Jump to content

Fetmaepidemin


Recommended Posts

Obeseshadows

Här följer ett översatt inlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Jag växte upp i Toronto, Kanada under tidigt 70-tal. Mitt yngre jag skulle ha blivit direkt chockerat av att fetma idag har blivit ett ökande, ostoppbart och globalt fenomen. Vid den tiden fanns en enorm rädsla för att världens befolkning skulle öka snabbare än vi kunde producera mat och att vi skulle stå framför en svältkatastrof. Det stora bekymret för miljön var global nedkylning på grund av att solljuset skulle reflekteras av partiklar i atmosfären och vi skulle gå en ny istid till mötes. Jag undrar om Time Magazine menar att en av de 51 saker vi ska göra är att förvandla oss till pingviner…

Time-ice-age-1977

50 år senare står vi istället inför det motsatta problemet. Global nedkylning har för länge sedan slutat att utgöra ett problem, medan global uppvärmning och smältande isar dominerar nyhetsflödet. Istället för hungersnöd och svält ser vi en fetmaepidemi, en epidemi aldrig tidigare skådad i mänsklighetens historia.

Det finns många förbryllande aspekter av fetmaepidemin. För det första, vad är orsaken? Det faktum att denna epidemi är både global och ganska ny talar emot en underliggande genetisk defekt. Träning som fritidsintresse var något man sällan hörde talas om på 70-talet. Man gjorde helt enkelt inte sånt på den tiden. Framväxten av gym, löparklubbar, träningsanläggningar och liknande var en produkt av 80-talet. Jag har kämpat med den här frågan i flera år. Folk åt vitt bröd, glass och kakor på 70-talet. Fullkornspasta och fullkornsbröd åt man inte. De gjorde allt ‘fel’ men det fanns inte mycket fetma, något du lätt kan se om du tittar på gamla foton från 70-talet.

Starch structure För det andra, varför är vi så maktlösa när det gäller att stoppa den här epidemin? Ingen vill vara fet. De mest framstående forskarna, läkarna och dietisterna av sin tid gav kostråd som skulle hålla dig smal. I över 30 år har läkare rekommenderat en fettsnål, kalorireducerad diet som första val vid behandling av fetma. Och ändå accelererade fetmaepidemin. Från 1985 till 2011 tredubblades fetman i Kanada, från 6 procent till 18 procent. All tillgänglig evidens pekar på att man försökte dra ner på kalorier, dra ner på fett och träna mer. Men man gick inte ner i vikt. Det enda logiska svaret är att vi inte förstod problemets kärna. Problemet var inte att vi åt för mycket fett och för mycket kalorier, att dra ner på fett och kalorier var alltså inte lösningen. Så, vi kommer tillbaka till den första frågan. Vad orsakar viktuppgång?

Noll intresse för nutrition

På 90-talet tog jag examen från University of Toronto och University of California, Los Angeles som läkare och njurspecialist. Jag måste erkänna att jag inte hade minsta intresse av att behandla fetma. Inte under läkarutbildningen, AT-tjänstgöringen, specialiseringen eller ens när jag började praktisera. Men det vara inte bara jag. Det var så det såg ut för nästan alla läkare som utbildades i Nordamerika. Läkarutbildningarna lärde oss nästan ingenting om nutrition och ännu mindre om att behandla fetma. Åtskilliga timmar av föreläsningstid ägnades åt att lära oss medicinera på rätt sätt och lära oss vilken kirurgi som skulle utföras. Jag kunde allt om hundratals läkemedel. Jag kunde allt om dialys. Jag kunde allt om kirurgisk behandling och symtom. Men jag visste ingenting om nutrition och ännu mindre om viktnedgång. Detta trots det faktum att fetmaepidemin var väletablerad och epidemin av typ 2-diabetes följde i dess fotspår, med konsekvenser för hälsan. Läkare brydde sig helt enkelt inte om kost.

Viktnedgång handlar inte om att se bra ut i bikini till sommaren. Om det bara vore så. Överflödig vikt var till stor del ansvarig för utveckling av typ 2-diabetes och metabolt syndrom, ökade dramatiskt risken för hjärtinfarkt, stroke, cancer, njurproblem, blindhet, amputationer och nervskador, bland många andra problem. Detta var inte något perifert medicinskt ämne. Fetman var själva grunden till allt och jag visste egentligen ingenting om det.

Jag började praktisera som njurspecialist under tidigt 00-tal och den absolut vanligaste orsaken till njursvikt var typ 2-diabetes. Jag behandlade dessa patienter precis som jag blivit lärd, på det enda sättet jag kände till. Med läkemedel som insulin och behandlingar som dialys.

Av erfarenhet visste jag att insulin skulle leda till viktuppgång. Faktum är att alla visste att insulin orsakar viktuppgång. Patienterna var bekymrade, med rätta. “Doktorn,” sa de, “du har alltid sagt att jag behöver gå ner i vikt. Men insulinet du gav mig gör att jag går upp i vikt. Hur kan det vara till hjälp?” Under en lång tid hade jag inte något bra svar på den frågan, sanningen var att det inte var till mycket hjälp.

Problemet var att mina patienter inte blev friskare. Jag höll bara handen medan de långsamt blev allt sämre. Jag gjorde allt jag lärt mig, men det gjorde ingen nytta. Anledningen till problemet sjönk sakta in.

Roten till hela problematiken var övervikten. Fetma orsakade metabolt syndrom och typ 2-diabetes, vilket i sin tur ledde till alla andra problem. Trots allt jag hade lärt mig, nästan hela systemet av modern medicin, med dess läkemedelslära och nanoteknologi och med all genetisk trollkarlskonst, fokuserade man ändå närsynt enbart på problemen i slutet av kedjan.

OCC1

Ingen behandlade grundorsaken. Om du behandlar njursjukdom har patienterna fortfarande kvar fetma, typ 2-diabetes och alla övriga komplikationer. Det var på det sättet jag och i princip alla andra läkare var utbildade i att praktisera medicin. Men det fungerade inte. Vi behövde behandla fetma. Vi försökte behandla problemen som var orsakade av fetman, men inte fetman i sig.

När patienter gick ner i vikt hände också något med deras typ 2-diabetes. Att behandla grundorsaken är den enda vettiga lösningen. Om din bil läcker olja är lösningen inte att köpa mer olja och torka upp den utspillda oljan. Den logiska lösningen är att hitta läckan och laga den. Som medicinsk profession var vi skyldiga till att ha ignorerat läckan.

Om du inledningsvis kan behandla fetma, då skulle typ 2-diabetes och metabilt syndrom inte utvecklas. Du kan inte utveckla diabetesrealterad njursjukdom om du inte har diabetes. Du kan inte utveckla diabetesneuropati om du inte har diabetes. I backspegeln verkar det så självklart.

OCC2

Hur kan fetma behandlas?

Problemet var att jag inte visste hur man skulle behandla fetma. Trots att jag hade arbetat mer än 20 år inom yrket insåg jag att min egen kunskap om näringslära endast var grundläggande, som bäst. Detta inledde ett äventyr som sträcker sig över ett årtionde och till slut ledde till att jag grundade Intensive Dietary Management (IDM) och Toronto Metabolic Clinic.

När man tar ett seriöst grepp kring fetmabehandling finns det en viktig fråga man måste ställa sig. Vad orsakar viktuppgång? Vad är den grundläggande orsaken? Anledningen till att vi aldrig tänker på den frågan är att vi tror oss redan ha svaret. Vi tror att ett överskott av kalorier orsakar viktuppgång. Om det var sant skulle lösningen på problemet vara enkelt. Ät mindre.

Men vi har redan testat det. Ad nauseam. Under de senaste 50 åren har det enda viktnedgångsrådet vi delat ut varit att dra ner på kalorier och träna mer. Den högst ineffektiva strategin som kallas ‘ät mindre, spring mer’. Vi redovisar kaloriinnehåll på innehållsförteckningar. Vi har böcker som handlar om kalorier. Vi har appar som räknar kalorier. Våra träningsmaskiner räknar kalorier. Vi har gjort allt som står i vår makt för att räkna kalorier för att kunna dra ner på dem. Har det fungerat? Har kilona smält bort som en snögubbe i juli? Nej. Det låter som om det skulle fungera. Men den empiriska evidensen är att det inte fungerar.

Om man tar hänsyn till den mänskliga fysiologin kollapsar kaloriräkningsteorin som ett korthus. Kroppen mäter inte kalorier, för den har ingen kalorisensor. Kroppen svarar inte på ‘kalorier’. Det finns inga kalorireceptorer på cellytan. Det finns ingen möjlighet att veta hur många kalorier du äter eller inte äter. Om din kropp inte räknar kalorier, varför ska du göra det? Kalorier är bara en energienhet som vi lånat från fysiken. Hela disciplinen fetma, desperat efter att hitta ett enkelt sätt att mäta energi i mat, har helt bortsett från hur människokroppen fungerar och ägnar sig istället åt fysik.

Så, vi säger ‘en kalori är en kalori’. Men det är inte en fråga jag kan minnas att någon någonsin ställt. Istället är frågan ‘är alla kalorier från mat lika fetmabildande?’ och på den frågan är svaret med eftertryck nej. Hundra kalorier grönkål gör dig inte lika tjock som hundra kalorier smågodis. Hundra kalorier bönor gör dig inte lika tjock som hundra kalorier vitt bröd med marmelad. Men under de senaste 50 åren har vi låtsats att de gör oss lika tjocka.

Så jag började om från början. Jag rev ner de gamla föreställningarna om kalorimodellen för att få ett svar på den viktiga frågan om de grundläggande orsakerna till viktuppgång. Det var anledningen till att jag skrev boken Fetmakoden. Sedan dess har jag i mitt Intensive Dietary Management program (www.IDMprogram.com) behandlat tusentals patienter under de senaste fem åren. Jag har ibland undrat varför ett så enkelt koncept som att använda fasta för att behandla kostrelaterade sjukdomar stöter på hinder. Nedan är det traditionella sjukvårdssystemet.

OCC3Money

Så här skulle det moderna sjukvårdssystemet kunna se ut om kosten kontrollerar hälsa och framtidsutsikter. Att reversera typ 2-diabetes, som jag förklarade i min bok The Diabetes Code, är verkligen mycket enkelt och innebär varken dyra mediciner eller kirurgi.

OCC4Money


Dr Jason Fung

Dr Fungs populäraste inlägg

 1. Periodisk fasta
  1Periodisk fasta 
 2. Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre
  2Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre 
 3. Så påverkar <strong>fasta</strong> fysiologi och hormoner
  3Så påverkar fasta fysiologi och hormoner 

Typ 2-diabetes

 • "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"
  "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"25:54Vilken form av träning är den bästa för din hälsa? Varför kan man ha problem att gå ner i vikt på LCHF? Och kan man verkligen bota insulinresistens?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes
  Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet.
 • Det essentiella problemet med typ 2-diabetes
  Det essentiella problemet med typ 2-diabetes05:13
 • LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet
  LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet45:59
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung
  VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung04:15
 • Hur påverkas du av ett sötare blod? – Ann Fernholm
  18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
 • Diabetes Video Course Part 3
  Diabetes Video Course Part 309:32
 • My Big Fat Diet
  My Big Fat Diet42:31Vad skulle hända om en hel by av Kanadas ursprungsbefolkning gick tillbaka till att äta som de brukade? En högfetts och lågkolhydratkost baserad på riktig mat?
 • "Jag visste ingenting"
  "Jag visste ingenting"28:53Hur den legendariska Tim Noakes, professor i tränings- och idrottsvetenskap, ändrade uppfattning om kolhydrater för hälsa och idrottsprestationer.
 • Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman
  Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman24:55
 • 36 kilo lättare och inga mediciner
  36 kilo lättare och inga mediciner09:12

Viktnedgång

 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma15:56Intervju med professorn, barnläkaren och fetmaforskaren Robert Lustig.
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.

Grunderna i LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 5
  Vad har din läkare emot LCHF? – Eric Westman 517:49Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF. Varför är många läkare motståndare till LCHF trots att kosten visat sig ha positiv effekt på vikt och hälsa? Obs! På grund av tekniskt fel är ljudet i videon inte av den kvalitet vi önskar. Vi ber så mycket om ursäkt för detta och hoppas att ni finner innehållet intressant ändå.
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 

Mer med dr Fung

Alla inlägg av dr Fung

Dr Jason Fung har en egen blogg: idmprogram.com. Han är också aktiv på Twitter.

TheObesityCodeTheCompleteGuideToFastingthe-diabetes-code-1

Dr Fungs böcker Fetmakoden, The Complete Guide to Fasting och The Diabetes Code finns samtliga på Bokus, Adlibris eller andra nätbokhandlare.

Inlägget Fetmaepidemin dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...