Jump to content

Orsakar kolesterol hjärtsjukdom? Nej, enligt ny studie


Blogg-Postare

Recommended Posts

Generic Pack of Statins

Här följer ett gästinlägg av dr Bret Scher, kardiolog från San Diego och värd för Diet Doctors podcast.

Kan LDL orsaka hjärtjukdom? Debatten fortskrider och nu ifrågasätts återigen den roll LDL kan spela som primär orsak till hjärtinfarkt och stroke.

En ny studie publicerad i Expert Review of Clinical Pharmacology har gått igenom data från över en miljon individer och kommit fram till att LDL inte orsakar hjärtjukdom. Det talar helt emot en annan nyligen publicerad artikel i European Society of Cardiology som menar att LDL är direkt orsak till hjärtsjukdom.

Irish Times: No evidence that high cholesterol causes heart disease

Vad stämmer och hur vet vi vad som är bäst för hälsan, i långa loppet?

Det är komplicerat. Det är svaret som ingen vill höra.

Läkare, hela sjukvårdsapparaten och läkemedelsföretagen vill ha ett enkelt svar med en enkel lösning. Alla har sina egna orsaker, men målet är detsamma. Förvirra inte patienterna. Håll fast i bilden av bra och dåligt och ha en enkel lösning (skriv ut statiner).

Och glöm inte bort oss andra. Vi vill inte heller bli förvirrade. Vi vill veta att vi gör det rätta för att förbättra vår hälsa.

Men vad får stöd i litteraturen? Återigen, det är komplicerat.

Fråga #1– Hur många “undantag” krävs det för att bestrida ett argument? Om man för en stund accepterar att det finns stöd för att LDL orsakar hjärtsjukdom (mer om det senare), kommer det också att finnas ett antal undantag.

 1. Vi har fått lära oss att personer med familjär hyperkolesterolemi, en genetisk sjukdom som resulterar i kraftigt förhöjt LDL vid ung ålder, dör unga i hjärtsjukdom. Det stämmer för vissa, men absolut inte för alla. Faktum är att det finns evidens som pekar på att de som inte dör av hjärtsjukdom faktiskt lever längre. Varför dör inte alla unga? Det finns uppenbarligen fler faktorer, vid sidan om LDL.
 2. Kvinnor över 65 år med förhöjda värden av totalkolesterol och LDL lever längre. Återigen, hur är det möjligt om LDL orsakar hjärtsjukdom?
 3. Studier som tittar på patienter som läggs in med hjärtinfarkt visar att majoriteten inte har högt LDL.

Vissa skulle argumentera för att dessa tre punkter helt bestrider rollen LDL har när det gäller att orsaka hjärtinfarkt. Andra skulle säga att det är undantagen som bekräftar regeln.

Fråga #2– Hur god är den evidens som stöder LDL och kopplingen till hjärtsjukdom? Studier som utvärderar över 20 miljoner subjekt visar på ett samband mellan högre LDL och ökad risk för hjärtsjukdom. För vissa är det tillräckligt för att fälla LDL. Men gäller det dig som individ? Det är där bevisstyrkan falerar.

 1. Mendelian randomization (ett fint namn på genetiska studier) visar att de med genetiska mutationer som resulterar i mycket lågt LDL har lägre risk att avlida i hjärtsjukdom. De visar också att de med förhöjt LDL har en ökad risk för att utveckla hjärtsjukdom vid ung ålder. Men återigen, inget av dessa exempel är i närheten av 100 procent. Vi måste också inse att de flesta genetiska mutationer har mer än en effekt. Kan det finnas något vid sidan om förändringen av LDL som påverkar vår hälsa? Absolut! De genetiska försöken är kanske därför inte de bästa exemplen på “bevis” på att LDL är problemet.
 2. Läkemedelsstudier som sänker LDL visar på en mycket liten minskad risk för hjärtinfarkt. Det är troligen det mest kontroversiella ämnet. Till en början, den stora majoriteten av de här undersökningarna handlar om statiner som även har andra effekter än att sänka LDL. Dessa effekter kan vara att reducera inflammation, motverka blodproppsbildning och de har troligen andra effekter vi inte känner till. Hur kan vi mena att allt beror på LDL? Det kan vi inte. Dessutom, fördelen för ststiner är mindre än 1 procenti de flesta studierna, en ganska ynklig siffra när man beaktar hur det ser ut på individnivå. Det förekommer även andra problem:
  1. Mycket data omges av mystik. Till exempel är CTT en av de mest inflytelserika studierna som stöder påståendet att vi behöver sänka LDL på befolkningsnivå. Problemet är att de håller sin data hemlig och därför inte har blivit utvärderade av en objektiv tredje part. Det finns numera en policy som säger att all data ska vara offentlig, men det gäller inte för äldre studier.
  2. Dessutom har vi läkemedelsföretagens påtryckningar. Majoriteteten av alla försök på läkemedel är direkt sponsrade av läkemedelsindustrin och forskarna får hundratusentals dollar av de företagen. Att hitta en studie utan en lång jävslista är nästan omöjligt.
  3. De här försöken är utformade med tidsbegränsningar för att maximera potentiella fördelar och minimera potentiella negativa effekter. Till exempel har de ofta en inkörningsperiod där de som får biverkningar av produkten automatiskt utesluts från undersökningen. På det viset kan man rapportera en förekomst av 1 procent biverkningar, alla andra uteslöts redan från start!
 3. Observationsstudier länkar de med högre blodfetter till ökad risk för hjärtsjukdom. Förhoppningsvis förstår vi alla vad som utgör begränsningarna i en obseravtonsstudie. Vad mer gjorde de för att öka risken för hjärtsjukdom? Var de överviktiga? Hade högt blodtryck? Var pre-diabetiker? Rökare? Rörde sig för lite? Alla dessa är påverkande faktorer som undersökningar inte fullt ut kan ta hänsyn till. Dessutom, sambandet med hjärtsjukdom faller när man även tittar efter låga triglycerider och högt HDL (något man ofta ser på LCHF).

Så, vad är då svaret för just dig, som individ? Behöver du oroa dig för att högt LDL orsakar hjärtsjukdom?

Det beror på hur din hälsa ser ut i övrigt, om du har andra riskfaktorer, hur din livsstil ser ut och mycket mer. Vi kan tacka läkarna Sultan, Kendrick med flera för att man belyser den andra sidan av debatten och slår tillbaka mot etablissemangets ensidiga predikan att LDL definitivt orsakar hjärtsjukdom.

Vi borde alla vara tacksamma för att diskussionen existerar, för debatten och för att man söker efter nyanser. Livet är inte så enkelt som bra eller dåligt, svart eller vitt. Vi måste känna oss bekväma bland de grå nyanserna.

Var bara trygg med att du inte behöver stå ensam. Pålitliga forum och källor till information, som här på Diet Doctor, kan tjäna som källa till utbildning, klargörande och inspiration för dig på din hälsoresa. Vi finns här för att hjälpa till. Berätta gärna hur du uppfattar LDL-debatten och hur vi kan hjälpa till att klargöra problemen på ett bättre sätt för dig.

Tack för att du läser,

Bret Scher, MD FACC

Studien

Expert Review of Clinical Pharmacology 2018: LDL-C Does Not Cause Cardiovascular Disease: a comprehensive review of current literature

Irish Times: No evidence that high cholesterol causes heart disease

Tidigare

”God hälsa kommer sällan från en pillerburk”

Ny studie: Keto förbättrar kardiovaskulära hälsomarkörer

Kolesterol och hjärtsjukdom

 • Därför är högt kolesterol hälsosamt
  Därför är högt kolesterol hälsosamt30:01Är högt kolesterol och LDL farligt – eller kan det faktiskt ha en skyddande effekt?
 • Fett, kolesterol och gamla missförstånd
  Fett, kolesterol och gamla missförstånd52:45Kirurgen och docenten Ralf Sundberg föreläser om fett, kolesterol och hur de gamla missförstånden på området lever kvar.
 • Bör man oroa sig för högt kolesterol?
  Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera?
 • Den stora kolesterolmyten
  Den stora kolesterolmyten37:55
 • The Cholesterol Network System
  The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett?
 • "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"
  "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"20:17David Diamonds läkare uppmanade honom att ta statiner på grund av högt kolesterol. Men David insåg snabbt att det vi tror att vi vet om kolesterol, hjärtsjukdom och statiner inte stämmer.
 • Daves kolesteroluppvaknande
  Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol.
 • Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell
  Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell38:19
 • Vad orsakar hjärtsjukdom?
  Vad orsakar hjärtsjukdom?49:51Vad orsakar hjärtsjukdom? Är det kolesterol – som vi fått höra i årtionden – eller är det i själva verket något annat?
 • Är du orolig för ditt kolesterol?
  16:49Intervju med Anders Tengblad - distriktsläkare och diabetesforskare. Vad är kolesterol och varför ska man bry sig om det? Bör man helt utesluta läkemedlet "statiner" eller finns det fördelar med att ta det, och för vem?
 • $tatin nation
  1:02:45
 • Nina Teicholz (part 3)
  10:39
 • STATIN NATION II - HD2-HD
  1:15:35
 • Att se på hjärtsjukdom som en ingenjör
  Att se på hjärtsjukdom som en ingenjör28:47Att applicera problemlösningsstrategier från ingenjörskonsten, kan det vara ett sätt att reversera epidemin av hjärtsjukdom?
 • Dr. Sarah Hallberg - LCHF and LDL (Vail 2016)
  28:56
 • Interview 2 - Sarah Hallberg (Vail 2016)
  11:22
 • Dr Cate Shanahans föreläsning från Vail 2016
  34:55
 • Nina Teicholz (part 2)
  09:30

Keto

 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är rädsla för protein den nya fettskräcken?
  Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden?
 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Keto-anpassning och prestation
  Keto-anpassning och prestation58:58
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Vad äter man på keto?
  Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • Interview - Stephen Phinney (2015)
  29:34
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Fat Chance
  Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater?

Inlägget Orsakar kolesterol hjärtsjukdom? Nej, enligt ny studie dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...