Jump to content

En livslång kamp mot maten


Recommended Posts

Hiker stands on a mountain top and admires viewDet är inte Sue på fotot: ”Jag har aldrig känt mig bekväm med att bli fotograferad. Jag är en selfie-fri zon.”

Sue hade kämpat med sin vikt sedan tidiga tonår. Hon hade testat alla bantningsknep som fanns, utan framgång, när hennes läkare rekommenderade henne att ta en titt på ketogen kost. Det ledde henne till Diet Doctor och det här är vad som hände sedan:

Mejlet, översatt från engelska

Hej alla, jag skulle gärna vilja dela med mig av min berättelse.

Jag är en 60-årig kvinna och jag har turen att bo i vackra Bay of Plenty på Nya Zeeland. Här finns fantastisk boskap som bara äter gräs! Glenn och jag har varit gifta i 30 år. Olyckligtvis fick Glenn diagnosen diabetes strax efter 40. Han tar stora doser insulin varje dag.

Och ändå var det första jag tänkte på varje morgon hur tjock och ful jag var
Sedan jag var i mina tidiga tonår har jag varit besatt av att bli mer attraktiv. Läs ”smalare”. Då min naturliga kroppsbyggnad är av den kraftiga engelska bondtypen, är det realistiska att det aldrig kommer att ske. Och ändå var det första jag tänkte på varje morgon hur tjock och ful jag var. Det påverkade mina sociala relationer och jag blev introvert och tillbakadragen. Allt detta låter ju ganska narcissistiskt men jag var helt såld på modemagasin. Plus det faktum att jag i tonåren hade akne, tandställnig och glasögon. Vilken glädje…

Med tiden har jag (som så många andra) försökt mig på varje bantningsmetod som finns och min metabolism har saktat ner. Jag har aldrig varit mycket för att dricka, men jag älskar att äta. Min plats för själslig lycka var Planet Carb. Och det var en stor planet.

Jag var inte tjock som barn – min mamma var mycket duktig på att vända på slantarna och ge oss bra mat. Pappa hade en stor trädgård med frukt och grönsaker, vi behövde inte svälta.

Min vikt började på allvar att klättra uppåt när jag flyttade hemifrån i mitten av 70-talet och upptäckt pojkar och hämtmat. Jag hade perioder i 40-årsåldern när jag vägde mindre, när jag vandrade mycket i NZ.

Vi snabbspolar fram till december 2017. Jag hade ätit vegetariskt i ett halvår och jag kände mig knappt vid liv. Jag var blek, deprimerad och vägde mer än jag någonsin gjort tidigare. Reumatisk värk i fötterna hindrade mig från att göra allt roligt och jag fick reda på att jag hade pre-diabetes, med hemska provresultat. Jag var vettskrämd.

Så vände vinden. Jag besökte min läkare som berättade om What the Fat – en Nya Zeeländsk version av det Diet Doctor gör. Magiskt. Jag köpte deras bok och satte igång. Och jag hittde er fantastiska webbsida.

Jag har blivit av med en stor mängd irriterande krämpor
Jag har gått ner omkring 13 kilo och jag vill gå ner ytterligare 7 kilo. Jag håller mig till måttlig LCHF och jag skriver inte upp vad jag äter, jag håller mig bara till grunderna som jag lärt från er. Jag har blivit av med en stor mängd irriterande krämpor – reumatisk värk, reflux, utmattning med mera och jag har fått ett mycket bättre humör. Jag kan också vandra i flera timmar.

I juni i år fick jag bältros. Ingen positiv upplevelse, men jag är övertygad om att min förbättrade hälsa och immunförsvar av LCHF har hjälpt mig att bli av med sjukdomen ganska snabbt. Jag kunde sluta med smärtstillande tabletter sex veckor efter diagnosen och mår toppen. Wow.

Självklart skulle jag önska att Glenn också gick över till LCHF, men det är en långsam process. Jag vägleder honom i den (genom goda middagar, små förändringar som smör och olivolja etc.) och låter böcker som Fetmakoden ligga framme. Han vet att jag mår bättre så han är nyfiken. Dessutom är min syster och en god vän också intresserade. Jag försöker att inte gå ut för hårt med detta – det är så lätt att låta som en sektmedlem (var det någon som sa vegan?). Men det är så j-kla bra!!! Livet är fantastiskt just nu. Jag oroar mig aldrg för mat – bara ”vad ska vi äta för gott ikväll?”.

I början fanns den största utmaningen i mitt huvud. Det tog mig ett tag att acceptera det nya sättet att tänka kring mat (lite kolhydrater och mer fett) – jag hade varit hjärntvättad av all nonsens jag lyssnat på de senaste 40+ åren. Naturligtvis önskar jag att jag vetat allt detta långt tidigare, men jag är bara så tacksam över att jag har hittat till kosten nu. Jag önskar att jag vetat hur relativt lätt det skulle vara och hur batningsindustrin egentligen inte bryr sig ett skvatt om oss.

Ursäkta, men jag är inte en betalande medlem hos Diet Doctor. Jag använde tvåveckorsutmaningen och gratismånaden för att lära mig så mycket jag bara kunde, men vi har ingen fast inkomst. Jag är tacksam över generositeten hos de fantastiska människor som betalar och gör så att jag kan läsa gratis – de och deras stöd är så uppskattat.

Tack alla i Team Diet Doctor för det hårda arbete ni lägger ner – det är helt fantastiskt.

Vänliga hälsningar,
Sue

Kommentar

Tack för att du delr med dig av din mycket inspirerande berättelse, Sue! Och ett stort grattis till dina framgångar!

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor
  Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01
 • Är LCHF dåligt för tarmfloran? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för tarmfloran? Svar på vanliga frågor02:14Är LCHH-kost dåligt för våra tarmbakterier?

Viktnedgång

 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Fungerar LCHF i längden?
  Fungerar LCHF i längden?16:13Är strikt LCHF hållbart i längden? I så fall, hur gör man?

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • "Jag har fått hälsa, glädje, kärlek, levebröd"
  "Jag har fått hälsa, glädje, kärlek, levebröd" 
 • Dollys hälsoresa med periodisk fasta och LCHF
  Dollys hälsoresa med periodisk fasta och LCHF 
 • Jag hade svårt att förstå att det var så lätt!
  Jag hade svårt att förstå att det var så lätt! 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget En livslång kamp mot maten dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...