Jump to content

Så gick doktor Javier från fetma till att få ett nytt liv


Recommended Posts

SS Javier medal

När Javier Pedroza Bustamante avslutade sina studier till läkare var han själv sjukligt fet och sjuk. Han hade testat många olika typer av kost under sina år på college, men ingenting hade fungerat bra. Efter sin examen bestämde han sig för att någonting måste göras.

Han gav sig ut på nätet för att leta efter lösningar och hittade dr William Arias YouTube-kanal och LCHF. Inte långt därefter hittade han till Diet Doctor. Det här är hans berättelse:

Mejlet, översatt från engelska

Hej alla!

Jag heter Javier Pedroza Bustamante. Jag är en 25 år gammal läkare, just nu arbetar jag med ett program för kroniskt sjuka (högt blodtryck, diabetes och kronisk njursjukdom) i Rionegro, en liten stad i Antioquia, Colombia.

Jag började gå upp i vikt under mitt andra år under utbildningen och i slutet av det tredje året var jag redan sjukligt fet. Jag mådde väldigt dåligt över skicket jag var i. Jag hade stora sömnproblem, halsbränna, svåra atopiska eksem och andra hudproblem, problem med magen och ständig förstoppning. Jag kunde inte ens gå uppför en trappa utan att bli andfådd. Under mina år på college testade jag ett antal olika bantningsdieter, men jag gav alltid upp: vissa var mycker restriktiva (jag var hungrig hela tiden), andra var enformiga och trista.

Det var inte förrän i februari 2018, när jag vägde mitt tyngsta någonsin, 104 kilo, som jag insåg att jag höll på att tappa greppet — det metabola syndromet hade vunnit kampen. I mars 2018 bestämde jag mig för en hälsosammare livsstil. Första veckan var inte speciellt genomtänkt, jag försökte bara äta som de flesta dietister och WHO:s ökända matpyramid förespråkade: 5-6 måltider per dag, mycket raffinerade kolhydrater och grönsaker, måttliga mängder protein, snålt med fett och ingen skräpmat.

Genom att följa hans råd om LCHF och verkligen bara äta när jag var hungrig hade jag gått ner åtta kilo i slutet av den månaden!
Men, om jag skulle lyckas den här gången skulle jag vara tvungen att göra någonting annorlunda, någonting hållbart och som gick att leva med i längden. I slutet av veckan sökte jag på internet för att lära mig mer om att äta hälsosamt och jag hittade dr William Arias YouTube-kanal. Det var då allt började. Genom att följa hans råd om LCHF och verkligen bara äta när jag var hungrig hade jag gått ner åtta kilo i slutet av den månaden! Jag kunde knappt tro det. Hur kunde ett sånt annorlunda förhållningssätt till viktnedgång fungera så bra? Jag behöver kanske inte säga att mina föräldrar och min bror var mycket skeptiska, men de var ändå stöttande, liksom min fästmö.

Jag skrev till dr Arias på Facebook och hade många frågor, han var vänlig nog att svara på alla. Omkring en vecka därefter hittade jag Diet Doctor och började ta till mig så mycket jag bara kunde av all information: Gå ner i vikt — ett måste att läsa för alla som börjar med LCHF. Jag bestämde mig för att anmäla mig till LCHF-utmaningen för att lära mig mer och testa några recept, men mest för att jag var redo för det tunga artielleriet: optimal ketos.

Det var svårt i början, men det blev lättare och lättare ju längre jag höll mig i ketos. Jag upptäckte andra fantastiska verktyg som periodisk fasta och det var inte allt: jag lärde känna en mängd fantastiska läkare och nutritionister som har hjälpt mig på min resa. Speciellt tack till: dr William Arias, han var min stora inspiration och min första guide, Dahiana Castillo, min första nutritionist (och den bästa jag någonsin träffat), dr Mauricio Arango, som just nu är min fantastiska keto-doktor, Paula Rincon, one of the best evidence based low carb/keto resources there is. Och, viktigast av allt, jag tackar min fantastiska fästmö, mitt livs kärlek, Andrea Vega. Och ett stort tack till mina fantastiska föräldrar, Javier och Marta, som alltid har givit mig sitt ovillkorliga stöd.

Före

Javier before keto diet 1 mars 2018: Sjukligt fet på 103 kilo, BMI: 34,8, 46 % kroppsfett, 14 % visceralt fett.

Skräpmatsälskare (sug efter raffinerade kolhydrater likt en missbrukare), slö soffpotatis, insulinresistent, noll livskvalitet, ett dåligt exempel för mina patienter.

Efter

Javier after keto 8 oktober 2018: Hälsosam vikt på 69 kilo, BMI: 23,3, 21 % kroppsfett, 6 % visceralt fett.

Jag har lärt mig att äta riktig mat (adjö till socker och ultraprocessade produkter). Jag fastar 16:8 nästan varje dag (äter två eller tre gånger mellan 12:30 och 20:30).

Jag är full av energi, aldrig hungrig mellan måltider. Fysisk aktivitet är nu en viktig del av mitt liv (calisthenics + löpning, tränar 4-5 gånger i veckan; just nu springer jag milen på 01:00:15 och tränar för en halvmara). Och jag har besegrat det metabola syndromet.

Sist men inte minst har jag återupptäckt meningen med livet: jag har bestämt mig för att jag vill ägna resten av livet åt att transformera människors liv genom livsstilsförändringar.

Nybörjartips

 1. Bry dig inte så mycket om vågen: jag vet att många av oss är skyldiga här, men det finns bättre sätt att mäta framgång: midjemått, hudveck, din hals, ditt ansikte, hur kläderna sitter och det viktigaste av allt: hur mår du? Kom ihåg, LCHF är inte bara en viktnedgångsmetod, det är ett fantastiskt verktyg för att bekämpa systemisk inflammation och läka din metabolism. Energinivå, humörssvängningar, koncentrationsproblem, allergier, matsmältningsproblem (gastrit, GERD, magsmärta och/eller svullnad) och sömnkvalitet är några av de saker som kommer att förbättras och som jag uppmuntrar till att hålla koll på. Om du vill kan det vara till hjälp att skaffa en våg som mäter fettprocent.
 2. Försök att inte jämföra din resa med andras: var uthållig, även om det går långsammare än du tänkt dig, du kommer att få skörda dina framgångar längre fram.
 3. LÄR DIG ATT LYSSNA PÅ KROPPEN: Varje människa är unik och det kan även din reaktion på olika typ av föda vara. EXEMPEL: Av alla frukter och grönsaker jag har ätit är gröna äpplen det enda jag inte tål, jag blir svullen så jag undviker dem till varje pris.
LCHF/keto fungerar! Och det är inte bara ett fantastiskt verktyg för viktnedgång, det kan faktiskt läka metabolismen och ordna upp det mesta, om än inte all, skada som orsakats av socker, raffinerade kolhydrater och ultraprocessade livsmedel. Det kan vara lite svårt i början, men om din motivation att förändra din livsstil är stark nog kommer ingenting att kunna stoppa dig!

Dr Javier Pedroza Bustamante. För evigt tacksam för den här andra chansen i livet.

Kommentar

Vilken fantastisk prestation, dr Javier Pedroza Bustamante. Tack för att du delar med dig och stort grattis till dina framgångar!

Jag tror och hoppas att du i ditt arbete som läkare kommer att hjälpa ett oräkneligt antal människor att förändra sina till det bättre.

Dr Andreas Eenfeldt

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova utan kostnad en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor
  Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Är LCHF dåligt för tarmfloran? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för tarmfloran? Svar på vanliga frågor02:14Är LCHH-kost dåligt för våra tarmbakterier?

Viktnedgång

 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Fungerar LCHF i längden?
  Fungerar LCHF i längden?16:13Är strikt LCHF hållbart i längden? I så fall, hur gör man?

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • Dollys hälsoresa med periodisk fasta och LCHF
  Dollys hälsoresa med periodisk fasta och LCHF 
 • Jag hade svårt att förstå att det var så lätt!
  Jag hade svårt att förstå att det var så lätt! 
 • Hur är det med hungerkontroll och LCHF?
  Hur är det med hungerkontroll och LCHF? 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Så gick doktor Javier från fetma till att få ett nytt liv dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...