Jump to content

Beroende av processad mat – finns det? Spelar det någon roll?


Recommended Posts

word sugar addiction blurred colorful sweet macaron

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Bret Scher, kardiolog från San Diego och värd för Diet Doctors podcast.

Om du någonsin har försökt ta en glass från en femåring har du sannolikt alla bevis du behöver för att veta om socker och sötsaker har en stark påverkan på hjärnan. Men handlar det verkligen om beroende?

Forskare har undersökt den här frågan i åratal. De flesta studierna har utförts på möss och råttor, men det finns ett fåtal studier på människor för att få svar på frågan. Enligt en ny rapport på KREM [inte tillgänglig i EU] har en studie från University of Michigan försökt reda ut om det existerar signifikanta abstinensbesvär, som är ett av kriterierna för beroende, när man ska sluta med processad och sockerrik mat.

PubMed: Development of the highly processed food withdrawal scale

Forskarna utvecklade en skala, “Highly Processed Food Withdrawal Scale”, och bad 230 deltagare att bokföra de symtom de fick när de drog ner på processad mat som pizza, bakverk och pommes. Man kom fram till att de flesta kände sig nedstämda, irriterade och trötta och att symtomen nådde sin kulmen under dagarna 2-5. Forskarna definierade detta som abstinensbesvär.

För att få perspektiv, det var noll som avled av abstinens (vilket kan hända med alkohol) och noll fick en svår försvagande reaktion (vilket kan hända med kokain eller heroin). Men personerna mådde helt klart dåligt. Är det verkligen abstinens? Kan det hänga samman med ett lägre intag av kalorier? Eller var det “carb flu” då man uteslöt huvudkällan till kolhydrater? Det är oklart och gör det lite diffust om detta var äkta abstinensbesvär.

Mer övertygande än att titta på abstinensbesvär är studier från exempelvis dr David Ludwig, som visar hur socker och raffinerade kolhydrater stimulerar vår hjärnas belöningscentrum på samma sätt som kokain och andra droger. I vissa fall kan man inte skilja effekten av socker från effekten av droger.

Livsmedelsindustrin känner väl till detta. De använder sig av det för att utforma processad mat som ger oss ett sug efter mer.

Man kan absolut resonera kring om processad och sockrad mat stämmer in på definitionen av beroendeframkallande substanser och det kan var viktigt för utforming av riktlinjer och vägledande beslut. Men ur ett individperspektiv kan det räcka med att veta att processad mat är utformad för att stimulera vårt belöningscentrum och få oss att vilja ha mer. Att förstå det hjälper oss att inse varför det ibland kan vara så svårt att hålla sig till ett hälsosamt kostupplägg.

Det duger inte som ursäkt för att kasta in handduken, men du behöver heller inte skuldbelägga dig själv alltför mycket. Att känna till det här hjälper dig förhoppningsvis att vara proaktiv och istället välja mat som är god, njutningsbar och hälsosam. Om du söker inspiration behöver du inte gå länge än till recepten här på Diet Doctor.

Vetenskapen bakom beroende kanske inte spelar oss i händerna, men vi äger fortfarande den kraft som finns i riktig mat och den kommer att leda oss framåt.

Tack för att du läser.
Bret Scher, MD FACC

Tidigare

Att vara fånge i en kolhydratkultur

”Det går att ta tag i sitt sockerberoende”

Sockerberoende

  • Vad är sockerberoende?
    Vad är sockerberoende?06:35Bitten Jonsson's kurs i sockerberoende, del 1: Insikter och råd om hur du kan kontrollera mat- och sockerbegäret.
  • Hur blir man sockerfri?
    Hur blir man sockerfri?29:24
  • Intervju - Bitten Jonsson (del 1)
    Intervju - Bitten Jonsson (del 1)13:12
  • Att fortsätta att sluta
    Att fortsätta att sluta04:12
  • Så slutar du med socker
    Så slutar du med socker04:57
  • Intervju - Bitten Jonsson (del 2)
    Intervju - Bitten Jonsson (del 2)18:51
  • Du måste planera för att lyckas
    Du måste planera för att lyckas06:28
  • Så behåller du kontrollen i längden
    Så behåller du kontrollen i längden05:06
  • Kom igång med att frigöra dig från sockerberoende
    Kom igång med att frigöra dig från sockerberoende02:21
  • Att göra slut med sockerberoende
    Att göra slut med sockerberoende21:28
  • De 3 stadierna av sockerberoende
    De 3 stadierna av sockerberoende05:36
  • Lyssna inte på falska känslor, del 9 - Bitten Jonsson
    03:24
  • Hur du undviker återfall, del 8 - Bitten Jonsson
    Hur du undviker återfall, del 8 - Bitten Jonsson05:53
  • 130 kilo lättare med strikt LCHF
    15:29Theres Olofsson berättar om hur hon gick ner 130 kilo genom att strikt hålla sig till LCHF-kost. Therese Olofssons blogg: http://lchfthess.se
  • Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-2016
    Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-201624:11
  • De rätta verktygen - Bitten Jonsson (Del 4)
    04:25
  • Det handlar inte om viljestyrka! - Bitten Jonsson (Del 3)
    02:15
  • En dag i en sockerberoendes liv - Bitten Jonsson (Del 2)
    05:09

Inlägget Beroende av processad mat – finns det? Spelar det någon roll? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...