Blogg-Postare Posted September 30, 2018 Share Posted September 30, 2018 Här följer ett översatt gästinlägg av dr Bret Scher, kardiolog från San Diego och värd för Diet Doctors podcast. Blir man fet av fett? Enligt en ny artikel i The New York Times kan det vara så. Med stark betoning på “kan.” The New York Times: Which kinds of foods make us fat? (betalvägg) Artikeln bygger på en undersökning publicerad i Cell Metabolism i somras, som kom fran till att om man ger möss upp till 80 procent av energiintaget från fett orsakar det viktuppgång. Man såg inte samma sak med högre intag av kolhydrater eller socker. Avslutar detta debatten kring vad som gör oss feta? Bevisar det att Gary Taubes och alla andra LCHF-pionjärer haft fel? Naturligtvis inte. Till en början, detta var en studie på möss. Om du har möss som sällskapdjur ska du självklart lägga detta på minnet. Den stora frågan är emellertid om detta kan appliceras på oss människor? Jag hävdar att det inte kan det. Det här är vad man kom fram till. Mössen som åt en högre andel kalorier från fett åt också totalt mer kalorier och gick upp mer i vikt. Man fann också förändringar i de mössens hjärnor som ökade genuttrycket för serotonin, dopamin och opioidreceptorer — de så kallade “belönande” receptorerna. Enkelt uttryckt, det betyder att mössen upplevde fettet så njutningsfullt att de åt mer än de andra mössen och de utökade också nervbanorna kopplade till belöning, för att matcha den njutning de kände. Här är kruxet. På människor fungerar det tvärtom. Det stämmer. Raka motsatsen. En översikt av 23 randomiserade studier visade att LCHF gjorde att personer gick ner mer i vikt än med fettsnål kost, plus att försök visade att de som åt LCHF upplevde mindre hunger och åt färre kalorier än de som åt fettsnålt. Och när det handlar om uppgraderingen i belöningscentra? Hos människor händer detsamma helt klart som en respons på socker, inte fett. Återigen, raka motsatsen till fynden i musstudien. Den största insikten efter denna studie bör alltså vara att man ska höja ett varningens finger för att använda en studie på möss för att förutspå människors beteende. Det är speciellt viktigt när vi redan har studier på människor som visar motsatsen. Lågkolhydratkost hjälper oss att begränsa intaget av föda och gå ner mer i vikt, socker lyser upp våra belöningscentra som en julgran. Vi behöver inga studier på möss för att ta reda på det. Tack för att du läser.Bret Scher, MD FACC Tidigare Kan ketogen kost öka risken för diabetes (om du är en mus)? Orsakar mättat fett PTSD? Fett Fett, kolesterol och gamla missförstånd52:45Kirurgen och docenten Ralf Sundberg föreläser om fett, kolesterol och hur de gamla missförstånden på området lever kvar. Kostråden reflekterar inte vetenskapen16:01Hur kan experter säga att smör är farlig när det inte finns något vetenskapligt stöd för det? The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett? Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol. Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar. Den okända historien om fröoljor30:15Gör du din hälsa en tjänst genom att äta växtoljor som margarin? Eller kan det vara så att allt du fått höra i årtionden om vad som är hälsosamt är helt fel? Vad gör oss feta?42:50Att bekämpa fetmaepidemin, handlar det bara om att dra ner på kolhydrater – eller handlar det om andra saker? Inlägget Blir man fet av fett? dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.