCHF får man söka med ljus och lykta efter dietister som vet vad de talar om. Några sådana träffar vi aldrig på i detta forum.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Borje sade:

de ”konstiga” dieterna; veganismen med sina solrosfröbullar och märkliga röror och naturligtvis LCHF med sina enorma mängder protein.

Vad vi ser är ännu ett exempel på massmedias oförmåga att ge tittarna en korrekt bild av kosten och dess betydelse. När får vi se exempel på alla diabetiker som fått normalt, lågt blodsocker (normal insulinnivå) eller fått normaliserat blodtryck efter att ha tillämpat LCHF några dagar eller en vecka?

1 timme sedan, Borje sade:

Jag har svårt att ta den här realitysåpan riktigt på allvar. Vi får se om jag omvärderar min idé om den efter nästa veckas avsnitt, när de ska utse en Vinnare av alternativen Femtvå- och Livsmedelsverkstallriken.

Vem vet? Det kan kanske bli så att LCHF:arna efter blodtesten visar upp fina värden. Kanske med lite högre LDL-data som då naturligtvis tolkas totalt felaktigt - förhoppningen ligger på positivt förhöjda HDL-värden.

Det viktiga vore om omvärderingen skedde hos dokusåpans ansvariga. Vad någon av oss andra anser viktigt i sammanhanget, kan vi inte räkna med  komma fram.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, PiaB sade:

Livsmedelsverket fick stort utrymme med "alla sina vetenskapliga studier" och så miljöaspeketen där veganerna såklart var minst miljöfarliga.

Fint att vi får reda på alla tusentals välgjorda studier som talar för att Livsmedelsverkets kostråd är korrekta. 

1 timme sedan, PiaB sade:

Blodtrycket sköt i höjden

Inget problem med LCHF, som gav mig normalt blodtryck efter 25 år med blodtryckssänkande medicin.

  • Gilla 2
  • Haha 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Då sänds alltså det sista avsnittet i Bästadietenrealityn i kväll klockan 21. Det ligger ute på SVTPlay redan.

Redaktionen har faktiskt gjort en sorts uppföljning tre månader efter experimentet (forskarna vill inte kalla det en vetenskaplig studie).

Jag väntar med mina allmänna synpunkter på programserien tills i morgon.

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, Borje sade:

Då sänds alltså det sista avsnittet i Bästadietenrealityn i kväll klockan 21. Det ligger ute på SVTPlay redan.

Redaktionen har faktiskt gjort en sorts uppföljning tre månader efter experimentet (forskarna vill inte kalla det en vetenskaplig studie).

Jag väntar med mina allmänna synpunkter på programserien tills i morgon.

Man kan kolla redan nu på SVT play. Spolat igenom nåt avsnitt + sista avsnittet. Känns spontant som att LCHF-paret inte fått så bra coaching och råden där inte varit något vidare + ett gäng faktafel vad gäller LCHF. Skräp-program lite som väntat. En månad är ju dessutom på tok för lite. Många kan ha biverkningar från byte av kost i flera månader. Det enda jag var positivt överraskad av var att den äldre kvinnliga forskaren faktiskt rekommenderade tjejjen att fortsätta med LCHF. Mina fördomar mot äldre forskare och dietister är att de aldrig släpper sin fettskrämdhet.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-10-24 at 20:50, Vildma sade:

Hej!

Jag tycker som många andra som kommenterat i tråden att SVT presenterar LCHF som LCHP Low Carb High Protein. Jag har alltid trott att SVT är seriösa, men det här är ju uppenbara felaktigheter! Det talas inte alls om att det är fettet som ökas, utan bara ägg, ägg, ägg! Jag mejlade in till SVT nu och det vore nog bra om fler gjorde detta. Här är deras mejladress: kontakt@svt.se

 Programupplägget  var annars intressant tyckte jag .....innan jag såg programmet. 

Hälsar Vildma

 

Mejlade om detta jag med.

  • Gilla 5
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, perra81 sade:

Man kan kolla redan nu på SVT play. Spolat igenom nåt avsnitt + sista avsnittet. Känns spontant som att LCHF-paret inte fått så bra coaching och råden där inte varit något vidare + ett gäng faktafel vad gäller LCHF. Skräp-program lite som väntat. En månad är ju dessutom på tok för lite. Det enda jag var positivt överraskad av var att den äldre kvinnliga forskaren faktiskt rekommenderade tjejjen att fortsätta med LCHF. Mina fördomar mot äldre forskare och dietister är att de aldrig släpper sin fettskrämdhet.

Kerstin Brismar är ordförande i Kostfondens vetenskapliga råd och har framförallt gjort sig känd som förespråkare för 5:2 och kostbehandling av typ 2 diabetiker. 

https://www.kostfonden.se/kerstin-brismar/

Jag tror att Mia Rundlöf gjort ett bra jobb men det är inte hon som gjort klippningen/vinklingen i programmet. 

https://www.instagram.com/miarundloflchf/?hl=sv 

I programmet slänger de faktiskt in brasklappen att det unga, trötta småbarnsparet och LCHF kanske inte var den bästa kombinationen och det tror jag stämmer. Resultatet hade säkert sett annorlunda ut om ”veganparet” eller ”5:2-paret” hade fått Mia Rundlöf som inspiratör men jag tror inte att man hade fått ett lika ”dynamiskt” program då. Några måste ju vara missnöjda och vad passar inte bättre än att de som äter ”extremdieter” blir missnöjda? 

  • Gilla 4
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 10/17/2018 at 5:49 PM, Borje said:

Så har man naturligtvis mätt ”blodfetterna”. Om två veckor får vi höra om forskarna har gått vidare från 1950-talets totalkolesterol till att tala om LDL eller rentav triglycerider som det största hotet mot hjärthälsan.

Igår fick vi alltså veta resultaten av vägning, mätning och blodprovstagning.  Länk till de objektiva mätvärdena finns i kommentaren ovan. Forskarnas subjektiva presentation  av resultatet kan du leta upp på översikten av del 3 här. Och en länk till Vetenskapsredaktionens egen syn på serien finns här.

Vi kan konstatera att forskarna, liksom veteskapsredaktionens klippare, ägnade mest tid åt det s.k. LDL-kolesterolet. Som väntat fick LCHF:arna en liten ökning av detta, från 3 till 3,5. Med hjälp av procenträkning förstoras skillnaderna upp till 21 respektiv 13 procent ökning för LCHF. Efter lite "rådgivning" om att "förbättra" LCHF med mer "växtbaserade fetter" visas en snabb bild på HDL-kolesterolet, som visar en liten ökning för en LCHF:are, vilket är positivt. Bilden med triglyceriderna visas några sekunder och får kommentaren att resultatet är spretigt.

Jag får nog den uppfattningen att vetenskapsredaktionen och tyvärr även de medverkande forskarna bygger sin analys och sina råd till försökspersonerna på gammal forskning. Diet-heart-hypotesen, att intag av mättat fett skulle leda till farligt fett i blodet, avlivades väl slutgiltigt för 30 år sedan? Eller var det tidigare?

Om man är intresserad av hur långt forskningen om riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar har kommit idag, så föreslår jag att man läser denna forskningsrapport av Sarah Hallberg: https://blog.virtahealth.com/blood-lipid-changes-with-ketogenic-diet/

 

 

 

 

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bret Scher, kardiolog från San Diego, har skrivit om kolesterol, hjärthälsa och forskning.

Artikeln finns på Kostdoktorn, i svensk översättning: https://www.dietdoctor.com/se/orsakar-kolesterol-hjartsjukdom-nej-enligt-ny-studie

Citat:

Kan LDL orsaka hjärtjukdom? Debatten fortskrider och nu ifrågasätts återigen den roll LDL kan spela som primär orsak till hjärtinfarkt och stroke.

En ny studie publicerad i Expert Review of Clinical Pharmacology har gått igenom data från över en miljon individer och kommit fram till att LDL inte orsakar hjärtjukdom. Det talar helt emot en annan nyligen publicerad artikel i European Society of Cardiology som menar att LDL är direkt orsak till hjärtsjukdom.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 hour ago, Borje said:

Om man är intresserad av hur långt forskningen om riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar har kommit idag, så föreslår jag att man läser denna forskningsrapport av Sarah Hallberg: https://blog.virtahealth.com/blood-lipid-changes-with-ketogenic-diet/

Jag gissar att en och annan inte har haft tid eller ork att plöja igenom hela Sarah Hallbergs artikel. För dessa, och för de två forskare som dömde ut LCHF som farlig om man inte bytte ut fettet i kosten till fett från växter, har jag här satt ihop ett litet kompendium av artikeln:

What Blood Lipids Actually Do

When we think of various tests as risk factors, we sometime tend to forget what those substances actually do in the body and why their levels change (or not) when we change our diet. For example, we have known for a long time that blood levels of both cholesterol and saturated fat tend to be independent of how much of these nutrients we eat. (Volek Phinney, The Sad Saga of Saturated Fat; Volek Phinney, You Are Not What You Eat)

---

We have spent a few decades studying how the body adapts to a well-formulated ketogenic diet, and have come to recognize a pretty consistent pattern for the changes in most blood lipids, but a quite inconsistent pattern for the calculated LDL cholesterol level in particular. The consistent changes are:

  • a dramatic reduction in serum triglycerides

  • a rise in HDL cholesterol

  • and the same or lower levels of saturated fats in serum triglycerides

As noted above, the one inconsistent variable in this otherwise predictable pattern of change is the calculated serum LDL cholesterol level. For some people, following a ketogenic diet makes their LDL cholesterol go down and for some it does not change. But for a fair number of people the calculated LDL cholesterol value rises, in some cases quite a lot. Thus the key question from this topic is: How important is the calculated LDL cholesterol relative to the other risk factors that have been recently characterized?

Why LDL Cholesterol is Not a Single Number

There are two important limitations of the commonly reported serum LDL cholesterol level. First, the usual test procedure does not actually measure LDL – it reports a calculated value based upon measurements of serum total and HDL cholesterol and triglycerides, along with a number of assumptions. And in particular, when the triglyceride value undergoes a big change, it can skew the calculated LDL value considerably (Volek Phinney 2011). Second, the circulating lipoprotein particles classed as LDL are actually quite diverse in size, and it is now recognized that the smaller, more dense particles (which carry proportionately less triglyceride) are the sub-fraction that is associated with vascular damage and heart disease (Austin 1988, Berneis 2002).

Summary

Biomarkers of cardiovascular disease risk represent our scientific attempt to find a crystal ball that predicts future disease and guides rational therapeutic intervention. In a case where so many different factors are associated with coronary risk, we need to avoid the reductionist temptation to focus on a single tree over the contribution of the entire forest.

Ideally, in the future we will have results on CVD and mortality risk from a large randomized controlled trial pitting a well-formulated ketogenic diet against the best that usual care can offer. In the interim, we have demonstrated that a continuous care treatment including nutritional ketosis in patients with type 2 diabetes improved most biomarkers of CVD risk after one year. The increase in LDL-cholesterol appeared limited to the large LDL sub-fraction; whereas LDL particle size increased, total LDL-P and ApoB were unchanged, and inflammation and blood pressure decreased.


 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om man är SUPER-intresserad av blodfetter och tar in information via öronen så kan man lyssna på Peter Attia’s blogintervju med    Tom Dayspring, en ledande amerikansk lipolog. Ett sju timmar långt samtal som är uppdelat på fem avsnitt.

https://itunes.apple.com/se/podcast/the-peter-attia-drive/id1400828889?mt=2&i=1000421841517

Jag har själv bara lyssnat på början på första avsnittet och då avhandlade de främst Tom Daysprings förbättrade hälsa under det senaste året då han börjat ta Peter Attias råd om kolhydratrestriktion och fasta vilket lett till en avsevärd viktminskning och förbättrad hälsa. 

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.