Jump to content

Soldatens mat


Recommended Posts

högvakt

Vårt populära Kostdoktorns/Diet Doctors Forum lanserades i december 2012 och Y62 var en av de nyfikna LCHF:are som gick med från start. Han har hittills gjort imponerande 989 inlägg och fått hedersbeteckningen ”gammal i gården”.

Y62 har nu bidragit med ett gästinlägg om kosten som serveras inom försvaret och hur livet som inbiten LCHF:are fungerar under olika uppdrag. Här är hans berättelse:

Under större delen av mitt liv har jag varit civil. Under den civila tiden har jag två utlandstjänster, en i Afrika och en i Europa. Sedan sex år är jag anställd som soldat och under denna tid har det blivit en till i Asien.

Som intresserad LCHF-ätare i kungens tjänst har jag observerat och studerat maten i försvarsmakten och andra länders militära anläggningar. Resultatet av mina högst amatörmässiga observationer är varierande.

Sverige har generellt högst medelmåttig mat i militära matsalar… Det är ofta pasta och potatis, mjölsåser och tveksamma ingredienser.
Sverige har generellt högst medelmåttig mat i militära matsalar. Dessa drivs av utomstående entreprenörer. Det är ofta pasta och potatis, mjölsåser och tveksamma ingredienser. Grönsakerna brukar vara bra. Vår krigsmat (rations) har jag inte smakat i modern tid och det finns en anledning, kolhydratbomber! I fält tar jag med egen mat, jag har ingen stridande befattning. Vid högvakt kan man få med en lunchpåse. En gång dokumenterade jag maten (se bilden ovan) och den bestod av banan, festis, en bit bröd med lätt och lagom och en potatissallad med lite skinka. Inte ens Livsmedelsverket skulle väl rekommendera en sådan usel kost?

På både Kungliga slottet och Drottningholms slott är det kockar som gör ganska bra mat. Det hände bara någon gång att det var hoprört till något jag inte kunde äta.

I Afrika kom råvarorna från FN. Våra kockar var utomordentligt duktiga och trollade fram den mest delikata maten som gick. Vid den här tiden åt jag inte LCHF så jag går inte in närmare på det. I Europa drevs köket av ett externt företag. Det gick äta LCHF men det märktes att råvarorna inte var de bästa. Mycket kyckling och lamm. Lamm som ofta var extremt saltat av någon anledning.

Där var ägg och färska grönsaker förbjudna! Tänk fem månader utan det, jag kan efter flera år fortfarande få paniksug efter färska grönsaker…
Asien var det sämsta, har fortfarande mardrömmar. USA hade en matsal med gott om färska grönsaker och många rätter att välja mellan. Det gick lätt att äta både nyttigt och väldigt onyttigt. Glassen och kakorna flödade… Tyvärr stängde den och efter det var det tysk mat, även den serverad av ett externt företag. Där var ägg och färska grönsaker förbjudna! Tänk fem månader utan det, jag kan efter flera år fortfarande få paniksug efter färska grönsaker, en slags undermedveten skräck att hamna i samma brist. I övrigt hade tyskarna hyfsade kötträtter. Även här gott om efterrätt för den som ville.

Idag åker svenska soldater till en sandlåda i ett afrikanskt land. Man roterar i omgångar en gång i halvåret. Resan tar drygt sex timmar, men mycket längre om man räknar med tiden före och efter flygresan. Gissa vad man skickar med för mat? Rätt gissat, en påse skräp: risifrutti, kexchoklad, festis, 0,5 liter läsk, en liter vatten, äpple, bröd med margarin, en chokladkaka, två färdiga knäckemackor, banan och en pastasallad med lite torr kyckling. Man häpnar…

rotationFörutom mina längre vistelser har jag gjort kortare tjänsteresor till Finland, Norge, Spanien och Frankrike. Finnarna försökte få i mig memma men där gick de bet. Finsk mat har jag dålig koll på. Norge är ett brödätarland, men även fisk förekommer flitigt. På den basen jag tjänstgjorde var det inga problem att äta ”lavcarbo”. Frukost – lite ost, kokt ägg och färska grönsaker. Lunch – lax, räkor och äggsallad, det varma hoppade jag över. Middag – lite olika men klart ätbart. Jag tror att Norge egentligen äter sämre, men vi var så många nationer på samma ställe att dom nog breddade sitt utbud tillfälligt. I Frankrike åt jag frukost bara på hotell och där var det allt från bara skräp till halvtaskig svensk hotellfrukost. Frukost i Frankrike, nej tack. Lunchen på basen var smått fantastisk, massor av färska grönsaker, ost och allt möjligt gott och nyttigt. Lunchen var en fest för både ögat och kroppen. Middag åt jag inte på basen, lunchen räckte till dagen efter! Spanien kan jag inte säga något om, åt aldrig på basen. På hotellet noterade jag den närmast totala frånvaron av grönsaker. Det fanns gott om frukt. Jag åt lax och på laxfatet låg några gröna blad som dekoration men dem åt jag upp varje dag.

Om jag förstått det rätt kan man i Sverige bara få specialkost på medicinska eller religiösa grunder, inte ideologiska. Tidigare accepterades allt utom näringsmässiga skäl vilket ju verkar ganska ologiskt.

Min tjänst för mig till massor av platser i Sverige och den sämsta maten finns i ********, haha, nej det talar jag inte om :)

Tack för er tjänstgöring, alla veteraner!

Y62

Kommentar

Stort tack för att du delar med dig, Y62! Lycka till med LCHF under dina fortsatta strapatser!

Är du nyfiken på vad som diskuteras på vårt forum? Titta gärna in, gratis och öppet för alla. Varmt välkommen till Kostdoktorns/Diet Doctors forum!

Video om riktig mat

 • Matkvalitet: räcker det med LCHF?
  Matkvalitet: räcker det med LCHF?30:30En djupdykning i matkvalitet och näringsoptimering.
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Kan rött kött döda dig?
  Kan rött kött döda dig?14:55
 • Dr Terry Wahls-HD
  25:15
 • Dr. Peter Ballerstedt - Grass-Based Health and the Ruminant Revolution (SD 2016)
  47:53
 • Sluta att demonisera riktig mat
  Sluta att demonisera riktig mat21:24Är mättat fett farligt? Vad säger vetenskapen? Och om mättat fett inte är farligt, hur lång tid kommer det då att ta innan kostråden ändras?
 • Borde de fettsnåla kostråden ha införts?
  Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar.
 • Mat som medicin
  Mat som medicin14:00Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.
 • En global matrevolution
  En global matrevolution34:30Vilka mistag ligger bakom epidemierna av typ 2-diabetes och fetma – och hur kan de rättas till?
 • Ketogen kost med färre grönsaker
  Ketogen kost med färre grönsaker17:26Kan du må bättre om du minskar på grönsaksintaget – eller skippar dem helt?
 • Att göra LCHF gott och roligt
  Att göra LCHF gott och roligt13:24Lär dig att laga god keto-mat med Maria Emmerich!
 • Mat för friska barn
  43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se
 • LCHF och snabbmat
  LCHF och snabbmat10:28Kan man äta LCHF på snabbmatsrestauranger? Ivor Cummins och Bjarte Bakke besökte ett antal snabbmatsställen för att ta reda på det. Hur tror du att det gick?
 • Jayne Bullen - Hur ändrar man matvanorna i ett land? Part 1 (SD 2016)
  21:05
 • Antonio Martinez - The Legal and Political Challenges with Low Carb (SD 2016)
  33:42
 • Intervju med Jenni Calihan
  12:50
 • PREVIEW? Mat som medicin
  PREVIEW? Mat som medicin02:57Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen.
 • Primal LCHF med Mark Sisson
  Primal LCHF med Mark Sisson41:57
 • Vilken frukost är nyttigast?
  Vilken frukost är nyttigast?02:43Vilket är nyttigast – granola, apelsinjuice och light-yoghurt, eller ägg och bacon?
 • Hälsosamma matval och LCHH - Ivor Cummins
  05:40
 • Videorecept: Kesoplättar
  Videorecept: Kesoplättar01:04Ett av våra populäraste recept, kesoplättar med vispgrädde
 • Dr. Cate Shanahan - 4 Things That Healthy Diets Have in Common (Vail 2016)
  13:18
 • Att behandla patienter med paleokost
  Att behandla patienter med paleokost02:59Physicians for Ancestral Health är ett nätverk med likasinnade läkare som behandlar sina patienter med livsstilsförändringar.
 • Ett sjukhus som använder LCHF som behandling?
  Ett sjukhus som använder LCHF som behandling?31:29Dr Mark Cucuzzella berättar om sitt arbete på det egna sjukhuset i West Virginia, där han behandlar alla typer av patienter med lågkolhydratkost.

Mer

Inlägget Soldatens mat dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...