Jump to content

Snart på SVT: Bästa dieten


Recommended Posts

LCHF concept

Snart är det alltså dags för SVT:s vetenskapsreality i tre avsnitt om ett antal olika kosthållningar, ”Bästa dieten”. Programmet sänds med start nu på tisdag 16 oktober kl 21.00. Under en månads tid kommer vi att få följa fyra par som lottats till att följa en av fyra olika kosthållningar: Livsmedelsverkets rekommendationer, periodisk fasta, vegankost eller LCHF.

Fyra svenska par ställs under en månad inför utmaningen att bryta med gamla vanor och följa nya dieter. Experimentet leds av två av Sveriges mest framstående kostforskare Kerstin Brismar och Ulf Risérus som kontrollerar förändring i fettmassa, blodvärden och allmänt hälsotillstånd. Dietinspiratörerna är Lisa Andersson, Mia Rundlöf, Emil Spanos och Mattias Kristiansson. Det blir en månad av sötsug, vardagsgräl och kroppar som protesterar mot det nya. Men också insikter om hur ganska små kostförändringar kan ge stora resultat. Dessutom gör vi utblickar till den mest aktuella internationella kostforskningen.

Diet Doctor ringde upp Mia Rundlöf för att få veta lite mer om TV-serien. Hon har alltid haft ett stort intresse för matlagning, uppvuxen med en mamma som lagade husmanskost. Till vardags hittar vi Mia i ett skolkök i Nykvarn.

Mia berättar att hon blev castad via sitt Instagramkonto och att produktionen valde henne för att hon är framåt, glad och positiv. Hon kommer att fungera som inspiratör och framhåller att hon inte har någon som helst utbildning som kostrådgivare eller liknande, därmort egen gedigen erfarenhet av LCHF.

I januari 2013 köpte Mia boken Viktminskning med LCHF av Åse Falkman Fredriksson på sin lokala Ica-butik. Det var startskottet. Aldrig tidigare har hon lyckats hålla sig till en kost, men med hjälp av Åses veckomenyer och mycket faktasökande gick det vägen.

Omställningsbesvären var ganska svåra. Yrsel och illamånede, men hon var aldrig plågsamt hungrig och den sedan länge krånglande magen fungerade plötsligt fint.

De stora hälsovinsterna av kosten är den fungerande magen och stabil vikt. Sug kan finnas kvar, men då bara efter riktig mat, aldrig söttsaker, chips eller liknande. I Mias familj finns en genetisk disposition för typ 2-diabetes. Båda hennes föräldrar och syster fick sjukdomen.

Viktminskningen ligger någonstans runt 22 kilo, men vågen åkte ut 2015 och sedan dess finns inga siffror. Vid hälsokontroller har Mia (som är 56 år) toppvärde, som en 30-åring.

En helt ny garderob har införskaffats.

Så, lite mer om TV-programmet ”Bästa dieten”. Mia coachar ett par som fått livsstilen lottad till sig. Hälsostatus kontrolleras före och efter och Mia inspirerar på olika sätt. Det är alltså ingen tävling mellan olika kosthållningar, vi får i tre entimmeslånga avsnitt följa paren och den nya livsstilen.

Vad kan man då förvänta sig av TV-serien? Fyra veckor är ganska kort tid för en kostomläggning. Tre månader eller kanske ett halvår hade varit ett vettigare upplägg. En månad kan för många vara kort tid för att komma över de eventuella inlednade omställningsbesvären som många lider av. Vad gäller hälsa kan man gissa att blodsocker och vikt går ner, men att tiden är väl kort för att kolesterolvärden ska stabiliseras. Att hinna göra kosten till en livsstil finns det kanske inte tillräckligt med tid till. Fortsättning och recension följer!

Tidigare

Ny serie på SVT: Bästa dieten

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.

Mer

Guide: LCHF för nybörjare

Inlägget Snart på SVT: Bästa dieten dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...