Jump to content

Mitt medicinskåp


Blogg-Postare
 Share

Recommended Posts

pills

Här följer ett översatt inlägg av Kristie Sullivan, passionerad LCHF:are, som engagerat hjälper andra att bli friska.

Min man satt på sängkanten och ”justerade” sin rygg. Han tog ett djupt andetag och undrade högt ”Är det så här det är att vara 40 plus? Kommer vi aldrig någonsin vakna utan värk och smärta? Är det så här åldrande känns?” Jag gillade inte hans sammanfattning av att åldras, men jag tänkte att han nog faktiskt hade rätt i det han sa. Det fanns aldrig några dagar då jag själv vakande utan att känna mig stel och öm. Oftast tog det en liten stund för mig att kunna gå upp och röra lite på mig och ordna upp de ömma och stela kroppsdelarna. Varken det stela eller det ömma var biverkningar från ihärdig träning.

Vi led båda av fetma och befann oss i mitten av 40-årsåldern. Vi var inte speciellt aktiva, bortsett från att vi hade ett hus och en trädgård att ta hand om samt två barn att hålla nöjda. Jag använde receptbelagda smärtstillande tabletter och epidural injektionsbehandling med steroider, utöver det tog både jag och min man receptfria läkemedel som naproxen, ibuprofen och paracetamol.

Vi köpte faktiskt till och med smärtstillande läkemedel på rea i vår stormarknad med vårt klubbkort. Femhundra piller i ett storpack. Bortsett från alla de receptfria smärtstillande tabletter vi köpte skrev även våra läkare ut läkemedel som muskelavslappnande och andra typer av mediciner för att underlätta vår dagliga värk. Dessa receptbelagda läkemedel fick skrivas ut ett par gånger per år.

Smärtstillande läkemedel var helt enkelt en normal del av vår livsstil
Smärtstillande läkemedel var helt enkelt en normal del av vår livsstil. När min man skulle jobba ute i trädgården fick han alltid ta naproxen. Att åka till köpcentret innebar alltid att jag fick ta ibuprofen innan och efter för jag fick ont av att gå så mycket. Om jag vakande på morgonen med smärta i ryggen eller någon annan stelhet, började jag med att fundera på vilket läkemedel som skulle vara bäst just denna dag.

Jag lärde mig vilka läkemedel som fungerade bäst för olika tillfällen och olika typer av värk. Naproxen funkade bättre som smärtdämpning när man jobbade i trädgården eller annat kroppsarbete, medan ibuprofen verkade fungera bäst för ryggvärk och paracetamol hjälpte bäst vid huvudvärk. Det var skönt att kunna att ta alla tabletter på en och samma gång när jag behövde det eftersom de var olika läkemedel och de fungerade så bra ihop.

Jag hade till och med flera olika smärtstillande läkemedel i min skrivbordslåda på jobbet och jag såg alltid till att vi hade flera uppsättningar när jag och min man reste ifall vi skulle behöva dem. Tandborste, tandkräm och olika smärtstillande packades alltid ner i necessären. Vi hade accepterat att låg energinivå, ledvärk, ömmande muskler och ryggsmärta var det normala för oss.

Förändringen skedde sedan stegvis, jag vet inte riktigt när exakt det hände, men jag kommer aldrig glömma den dagen då jag öppnade badrumsskåpet och såg vårt storpack av ibuprofen. 200 mg-tabletterna låg i ett 500-pack. Vissa dagar tog jag tre tabletter, 600 mg totalt, var fjärde eller var sjätte timme som min läkare hade rekommenderat mig. Även när jag bara tog normaldos gick ett 500-pack åt på mindre än tre månader. Jag oroade mig aldrig över detta trots att jag tog både receptfria smärtstillande och receptbelagda läkemedel. Det var det normala, lika normalt som resten av inköpslistan: bröd, lättost, äpple, bananer, flingor, bagels och ibuprofen.

Den dagen då jag stod i badrummet och tittade på mitt 500-pack, den dagen sticker ut för det var dagen då jag plötsligt tyckte att detta storpack såg helt enormt ut. Det såg ut som alla de dagarna jag hade stannat i sängen en hel dag eller när jag undvikit att följa barnen till skolan. Det såg ut som sorg och smärta. Och som tur var: det såg konstigt ut! Jag tittade på utgångsdatumet och log för mig själv då jag såg att det stod 2013. Inte helt av en slump var det året då jag upptäckte den ketogena kosten.

Att transformera sin hälsa

Jag tyckte ju såklart om viktnedgången, men vad jag upptäckte längs vägen var även en förbättrad hälsa
När jag började äta ketogen kost var jag fast besluten att jag skulle gå ner i vikt. Vad jag inte visste då var att jag tänkte helt fel. Eller, kanske inte fel men helt klart bakvänt. Jag ville lösa själva viktproblematiken. Mitt enda mål var att gå ner i vikt. Till en början var jag superfokuserad på vågen och på att kunna köpa mindre storlekar på kläder. Jag tyckte ju såklart om viktnedgången, men vad jag upptäckte längs vägen var även en förbättrad hälsa.

Mina morgnar startade utan att jag hade ont. Mitt storpack ibuprofen blev mer och mer bortglömt när veckorna passerade då jag inte längre behövde ta tabletterna hela tiden, så som jag tidigare hade gjort. Under de fyra första månaderna av min kostomläggning hade jag slutat helt med samtliga receptbelagda läkemedel.

Om jag vaknade med någon form av smärta på morgonen eller om mina ringar på fingrarna kändes tajta, vilket är en indikation på inflammation för mig, ligger jag inte längre kvar i sängen och funderar på vilka läkemedel jag ska ta. Mina tankar går direkt till ”vad åt jag igår?” Ibland kan jag till exmepel konstatera att jag åt lite väl mycket mejeriprodukter. Nuförtiden kan jag också känna av inflammation av jordnötssmör och vissa sötningsmedel.

Nästan varje gång jag vaknar med, vad vi brukade benämna som att ”känna sig som sin ålder”, kan jag fundera ut anledningen till varför och det är alltid kopplat till något jag ätit eller gjort. Jag har också upptäckt att paddla kanot gör mig öm i musklerna på ett helt underbart sätt. Mina armmuskler påminner mig i en dag eller två efter att jag paddlat och njutit av vacker dag med varm luft och kallt vatten.

Det finns stunder då jag funderar på mitt ”före och efter”. Den dramatiska skillnaden kan inte fångas på ett kort. Kvinnan som behövde receptfria och receptbelagda läkemedel bara för att klara av att åka till köpcentret är ett minne blott. I mitt ”före” liv fick jag inte plats i en kajak och jag skulle inte ens drömma om att försöka klämma mig in. I mitt ”efter” liv är jag medveten om hur kosten påverkar min hälsa.

Kosten är det första jag ändrar på om jag känner att jag inte mår så bra. Kraften som finns i näringsrik kost läker och stärker min kropp. Min nya inköpslista ser helt annorlunda ut: kaffe, ost, smör, svamp, broccoli, blomkål, revbensspjäll, köttfärs och bacon. Massvis med bacon. Ett riktigt smaskigt medicinskåp!


Kristie Sullivan

Mer

Hur du går ner i vikt

LCHF för nybörjare

Tidigare med Kristie

Alla tidigare inlägg av Kristie

Grunderna i LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 5
  Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå.
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?

Viktnedgång

 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma15:56Intervju med professorn, barnläkaren och fetmaforskaren Robert Lustig.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Cereal Killers
  Cereal Killers1:00:07

Om Kristie

Kristie Sullivan har gått från övervikt och fetma under den största delen av sitt liv, till att numera passionerat hjälpa andra att få uppleva fördelarna med att eliminera socker, spannmål och stärkelse ur kosten. Hon fokuserar på att laga och äta riktig mat som alla i familjen tycker om.

Du kan lära dig mer om henne på YouTube-kanalen Cooking Keto with Kristie. Hon har också publicerat kokböcker, Journey to Health: A Journey Worth Taking och Keto Living Day by Day som hjälper andra att upptäcka hur utsökt och hälsosam en livsstil med LCHF kan vara.

Välkommen att delta i hennes LCHF-resa (som tusentals andra) genom att gå med i den slutna Facebook-gruppen “Low Carb Journey to Health (Cooking Keto with Kristie)”.

Inlägget Mitt medicinskåp dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...