Jump to content

”Jag kände mig fri och vacker”


Recommended Posts

Jean-featured

Vill du veta hur man håller den perfekta vikten i årtionden? Jean är en riktig kämpe och här delar hon med sig av hur hon har gjort, även när livet varit motigt av olika anledningar:

Jag heter Jean. Jag är 73 år och pensionär, bor i The Villages, Florida, USA.

När jag växte upp var jag ett knubbigt barn och jag var så var olycklig.
Jag är tvilling och när jag föddes vägde jag 1,8 kilo. När jag växte upp var jag ett knubbigt barn och jag var så var olycklig. Min tvillingbror var normalviktig, men jag var överviktig. Jag såg inte ut som andra barn. De andra skämtade om mig och jag kunde aldrig köpa fina kläder för de fanns aldrig i min storlek. Vid 25 års ålder vägde jag 100 kilo. Jag kommer ihåg att jag åkte till stranden med mina vänner. Min mamma hade sytt en väldigt fin baddräkt till mig. Jag älskade stranden, men kunde se att folk tittade på mig. Några män passerade förbi och kallade mig tjockis. Jag tog så illa vid mig att jag grät hela vägen hem. Det var vändpunkten.
Kilona började rinna av mig…
Jag vet inte hur jag upptäckte lågkolhydratkost. Vad jag vet är att jag åt lika mycket som de andra i min familj, men jag var tjock. Jag kommer inte ihåg om Atkins diet fanns på den tiden, men jag minns att jag pratade med min mamma och vi kom fram till att det måste vara all pasta och allt bröd (vi är italienare) vi åt. Vi åt också efterrätt varje dag. Det här blev min dagliga matsedel under ett helt år: havregrynsgröt till frukost, nötkött, gröna bönor och champinjoner till lunch och middag. Kilona började rinna av mig, kolhydraterna var verkligen boven för mig. Jag gick från storlek 52 till 38-40. Jag kände mig fri och vacker.

I slutet av året vägde jag 63 kilo. Jag höll vikten tills jag slutade röka och då gick jag upp 14 kilo. Efter ett år var jag tillbaka på 63 kilo igen. Jag höll vikten med lågkolhydratkost. När jag var 41 år fick jag bröstcancer och cellgiftsbehandlingen fick mig att gå upp 11 kilo.

När behandlingen var över gick jag ner i vikt igen. Tillbaka till 63 kilo. Jippi!

Jag har genomgått några operationer längs vägen, men jag har aldrig gått upp i vikt igen. Jag äter inte socker eller bröd, men om jag gör det kommer kilona tillbaka. Att hålla mig smal och frisk har varit mitt stora mål i livet.

Jag har haft en fantastisk karriär och jag tror att det här att känna mig fin och att äta bra mat har hjälpt mig på vägen. Jag har alltid varit noga med min klädsel och jag har tränat i alla år. Jag dricker inte alkohol och har aldrig återgått till rökningen.

Nu är mitt liv fantastiskt
Nu är mitt liv fantastiskt. Jag är 73 år och har storlek 38. Jag tränade på gym i 20 års tid och använder fortfarande en motionscykel 8 km per dag. Som jag skrev tidigare har jag gått upp i vikt under två perioder i mitt liv; när jag slutade röka och när jag fick cancer, följt av ett år med cellgiftsbehandling.

Jag fastar inte. Jag håller vikten med LCHF men har numera lagt till frukt, men inte de sötaste sorterna. Jag äter aldrig efterrätt. Det finns bara inte för mig. Jag tror inte att socker är bra för någon och cancerpatienter mår bättre av att hålla sig ifrån det. Min cancer återkom när jag var 63 år, men man tror att det var för att mitt högra bröst blivit strålat. Jag genomgick en mastektomi. Jag har inte längre några problem.

Min största utmaning har varit att lära mig att mat inte är allt i livet. Jag började se på det på ett annat vis och det som har motiverat mig är att kunna köpa fina kläder och se bra ut. Jag älskar att känna mig fin och det har varit en drivkraft under hela mitt liv. Jag älskar mig själv, hundar och musik. Mat är ett sätt att se till att kroppen får det den behöver.

…jag har inte låtit någon eller någonting knäcka mig.
När det handlar om vad jag önskar att jag vetat från början så önskar jag ärligt talat att min familj försökt hjälpa mig mer. Mina föräldrar älskade mig oavsett vad jag vägde. Men inte resten av världen, på den tiden. Jag har varit på klassåterträffar då och då under livet och de flesta är förvånade över mina prestationer. De flesta är feta numera, som två tredjedelar av befolkningen är. Barn och andra människor kan vara grymma, men jag har inte låtit någon eller någonting knäcka mig.

Bästa hälsningar,
Jean

Kommentar

Jean, tack för at du delar med dig av dina insikter och grattis till dina framgångar!

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt splitternya verktyg Kostdoktorns veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 5
  Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor
  Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01

Viktnedgång

 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma15:56Intervju med professorn, barnläkaren och fetmaforskaren Robert Lustig.
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Cereal Killers
  Cereal Killers1:00:07
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Orsakas fetma av för mycket insulin?
  Orsakas fetma av för mycket insulin?25:27
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • Från att inte kunna gå till att flyga
  Från att inte kunna gå till att flyga 
 • "Idag är jag 20 kilo lättare och har kastat alla sprutor och mediciner"
  "Idag är jag 20 kilo lättare och har kastat alla sprutor och mediciner" 
 • "Mina resultat var inget annat än mirakulösa"
  "Mina resultat var inget annat än mirakulösa" 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget ”Jag kände mig fri och vacker” dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...