Jump to content

PCOS och fetma


Recommended Posts

An attractive overweight woman at home

Här följer ett översatt inlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Från ett sjukdomsperspektiv hänger fetma samman med många medicinska komplikationer, inklusive hjärtsjukdom, problem med andning, cancer och ledbesvär. PCOS kan läggas till raden.
Medical complications of obesity
Inte alla kvinnor med fetma har PCOS och alla kvinnor som har PCOS är inte feta. Ändå är det så att fetma är ett av de vanligaste och kanske viktigaste kännetecknen på PCOS, trots att det inte är del av diagnoskriterierna. Fetma återfinns hos 30-75 procent av kvinnor med PCOS och hänger samman med en försämring av alla tre primära diagnosvarianter av PCOS – ökade maskulina drag, förvärrade menstruationsproblem och fler cystor på äggstockarna. Hos kvinnor med PCOS ökar risken för typ 2-diabetes och pre-diabetes när kroppsvikten ökar.

Det finns ett uppenbart samband, men den exakta länken debatteras. Det finns tre möjligheter att ta ställning till:

 1. PCOS orsakar fetma
 2. Fetma orsakar PCOS
 3. Både fetma och PCOS orsakas av ett tredje problem

Är PCOS orsaken till fetma?

Kan PCOS orsaka fetma? Hyperandrogenism påverkar bara hur fett fördelas på kroppen, inte en total ökning av kroppsfett. Under puberteten orsakar ökade testosteronnivåer hos unga män en mindre ansamling av fett än de ökade östrogennivåerna gör hos kvinnor. Medan pre-pubertala flickor och pojkar har ungefär samma procentandel fett, förändras det dramatiskt under puberteten. Under påverkan av östrogen får flickor ungefär 50 procent mer kroppsfett än pojkar. Fettet är placerat kring höfter och bröst hos kvinnor, men har en mer central placering hos män.

Högt testosteron ger central, eller visceral, fetma där fettet huvudsakligen hamnar i och runt de inre organen. Det är ett problem då visceral fetma är en mycket större riskfaktor för det metabola syndromet och för kardiovaskulär sjukdom. Skillnaden på fördelening av fett mellan män och kvinnor blir tydlig kort efter puberteten och försvinner efter menopaus. Kvinnor utan PCOS har mer underhudsfett på armar och ben snarare än koncentrerat till midjan. Uppskattningsvis 50-60 procent av kvinnor med PCOS har centralt placerad fetma, oavsett BMI. Det märks ofta som ökat mijemått och refereras till som “masculinized body fat distribution” Den här maskulina placeringen av fett är associerad till svårigheter att bli gravid och problem med ägglossning. Ju tyngre kvinnan blir, desto mindre är hennes chanser att få ägglossning.

Orsakar fetma PCOS? Det är en intressant frågeställning. Svårigheten av och risken för att utveckla PCOS ökar med fetma men korrelatioen är mycket svag. På fetmakliniker sätter man en ny PCOS-diagnos hos 28,3 procent. Det är en femfaldig ökning jämfört med den generella förekomsten på 5,5 procent hos normalviktiga kvinnor.

Obesity and PCOS

Viktnedgång och PCOS

Viktnedgång förbättrar alla tecken och symtom på PCOS. Vid magsäckskirurgi åtföljdes viktnedgång av en minskning av hirsutism (behåring), androgena nivåer, minskad insulinresistens och regelbundna menscykler. Diagnosen PCOS fanns inte kvar efter kirurgi, vilket påvisar den potentiella möjligheten att reversera tillståndet. I USA har siffrorna för barn- och ungdomsfetma nästan fyrdubblats under de senaste 40 åren och är en välkänd riskfaktor för PCOS. Feta vuxna med PCOS har högre insulinnivåer och ökad insulinresistens visar på insulinets stora roll när det gäller fetma. Hos vuxna med PCOS har fetma och hyperandrogenism helt klart ett samband då 65 procent av feta pre-pubertala flickor har förhöjda testosteronnivåer.

Maten vi äter har förändrats signifikant när det gäller kvalitet, kvantitet och måltidsfrekvens under de senaste 50 åren. Man äter mer processad mat i större portioner vid fler tillfällen per dag. Min mormor åt två till tre måltider per dag, helt baserade på oprocessad och huvudsakligen hemodlad mat. Mellanmål? Glöm det.

Idag rekommenderar våra myndigheter sex till sju små måltider per dag med fokus på “fullkorn”, fettsnåla produkter och mycket frukt och grönsaker. Processat, processat och delvis modifierad. Skolor har program för “hälsosamma mellanmål” men det finns ingenting som heter hälsosamt mellanmål! Det är smått bisart att reflektera över att mellanmål var en överflödig lyx för bara en generation sedan. Nu betraktas det som en nödvändighet. Att inte servera ditt barn kraftigt processade, sockersötade kakor med några timmars mellanrum tycks vara grund för anklagelser om barnmisshandel, trots att vi samtidigt undrar varför våra barn blir tjocka. Mänskligheten har överlevt i tusentals år utan mellanmål och småätande. Det finns helt enkelt ingen medicinsk anledning att stoppa muffins i munnen varannan timme för att vara hälsosam.

Obesity and PCOS diagram

Fetma är helt klart inte den enda anledningen till PCOS. Fetma, men inte PCOS, varierar stort över världen. Till exempel är förekomsten av PCOS ganska snarlik mellan USA, Spanien och Storbritannien, medan fetma varierar signifikant mellan länderna. Studier visar bara på en svag korrelation mellan svårigheten av fetma och förekomsten av PCOS. Medan ökande svår fetma, mätt genom BMI, är associerad med högre förekomst av PCOS, är kopplinegn inte starkt nog för det ska vara ett kausalt samband.

Fetma hänger helt klart samman med PCOS på något vis, med det är inte den enda orsaken. Det lämnar öppet för den tredje möjligheten, att någon underliggande faktor orsakar både fetma och PCOS. Men vad är det för faktor vi talar om? Hyperinsulinemi.


Dr Jason Fung

Tidigare

Så reverserar du PCOS med LCHF

Åtta anledningar att äta LCHF om du har PCOS

Hyperandrogenism – kvinnor med höga nivåer av manligt könshormon

Inlägg av dr Fung

 1. Periodisk fasta
  1Periodisk fasta 
 2. Så förvärrar du din diabetes: följ konventionella råd
  2Så förvärrar du din diabetes: följ konventionella råd 
 3. Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre
  3Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre 

Grunderna i LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.

Periodisk fasta

 • Vad är fasta?
  Vad är fasta?05:21Dr Fungs fastekurs, del 1: En kort introduktion till periodisk fasta
 • Att maximerar fettförbränning
  Att maximerar fettförbränning03:52Dr Fungs fastekurs del 2: Hur maximerar du fettförbränning? Vad bör du äta – och inte äta?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • 7 fördelar med att fasta
  7 fördelar med att fasta07:33Vilka är de sju främsta fördelarna med att börja fasta?
 • De 5 vanligaste myterna om fasta
  De 5 vanligaste myterna om fasta08:23
 • Vem är dr Jason Fung?
  Vem är dr Jason Fung?01:56Vem är dr Jason Fung och vad drömmer han om?
 • Klinisk användning av fasta
  Klinisk användning av fasta44:18Hur hjälper du patienter som vill börja med periodisk fasta? Hur skräddarsyr man fastan för varje enskild individ?
 • Så fastar du – de olika varianterna
  Så fastar du – de olika varianterna06:47
 • De vanligaste frågorna
  De vanligaste frågorna05:38
 • Frukost! Är den verkligen så viktig?
  Frukost! Är den verkligen så viktig?07:08
 • 5 tips för enklare fasta - dr Jason Fung (del 8)
  05:19
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Nyckeln till fetma
  Nyckeln till fetma44:22
 • Att börja fasta - Dr. Jason Fung
  02:30
 • Att äta eller inte äta
  26:28Intervju med Jonas Bergqvist - Sjukgymnast, föreläsare, författare och hälsoinspiratör. Jonas Bergqvists hemsida: http://www.jonasbergqvist.se

Video om fertilitet

 • Jackie Eberstein - Hormonal Changes and Weight (SD 2016)
  Jackie Eberstein - Hormonal Changes and Weight (SD 2016)44:51
 • Ät LCHF, bli gravid
  27:25Läkaren och fertilitetsexperten Michael D. Fox om den vanligaste medicinska orsaken till barnlöshet – och den förvånande lösningen!
 • Michael Fox - Stressa mindre och bli gravid (1080p)
  10:57
 • Stressa mindre, bli gravid – Michael Fox 2
  13:38
 • Så gör man friska barn
  Så gör man friska barn39:46Jackie Eberstein, sjuksköterska, om hur du kan öka chanserna att föda ett friskt barn.
 • Dr. Michael Fox-HD
  47:53
 • Intervju med Michael Fox (Vad bör du äter du för att bli gravid?)
  13:06
 • The Cure for Morning Sickness – dr Michael Fox
  09:57
 

Mer med dr Fung

Alla inlägg av dr Fung

Dr Jason Fung har en egen blogg: idmprogram.com. Han är också aktiv på Twitter.

TheObesityCodeTheCompleteGuideToFastingthe-diabetes-code-1

Dr Fungs böcker Fetmakoden, Allt om fasta och Diabeteskoden finns samtliga på Bokus, Adlibris eller andra nätbokhandlare.

Inlägget PCOS och fetma dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...