Jump to content

Så förvärrar du din diabetes: följ konventionella råd


Recommended Posts

No sugar advice handwritten on blackboard above sugar cubes scale, suggesting diabetes risk

Här följer ett översatt inlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Om du har en färsk typ 2-diabetesdiagnos, eller har haft sjukdomen i flera år, vilken är den självklara platsen att söka upp för stöd och information? Du tänker på de stora diabetesorganisationerna, eller hur?

Fel! Tyvärr kommer råd från Canadian Diabetes Association (CDA) och American Diabetes Association (ADA) knappast att hjälpa dig. Faktum är att de kommer att stjälpa dig. Låt mig förklara närmare.

Först kommer några enkla och obestridliga fakta som i princip ingen sätter sig emot.

 • Personer med typ 2-diabetes är ofta överviktiga och har högt blodsocker.
 • Raffinerat spannmål (vitt mjöl) är bland det absolut värsta när det gäller att höja blodsockret.
 • Att äta socker orsakar viktuppgång och höjer blodsockret.
 • Varken raffinerat spannmål eller socker har speciellt stort näringsvärde.

Socker och mjöl höjer ditt blodsocker, ät det inte. Eller hur…?

Aha! Så sammanfattningen känns noggrann och logisk. Om mjöl och socker höjer blodsockret och mitt blodsocker redan är för högt, då borde jag äta mindre mjöl och socker. Dessutom, så självklart att jag tvekar att nämna det, om mjöl och socker gör så at jag går upp i vikt och jag redan väger för mycket, då borde jag äta mindre. Mycket, mycket självklart, eller hur? Nå, inte för CDA och ADA som har varit upptagna med att uppmana en generation typ 2-diabetiker att äta MER mjöl och socker. 

Diabetes dessert

Kakor och bakverk laddade med socker och mjöl!

Jag är på biblioteket och bestämmer mig för att ta reda på vad CDA menar med en acceptabel efterrätt – det är ”Canada’s 150 Best Diabetes Desserts” – från CDA. Jag slår slumpartat upp ett recept – oj, titta – Lemon Lime Cookies. Jag skummar igenom ingredienslistan och hittar 8,75 dl raffinerat vitt mjöl och 3 dl socker. Är det ett av Kanadas 150 bästa diabetesdesserter? Är dessa människor helt galna? Ja, de är galna. Är det här det bästa rådet från Canadian Diabetes Association? Försöker CDA förebygga diabetes eller ge oss diabetes? Det känns inte helt självklart.

Om CDA försöker förebygga diabetes, ja då är dessa människor helt vrickade. De är korkade eller galna. Allt det sockret och mjölet höjer blodsockret mer än 99 procent av all annan föda. Alla kan se att det är dåligt, inte alls bra. Hur kan detta kvala in som en av CDA:s bästa efterrätter?

Men hur är det med American Diabetes Association? Jag plockar fram en bok från ADA – åh – här har vi det – Diabetes Meal Planning Made Easy. Då ska vi se vad de tycker om socker och sötsaker.

Diabetes meal planning

Blodsockret är ingen anledning att utesluta socker och sötsaker??!

“Personer med diabetes behöver inte längre undvika socker och sötsaker”!!?? Är dessa människor komplett och kriminellt galna? Försöker ADA förebygga typ 2-diabetes eller försöker de ge oss diabetes? Det känns inte helt självklart. Det är ganska uppenbart för de flesta att intag av socker INTE är bra för typ 2-diabetes. Ändå berättar ADA för alla som vill lyssna att personer med diabetes inte behöver undvika socker. OCH, de har sagt det sedan 1994! Ät mer socker – det är bra för dig! Tack, ADA!

The big nutrients

Nu ska vi se vad mer ADA vill berätta för oss. Åh, just det – kolhydrater, som kemiskt består av kedjor av glukos, är kroppen bästa källa till energi och personer med diabetes ska få i sig omkring hälften av sin kalorier från kolhydrater. Låt oss tänka igenom detta. Vid T2D har man för mycket glukos i blodet, därför ska vi företrädesvis välja mat som består primärt av glukos!!!?? Är dessa människor komplett och fullständigt galna? Ja, ja de är galna. Och titta här – det är OK att äta upp till 25 procent tillsatt socker i kosten! Det är exakt vad vi INTE ska göra. Alla, ADA i synnerhet, borde inse att mer socker och spannmål gör att blodsockret blir HÖGRE, inte lägre.

The diabetes comfort food cookbook

Här är fler delikata recept från ADA. Åh, cheesecake med grahamskex, stevia och socker. Wow. Helt enkelt wow. Är det acceptabelt? Är detta vad ADA rekommenderar? Återigen, är detta för att förebygga diabetes, eller är det för att ge oss diabetes?

Sorry, diabetesorganisationerna hjälper dig inte att bli frisk

Så, om du verkligen vill hjälpa dig själv när det handlar om typ 2-diabetes då är det första steget att mycket noga ifrågasätta vad CDA och ADA säger till dig, de är nämligen inte dina vänner.

Jag undrar varför ADA ger såna korkade, korkade råd? Nå, låt oss ta en liten titt på deras vänskapskrets. Åh, den kompletta listan inkluderar – AstraZeneca, Eli Lilly, Janssen, Merck, Novo-Nordisk och Sanofi. Canadian Diabetes Association får mycket penagr från – Janssen, Abbott, Sanofi, Novo-Nordisk och AstraZeneca. Samtliga är läkemedelsföretag som har en skyldighet gentemot sina aktieägare att dra in så mycket pengar som möjligt på – typ 2-diabetiker! Tur för dem, inte så mycket tur för dig om du väljer att lyssna på diabetesorganisationerna.

Tom Watson before and after

Finns det en bättre lösning? I min bok The Diabetes Code berättar jag att det är ganska enkelt. Typ 2-diabetes är en reversibel sjukdom. Vi har påvisat det om och om igen, men du kan också bevisa det för dig själv. Om en vän får diagnosen T2D och går ner över 20 kilo, vad tror du händer med sjukdomen? Den försvinner, i princip. Tom Watson (ovan) från Storbritanniens Labour-parti kom på det alldeles själv, nu är han besluten att tackla sjukdomen över hela landet och även världen. Men varför behövde han komma fram till detta alldeles själv, TROTS vårdpersonal, inte TACK VARE vårdpersonal? Om sjukdomen är reversibel, varför är det ett fåtal som lyckas reversera sin sjukdom genom att lyssna på ADA? Åh, just det, ADA försöker ju ge dig diabetes, inte förebygga diabetes. 

Starch structureVi sammanställer några roliga och obestridliga fakta:

 • Vid typ 2-diabetes är blodsockret för högt.
 • Om du inte äter (fastar), sjunker blodsockret. Då behöver du inte några läkemedel för att sänka blodsockret.
 • Om du fortsätter med periodisk fasta kommer du att gå ner i vikt.
 • När du går ner i vikt kommer din typ 2-diabetes generellt att försvinna.

Så, här är en lösning som är gratis, tillgänglig för alla i hela världen, hundra procent naturlig och som besparar dig tid. Det finns inget behov av läkemedel eller kirurgi. Fasta är bokstavligen det äldsta kostknepet i världen och det har använts i tusentals år.

Det är så du tar kontroll över typ 2-diabetes, en sjukdom som bidrar till hjärtinfarkt, stroke, njursjukdom, blindhet, amputationer, cancer och Alzheimers sjukdom. Det är en reversibel sjukdom orsakad av kost, du behöver alltså en lösning som handlar om kost – en som råkar vara gratis, tillgänglig och enkel (men ändå inte lätt). Du kan bota denna sjukdom med KUNSKAP, inte läkemedel. Alla som vill ge dig läkemedel (Canadian Diabetes Association, American Diabetes Association med flera) kan du inte lita på.

Lita på dig själv. Beväpna dig med kunskap. Och reversera din diabetes.


Dr Jason Fung

Dr Fungs populäraste inlägg

 1. Periodisk fasta
  1Periodisk fasta 
 2. Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre
  2Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre 
 3. Så påverkar <strong>fasta</strong> fysiologi och hormoner
  3Så påverkar fasta fysiologi och hormoner 

Typ 2-diabetes

 • "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"
  "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"25:54Vilken form av träning är den bästa för din hälsa? Varför kan man ha problem att gå ner i vikt på LCHF? Och kan man verkligen bota insulinresistens?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes
  Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet.
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet
  LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet45:59
 • Det essentiella problemet med typ 2-diabetes
  Det essentiella problemet med typ 2-diabetes05:13
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung
  VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung04:15
 • 36 kilo lättare och inga mediciner
  36 kilo lättare och inga mediciner09:12
 • Hur påverkas du av ett sötare blod? – Ann Fernholm
  18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
 • Diabetes Video Course Part 3
  Diabetes Video Course Part 309:32
 • "Jag visste ingenting"
  "Jag visste ingenting"28:53Hur den legendariska Tim Noakes, professor i tränings- och idrottsvetenskap, ändrade uppfattning om kolhydrater för hälsa och idrottsprestationer.
 • Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman
  Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman24:55
 • My Big Fat Diet
  My Big Fat Diet42:31Vad skulle hända om en hel by av Kanadas ursprungsbefolkning gick tillbaka till att äta som de brukade? En högfetts och lågkolhydratkost baserad på riktig mat?

Viktnedgång

 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20

Grunderna i LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 

Mer med dr Fung

Alla inlägg av dr Fung

Dr Jason Fung har en egen blogg: idmprogram.com. Han är också aktiv på Twitter.

TheObesityCodeTheCompleteGuideToFastingthe-diabetes-code-1

Dr Fungs böcker Fetmakoden, The Complete Guide to Fasting och The Diabetes Code finns samtliga på Bokus, Adlibris eller andra nätbokhandlare.

Inlägget Så förvärrar du din diabetes: följ konventionella råd dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...