Jump to content

Bästa dieten – vad tycker du?


Recommended Posts

bastadieten

SVT:s programserie Bästa dieten pågår för fullt och här är några tankar kring de två första avsnitten. Mer om programserien och upplägget hittar du här.

Unikt experiment där fyra svenska par tvingas bryta med gamla vanor och följa varsin ny diet under en månad. Upplevelsen förändrar både deras hälsa och syn på mat. Kostforskare hjälper sedan till att avgöra vilken som är den bästa dieten.

SVT: Bästa dieten

Ja, var börjar man…? Nu har vi fått se två (av tre) entimmeslånga avsnitt där man har fått ett och annat om bakfoten när det gäller LCHF. Programmet är gjort av SVT:s vetenskapsredaktion och kanske, kanske att man hade kunnat förvänta sig att de skulle vara aningen mer pålästa och nyanserade. Vi matas i alla fall med ett antal påståenden om LCHF som kan vara värda att bemöta.

För det första är det förstås svårt att fullt ut ta till sig en kost man inte har valt själv. Det gäller naturligtvis alla familjer och kosthållningar vi får följa i programmet. En månad är inte lång tid för kroppen att ställa om sig till fettdrift om man tidigare har ätit mycket kolhydrater. Måendet är kanske inte på topp med de omställningsbesvär som kan dyka upp inledningsvis.

Flera gånger under programseriens gång förklarar man att LCHF är en köttdiet, där man drar ner på kolhydrater och ökar proteinet. Då har man liksom fel utgångspunkt och det får konsekvenser för hur man betraktar kosten generellt. Det känns lite som om man hellre förstärker fördomar istället för att förklara att LCHF är en kosthållning som går att utforma på väldigt många olika sätt. Faktum är att LCHF inte behöver innehålla mer kött än vad Livsmedelsverket och WHO rekommenderar. Man kan utan problem äta lakto-ovo-vegetarisk LCHF och få fina resultat på vikt och hälsa.

Den trötta småbarnsfamiljen som får testa LCHF utgår från en kost med mycket kolhydrater, täta mellanmål, snabbmat, pizza och mycket kakor och godis. Med tanke på att en är föräldraledig har de egentligen mycket tid och goda chanser att skapa hälsosamma och hållbara kostvanor. Naturligtvis vill man göra bra TV och coachen Mia får den otacksamma rollen att servera paret gigantiska mängder ägg i olika former och totalförbjuda rotfrukter. Man kan självklart äta LCHF med stor framgång utan att äta ett endaste ägg och där borde man kanske ha varit lite mer lyhörd för familjens önskemål. En liten bit morot eller någon kolhydratlåg rotfrukt kan rymmas inom ramen för kosten för de allra flesta friska och normalviktiga, om man så önskar. En tillåtande attityd kan göra att chanserna att lyckas ökar, men självklart gör det sig inte lika bra i rutan.

Korta reportage om exempelvis miljö och hållbarhet vävs in. Här har man också utgått från att LCHF är en köttdiet och det blir skamvrå när det handlar om miljöpåverkan. Att man inte behöver äta mer kött än rekommenderat (och gärna gräsbeteskött), gärna väljer ekologiskt, närproducerat och mat i säsong finns inte med alls. Inte heller att man med LCHF ofta inte äter mer än 2-3 gånger per dag, gärna fastar, skippar mellanmål, inte köper lika mycket förpackad mat och är mindre sjuk nämns. Det är möjligen miljöexperten som skulle få stå i skamvrån som har missat allt detta. LCHF kan göras precis så miljövänligt man vill, kosten i sig utgör inget hinder för det. Det är, precis som med alla andra kosthållningar, upp till den enskilde individen vilka val man gör och hur miljövänlig kosten blir. Senare i avsnittet nämns att broccoli och kål är utmärkta grönsaker. Att det är stapelvaror hos de flesta LCHF:are missar man däremot.

Vad har vi då att förvänta oss inför det sista avsnittet, där den bästa dieten ska koras? Det är återigen dags att ta prover på deltagarna. Blodsocker, blodtryck och kanske vikt kan förbättras. Att LCHF-ätarnas kolesterolvärden kommer att påverkas kan man också förvänta sig. Det totala kolesterolet kan gå upp en smula, men fördelningen förbättras vanligen avsevärt. Mättat fett gör att det så kallade ”goda kolesterolet”, HDL, ökar, det ”onda kolesterolet” (som egentligen inte är enbart ont) består till större del av stora fluffiga ”snälla” LDL-partiklar. Triglyceriderna minskar. Frågan är hur noga man tittar på deltagarnas kolesterolprofil?

Fortsättning följer. Nästa och sista avsnitt sänds på tisdag. Har du sett serien? Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar nedan!

Tidigare

Snart på SVT: Bästa dieten

Keto eller LCHF: Vad är bäst för dig?

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.

Mer

Guide: LCHF för nybörjare

Inlägget Bästa dieten – vad tycker du? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...