Jump to content

Märklig insulinforskning på nyfödda ?


Erik 2

Recommended Posts

Jag vet inte vad jag ska säga. Är det verkligen insulinet i sig som immunförsvaret reagerar på vid Typ 1 ? Eller är det insulinproduktionen i beta cellerna?

Genom att mata nyfödda med insulin tror de att de ska åstadkomma tolerans från immunsystemet. Vad är detta ?

Kommer insulinet ut i blodet när man ger det oralt ? I så fall vd kan det bli för biverkningar - massiv övervikt ? Okontrollerad tillväxt ?

Någon som känner till detta bättre ? Låter väldigt märkligt.

--------------------------------------------------------------- 

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7058871
– Tanken är att vi, genom att ge insulin tidigt till de här barnen, via munnen, lär deras immunförsvar att inte reagera mot insulin. Då skulle man kunna förhindra eller försena att man insjuknar i diabetes så småningom.

Är man säker på att det här verkligen ger effekt?

– Det är man inte, medger Markus Lundgren. Då hade vi inte behövt göra studien. Men vi har tidigare resultat som visar på att det här är en potentiell framgångssaga som skulle kunna fungera.

Hur svårt är det att hitta de här 400 barnen?

– Det kommer att ta några år, eftersom vi har lagt ribban så högt för att få vara med i preventionsstudien. Vi vill att man ska åtminstone tio procent risk för att utveckla autoimmunitet, säger Markus Olofsson.

Helena Elding Larsson, barnläkare och diabetesforskare i Malmö, tycker att det här projektet är mycket spännande, och hoppfullt.

– Jag jobbar med diabetes och barn med diabetes och det hade varit fantastiskt att kunna hindra att barn alls utvecklar sjukdomen, säger hon.

– Nu är det lite lättare att leva med sjukdomen, men samtidigt är det ett ständigt pysslande med att hålla blodsockerhalterna på bra nivåer, och ha diabetesen med sig hela livet.

– Det hade varit underbart om vi kunna utplåna diabetes typ 1, avslutar Helena Elding Larsson, men tillägger:

– Jag tror nog att det är några år tills dess.

 

  • Like 2
  • Confused 3
Link to comment
Share on other sites

Tack Skärfläcka. Teddy studien verkar rejäl i övrigt, men oralt insulin? Det är ju inte så att det är ont om egenproducerat insulin i barnkroppen. Eftersom det uppenbarligen finns en koppling till mag-hälsan (se nedan om probiotokadroppar, gluten och rota vaccin) kanske de vill förstå om insulin i magkanalen kan leda nånstans. Nåja man måste väl prova allt för att få ordning på denna hemska sjukdom. 

Detta har man kommit fram till i TEDDY-studien:

att en första autoantikropp mot insulin (IAA) upptäcktes hos 4% av barnen. De flesta var bara 1-3 år gamla. Före autoantikroppen rapporterade föräldrarna att barnet hade haft en infektion. Få barn har fått IAA som första autoantikropp efter 6 års ålder.


att andra barn (också 4%) fick en autoantikropp mot GAD (GADA) som sin första autoantikropp men den kom senare och fortsätter att komma som första autoantikropp även hos tonåringarna. En infektion kom ofta före i tiden.

att generna för att utveckla IAA eller GADA som första autoantikropp är helt olika!

att inom ett år efter den första autoantikroppen fick 60 på 100 barn (60%) en andra autoantikropp.

att 10% av svenska barn i TEDDY har diagnostiserats med celiaki.  Risken att få glutenautoantikroppar och sedan celiaki påverkades av tarmvirusinfektion och glutenintag men minskade efter rotavirus vaccination.

att febernedsättande medicin – typ Alvedon eller Ipren - inte påverkade risken att få en första autoantikropp.  Risken för IAA som första autoantikropp var dock lägre om barnet fick magdroppar med probiotika under sin första levnadsmånad.

att delta i TEDDY tog bort risken att insjukna med livshotande symtom när man fick sin diabetesdiagnos.  Hittills har 4% av svenska barn i TEDDY fått diabetes.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...