Jump to content

”Nu ska jag till min diabetessköterska och få skäll igen”


Recommended Posts

tina3

Här följer ett gästinlägg av Diet Doctors gästskribent Tina Brus, till vardags diabetessköterska på Vivalla vårdcentral, Örebro:

Känns tänket bekant?
Är du inte i mål med din diabetes?

Ibland får jag kommentaren ovan från mina patienter – det känns inte bra då! Visserligen sägs det ofta med en glimt i ögat och ett leende på läpparna. Men det signalerar inte samarbete – det signalerar att du gör något för min skull. Och så vill jag inte du ska tänka för en sekund.

unnamed-24Av alla 8789 timmar på ett år tillbringar du 1,5 timme tillsammmans med din läkare och diabetessjuksköterska – vem vet mest om dig? Symboliken i Sara Riggares bild är mycket enkel att ta till sig – det är klart att det är du som vet mest! Bilden är också mycket tydlig när det gäller att visa hur mycket tid i ditt liv vi i sjukvården har att för att hinna nå in till dig och skapa förutsättningar för ett bra möte fyllt med information och kunskap som går åt båda hållen.

Jag har det bra på mitt jobb som har en hel timme till mina patienter – mina doktorer har en halvtimme till sina besök och dr Unwin pratar i sin föreläsning på Diet Doctor om att han har tio minuter på sig att ta sig in till patienten och presentera ett bra alternativ till behandling.

Jag ska på min timme per år hinna hitta in till dig, min patient, och omsätta/överföra det som jag får med mig från denna ”nya” världskunskap kring mat. Då kommer mina patienter oftast från andra sidan – fettskrämda och kolhydratokunniga. Det är några hinder att ta sig över innan vi kan vara konkreta. Väldigt ofta har mina patienter en egen agenda när de kommer också som jag måste hantera först med ett – ”Det här ska jag hjälpa dig med” eller ett ”det här kan jag tyvärr inte hjälpa dig med – ska vi fokusera på dagens viktiga?”

Jag har det bra på mitt jobb som har en hel timme till mina patienter
Jag har hittat en hyggligt framkomlig väg efter alla år och mina besök har hittat sin struktur. Jag tänker att bland er läsare finns folk från ”båda sidor”. Det finns kanske vårdfolk som liksom jag ska nå patienten och du som kanske redan är patient och ska bli nådd eller du som kanske är på väg bli patient.

Ledmotivet för mig har länge varit Sören Kierkegaards berömda citat ”hitta mig där jag är”! HUR ska jag annars kunna påverka utan att veta var min patient är? Och HUR ska jag annars veta vad jag kan säga för att hjälpa?

Då är det en del i att kunna vara effektiv i mötet att jag besitter förkunskaper från mina år i Vivalla – jag känner mina patienter sedan tidigare. Jag har kunskap kring deras sammanhang t ex den arabiska matkulturen, den svenska husmanskosten och hur sötsaksvärlden ser ut i olika kulturer osv. Då kan jag snabbare sätta fingret på svårigheterna. Om du dricker många koppar te på en dag – dricker du med sockerbitar? Hur är det med honung? Men, det är ju från naturen säger de övertygat och sen kan vi fnissa ihop när vi konstaterar att det vita sockret ju också kommer från naturen. Eller att glömma bort alla dadlarna man äter på en dag – sex dadlar är nio sockerbitar.

unnamed-23

Bilden ovan är från LCHF-campingen i Säffle i juni 2018. Jag fick äran att föreläsa kring mina idéer om hur man bäst behandlar typ 2-diabetes.

Vad vi ska hinna på din timme hos mig

Först ska vi över vad du har med dig ”nu när jag äntligen är här” – vi löser upp den knuten genom en fråga – är det något annat du vill att vi ska ta upp innan vi fokuserar på din diabetes?

Har vi tolk på rummet? Då ska vi presentera oss och få av ytterkläderna – annars signalerar tolken brådska.

Hur mår du i din diabetes? Hur har det varit sen vi sågs sist? Berätta!

Provsvar – du har tagit långtidssocker veckan innan du kom till mig – vad tror du – hur ligger du till?

Livet med medicinen – är du nöjd, funkar det?
Livet med medicinen – är du nöjd, funkar det? Har du några biverkningar? Finns det några tankar på att få slippa medicinerna? Hur gör man för att slippa den?

Berätta vad du gör på dagarna – sitter du framför en dator eller har du ett rörligt jobb. Om du är hemma – hur ser dagarna ut? Vad får du till i motionsväg? Vad har du för ambitioner på det här området?

Maten – vi gör en djupdykning – blodsockerkurvan studeras och kommenteras – när du ser det här får du några tankar då, kring din mat och dina värden?

Är du ny får du en mätare och får lära dig normalvärden och ta ditt första stick i fingret.

Skärmavbild 2018-10-17 kl. 11.46.41

Röker du? Har du provat att sluta någon gång? Vad var det som var lätt och vad var det som var svårt? Vad ska behöva hända för att du ska fundera på att sluta? Vilka är dina oviktigaste cigaretter? Kan du ta bort dem? Vattenpipa är inte ofarligt – en vattenpipesession är som att röka 100 cigaretter.

Blodtrycksmätning – är du nere under 140/85? I USA och Kanada har man nu sänkt målet för blodtrycket till 130/80 för diabetiker.

Brukar du gå till tandläkaren? Har du problem i munnen? Dålig munhälsa höjer ditt socker och vice versa. Studier visar att långtidssockret i snitt går ner 7 mmol när du frisknar till från karies, inflammation och tandlossning.

Hur många timmar sover du på en natt? Snarkar du? Vad säger din partner? Andningsuppehåll nattetid skadar din näthinna genom att det uppstår syrebrist.

Sexet – mina patienter är förvånansvärt öppna med att svara på en rak fråga. Funkar det som det ska med att få stånd? Vad har du som kvinna för problem?

Fötterna berättar hur det står till med de minsta kärlen i kroppen – känner du vibrationer och mina små stick under fötterna med monofilamentstickan?

Ögonen – de har tittat in också där och sett hur det står till med de minsta kärlen i kroppen – redan vid långtidssocker på 48 mmol så startar förändringarna i ögonbotten.

Insulin är ett fettsparande hormon – sticker du i samma fettkudde på magen hela tiden så försvinner upp mot 30 procent av effekten på ditt insulin – du får dra upp kläderna och visa magen om det är där du sticker.

Prom och Prem i NDR – har du hört talas om det? Vivalla Vårdcentral har sedan årsskiftet börjat skicka ut enkäter från Nationella Diabetesregistret för att fråga våra patienter kring hur de har det med sin diabetes hemma och hur de upplever stödet från sjukvården. Snart får du också en fråga från din vårdcentral.

Besöket börjar närma sig sitt slut. Ibland behöver man få med sig vad vi bestämt på ett papper. Planen skriftligt – vad kom vi överens om? När vill du att vi ska följa upp? Vad tycker jag är lämpligt?

För det mesta har jag en glad och nöjd patient som vinkar och går ut genom dörren.
För det mesta har jag en glad och nöjd patient som vinkar och går ut genom dörren. Motiverad men inte hotiverad till att igen ta tag i de små sakerna som för hälsan åt rätt håll. Kvar på rummet blir jag – också nöjd och energifylld efter ett bra möte med en människa som är expert på sin egen sjukdom. Men även experter går på vidareutbildning och förkovrar sig – kunskap idag är färskvara.

Jag ägnar en stund åt att journalföra den historia du berättat för mig, skriva ner planen vi kom överens om och följa upp lösa ändar. Det jag skriver har du tillgång till via mina vårdkontakter om du behöver uppdatera dig på vad vi gjorde.

Jag vill också slå ett slag för Nationella Diabetesregistret där du som diabetiker finns med, med alla dina värden från många år – gå in och titta hur det ser ut där! Knappa in dina värden i riskmotorn och se hur mycket det kan påverka i rätt riktning att t ex sluta röka! (Ingen annan ser dina värden, bara du.)

Checklista för dig som inte är i mål med dina värden

 1. Gör en blodsockerkurva där du kollar dina värden fastande och 1,5-2 timmar efter mat – går dina värden över 8 efter mat är det dags att se över kolhydratintaget!
 2. ÄT och MÄT – testa och testa igen tills du hittar din egen kolhydratgräns. Ta hjälp av bilderna som finns här på Diet Doctor för att hitta rätt med maten – din mat är den absolut starkaste medicinen.

blodsockerkurva

Blodsockerkurva för tre dagar – fastevärde ska landa på 4-6 mmol och värdet 1,5 timme efter mat på 6-8 mmol. (Klicka för större)

Har du höga fastevärden? Äter du sent på kvällarna och fel saker? Prova att äta senast kl 17-18 – ät inget på nätterna och prova ta en kvällspromenad efter maten. Eller välj att äta kolhydratfritt på kvällen – Diet Doctor har många förslag på vad du kan äta. Testa resistent stärkelse – rör ut potatismjöl i naturell yoghurt eller gör Birgitta Höglunds bönsallad och ta som sista mål på kvällen. Är du alleles insulinresistent? Stor mage? Plocka bort ännu mer kolhydrater från din mat. Lägg in några dagar med fasta – prova på 5:2-diet med fasta två dagar i veckan eller 16:8-fasta där du fastar 16 timmar och har ett ätfönster på endast åtta timmar. Hur motionerar du? Kan du öka nivån ett snäpp, bara för att göra något annorlunda? Du vet, om du gör samma blir det samma – de små stegens kraft kan göra stor skillnad. Har du insulin? Blandar du på rätt sätt? Om du blandar Novomix fel eller inte alls så blir alla doser i fortsättningen fel. Sticker du på samma ställe hela tiden? Har du knölar under skinnet? BYT ställe! Be att få byta insulin till ett modernare som du slipper blanda och doserna blir mindre chansartade. Åker ditt blodsocker berg och dalbana? Prova att äta väldigt regelbundet 8:00, 12:00 och 16:00! Se över kolhydratintaget med en kurva. Har du för lång nål? Forskning visar att för långa nålar gör att insulinet hamnar i muskeln och då reagerar du på fel sätt – nålen ska inte vara längre än 0,4-0,5 cm. Be att få låna en Freestyle Libre under en månad för att riktigt intensivt studera hur din kropp reagerar i olika situationer. (Du bär en mjuk knapp på armen och slipper sticka dig i fingrarna och du kan svepa apparaten/mobilen över knappen för nytt värde så ofta du vill). Lyfter du skinnet fel när du ska sticka dig och får med dig en del av muskeln? Då injicerar du insulinet för djupt och det slår till för fort. Om du upplever att du verkligen inte har mer att ge med koständringar – tar du dina mediciner? Eller blir det lite som det blir med det? Lunchtabletten är jobbig att komma ihåg! Sätt mobilen på ringning, köp en smidig liten dosett till handväskan eller fickan eller bara stoppa tabletten i fickan. Ha en extra burk på jobbet. Har du problem i munnen? Högt blodsocker påverkar hur du har det i munnen och risken ökar för inflammation, tandlossning och karies. Gå iväg och få ordning på tänderna och långtidssockret kan sjunka upp mot 7 mmol.

Vår vårdcentral

Nu är vi snart i slutet på september – jag har förhoppningar om att vår diabetesmottagningen ska hålla sig kvar bland de fem översta i länet när det gäller att ha våra patienter under 52 mmol i långtidssocker.

…jag som diabetessköterska äger min egen tid på jobbet – jag kan i lugn och ro finnas för mina patienter.
Vårt framgångskoncept bakom det är att jag som diabetessköterska äger min egen tid på jobbet – jag kan i lugn och ro finnas för mina patienter. Jag har tid till snar uppföljning om du hamnat fel med ditt blodsocker. Många diabetessköterskor har aldrig en chans att göra ett bra jobb då det ofta krävs av dem att de ska släppa sitt uppdrag om det fattas folk i de andra delarna av vårdcentralen. Systemet hindrar dem från att klara sitt uppdrag. Min chef Maarit har med sin ledarstil insett fördelarna med friska diabetiker.

På Vivalla vårdcentral har vi också ett diabetesteam som består av mig och alla läkarna. Jag ordnar varje termin en uppstartsträff med nya teman. Den här hösten ska vi prata kolhydrater och jag visar film från Diet Doctor. Det gör att alla läkare kan diabetes och systemet blir inte så sårbart som det blir om bara en är diabetesansvarig.

All personal på vårdcentralen pratar lågkolhydratkost…
All personal på vårdcentralen pratar lågkolhydratkost – på labbet träffar du Susana, Gunnel, Göran och Lotta som samtidigt som du tar prover och ställer dig på vågen peppar dig till nya stordåd med mat och motion. Barnmorskorna värnar om våra ofödda små medborgare och har med sig kunskaper kring kolhydrater. Barnavårdscentralen träffar sedan de nya barnen och föräldrarna för att följa dem upp genom åren och har stora möjligheter att prata mat. Distriktssköterskorna trimmar jag i lågkolhydrattänket.

Vi är lyckliga när vi får som dr Unwin ”deordinate” dvs plocka bort mediciner från dig och du har hittat rätt i livsstrategin med både maten och motionen. Om 68-69 procent av vårdcentralens diabetiker ligger bra i socker har vi friska patienter som sällan besöker oss i sjukdom och då finns läkartiderna till de som är sjuka. WIN-WIN för alla.

Jag har 10-15 patienter konstant som ligger över 70 mmol i långtidssocker – där ska ingen behöva vara, men det blir inte alltid som man tänkt sig med behandlingen eller det stökar till sig i livet för dem. Annan sjukdom kan komma i vägen och höja sockret. Här hittar du de nyinsjuknade och de som bara inte hittar rätt med sin sjukdom. Aldrig bortglömda, men ibland måste tiden få gå för att man ska inse sina prioriteringar i livet!

I nästa inlägg på Diet Doctor får du en utförlig instruktion i hur du ska jobba med din blodsockerkurva för att sänka dina värden.

Höstiga hälsningar från ett Örebro i brittsommarväder!
––

Tina Brus
Diabetessköterska

Tidigare med Tina

 1. Snygga resultat 2017 – det gläder mig!
  1Snygga resultat 2017 – det gläder mig! 
 2. Att äntligen komma ut ur garderoben...
  2Att äntligen komma ut ur garderoben... 

Video om typ 2-diabetes

 • "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"
  "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"25:54Vilken form av träning är den bästa för din hälsa? Varför kan man ha problem att gå ner i vikt på LCHF? Och kan man verkligen bota insulinresistens?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes
  Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet.
 • Det essentiella problemet med typ 2-diabetes
  Det essentiella problemet med typ 2-diabetes05:13
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet
  LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet45:59
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung
  VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung04:15
 • Hur påverkas du av ett sötare blod? – Ann Fernholm
  18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
 • 36 kilo lättare och inga mediciner
  36 kilo lättare och inga mediciner09:12
 • Diabetes Video Course Part 3
  Diabetes Video Course Part 309:32
 • "Jag visste ingenting"
  "Jag visste ingenting"28:53Hur den legendariska Tim Noakes, professor i tränings- och idrottsvetenskap, ändrade uppfattning om kolhydrater för hälsa och idrottsprestationer.
 • Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman
  Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman24:55
 • Hur du blir friskare från diabetes
  14:39
 • My Big Fat Diet
  My Big Fat Diet42:31Vad skulle hända om en hel by av Kanadas ursprungsbefolkning gick tillbaka till att äta som de brukade? En högfetts och lågkolhydratkost baserad på riktig mat?
 • "Hur gör du det här?"
  "Hur gör du det här?"21:19
 • Reversera diabetes genom att ignorera kostråden
  Reversera diabetes genom att ignorera kostråden12:10

Inlägget ”Nu ska jag till min diabetessköterska och få skäll igen” dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...