Jump to content

Bok om överviktsoperationernas konsekvenser


Rickard

Recommended Posts

Det är bara ett stort skrämmande experiment. En quick fix man erbjuder desperata människor. Det tråkiga är att det är människorna i vita rockar som erbjuder detta, människorna som åtnjuter alldeles för oproportionerligt förtroende i samhället just nu.

Jag tror att det faktum att man överhuvudtaget kommer på tanken att stympning av organ är en bra lösning för människor med fetma har att göra med den teknokratiska synen på människokroppen. Jag tror att kaloriteorin haft en förödande roll i detta. Man kan visserligen förenkla verkligheten genom att försöka hitta en gemensam nämnare för alla livsmedel - energiinnehållet - men det kan också vara otroligt förvillande och fördummande. Förutom den gemensamma nämnaren finns ju så mycket som skiljer livsmedlen åt. Man vet i andra områden där människan är verksam att man måste förstå och hitta roten till problemet innan man kan hitta en bra lösning. Här har man hittat en lösning utan att ha förstått problemet. Man har gått på känslan och tron helt enkelt. 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Tyvärr är överviktsoperation den enda behandlingsformen mot fetma idag som ger goda resultat rent statistiskt. Såklart att den fyrkantiga vården då använder sig av denna quick fix, när daterade råd och scheman kring kost och motion inte fungerar alls. Ironiskt nog är bypass/sleeve operationer ingen quick fix för patienten. Ett rejält och långdraget helvete väntar efter ingreppet. 

Problemet är att de flesta fetma patienter inte klarar av att gå ner i vikt med någon av de andra metoderna som vården erbjuder. De skulle inte nödvändigtvis gå ner i vikt med hjälp av lågkolhydratkost&LCHF heller, även om folk här gärna vill tro det(för jag lyckades minsann och då kan alla!). Många med kronisk fetma, sjukdom och stort matmissbruk skulle vara oförmögna att följa en LCHF diet själva, när de lämnat kliniken för att återgå till det normala livet. Då skulle chipsen och fikabrödet plockas fram igen. 

Såklart är Gastrisk bypass/sleeve inte bra metoder, p.g.a risker och biverkningarna. Har själv en nära bekant som varit inne 3 ggr de senaste åren för operationer på grund av komplikationer med tarmarna kopplat till en bypass han gjorde för flera år sen. Han har till och med varit tvungen att ha påse på magen under en period. Se illa kan det gå efter bypass/sleeve operation. Men alternativ två var dödlig fetma, så förstår ändå varför han gjorde det.

Det är såklart tragiskt och frustrerande att lågkolhydratkost oftast inte erbjuds som som behandling mot fetma + diabetes. MEN det skulle ändå inte räcka. Det behövs i kombinationen med något annat, som en egen coach för daglig kontant(så länge det behövs), som är på patienten, motiverar och ser till att han/hon rör på sig och håller sig till lågkolhydratkosten. Många med fetma och matmissbruk klarar inte av att följa kostråd överhuvudtaget om de lämnas ensamma vind för våg. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...