Jump to content

Kan man bli av med vissa sjukdomar genom att bara äta kött?


Recommended Posts

Peterson-meat

Är det möjligt att reversera flera olika sjukdomar genom att bara lägga om kosten? Mikhaila Peterson led av en mängd autoimmuna sjukdomar sedan två års ålder och det blev inte bättre när hon växte upp. Allt förändrades när hon radikalt lade om kosten. I den här artikeln i The Atlantic, intervjuas Mikhaila om sin intressanta historia.

Peterson beskriver en ungdomstid som innebar flera handikappande medicinska diagnoser, där allt började med barnreumatism. En okänd process triggade hennes immunsystem att attackera lederna. Det kulminerade i tonåren med proteser i höfter och fotleder, samtidigt som hon led av “extrem trötthet, depression och ångest, hjärndimma och sömnproblem.” I femte klass fick hon diagnosen depression och senare någonting som heter idiopatisk hypersomni.

Hon följde sina läkares råd, men ingenting hjälpte. Sedan gjorde hon en stor förändring. Hon började utesluta vissa typer av mat från sin kost. Hon började med gluten, sedan mejeriprodukter, soja, lektiner och så vidare. Till sist hade hon tagit bort allt utom nötkött och salt och alla hennes symtom försvann.

Mikhaila är idag 26 år och mamma. Så länge hon håller sig till sin karnivor-kost är hon en frisk ung kvinna. Hon hoppas kunna hjälpa och inspirera andra med sin blogg och sin rådgivningsverksamhet.

Läs hela artikeln här:

The Atlantic: The Jordan Peterson all-meat diet

Kommentar av dr Andreas Eenfeldt

Berättelser som den här är exempel på den potentiella kraften av en livsstilsförändring och den ger uppslag för viktig framtida forskning. Det är viktigt att komma ihåg att anekdoter som denna inte på egen hand kan bevisa någonting om orsak och verkan – det kräver kontrollerade studier på ett större antal personer.

Artikeln väcker också vissa självklara frågor, till exempel om hållbarhet och miljö för en kost som denna om en stor del av mänskligheten skulle välja att äta så.

Frågan om den här typen av kost kan jämföras med med att ha en ätstörning tror jag kräver att vi har ett mycket öppet sinne. Det beror på anledningen till att man väljer kosten och hur kosten får personen att må. Om det inte finns en akut anledning för hälsan och kosten gör att man känner sig begränsad, får ångest och blir för upptagen av den, kan det mycket väl finnas anledning till oro. Men det behöver inte nödvändigtvis vara så. Och som Mikaela Peterson med rätta uttrycker det: ”det är extremt respektlöst för en person med hälsoproblem orsakade av kosten, att stoppas i samma fack som den som lider av en ätstörning.”

Vi kommer att publicera en stor guide om karnivor på Diet Doctor senare i år. Vi kommer då att titta närmare på för- och nackdelar, samt de erfarenheter och den vetenskap som stöder kosten (eller inte gör det).

Tidigare

Möt Mikhaila – karnivor

Är det bra att bara äta kött?

Video om kött

  • Därför är mer protein bättre
    Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
  • Rött kött och hälsa
    Rött kött och hälsa34:15Vi hör ofta varningar om hur farligt det är att konsumera rött kött, men finns det anledningar att tro dem?
  • Kost, hälsa och miljön
    Kost, hälsa och miljön50:49Vi får ofta höra att djurhållning är en stor bov när det gäller klimatförändring och miljöförstöring, men är det verkligen så?

Inlägget Kan man bli av med vissa sjukdomar genom att bara äta kött? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...