Jump to content

Chokladskatt i Storbritannien?


Recommended Posts

Chocolate pattern background

En ny sockerskatt är på gång och den här gången handlar det om choklad. Nyheterna avslöjades för den brittiska konfektyrindustrin vid den årliga chokladkonferensen förra veckan. Policyn är på initiativ av Public Health England och skatten kommer att träda i kraft år 2020.

DailyMail: Sugar tax on chocolate IS on the way warn Britain’s confectionery firms

Regeringen dikterar också nya villkor för att begränsa marknadsföringen av chockladbitar: ingen skyltning vid kassorna, ingen rabatt vid köp av flera samt obligatorisk näringsinformation tydligt på framsidan av alla förpackningar.

Duncan Selbie, chief executive, Public Health England, fortsätter:

Vi har sett att delar av livsmedelsindustrin gör fina framsteg och de ska få beröm för det. Vi vet också att det är flera förbättringsåtgärder på gång. För att tackla fetmakrisen krävs emellertid att hela livsmedelsindustrin tar ett stag framåt, i synnerhet de företag som vidtagit små eller inga åtgärder alls.

I Storbritannien fortsätter antalet personer med fetma att öka och beslutsfattarna försöker desperat att vända trenden. Men är fokus på just choklad svaret?

Vi är skeptiska. Om man väljer den rätta typen av choklad, en med högt innehåll av kakao, kan det till och med vara fördelaktigt för hälsan. Trots att choklad inte är lågkolhydratkost kan en eller två rutor av riktigt mörk choklad, vid sällsynta tillfällen, fungera i en strikt kosthållning. För mer liberala LCHF:are kan en ruta choklad ingå mer regelbundet. En liten ruta (10 gram) 86-procentig choklad innehåller 2 gram kolhydrater. Byt ut till 70-procentig choklad och du kommer upp i 3,5 gram per ruta. Som jämförelse kan en ljusare choklad innehålla 6 gram kolhydrater eller mer per ruta — inget alternativ för den som äter lågkolhydratkost.

Vi rapporterade nyligen om att socker är det främsta orosmomnetet bland brittiska konsumenter. Helt rätt tänkt. Men som brittiske ”chocolate taste tester” Angus Kennedy menar, chokladkakor och efterrätter är inte den enda källan till socker:

Om du frossar i choklad är du medveten om att det är snask. Men 80 procent av maten i våra livsmedelsbutiker innehåller socker. Det borde man vara mer medveten om. Det känns en smula ogenomtänkt tycker jag.

Verkligen.

Tidigare

Är kalorisnål måltidsersättning lösningen på fetmaepidemin?

Yoghurt, sockerfälla eller hälsosamt val?

Nytt förslag för att bekämpa barnfetman i Storbritannien

Socker

 • Är socker giftigt?
  Är socker giftigt?31:44
 • Hur blir man sockerfri?
  Hur blir man sockerfri?29:24
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Intervju - Bitten Jonsson (del 1)
  Intervju - Bitten Jonsson (del 1)13:12
 • Är alla kolhydrater lika skadliga?
  Är alla kolhydrater lika skadliga?23:08Är alla kolhydrater desamma – eller är vissa former värre än andra? Är det ok att äta frukt?
 • Hur påverkas du av ett sötare blod? – Ann Fernholm
  18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
 • Action on sugar
  Action on sugar37:12
 • Q&A with Michael Eades, Karen Thomson, Andreas Eenfeldt and Emily Maguire (SD 2016)
  59:31
 • Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-2016
  Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-201624:11

Inlägget Chokladskatt i Storbritannien? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...