Jump to content

ALLVARLIGA LÅNGTIDSEFFEKTER LCHF/KETOS ???


Nils Engström
 Share

Recommended Posts

Kika gärna på videon: https://www.youtube.com/watch?v=bU2ByJ-zxfg

I den framhålls praktiskt taget alla de nackdelar, som många av oss upplevt upphävda genom LCHF med eller utan ketos. Skillnaden i detta fall är dock att slutsatserna, klippta direkt från videon, sammanfattar samma slutsatser gälla nackdelarna med ketos.

Ansiktet på gossen bakom videon har jag sett skymta fram  i något sammanhang men hans budskap har tidigare gått mig förbi. Rubriceringen "plantbasednews.org" bör naturligtvis noteras men också att videon dateras februari 2018.

 

Vilka synpunkter har ni?

P.S.

Man säger The low-carb keto diet gets debunked once and for all! For more information head over to masteringdiabetes.org

1568602270_ScreenHunter_1352Sep_2513.thumb.jpg.048da11d1d20f8ad5a9a45a94b8b75de.jpg

 • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Mm.. vi har haft gäster här som förespråkat plant based diet.. som en "one size fits all/cure everything"!

Grejen är att det över huvudtaget är en väldans svårdefinierad diet.. LCHF fokusar iallafall på macronutrienter, medans de focuserar på själva källan.

Dvs jag kan avslöja så mycket som så att de essentiella näringsämnena är samma molekyler.. oavsett om de kommer från animalier eller är plant based.

Resten är energi/kalorier, dvs fett eller kolhydrater.

Och en del som äter LCHF är vegetarianer, oftast ovolaktovegetarianer iallafall.

En annan grej jag kan avslöja är att inte ens LCHF är en "one size fits all/cure everything diet", det beror som regel på vad man faktiskt äter/hur man lever!

Iallafall så blir det betydligt enklare att få i sig alla essentiella  näringsämnen på en blandkost.. utan överintag av kalorier.

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

34 minuter sedan, Zepp sade:

vi har haft gäster här som förespråkat plant based diet

Men killen 926072490_ScreenHunter_1371Sep_2519_31.jpg.b763e67aeef5992f5931a645495f7548.jpg stirrar dig ogenerat, öppet, rakt in i ögonen och framställer "sanningarna" i tabellerad form t.ex. tillskriver ketosen en mängd sjukdomstillstånd som LCHF/ketos-entusiasten till stor del anser induceras via normalkosten:

1453118290_ScreenHunter_1369Sep_2518.thumb.jpg.4c6a367504e8c9566c8ebbccb81f5f88.jpg

Dessutom påstår killen alla experter på ketos ha fel i en rad avseenden som enligt nedan:

1820655723_ScreenHunter_1370Sep_2519_17.thumb.jpg.a209e36d3470459fdcec1f00db6a2732.jpg

Det skulle vara intressant att höra:

 • Westman
 • Phinney
 • Volek
 • Rosedale

och resten av gänget yttra sig!

Vad säger ni om det hela?

Killen representerar tydligen: masteringdiabetes.org

 

 

 

 • Haha 1
 • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

5 timmar sedan, Nils Engström sade:

Det skulle vara intressant att höra:

 • Westman
 • Phinney
 • Volek
 • Rosedale

och resten av gänget yttra sig!

Vad säger ni om det hela?

Killen representerar tydligen: masteringdiabetes.org

masteringdiabetes.org

 

Lättfett, växtbaserad, hela matnäring

 

Kolhydrater är INTE fienden för personer med diabetes

Följ det exakta systemet som har hjälpt hundratals kunder att minska deras behov av insulin och oral medicinering med hjälp av lågmjölk, växtbaserad, hela mat.

 
 
 
Link to comment
Share on other sites

Betydelsen av genuin kunskap om de metabola processerna bakom valet av kost, känner flertalet medlemmar på detta forum väl till. Särskilt viktig är den kunskapen, när det blir fråga om så stora förändringar som mellan standardkost typ: den som flertalet dietister rekommenderar människor och LCHF.

Med ganska stor säkerhet kan man våga påstå flertalet  LCHF-entusiaster känna till det trettiotal forskare och vetenskapsjournalister som klarlagt bakgrunden till den fettbaserade kosten. Inte bara känna till  - verkligen sugit i sig viktig kunskap genom dessa. 

Intressant med den grupp forskare som lagt ut texten och verbalt deltagit i olika symposier runt kosten, är att de ur en mängd olika synvinklar (metabolt, medicinskt, ekologiskt, historiskt, statistiskt, ekonomiskt etc.) beskrivit, varför kroppens förbränning av fett är naturlig och viktig till att hålla kultursjukdomarna borta.

Mot bakgrunden ovan kan tyckas oförståeligt att organisationer med motsatt inriktning kan växa och infiltreras på Internet till att med ekonomiskt understöd  leva vidare. Såväl företag som håller fast vid och prånglar ut felaktiga ideer, som de med direkta ekonomiska intressen av att få ut sina produkter på marknaden, gör allt tillsammans för att hålla emot den alltmer växande LCHF-rörelsen. Den äventyrar såväl livsmedels- som läkemedelsföretagens möjligheter att tjäna pengar på falsk info.

Mest moraliskt förkastligt är egentligen att dietisterna, som skattebetalarna betalt utbildningen för, medvetet ger felaktiga råd som gör många människor illa. Det verkar som om spridningen av information, som de senare ansvarar för, mesr går i stil med trådstartens typ av organisationer (åt veganhållet), än den som bygger på modern forskning.   

Trådstarten visar exempel på hur en organisation: plantbasednews.org kan hantera fakta. Ser man på tabelleringarna, förefaller de i huvudsak innehålla den typen av negativa uppgifter som vetenskapligt visats uppstå genom den normalkost som tillämpats under senare femtio år, med den skillnaden att de vänds till LCHF-kostens nackdel. 

Hur skall den vanlige kostintressenten kunna värja sig mot det massiva informationsflöde som den möts av på Internet och via opålästa journalister och redaktörer från massmedia? Skall det behöva ta lika lång tid att vända på skutan, när det gäller kost som det tog med tobaken?

Link to comment
Share on other sites

13 minuter sedan, Nils Engström sade:

Mest moraliskt förkastligt är egentligen att dietisterna, som skattebetalarna betalt utbildningen för, medvetet ger felaktiga råd som gör många människor illa. Det verkar som om spridningen av information, som de senare ansvarar för, mesr går i stil med trådstartens typ av organisationer (åt veganhållet), än den som bygger på modern forskning. 

Fast jag tror att flertalet dietister faktiskt tror på det de lär ut. Inte ger felaktiga råd medvetet. Däremot är det tråkigt och beklagligt att den av skattebetalarna bekostade utbildningen inte uppdaterats.
Överhuvudtaget är det veganernas tid nu. Gröna Vågen 2.0. Döda alla kor, sluta ät honung och klä dig i plast (ist f skinn/ull) så har vi löst klimatfrågan och alla världsproblem och några till, som Tony skriver ovan. Dessutom ska vi sluta förflytta oss på andra sätt än med tunnelbana (!!) och folk på landsbygden är det stora problemet eftersom de envisas med att vilja bo kvar. De har kämpat för sin sak länge, veganerna. På 70-80-talet fick systrarna som åt vegetariskt på min låg/mellanstadieskola utstå mycket spe för sina föräldrars val, och nu jagas korna över världen. Med alla medel.

 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

12 minuter sedan, MariaF sade:

jag tror att flertalet dietister faktiskt tror på det de lär ut. Inte ger felaktiga råd medvetet.

Det väsentliga är egentligen att de ingår i en jätteorganisation som ger falska råd och att den enskilda dietisten inte orkar uppdatera sig. Nog borde de ha en aning om att LCHF-förespråkarna bygger kosten på sund vetenskap och att det borde vara en plikt att följa de vetenskapliga framstegen på det egna professionella området.

Ett minimum av individuell förmåga man borde kunna ställa på en dietist i Sverige, är väl att kunna följa debatten om Annika Dahlqvist som anmäldes till Socialstyrelsen av en dietist. Efter att Socialstyrelsen avfärdade dietistens anmälan, borde alla dietister ha förstått hur fel det måste anses vara att sätta alla krafter på att förneka lågkolhydratkostens värde.

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Den där sajten(masteringdiabetes.org) känns ju lika seriös som ett e-mail från en nigeriansk prins dock. Bara en sådan sak att det ljuger om en "waiting list" för att ge sken av hur många kunder de har. Typiskt självutnämnda experter som försöker lura desperata överviktiga diabetessjuka människor att bränna tusentals kronor på en värdelös app samt omöjlig extremdiet. Vidrigt. Är det ens värt att bemöta deras påståenden angående LCHF?

Hur många klarar av en diet i längden som enbart består av frukt, grönsaker, baljväxter, pyttelite protein och nästan inget fett!? Vad ska man få energi ifrån? Är helt vansinnigt då det är mer eller mindre detsamma som självsvält. Knappast realistisk för någon med kroniskt fetma att börja äta så och sedan hålla sig till det. 

Klart man går ner i vikt om man äter så torftigt(vilket kan leda till bättre blodsocker). Men om frivillig svält faktiskt fungerade som viktminskningsmetod eller diabetesbehandling så skulle västvärlden inte ha några större problem med välfärdssjukdomar idag. Gemene man klarar inte av svältdieter. Spelar ingen roll om man kallar dieten för plant-based.

Intressant med veganism dock är att man blev skickad till skolsyster&kurator för en åthutning, om man åt så för 15-20 år sedan. Jag blev skickad till en korkad dietist personligen, när jag hade en veganperiod i övre tonåren. Det ansågs livsfarligt att äta vegansk, enligt stora delar av läkarkåren och etablissemanget. Nu är det tvärtom, anses nyttigt, klimatsmart och kallas växtbaserat. Vad hände? Det fanns pengar att tjäna på växtätarna, skulle jag tippa. 

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Elinor sade:

självutnämnda experter som försöker lura desperata överviktiga diabetessjuka människor att bränna tusentals kronor på en värdelös app samt omöjlig extremdiet.

Dock är det så att för varje korrekt uttalande som avspeglar den vetenskapliga verkligheten bakom LCHF och liknande koster, finns  dussintals liknande sajter och organisationer som utalar den diametrala motsatsen.  För att få en ändring till stånd räcker det inte med att de äldre, starrhalsiga profeterna dör ut - det måste till att politiker världen runt skapar regelverk, som tvingar företag på födoämnessidan och läkemedelsindustrin att acceptera resultaten, som modern lågkolhydratforskning visat upp. Det kommer att ta lång tid - forumet får räkna med att länge ses representera en liten exklusiv grupp entusiaster som anser sund vetenskap viktigare än löst tyckande.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 timmar sedan, Nils Engström sade:

Dock är det så att för varje korrekt uttalande som avspeglar den vetenskapliga verkligheten bakom LCHF och liknande koster, finns  dussintals liknande sajter och organisationer som utalar den diametrala motsatsen.

Det är ju det jag alltid har sagt, vi behöver få med Oprah Winfrey på tåget! Tyvärr supportar hon WW... Och det går inte så bra för henne, vad vikten beträffar. Coincident? I don't think so! (Been there, done that!)

 • Like 1
 • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, MariaF sade:

Det är ju det jag alltid har sagt, vi behöver få med Oprah Winfrey på tåget! Tyvärr supportar hon WW... Och det går inte så bra för henne, vad vikten beträffar. Coincident? I don't think so! (Been there, done that!)

Hennes jojobantningar är välkända. Hon förlitade sig på folk som i henne såg pengar - inget annat. Framför allt rörde det sig om personliga tränare, som hade för sig att det viktigaste för att få bort fettet var att träna bort det och gå över till frukt och grönt.

Under Oprahs showande var hennes tid till egenstudier begränsad. Hon förlitade sig på den gamla sortens tränare (Ancel Keys-troende) som saknade kunskap om den metabola verkligheten.  Hon är ett exempel på intelligenta människor som med sina pengar utnyttjar felinformerade "experter" som ersättning för den egna hjärnans förmåga att tänka. Hennes offentliga kritik av kött, som blev till ett domstolsärende (som hon vann) gav henne knappast ambition att själv få sitt behov av fett tillfredsställt via animalisk föda - så fel det kan bli.

Egentligen visar människor som Oprah Winfrey, hur viktigt det är för den som har problem med sin kost att ta sig egen tid till att skaffa sig verklig kunskap. Utan den ingen framgång. Den som tror sig kunna få den rätta informationen, genom ytlig genomgång av kostråden som Internet vimlar av, tror fel.

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Nils Engström sade:

Egentligen visar människor som Oprah Winfrey, hur viktigt det är för den som har problem med sin kost att ta sig egen tid till att skaffa sig verklig kunskap. Utan den ingen framgång. Den som tror sig kunna få den rätta informationen, genom ytlig genomgång av kostråden som Internet vimlar av, tror fel.

Och den stora svårigheten är att kunna avgöra vad som är rätt, bland alla dessa råd, för att inte tala om alla varningar, som man hittar på nätet. Var skaffar man sig "verklig kunskap"? Förutom genom att testa på sig själv, förstås - och om det då inte funkar; är det mig det är fel på eller råden...? (frågan är principiellt menad)

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, Effie sade:

Var skaffar man sig "verklig kunskap"? 

 

10 timmar sedan, Effie sade:

om det då inte funkar; är det mig det är fel på eller råden...?

Det flertalet gör fel i, ligger just i tanken på att hitta rätt genom kostrådgivare, om vilka man vet alltför lite,  om hur de själva skaffat sig rätt kunskap. Viktigt också att veta om  de hör samman med sajter och organisationer, som har sin inkomst från försäljning av "hälsoprodukter" eller av själva rådgivningsfunktionen, som hör samman med en viss kostinriktning. 

När det för varje råd i en riktning, finns tio i motsatt riktning, måste man inse det omöjliga för den rådsökande att på egen hand hitta rätt i kostdjungeln, utan stöd i gedigen forskning. Har man tur, stöter man på en sajt som inte i första hand går in för att tjäna pengar på kostrådgivningen utan bärs upp av en ideologisk strävan efter att sprida information med vetenskaplig bärighet.

Flertalet av oss på Kostdoktorns forum har sannolikt inlett sitt intresse för lågkolhydratkost, genom att följa den grupp forskare som Andreas Eenfeld med sin organisation gjort till sina samarbetspartners.  Suveräna personligheter med gedigen forskarkarriär och pedagogisk skicklighet - flertalet som vi närmast ser som tillhöriga en form av vänskapskrets. Genom kunskapen vi därigenom tillägnat oss, får vi den säkerhet i kostvalet som behövs - inte bara för att växla över till LCHF-kosten utan också till att förstå hur den optimalt bör följas upp. En rad viktiga punkter som t.ex. vikten av tidpunkt och avstånd mellan måltiderna på dygnet och varför det är så viktigt att parera den rad problem som är förbundna med kosten (vätsketillförsel, koncentration av salter och tillskott som styr upptaget av vitaminer och spårmetaller - inte minst magnesium som de flesta lider brist på). Till allt detta krävs gedigen kunskap.

Ofta hör man talas om att LCHF-kosten inte skulle passa alla och att en del anser den reducerade mängden kohydrater i födan omöjlig att klara. Min uppfattning är att flertalet misslyckanden beror på att delar av den nödvändiga kunskapen inte beaktats. De  människor som av fysiologiska skäl egentligen inte kan anpssa sig till LCHF lär vara mycket få.

Link to comment
Share on other sites

On 2018-09-27 at 16:31, Nils Engström sade:

Såg nyss Oprah 2018-inspelning. Hennes rådgivare har nog haft god påverkan. En bra början på en ny LCHF-Oprah! Hon vägrar dock att släppa brödätandet!

1979836710_ScreenHunter_1375Sep_2716_30.jpg.a32476d4117a3c2dad5b5473566eb3fb.jpg

Förmodligen också en hel del fettsugning och brazilian butt fillings. Dvs kirurgisk omlokalisering av midjefett till rumpa o höfter.

 

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...