Jump to content

Kan ost och smör skydda mot typ 2-diabetes?


Recommended Posts

full-fat dairy prevent type 2 diabetes

En ny analys av tidigare observationstudier som publicerades under förra veckan i PLOS Medicine menar att de som äter helfeta mejeriprodukter upplever hälsoförbättringar.

Under sommaren berättade vi om en ny studie som visade på ett samband mellan att äta mer fett från mejeriprodukter och färre fall av stroke. Den här veckans analys visar på ett samband mellan att äta mer mejerifett och färre fall av typ 2-diabetes.

Newsweek: Can type 2 diabetes be prevented by cheese?

Det här var en stor analys med över 63 000 deltagare. I genomsnitt noterades 29 procent lägre risk för typ 2 diabetes för de med högst konsumtion av mejerifett, jämfört med de med lägst konsumtion.

Både den här översikten och den som handlade om stroke förlitar sig på ett objektivt mätande av konsumtion av mejerifett: biomarkörer i blodet. Det är ett stort steg framåt jämfört med att förlita sig på standardförfarandet för att värdera olika typer av kosthållning — frågeformulär om matintag — vilket är ett ökänt otillförlitligt verktyg. Författaren till studien:

De flesta tidigare studier av mejeriprodukter och typ 2-diabetes har förlitat sig på frågeformulär man själv svarar på frågor om sin kost, vilket kan ha fel eller jäv, liksom svårigheter när det gäller att fastställa mindre uppenbara källor till mejerifett som i såser, glass, ost samt matlagningsfett i blandade måltider och färdiglagad mat.

Koncentration och cirkulation av biomarkörer i vävnaden… hjälper till att ringa in ett flertal substanser från kosten utan att förlita sig på minne eller subjektiv rapportering och reflekterar ett komplementärt förhållningssättt till att undersöka sambanden med T2D.

The New York Times rapporterade att en annan stor kohortstudie publicerad i The Lancet under sommaren, fann ett samband mellan att äta en större mängd helfeta mejeriprodukter och en minskad risk för dödlighet och kardiovaskulära händelser.

Samtliga studier som nämns är observationsstudier, vi kan alltså inte utgå från att det finns ett samband. Med andra ord, det är inte fastställt att mer mejerifett i kosten förbättrar hälsan.

Men, det är ändå svårt att förstå hur vi vid upprepade tillfällen kan se dessa hälsosamma associationer, om mejerifett istället skulle vara orsak till de tillstånd man studerar. Observationsstudier kan normalt inte bevisa orsak och verkan, men när de vid upprepade tillfällen ger en motsatt bild av det teorin förespråkar, är teorin sannolikt fel.

PLOS Medicine: Fatty acid biomarkers of dairy fat consumption and incidence of type 2 diabetes: A pooled analysis of prospective cohort studies

Tidigare

Kan feta mejeriprodukter förlänga ditt liv?

Amerikaner byter kolhydrater mot fett

Fullfeta mejeriprodukter ”kan drastiskt minska risken för diabetes”

Mer

LCHF för nybörjare

Video om fett

 • Fett, kolesterol och gamla missförstånd
  Fett, kolesterol och gamla missförstånd52:45Kirurgen och docenten Ralf Sundberg föreläser om fett, kolesterol och hur de gamla missförstånden på området lever kvar.
 • Kostråden reflekterar inte vetenskapen
  Kostråden reflekterar inte vetenskapen16:01Hur kan experter säga att smör är farlig när det inte finns något vetenskapligt stöd för det?
 • The Cholesterol Network System
  The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett?
 • Daves kolesteroluppvaknande
  Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol.
 • Borde de fettsnåla kostråden ha införts?
  Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar.
 • Den okända historien om fröoljor
  Den okända historien om fröoljor30:15Gör du din hälsa en tjänst genom att äta växtoljor som margarin? Eller kan det vara så att allt du fått höra i årtionden om vad som är hälsosamt är helt fel?
 • Vad gör oss feta?
  Vad gör oss feta?42:50Att bekämpa fetmaepidemin, handlar det bara om att dra ner på kolhydrater – eller handlar det om andra saker?

Inlägget Kan ost och smör skydda mot typ 2-diabetes? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...