Jump to content

Rödbetsjuice


Syster

Recommended Posts

Är det någon här som har testat den nya hälsotrenden att dricka rödbetsjuice för att förbättra hjärtkärlhälsan, få lägre blodtryck eller för att fysiskt orka prestera mera? Hur har det i så fall påverkat dig/er. Har ni upplevt några förbättringar? Är det värt att testa?

Juicen innehåller ju lite kolhydrater förståss, men ibland kanske hälsofördelarna uppväger ?

https://kurera.se/rodbeta-forbattrade-halsan-hos-hjart-lungsjuka/

http://xn--rdbetsjuice-rfb.se/hur-mycket-rodbetsjuice

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Mm, om jag fattat något som helst så är det nitratet i rödbetsjuicen som omvandlas till nitrit i maggen som ger de positiva effekterna.. förutom eventuella vitaminer/mineraler som kan förekomma i spårmängder?

Spenat lär oxå innehålla rätt mycket Nitrat.

Iallafall nitriten ger en ökad mängd kväveoxid i blodet, som ökar vasodilation, libido, sänker blodtryck.. litta annat.

Finns preparat att köpa på hälsokosten oxå, främst kväverikrikt Arginin.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jag hade en period i juni-augusti då jag drack det innan träning mer eller mindre slaviskt. Mest för att det var jobbigt att komma igång och springa och läste att det kunde hjälpa med orkan. Visst fick jag lite mer energi, men kunde lika gärna ha berott på energiinnehållet, d.v.s hade funkat lika bra att äta t.ex ett äpple. Ingen aning om det var rödbetans unika egenskaper eller andra faktorer.  

Nu har jag dessvärre slut på rödbetor i grönsakslandet, så har slutat göra juice. Brukar dock äta lite råriven rödbeta till lunch/middag några gånger i veckan. Även om det inte är 100% perfekt från ett LCHF perspektiv, så är det fortfarande ett väldigt bra livsmedel med mycket nyttiga ämnen, fibrer och antioxidanter. Tycker det känns bättre att äta t.ex ekologisk svenskodlad rödbeta i sin naturliga form, än att dricka pastöriserat juicekoncentrat av rödbeta. 

Men betvivlar inte att juicerna fortfarande har kvar de viktigaste nyttigheterna eller egenskaperna. 

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Elinor said:

Tycker det känns bättre att äta t.ex ekologisk svenskodlad rödbeta i sin naturliga form, än att dricka pastöriserat juicekoncentrat av rödbeta. 

Håller med om det. Brukar äta egenodlade rödbetor, stekta eller kokta, som komplement till en köttbit eller bacon. Som omväxling till broccoli och blomkål. Roligt att höra att rödbetorna också är bra för hjärtkärlhälsan. Får odla mer nästa år. Men med tanke på att rödbetor faktiskt innehåller en hel del kolhydrater, så tror jag inte att det är nyttigt att förtära dem i flytande form. Kostdoktorn brukar ju säga att lättmjölk är "vit läsk", och om man  analyserar rödbetsjos så är det risk för att man måste klassa den som "röd läsk".?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hittade en fabrikants deklaration av innehållet i rödbetsjos och Matkalkyls redovisning av den vita läsken lättmjölk.

Lättmjölken innehåller 4,8 gram (mjölk-)socker per deciliter dryck.

Rödbetsjosen innehåller 8 gram socker (fruktsocker?) på samma mängd dryck. Lite väl mycket om man försöker äta ketogen kost.

https://www.kungmarkatta.se/produkter/visa-produkt/rodbetsjuice-750-ml-118131/

http://matkalkyl.se/se-lattmjolkfett05berikaochdvitamin.php

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...