Recommended Posts

Lyssnade på TV4s Nyhetsmorgon. Intervju med Soki Choi, den senaste att skriva bok om magbakterier. Kombucha. Kimchi. Hennes meritlista är otroligt imponerande. Vilket fantastiskt intellekt hon måste besitta. För att skriva boken har hon läst all forskning om bakterier. 

Men trots det blev jag besviken när hon tydligen inte förstår skillnaden mellan transfett och mättat fett. Hon säger att mättat fett är sånt man får i sig på McDonalds.

Och hon gör inte skillnad på cellulosa, resistent stärkelse, stärkelse och glukos. Hon försitter inte tillfället att smälla till LCHF. "Att utesluta kolhydrater är ju galet"... "Då missar man fibrerna som bakterierna lever på". Menar hon då cellulosan?  Har vi bakterier som äter cellulosa? Eller menar hon RS. LCHF har väl inget emot vare sig cellulosa eller RS? Vi kanske måste förtydliga det. 

  • Gilla 3
  • Ledsen 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intressant bok. Jag har inte läst den än, men enligt google books recension måste hon ha hämtat inspiration från en av David Perlmutters böcker.  Jag tänker läsa den oavsett vad hon har att säga om mcdonalds...alla har vi nog en dålig dag.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tänk om dom nyttiga bakterierna inte är nyttiga, utan bara konkurrerar ut dom mer onyttiga bakterierna? Och att vi behöver tillföra nyttiga bakterier för att en kost med mycket fibrer göder onyttiga bakterier?

L. Amber O'Hearn skriver om saken:

Citat

Sometimes the assumptions that scientists start with about what is “good”, “healthy”, or “normal” can cause them to interpret results in a completely different way than someone starting with different assumptions would have. Then, the resulting conclusions become the assumptions in the next round of interpretation, leading to a chain of logic in which one questionable assumption leads to another.

-----------------

Maybe some of the health benefits a ketogenic diet are due, not just to the diet being low in digestible carbohydrate and thus leading to ketosis, but also to being low in indigestible fiber and thus starving certain gut bacteria.

Or, to phrase the same hypothesis differently, maybe one mechanism by which a glycolytic or high-fiber diet causes health problems is that it feeds harmful gut bacteria, and the presence of those bacteria causes the health problems.

If that hypothesis were true, it would imply that if you are eating a low-carb diet, then including a lot of low-carb vegetables would feed these hypothesized harmful gut bacteria and reduce some of the potential health benefits of a low-carb diet.

http://www.ketotic.org/2013/11/similarities-between-germ-free-mice-and.html

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, Ganymedes sade:

Tänk om dom nyttiga bakterierna inte är nyttiga, utan bara konkurrerar ut dom mer onyttiga bakterierna? Och att vi behöver tillföra nyttiga bakterier för att en kost med mycket fibrer göder onyttiga bakterier?

Jag lyssnade på den mycket långa podden med Peter Attia och Robert Lustig (väl spenderad tid!).

Lustig tar upp nyttan med fibrer i slutet av podden (efter ca en timme). Att de skyddar tarmslemhinnan. Samt att det måste vara både lösliga och olösliga fibrer samtidigt.

Shownotes finns i slutet av blogginlägget:

  • Is the food industry still saying that all calories contribute equally to adiposity and insulin resistance? [1:09:00].)

Example: let’s start yeah let’s talk about fiber... /...If you don’t consume fiber, that means that your gut bacteria are not getting the food they need. Because you’re absorbing it all early, but your bacteria still have to survive: so what do they do? They proteolyze and lipolyze the mucin layer. They autodigest the mucin layer that sits on the surface of your intestinal epithelial cells, protecting them...

  • What is the difference between soluble and insoluble fiber and why do you need both? [1:13:00]
  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@Tureborgaren

Tack, jag har lyssnat.

Amber skriver:

Citat

If butyrate is necessary for the health and even the survival of colon cells, wouldn't that mean that a low-fiber diet — such as an all-meat diet — would be very unhealthy? Amber hasn't eaten any significant amount of indigestible fiber in more than four years; does this mean that her colon cells have died off?

Det var fem år sedan och hon äter fortfarande carnivore. Borde hon inte ha känt av det idag om det Lustig säger stämmer? Vad jag vet så lever hon och har hälsan i behåll.

Kan man inte anta att det Lustig säger gäller människor som äter en normalkost? Att dom kan må bra av mer fibrer kan man väl tänka sig.

Att äta normalkost och äta lågkolhydratkost är två olika saker. Det som gäller för det ena behöver inte gälla för det andra. Att äta carnivore är en tredje sak.

Det är fler och fler som äter carnivore och med det minimalt med fibrer. Och många verkar ju må bra av det.

Jag vet verkligen inte, jag bara ställer frågor som jag tycker behöver få ett svar.

Även om jag har minskat ner på grönsakerna så äter jag fortfarande en hel del och jag äter både surkål och kimchi varje dag, och på det lite yoghurt. För bakterierna och fibrerna, bla. Men funderar mer och mer på om jag verkligen behöver det.

  • Gilla 2
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Äter själv carnivore och har inte mått så här bra sedan jag slutade med Sten  Stures Skaldemans "fakir "

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 timmar sedan, Ganymedes sade:

Även om jag har minskat ner på grönsakerna så äter jag fortfarande en hel del och jag äter både surkål och kimchi varje dag, och på det lite yoghurt. För bakterierna och fibrerna, bla. Men funderar mer och mer på om jag verkligen behöver det.

Lchf är väl idén att återgå till kost innan jordbrukets och spannmålens tid. Använde vi oss av fermenterade grönsaker- och mjölkprodukter då? Är vi i grunden designade för jästa prylar?

  • Gilla 2
  • Förvirrad 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
33 minuter sedan, Ekner sade:

Lchf är väl idén att återgå till kost innan jordbrukets och spannmålens tid. Använde vi oss av fermenterade grönsaker- och mjölkprodukter då? Är vi i grunden designade för jästa prylar?

Skulle tro att vi är designade för protein och fett av god kvalitet, fermenterade saker behövs för att ta hand om en massa kolhydrater, ( vilket i sig är socker ).

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
35 minuter sedan, Ekner sade:

Lchf är väl idén att återgå till kost innan jordbrukets och spannmålens tid. Använde vi oss av fermenterade grönsaker- och mjölkprodukter då? Är vi i grunden designade för jästa prylar?

Jag läste en matbeskrivning I boken Bronsåldersmordet, som iofs inte var från fore spannmålets tid. De samlade, om jag minns rätt, korn och inälvor och möjligen gröna blad och andra växter I en kruka, och lät det stå och fermenteras. Låter väldigt nyttigt. Och ja, jag skulle smaka om jag fick chansen (tanker däremot inte laga det själv).

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Ekner sade:

Lchf är väl idén att återgå till kost innan jordbrukets och spannmålens tid. Använde vi oss av fermenterade grönsaker- och mjölkprodukter då? Är vi i grunden designade för jästa prylar?

Jag har hela tiden hävdat att LCHF är ett modernt påfund. Även om det kanske har inspirerats av paleotänket.  Vi har tex. aldrig ätit så stor andel fett som LCHF innebär. Och mjölkprodukter är väl tveksamt kanske. Jag äter ju en del ost också.

Ingen aning om vi är designade för jästa prylar. Jag börjar ju misstänka att jag gått på en myt här ?

Jag förbehåller mig rätten att få komponera min egen kost som det passar mig ?

Vetenskapens värld idag. Jag har inte kollat på det.

Citat

Del 4 av 14: Vilka lever inuti oss? Även om de gör dig fjärtig, fet eller får dig att flippa ur så spelar de en mycket stor roll i ditt liv. Vi bär alla på miljardtals mikroorganismer, några av dem kan göra dig sjuk, andra håller dig frisk. Just nu kartlägger forskarna vilka som finns var och hur vi kan använda oss av dem. Man vet att det är bra att bära på en mångfald av mikroorganismer och därför blir det vanligare att få en avföringstransplantation. Programledare: Victoria Dyring.

https://www.svtplay.se/video/19405860/vetenskapens-varld/vetenskapens-varld-sasong-29-vilka-lever-inuti-oss

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Katerina sade:

Vad annars ska bryta ner maten?

Saltsyra, enzymer och galla.

Vår magsäck är så sur så där trivs inte många bakterier.

Och som dom sa i podden: "The duodenum is essentially sterile: it’s got a pH of 1 — only H. pylori can live there". Duodenum är tolvfingertarmen som kommer efter magsäcken. H. pylori är magsårsbakterien.

Grejen med oss människor är att när vi började äta mer animalier så gjorde vi om vårt matsmältningssystem, och blev mindre beroende av bakterier för att bryta ner maten. Tjocktarmen, där den huvudsakliga bakteriefloran finns, ger oss en begränsad mängd med tillskott av vitaminer och annat.

Rätta mig gärna om jag har fel.

Förutom det så har även det du beskriver funnits med i mitt val att äta jästa prylar ?

Tillägg: Så man skulle kunna tänka sig att syra grönsaker och annat innan man äter dom är som att vi flyttar ut syrandet utanför kroppen. Istället för att vi gör det i tarmsystemet.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
33 minuter sedan, Ganymedes sade:

Grejen med oss människor är att när vi började äta mer animalier så gjorde vi om vårt matsmältningssystem, och blev mindre beroende av bakterier för att bryta ner maten

När började vi äta mer animalier? Levde vi förr på frukt och grönt? Hur tänker du här?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror inte att saltsyran, enzymer och gallan räcker för oss att utvinna näringen ur maten eller mår bra. De behövs i högsta grad men de räcker inte. Det forskas en hel del om bakterier på de så kallade bakteriefria möss. Möss som förlöses med kejsarsnitt och lever i sterila förhållanden. Det är de mest sjukliga och deprimerade varelser som finns enligt forskarna själva. Jag kan rekommendera Tim Spectors bok "Matmyten". Han forskar på just bakterier.

Bakteriefloran ärvs från mor till barn. En gång i tiden trodde man att blodet var sterilt. Nu säger man att det finns fler bakterier på och inuti den mänskliga kroppen än det finns celler. De har sin egen DNA. Vi samarbetar med våra bakterier - vi lever i symbios. De försvarar oss från inkräktare, tillverkar vitaminer och samarbetar med immunförsvaret. Vi matar dem och erbjuder de husrum. :)Det faktum att vi har missbrukat antibiotika och andra bakteriedödande medel kan ha bidragit till vår ökade sjuklighet. Vi dödar våra allierade medan vi tror att vi dödar våra fiender. Ogräsmedel påstås vara ofarlig för människor eftersom människor inte använder sig av fotosyntesen men då har man naturligtvis förbisett våra bakterier. Så ekologisk mat odlad med kogödsel (mer bakterier) och utan bekämpningsmedel är logisk :) För tro det eller ej men i jorden finns det också myriader av bakterier som utvinner näring ur döda växter och djur. Dessa är en förutsättning att växterna mår bra och att myllan inte urholkas helt. Men vi dödar dessa bakterier också med de gifterna vi sprutar på våra fält. Vi jobbar hårt med andra ord på att utrota oss själva och allt levande.

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tror nog folk under paleolitikum fick i sig en betydligt rikare variation av bakterier(än svenssons idag), oavsett hur många procent av en stams kost kom från bytesdjur kontra samlande eller om man använde jästekniker.

Näringsvärde och bakterier från en uroxe som sprang runt for 50.000 år sedan är inte jämförbart med dagens sönderavlade tamdjur. Vi har också påverkat de raser som används i matproduktion negativt med antibiotika och tillväxthormon under flera år, även om det numera är förbjudet inom EU. Sedan tog man säkerligen tillvara på hela djuret under paleolitikum, vilket också ledde till större variation. 

Förövrigt åt man nog också bär, svamp, insekter, växter osv som berikade kosten. Är helt orimligt att man alltid hade tur och ändlös tillgång på bytesdjur, även om man var nomader och flyttade efter. Barn, äldre och en hel del av kvinnorna samlade säkerligen dagligen. Knappast så att de satt runt lägerelden, rullade tummarna och väntade på jaktlaget. 

Vi ärver ju också tarmfloran till stor del och deras grundflora var nog inte fullt så nedmonterad av antibiotika, bakteriedödande medel&processer, brist på mångfald och kemikalier som våran.  

Vad gäller tarmfloretrenden så finns fortfarande inga bevis på att en vuxen människa kan förändra mikrobiomet eller få större mångfald via kost. Vilket jag personligen tycker är himla nedslående som har lindrig IBS ?

Man kan däremot påverka ration av bakterier som redan finns där, som att socker och skräpmat verkar göda de dåliga. Men det finns fortfarande en gräns för hur mycket vi kan göra själva via kosten. Troligen också därför en behandling som avföringsdonation(från en frisk tarm) har visat på betydligt bättre resultat vid mag- och tarmåkommor än att äta kallt ris, fibrer och kimchi(som Soki Choi alltid förespråkar). 

 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@Katerina

Jag håller med dig om i stort sett allt du skriver.

Du verkar läsa in betydligt mer i det jag skriver än vad jag verkligen skriver ?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
18 timmar sedan, Ganymedes sade:

Kan man inte anta att det Lustig säger gäller människor som äter en normalkost? Att dom kan må bra av mer fibrer kan man väl tänka sig.

Att äta normalkost och äta lågkolhydratkost är två olika saker. Det som gäller för det ena behöver inte gälla för det andra. Att äta carnivore är en tredje sak.

Som  jag förstår det är Lustig främst ute efter att få folk att dra ned på  processad mat, som han menar är i det närmaste tom på fiber. Riktig mat med riktiga fibrer kan säkert göra susen.

Jag är helt med på att förutsättningarna i magen blir helt annorlunda om man äter carnivore. Kanske blir det annorlunda om man äter en hög andel fett? Jag tycker att det passerar genom systemet ganska friktionsfritt, trots låg andel fibrer...

Samtidigt tycker jag det är gott med grönsaker. Smörfräst, strimlad brysselkål är rena lördagsgodiset! Jag tänker på TIm Spector, som forskar på tarmflora. Han menar ju att man bör ha variationsrikedom, helst 30 olika i veckan, för att få en rik och hälsosam flora i tarmen (och fasta).

  • “Our latest research is showing that it’s not necessarily someone who calls themselves vegetarian who has the most healthy gut – it’s the person who eats more diversity of plants in a week.
  • Fasting is also beneficial to gut health. “When you’re not eating,” says Spector, “a whole different set of microbes comes and cleans up your gut wall, eating the sugars and things there, and that’s important in keeping a good immune balance.”
  • Junk food is the gut microbes’ nemesis. /...Spector writes that after he put his student son on a fast food diet (chicken nuggets, burgers, soft drinks etc) for 10 days, the boy had lost 40% of his microbe species and felt sick and lethargic.

 

The Guardian: How to feed your gut  https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/jan/29/magical-microbes-how-to-feed-your-gut

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, Tureborgaren sade:

TIm Spector, som forskar på tarmflora. Han menar ju att man bör ha variationsrikedom, helst 30 olika i veckan, för att få en rik och hälsosam flora i tarmen (och fasta). 

Säkert väl underbyggt. Vad gäller fasta tillämpar jag >16 timmar dagligen, vilket fungerat utmärkt. Viktigt är ju att systemet får vila och tid på sig för avgiftning - nattetid med huvudändan i högläge - lätt med motordriven säng. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, Nils Engström sade:

lätt med motordriven säng. 

En motordriven säng avger en symfoni av olika låg- och högfrekventa magnetiska och elektriska störningar, speciellt när den står still i standby. Ska man tillbringa tid i en sådan bör man nog se till att vara utrustad med ett fullgott immunförsvar.
Om jag skulle tillbringa en natt i en motordriven säng tar det flera dagar innan jag reparerat mej från bestrålningen.

  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 timmar sedan, Nils Engström sade:

Säkert väl underbyggt. Vad gäller fasta tillämpar jag >16 timmar dagligen, vilket fungerat utmärkt. Viktigt är ju att systemet får vila och tid på sig för avgiftning - nattetid med huvudändan i högläge - lätt med motordriven säng. 

Du hade fått en pokal om det inte hade varit för den motordrivna sängen, en vanlig säng med många kuddar funkar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
13 timmar sedan, Tureborgaren sade:

Som  jag förstår det är Lustig främst ute efter att få folk att dra ned på  processad mat, som han menar är i det närmaste tom på fiber. Riktig mat med riktiga fibrer kan säkert göra susen.

Ja, så har jag oxå uppfattat Lustigs budskap. Och steget från oprocessad mat till LCHF är minimal. 

Jag brukar själv poängtera vikten av riktig mat. LCHF är så laddat ... ?

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ett par träklossar under benen vid huvudändan ? Fungerar perfekt, om man inte är för våldsam i sängen?

Rolle på Österlen

  • Gilla 2
  • Haha 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, Ekner sade:

Om jag skulle tillbringa en natt i en motordriven säng tar det flera dagar innan jag reparerat mej från bestrålningen.

Det är därför jag tillämpar LCHF-kost och har befunnit mig i ketos större delen av året!;) Visst är vi alla påverkade av olika former av strålning - ha en mobiltelefon i fickan ger en. Till skillnad från mobilen, som man inte stänger av, kan motordrivna sängar stängas av, efter att ha reglerats. Kan du tipsa mig om studier på området strålning av motordrivna sängar?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
58 minuter sedan, Nils Engström sade:

Kan du tipsa mig om studier på området strålning av motordrivna sängar?

Inte specifikt sängar kanske, men mina egna erfarenheter av sådana litar jag på för egen del.
Forskning finns på https://www.emf-portal.org/en    Bara att söka och läsa blad över 20 000 studier.
Så finns ju alltid https://www.stralskyddsstiftelsen.se/   som håller sej uppdaterade om forskningsläget.

  • Gilla 1
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En lång intervju med Amber som nu levt 9 år utan fibrer. Hela intervjun är intressant, men dom börjar prata om fibrer och tarmfloran vid 31:00.

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-09-24 at 15:49, Katerina sade:

Det forskas en hel del om bakterier på de så kallade bakteriefria möss. Möss som förlöses med kejsarsnitt och lever i sterila förhållanden. Det är de mest sjukliga och deprimerade varelser som finns enligt forskarna själva.

Jag hittade något annat. Dom växer och förökar sig som vanliga möss, och dom har längre livslängd!

Dom används till forskning och då har jag svårt att tänka mig annat än att dom är helt okej friska. Men skulle man släppa ut dom i den vanliga miljön så får dom säkerligen problem.

1515350034_Screenshot_2018-09-26VeterinaryCareofGerm-freeMiceandRats-YouTube.png.92958604d7ac719bd8a4df9e5fb2667b.png

Bilden kommer från den här videon om hur man sköter sådana råttor och möss. Inget intressant för övrigt:

https://www.youtube.com/watch?v=68q1LW1b64A

Citat

Because intestinal microorganisms provide additional energy to the animal by breaking down dietary fiber, germ-free animals require more food to keep the same weight than animals that are not germ-free.

Därför har dom "greater nutritional requirements".

https://en.wikipedia.org/wiki/Germ-free_animal

Här kan man se dom springa runt i sina burar. Eller ja, springa är kanske att ta i lite. Det är små burar:

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-09-24 at 10:20, Ganymedes sade:

Jag börjar ju misstänka att jag gått på en myt här ?

Misstankarna kvarstår.

Sprang på den här bilden i mitt twitterflöde idag

Citat

How about this great graphic from Dr. Paul Mason. Gut cells have a lifespan of 5.6 days; eating easily digestible meats, and avoiding fiber reduces ALL symptoms in a very short period of time. It is NOT a typo that there are NO symptoms above the header on the right bottom

Fibrer.thumb.jpg.1b5cbd2d57c174ebcc115f07f598db26.jpg

https://twitter.com/pdkapp/status/1057749880435814400

Kommer från den här föreläsningen med Paul Mason. SFA, FODMAP, gluten och IBS nämns. Även så "bacteroidetes och firmicutes".  Kort föreläsning på 22 minuter.

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.