Jump to content

Fettförbränning - sant eller falskt


Sonia
 Share

Recommended Posts

Har läst någonstans att när man äter LCHF så startar fettförbränningen omedebart när man börjar motionera. Äter man "vanlig mat" så måste man motionera 35 - 40 minuter innan fettförbränningen startar. Om det är sant att fettförbränningen startar omedelbart - hur skiljer sig dessa förhållanden åt? Vad är sant och vad är falskt?

Link to comment
Share on other sites

Det är inte sant att det generellt tar 35-40 minuter innan fettförbränningen startar om man äter blandkost. Det beror på hur vältränad man är och vad man ätit innan och hur mycket. Har du ätit mycket kolhydrater och går direkt efteråt så använder kroppen mer kolhydrater än om du t ex promenerar före frukost. Sedan är det ju inte antingen eller utan hur stor andel fett man bränner som det handlar om.

 

Ju längre tid du går ju större andel fett bränner du men äter du LCHF så har ju kroppen inte så stort val.

Link to comment
Share on other sites

Har läst någonstans att när man äter LCHF så startar fettförbränningen omedebart när man börjar motionera. Äter man "vanlig mat" så måste man motionera 35 - 40 minuter innan fettförbränningen startar. Om det är sant att fettförbränningen startar omedelbart - hur skiljer sig dessa förhållanden åt? Vad är sant och vad är falskt?

 

Det handlar om helt andra saker.. så det är varken sant eller falskt!

 

Vid ökad ansträngning så krävs ökat energiflöde.. och om du inte värmer upp tillräckligt så finns alltid glukos att ta till.

 

Vill du anstränga dig längre tid så vill du helst öka på fettoxidationen och spara på glukosen för spurten eller för de högintensiva övningarna då mer glukos går åt oavsett vad du äter.

 

Det tar altså längre tid att mobilisera fett som bränsle för fysisk ansträngning.. så man disponerar sin träning/tävling lite annorlunda.. man börjar lågintensivt tills man fått upp ordentlig värme i kroppen.

 

Man brukar känna det där under ett löppass.. när den andra motorn kopplar in.

Link to comment
Share on other sites

Det handlar om helt andra saker.. så det är varken sant eller falskt!

 

Vid ökad ansträngning så krävs ökat energiflöde.. och om du inte värmer upp tillräckligt så finns alltid glukos att ta till.

 

Vill du anstränga dig längre tid så vill du helst öka på fettoxidationen och spara på glukosen för spurten eller för de högintensiva övningarna då mer glukos går åt oavsett vad du äter.

 

Det tar altså längre tid att mobilisera fett som bränsle för fysisk ansträngning.. så man disponerar sin träning/tävling lite annorlunda.. man börjar lågintensivt tills man fått upp ordentlig värme i kroppen.

 

Man brukar känna det där under ett löppass.. när den andra motorn kopplar in.

 

Har funderat på det där med "andra motorn". Vad exakt menar du händer då? När jag springer är det väldigt olika hur långt jag har sprungit när jag kommer till det stadiet. Det kan variera jättemycket.

Link to comment
Share on other sites

Som nämnts innan, behöver man inte motionera för att bränna fett som LCHF:are. Det räcker att äta efter LCHF-principerna. Takten behöver man dock ibland styra själv om en viss bestämd viktnedgång är önskvärt. Annars brukar vikten stabileras av sig själv.

Link to comment
Share on other sites

Har funderat på det där med "andra motorn". Vad exakt menar du händer då? När jag springer är det väldigt olika hur långt jag har sprungit när jag kommer till det stadiet. Det kan variera jättemycket.

Enligt träningsfysyologiska teorier skall det handla om hur lång tid det tar att uppreglera fettoxidationen i cellerna.

 

Fett är inget raketbränsle, det tar ansenlig tid att aktivera för muskelarbete.

 

Det ligger lagrat som intamuskulära triglycerier.. och som vi konstaterat tidigare, det tar tid innan det har hunnit öka flödet till betaoxidationen.

Link to comment
Share on other sites

Vid alla typer av viktförändringar, upp eller ned, så är det en fördel om man också kompletterar med någon, helst, intensiv fysisk aktivitet som förslagsvis styrketräning. Det ger en ytterligare postiv effekt vad gäller muskelsparande, -ökning till den man redan får genom att LCHF ger optimal bränslepartitionering.

 

Bara en komplettering då många enbart lägger fokus på fettet när man diskuterar "fettförbränning". Det man egentligen menar är ju en önskad förbättrad kroppssammansättning och denna uppstår som en konsekvens av dels minskning av kroppsfett och dels ökad/bibehållen mager kroppsvävnad (muskler, organ etc).

Link to comment
Share on other sites

Enligt träningsfysyologiska teorier skall det handla om hur lång tid det tar att uppreglera fettoxidationen i cellerna.

 

Fett är inget raketbränsle, det tar ansenlig tid att aktivera för muskelarbete.

 

Det ligger lagrat som intamuskulära triglycerier.. och som vi konstaterat tidigare, det tar tid innan det har hunnit öka flödet till betaoxidationen.

 

Så du menar att träningsfysiologerna säger att det här med att det känns lättare att springa efter ett tag beror på att man fått igång fettförbränningen?

Link to comment
Share on other sites

Det spelar ingen större roll om en viss träning ger en högre fettoxidation än en annan. Är fettoxidationen under träning låg så kommer detta att kompenseras efter träning genom en ökad fettoxidation. Intar du mer energi än du förbrukat under dagen så kommer dock energiilagringen att överstiga energiförbrukningen. 

Den akuta effekten är inget man bör stirra sig blind på, det handlar om helheten. Och att de som äter högfettsdieter har en ökad fettoxidation är väldigt logiskt eftersom fettintaget är högt och kolhydratsintaget lågt. Ökar inte fettoxidationen så får man rätt stora problem.

Link to comment
Share on other sites

Det spelar ingen större roll om en viss träning ger en högre fettoxidation än en annan. Är fettoxidationen under träning låg så kommer detta att kompenseras efter träning genom en ökad fettoxidation. Intar du mer energi än du förbrukat under dagen så kommer dock energiilagringen att överstiga energiförbrukningen. 

Den akuta effekten är inget man bör stirra sig blind på, det handlar om helheten. Och att de som äter högfettsdieter har en ökad fettoxidation är väldigt logiskt eftersom fettintaget är högt och kolhydratsintaget lågt. Ökar inte fettoxidationen så får man rätt stora problem.

 

Det är just förbättrad fettoxidation som är A och O om man vill komma till rätta med s.k. välfärdssjukdomar, insulinresistens etc varför bränslepartitionering är så viktigt att optimera. Sedan uppnår man förvisso förbättrad sådan även med uthållighetsinriktade aktiviteter också. Styrketräning har dock vidare effekter som är relevanta.

Link to comment
Share on other sites

Det spelar ingen större roll om en viss träning ger en högre fettoxidation än en annan. Är fettoxidationen under träning låg så kommer detta att kompenseras efter träning genom en ökad fettoxidation. Intar du mer energi än du förbrukat under dagen så kommer dock energiilagringen att överstiga energiförbrukningen. 

Den akuta effekten är inget man bör stirra sig blind på, det handlar om helheten. Och att de som äter högfettsdieter har en ökad fettoxidation är väldigt logiskt eftersom fettintaget är högt och kolhydratsintaget lågt. Ökar inte fettoxidationen så får man rätt stora problem.

 

Var det här svar på någon annans inlägg.  Jag får inget grepp om vad det är du vill säga.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...