Jump to content

Bethany reverserade sin PCOS


Recommended Posts

Bethany success story

Bethany hade inte mens på tio år. Efter att ha fått diagnosen PCOS sökte hon efter en lösning, men ingenting fungerade. Men så snubblade hon över en LCHF-kokbok och anmälde sig till Diet Doctors tvåveckorsutmaning. Det här hände sen:

Mejlet, översatt från engelska

Jag har kämpat med PCOS i tio år. Helt ovetande i omkring sju år. Jag hade regelbundna cykler i två år fram till att mensen upphörde när jag var 15 år. Den läkare jag hade på den tiden skrev ut p-piller och eftersom jag fick en konstlad mens på det sättet betraktades jag som botad.

Jag hade PCOS. En ”ring av pärlor” i mina äggstockar.
Slutade jag med p-piller upphörde genast min mens. Det var inte förrän jag flyttade från min lilla födelsestad, när jag var 22 år, och gick till en annan läkare som jag fick min diagnos. Jag hade PCOS. En ”ring av pärlor” i mina äggstockar. Mina nivåer av testosteron och progesteron var lätt förhöjda, jag hade tack och lov ingen tumör i hjärnan som påverkade min hypofys, men jag fick diagnosen PCOS. Jag var så lättad över att få ett namn på mitt tillstånd, men tyvärr sa läkarna att de bara kan lindra symtomen, inte bota tillståndet. Det kändes hopplöst.

Jag är en person som värdesätter att känna mig frisk och jag strävar efter att leva hälsosamt, det gjorde jag även innan jag fick diagnosen. Jag åt alltid hemlagad mat, en balanserad kost och jag tyckte inte om sötsaker – jag drack inte ens juice. När jag ser tillbaka inser jag att det fanns brister i min kost. Jag åt inte processad eller sötad mat, men jag åt bröd och kex som mellanmål och chips eller popcorn som snacks när jag tittade på film.

Eftersom jag är den androgyna typen med PCOS och inte den överviktiga, påverkade inte kolhydratintaget min vikt och jag drog aldrig ner på intaget. Jag trodde att jag inte kunde leva hälsosammare än jag gjorde och jag var fundersam på varför jag utvecklat PCOS. Jag påbörjade i alla fall en jakt efter att hitta en naturlig lösning för att läka min kropp. Jag ville ge min kropp det som saknades eller ta bort det som skadade den.

Två år efter att jag fått min diagnos träffade jag min man. Vi ville båda känna oss friskare och piggare och testade att bli veganer. Kort därefter reste vi utomlands och jag fick en infektion i gallblåsan. Jag åt en antibiotikakur och då hände något som fick min desperation att tillta. Efter antibiotikakuren var jag ständigt sjuk. Förkylning på förkylning, infektion på infektion, munsår, ögoninflammationer, matsmältningsproblem, obarmhärtig smärta i buken och mycket mer.

Läkarna trodde på mina symtom, men allt jag testades för kom tillbaka negativt. Jag hade inte celiaki (trots att min mage INTE tålde vete ALLS längre), jag hade ingen parasit och jag hade inte Clostridium difficile-infektion. I Kanada har man inte labb för att testa candida i avföring, vilket är vad jag tror att jag hade och det orsakade så kraftiga matsmältningsbesvär och andra besvärande symtom.

KokbokenEfter ett år av det här måendet (ja, det var en av de värsta perioderna i mitt liv) visade min svärmor sin nya keto-kokbok. På de allra första sidorna berättades om hur keto (strikt LCHF) kan användas för att läka PCOS och candida – vilket jag var övertygad om att jag hade. Jag vara så glad att äntligen komma en lösning på spåret att jag körde till bokhandeln samma dag för att köpa en kokbok.

Den kvällen lagade vi mat efter ett recept (hamburgerdressing och avokado) men morgonen efter kände jag mig fortfarande lika dålig. Jag la ner keto och kokboken hamnade i bokhyllan. Men jag tänkte att det kanske fanns en fördel med mindre spannmål, stärkelse och socker. Så, jag försökte hålla fast vid min vegankost, men utan rotfrukter och spannmål. Jag följde ingen kostplan och mådde inte alls bättre. Jag var alltid hungrig och kände mig skyldig för att jag aldrig lagade ordentlig mat till min familj eller kunde äta någonting när vi gick ut.

…efter tre dagar med ketogen kost fick jag mens.
Jag läste på mer om ketogen kost, som jag alltid gör, och jag hittade Diet Doctors tvåveckorsutmaning. Jag anmälde mig och tog det på största allvar. Jag hade ingenting att förlora – jag var redan sjuk; jag lagade redan osmaklig mat. Det var värt ett försök. Och det var det verkligen. Jag hade alltså inte haft en normal menscykel på tio år, men efter tre dagar med ketogen kost fick jag mens.

Vad som faktiskt hände var att jag åt kosten strikt i tre dagar och den tredje kvällen trodde jag att jag skulle avlida. Jag kände till omställningsbesvären så jag försökte att bara ”härda ut”, men jag klarade inte av symtomen så jag åt en hel påse popcorn. Till min stora förvåning hade jag fått mens när jag vaknade på morgonen. Jag tyckte att det var konstigt för att jag hade laddat med kolhydrater kvällen innan, men min kropp hade redan gjort vad den skulle. Tre dagar med mycket fett var tillräckligt för att ge mig en normal cykel, som jag inte hade haft på tio år.

Jag fortsatte förlja tvåveckorsutmaningen med stor noggrannhet. Jag mådde toppen efter den. Efter att de två veckorna var över plockade jag ner kokboken från hyllan och förvarade den vid spisen. Jag följer en veckomeny från den boken just nu. Min nästa mens kom två månader senare. Jag tror att min kropp fortfarande läker och jag befinner mig fortfarnde på en resa mot bättre hälsa. Jag använder en app för att hålla reda på mina makronutrienter och jag fortsätter att hålla mig ifrån rotsaker, spannmål och socker.

Jag har läst så mycket om ketogen kost och jag förstår grunderna bakom den, men jag förstår fortfarande inte varför eller hur jag fick mens efter tre dagar på högfettkost efter tio år utan naturlig mens. Allt jag vet är att det hände och jag är för evigt tacksam för att ha hittat den här kosten. Dessutom smakar maten fantastiskt. Till och med min man, som är ganska petig, tycker om den. Han tycker framför allt om tonfisksallad, thaifisk med kokosgrädde och frittata med getost.

Bethany

Kommentar

Vilken resa, Bethany. Tack för att du delar med dig av din berättelse och dina insikter!

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om ketogen kost

 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är rädsla för protein den nya fettskräcken?
  Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden?
 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Vad äter man på keto?
  Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Keto-anpassning och prestation
  Keto-anpassning och prestation58:58
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Interview - Stephen Phinney (2015)
  29:34
 • Fat Chance
  Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater?
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Ketonmätning i utandningsluft
  Ketonmätning i utandningsluft20:51
 • Spring – och ät – för livet
  Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra.
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Data från ett år med ketos
  Data från ett år med ketos10:20
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?

Fertilitet/PCOS

 • Jackie Eberstein - Hormonal Changes and Weight (SD 2016)
  Jackie Eberstein - Hormonal Changes and Weight (SD 2016)44:51
 • Ät LCHF, bli gravid
  27:25Läkaren och fertilitetsexperten Michael D. Fox om den vanligaste medicinska orsaken till barnlöshet – och den förvånande lösningen!
 • Michael Fox - Stressa mindre och bli gravid (1080p)
  10:57
 • Stressa mindre, bli gravid – Michael Fox 2
  13:38
 • Så gör man friska barn
  Så gör man friska barn39:46Jackie Eberstein, sjuksköterska, om hur du kan öka chanserna att föda ett friskt barn.
 • Dr. Michael Fox-HD
  47:53
 • Intervju med Michael Fox (Vad bör du äter du för att bli gravid?)
  13:06
 • The Cure for Morning Sickness – dr Michael Fox
  09:57

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • "Jag kommer aldrig att återgå till mitt tidigare liv"
  "Jag kommer aldrig att återgå till mitt tidigare liv" 
 • Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF
  Om svårigheter att gå ner i vikt på LCHF 
 • "Jag har fått hälsa, glädje, kärlek, levebröd"
  "Jag har fått hälsa, glädje, kärlek, levebröd" 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Bethany reverserade sin PCOS dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...