Jump to content

Gram protein.


Julianna

Recommended Posts

Hej allihopa.

Jag behöver er hjälp. Började med min LCHF resa idag, den strikta varianten. Jag är en 40årig kvinna på 111kg. Då ska jag hålla mig på mindre än 20g kolhydrater per dag. Inga problem. Men när det kommer till proteinet så säger dom mindre än 1g per kropps vikt för någon som är överviktig. Alltså i mitt fall allt under 100g protein per dag. Jag försökte hålla mig till 80g protein per dag. Men fattar inte hur det är möjligt. Bara dagens middag Laxburgare med tillbehör var på 48g protein. Vad ska jag göra? Då kan jag ju bara ära 2 måltider om dagen, eller?

Har ni några tips vad jag ska tänka på? Känner mig grymt frustrerad redan nu, därav så ber jag om hjälp.

Tack på förhand.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Hej Julianna,

Och välkommen till forumet.

Nu vet jag inte varifrån proteinet i din måltid kommer. Men om det kommer från laxen blir det 250 gram lax.

Sen tvistar de lärde om det där med protein. Vissa menar att man inte behöver så mycket protein, medan andra anser att man inte kan äta för mycket (typ).

Själv äter jag nog högst 0,8 g protein per kilo kroppsvikt, men som sagt finns det olika idéer.

Jag tror du kan ha en avslappnad inställning till proteinmängden, och sikta på högst 20 gram kolhydrater. Sen kan du utvärdera om några månader.

Lycka till!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Rekommendationen med ca 1g protein/kg kroppsvikt gäller normalvikt så uppskattar du 60kg som lagom för dig ligger ditt behov runt 60g. Eller något över i enlighet med den tråd i ämnet som är aktiv nu. (Proteinet är din vän, heter den) Lite lättare att hantera! ?

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren

Om du ska räkna något så är det kolhydrater.

I övrigt: ät när du är hungrig, tills du är mätt. Något annat kommer inte att fungera i längden. Lycka till! ?

Link to comment
Share on other sites

Om det är din första dag på strikt LCHF, rekommenderar jag att du fokuserar på vilka råvaror du ska laga mat på.

Grönsaker och kött/fisk/ägg. Tillaga maten med smör/talg/ister.

Var inte rädd för att äta en ensidig kost. ?

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

15 timmar sedan, Julianna sade:

Hej allihopa.

Jag behöver er hjälp. Började med min LCHF resa idag, den strikta varianten. Jag är en 40årig kvinna på 111kg. Då ska jag hålla mig på mindre än 20g kolhydrater per dag. Inga problem. Men när det kommer till proteinet så säger dom mindre än 1g per kropps vikt för någon som är överviktig. Alltså i mitt fall allt under 100g protein per dag. Jag försökte hålla mig till 80g protein per dag. Men fattar inte hur det är möjligt. Bara dagens middag Laxburgare med tillbehör var på 48g protein. Vad ska jag göra? Då kan jag ju bara ära 2 måltider om dagen, eller?

Har ni några tips vad jag ska tänka på? Känner mig grymt frustrerad redan nu, därav så ber jag om hjälp.

Tack på förhand.

Mm.. första dagen.. ta det lite lugnt, till att börja med!

Räkna inte så förbannat mycket i början.. gå på mer riktig mat lagad av färska råvaror.. håll ner de mesta stora kolhydratkällorna och kanske det viktigaste, undvik alla stora sockergrejer, dvs godis, läsk, bullar, bröd kakor, pasta, ris, i viss mån stora mängder av rotfrukter/typ potatis, ersätt detta med mer grönsaker/gröna blad!

Oså kommer vi till det knepiga proteinet, (aminosyrorna) det är en macronutrient som kan bidra med kalorier.. men i praktiken så är det en essenetill byggsten för muskler, benstomme, ensymer, några hormoner/prohormoner samt en himla massa annat som man vill ha kvar när man väl går ner i vikt!

Oså.. ibland så missuppfattar Newbies på LCHF protein med kött/fisk/fågel/ägg/räkna cirka 20% protein (aminosyror) i en blandad kött/fisk/fågel/ägg/skaldjurs- källa över en längre period.. iallafall längre än en dag/en vecka!

Utan då uppstår oftast en annan fråga.. måste jag verkligen äta så himla mycket kött/fisk/fågel/skaldjur/ägg iomed att det i snitt "bara" innehåller i snitt cirka 20% aminosyror?

Iallafall, om man är överviktig som dig i förhållande till din längd så kan man definitivt som en första åtgärd faktiskt frossa (som det upplevs) i kött, fett och grönsaker.

Om detta funkar rent mentalt så kan det då leda till att man framförallt äter färre gånger/färre kalorier.. men du är förmodligen inte där ännu?

Så åter igen till ditt behov av protein/aminosyror, sätt detta till minimum 1 gram per kilo kroppsvikt per dag i snitt över en längre period!

Dvs det finns de som vill gå snabbaste vägen och sätta behovet till den önskade vikten.. det är lixom inte fel i princip, men det kan variera en del på grund av önskningar/fantasier.

Iallafall, ser man protein och därmed kött/fisk/ägg/skaldjurs-behovet som en relation till ens vikt som om allt lyckas och LCHF faktiskt funkar för en själv så kommer behovet snart att minska, rent mentalt, dvs man känner så småningom att man inte behöver äta flera ägg samt ett helt paket bacon till frukost samt sen inte heller flera fläskotletter till lunch, ej heller sen några entrecoter till kvällsmat!

Iallafall.. jag har varit där, dvs WTF skall man handla hem/laga till, då kan man få lite nytta av att kika på några veckomenyer, Kostdocktorn har sina,så de anser jag att du redan kikat på så här kommer litta fler::

https://alltommat.se/recept-for-en-vecka-med-lchf/

Märk väl, det finns lixom nästan för många recept på LCHF/veckomenyer, för att man skall orka laga till all mat, dvs du tar det gottigaste av all tips gör de till dina favos!

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Var inte rädd för protein under viktnedgång, det är din vän. Det är viktigare att du får igång din viktnedgång än att du eventuellt äter lite mer protein än någon rekommendation säger. Ät riktig mat, gärna ganska likt det du ätit tidigare men ta bort kolhydraterna (socker, potatis, pasta, ris, bröd). Till maten äter du en tillagad grönsak och en sallad samt en extra fettkälla. 

Efter ett halvår eller så kan du börja fundera på hur mycket protein du vill äta framgent. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Som jag har förstått det så kan tillagning öka biotillgängligheten av vissa ämnen medans andra ämnen har bäst biotillgänglighet i råa grönsaker. Jag ser det som en gardering ? 

Dessutom tror jag att det är lättare om LCHF-maten påminner om det man är van vid och de tillagade grönsakerna ersätter potatis/pasta/ris på tallriken. 

7 timmar sedan, MariaF sade:

Varför tillagad? 

 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...