HelgeK

Försöker industrin lasta LCHF för läkemedels biverkningar?

Recommended Posts

Läs denna artikel:  http://lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Fallbeskrivning/2018/06/LCHF-kost-gav-svar-ketoacidos-hos-patienter-med-typ-2-diabetes/

Två av författarna har Jäv och anger det :

"Potentiella bindningar eller jävsförhållanden: Peter Magnusson och Åke Sjöholm har uppburit föreläsnings- och konsultarvoden från Boehringer-Ingelheim, som tillverkar SGLT2-hämmaren empagliflozin."

Under "Huvudbudskap" står det:  " Vi presenterar två fall av typ 2-diabetes av kort duration där vi bedömer att LCHF-kost utlöst och SGLT2-hämmare och metformin kan ha bidragit till intensivvårdskrävande ketoacidos."

                        Är det inte rimligare ,att det är tvärtom?  Att medicinen som är känd, för att orsaka ketoacidos är boven, och inte LCHF,som inte är känd för att orsaka ketoacidos.       

 

 

Läs denna länk om                : https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/09/12/flesh-eating-bacteria-in-diabetes-medication.aspx?utm_source=facebook.com&utm_medium=referral&utm_content=facebookmercola_nonlead1&utm_campaign=20180912_flesh-eating-bacteria-in-diabetes-medication

        Se t. ex.:  

"SGLT-2 inhibitors may also trigger the development of dangerous ketoacidosis requiring emergency room treatment or hospitalization. Other oral hypoglycemic medications may trigger hives and liver disease, and increase your risk of fracture and bladder cancer"

 

" Besides several safety communications that included concerns about increased risks of leg and foot amputations,12 this was the second safety warning the FDA issued against SGLT-2 inhibitors. May 15, 2015,13 the FDA issued a warning the drugs may lead to ketoacidosis, a condition in which the body produces high levels of acids often requiring emergency care or hospitalization for treatment."

 

 

 

  • Gilla 2
  • Tack! 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
13 timmar sedan, HelgeK sade:

medicinen som är känd, för att orsaka ketoacidos är boven, och inte LCHF

Jo, men om man är läkare, talar man helst inte om nackdelarna med de mediciner man skriver ut! 😎

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Nils Engström sade:

Jo, men om man är läkare, talar man helst inte om nackdelarna med de mediciner man skriver ut! 😎

Dessvärre så har du rätt i det.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den 3 juli skrev Kostdoktorn själv ganska utförligt om denna artikel i Läkartidningen.

Och dagen innan var vi några som diskuterade den på avdelningen Näringslära. Jag vet inte hur man bär sig åt för att länka till en tidigare tråd, men intresserade kanske kan hitta dit via nedanstående kopierade inlägg.

On 7/2/2018 at 9:31 PM, Borje said:

JA, det kan man. Jag citerar ur artikeln: " Ovanstående fall ska inte tas till intäkt för minskad användning av SGLT2-hämmare vid typ 2-diabetes. Tvärtom bör dessa, i ljuset av mycket positiva resultat på hårda effektmått [20], definitivt förskrivas i enlighet med nationella riktlinjer [26, 27]. Dock tillråds försiktighet hos patienter med långvarig (potentiellt insulinopen) typ 2-diabetes och/eller samtidig LCHF-kost samt vid kraftigt katabola situationer. SGLT2-hämmare, liksom metformin, bör undvikas vid alla tillstånd med ökad ketosbenägenhet, även vid fasta (t ex vid ramadan), allvarliga infektioner samt intorkning."

Det var alltså medicineringen med SGLT2-hämmare och Metformin som orsakade det svåra sjukdomstillståndet med ketoacidos. Men rubrikssättaren tog fasta på att bägge patienterna sagt att de åt LCHF-kost. Som om felbehandligen skulle varit patienternas fel. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För det första.. jag ögnade artikeln i läkartidningen.. den var faktiskt riktigt seriös.. det var nästan så jag inbillade mig att de/dvs läkarna förstod fördelen med och att en hel del Typ 2 diabetiker går mer åt LCHF/bantar osv?

Oså fann jag Annikas kommentar/svar till artikeln.. och den kommentaren vara oxå väldans seriös, dvs utan överdrifter.

För det andra, så blir jag tveksam till just ketoacidos.. däremot inte mot att de led utav och hade acidos.. men ketonvärdena antydde  inga exeptionella ketonvärden.. möjligen då den sista patienten som uppmättes med 7 i ketonvärden!

Dvs postketosis kan lätt gå upp mot 6.. iallafall om man är vältränad.. dvs verkligen orkar köra hög anaerob träning.. dvs förbrukar stora delar av sitt intramuskulära glykogen.

Hur som helst så visar blodgaser att de led av acidos.. dvs blodets Ph var surt.. under blodets snäva nivåer för PH!

Acidos var det utan tvekan.. mindre troligt att det vara ketoacidos.. iomed att de värdena inte vara exeptionella på något sätt.. nåja om dessa två personer inte var världens mest tränande personer så var det så klart högt.. för dessa!

Iallafall.. acidos var det konstaterat och de hade dessutom alla symptom för övrigt på detta.. och som jag brukar säga till alla.. då befinner man sig raskt på närmaste akutmottagning hur som helst!

Menna.. de "seriösa läkarna" spekulerar i att det kan bero på läkemedel i kombo med LCHF/bantning.. det är nog inte helt uteslutet.. men då menar jag att läkemedlet isåfall interagerat med blodets PH-buffringsförmåga!

"As with any buffer system, the pH is balanced by the presence of both a weak acid (for example, H2CO3) and its conjugate base (for example, HCO
3
) so that any excess acid or base introduced to the system is neutralized.

Failure of this system to function properly results in acid-base imbalance, such as acidemia (pH<7.35) and alkalemia (pH>7.45) in the blood."

 

In systemic acid–base balance[edit]

In tissue, cellular respiration produces carbon dioxide as a waste product; as one of the primary roles of the cardiovascular system, most of this CO2 is rapidly removed from the tissues by its hydration to bicarbonate ion.[6] The bicarbonate ion present in the blood plasma is transported to the lungs, where it is dehydrated back into CO2 and released during exhalation. These hydration and dehydration conversions of CO2 and H2CO3, which are normally very slow, are facilitated by carbonic anhydrase in both the blood and duodenum.[7] While in the blood, bicarbonate ion serves to neutralize acid introduced to the blood through other metabolic processes (e.g. lactic acid, ketone bodies); likewise, any bases (e.g. urea from the catabolism of proteins) are neutralized by carbonic acid (H2CO3)"

https://en.wikipedia.org/wiki/Bicarbonate_buffer_system

Iallafall.. finns en massa olika sätt att rubba blodets PH, en är respiratorisk, en annan är medicinsk/toxiologisk, andra handlar om njurens förmåga att utsöndra syror!

Hur som helst om man svälter ihjäl.. så lär man till slut dö utav ketoacidos.. iomed att bukspottkörteln inte längre har varken energi eller byggstenar för att bilda insulin.

Oså finns det en massa saker till som kan rubba blodets ph.. dvs kräkningar/diaree/lavemang, dvs sådant som tömmer/rubbar magens magsyra/kroppens tillgång till energi, som resullterar i nedreglerad cellular respiration och därmed bicarbonate waste!

Dvs om man mäter ketonkroppar i blodet så är det rätt säkert att man inbillar sig att det handlar om ketoacidos.. men om man är lite mer påläst.. så ser man rätt snabbt att det förmodligen inte handlar om ketoacidos.. uttan mer någon rubbning i blodets PH-buffringssystem?

Dvs om läkare.. nu säger jag inte att de är dumma eller så men det är trots allt ovanligt att folk frivilligt går på en diet/eventuellt kalorireducerar så att de /(läkarna) kan uppmäta ketonkroppar i blodet.. menna vad är det för fel på kanelbullar med extra pärlsocker.. samt socker i kaffet!

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En sak kan nog de flesta på forumet vara överens om: LCHF-kosten har kommit för att stanna och att den utgör ett huvudbry för såväl läkemedels- som matvaruföretagen. Genom att dessa anser konkurrensen få allvarliga ekonomiska konsekvenser, får vi räkna med  fortsatt riktade angrepp av många slag.

Finns anledning till förvåning? Företagen är ju medvetna om att sockrets betydelse som smakförbättrande medel och för sötning av drycker, med kraft ifrågasätts av allt fler. Man vet också att fetma och diabetes med följande metabola syndrom (högt blodtryck, hjärt/kärlsjukdomar, skev lipidprofil, Parkinsons sjukdom etc. ger stora inkomster (via läkemedel och olämplig mat) som riskeras om en kost som LCHF växer sig stark och visar sig alltmer göra medicinering onödig.

En allt starkare forskargrupp (bara den som Kostdoktorn kontaktat representerar ett trettiotal) inom området lågkolhydratkost har framtonat under två decennier. Stora symposier som anordnats, visar alltmer att tidigare kostråd varit felaktiga  (senast i Schweiz organiserat av ett stort försäkringsföretag). Det gör att många företag har att välja mellan att anpassa sig eller ta strid. Vi vet hur detta kan gå till. Hur länge till?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu