Recommended Posts

Extremkost måste ju vara i ena änden den som inte äter nåt eller bara en sak och i andra änden den som äter allt som överhuvudtaget går att äta. I det perspektivet är LCHF en riktig mitt emellan, lagom, kost. PPM däremot som i stort sett bara är vete (och andra kolhydrater) är en riktig extremkost. 

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med totalt. Extremdiet för mig t.ex flygvärdinnedieten, soppdieten och dylikt där man ska rasa 4-5 kilo på en vecka. Extremkost är saker som frukterianism och annat tokigt. 

LCHF är ett balanserad och frikostig sätt att äta och inte ens i närheten av extremkost/diet. Du får ju äta hur varierat som helst på LCHF. 

Det enda inom lågkolhydratspektrumet som ens ligger nära termen "extremdiet" är väl möjligen carnivore, i och med att man utesluter så många livsmedel. Tänker att det kan bli lite långtråkigt och enformigt i längden, även om många på carnivore bevisligen upplever hälsovinster.

Inte för att jag tycker det är speciellt extremt personligen att bara käka animalier(många ursprungsfolk som ätit så historisk under tusentals år). Men jag kan ju fortfarande förstå varför en trendigt "klimatsmart" flexiterian tycker carnivore låter extremt.

Förstår däremot inte hur det kan anses extremt att man inte vill äta en massa kolhydrater och socker ?

  • Gilla 7

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har funderat hur länge man kan ha gäster boende hos sig innan de upptäcker att man äter en ”extremdiet”... Helt övertygad att det skulle kunna gå några dagar innan det skulle upptäckas under förutsättning att man lägger till lite LCHF-bakverk (vilket vi normalt sett inte äter). 

  • Gilla 6

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
14 minuter sedan, Skärfläcka sade:

Jag har funderat hur länge man kan ha gäster boende hos sig innan de upptäcker att man äter en ”extremdiet”.

I samma ögonblick som potatisen ersätts med smörstekt (råstekt), kryddad blomkål till biffen. Å andra sidan med bieffekten - hur gott det smakar.

  • Gilla 3
  • Haha 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Iallafall så har jag kikat på två avsnitt, det funkar som underhållningsprogram hur som helst.

Samtidigt som det tangerar litta olika saker, typ livstil och kost.

Nu får random familj testa olika dieter, grejen är för samtliga, det blir ett eller flera problem, först o främst för att de måste tänka efter/planera, 

Egentligen så verkar det största problemet vara att man blidde tvungen att planera för att hålla sig till en någonsom helst vettig kost.

Det gäller således både veganerna och LCHFarna.. ioförsig tror jag att 5;2 orna har det lättast, störst besvär verkar tallriksmodellarna ha, senast såg jag att de stod klockan 23 och lagade mat, för de har lixom inte annan tid.

Iallafall så verkar tallriksmodellarna ha minst tid.. menna de har ju barn, när skall de bli vuxna, dvs ge sina barn bröd med Nutella till frukost.. skäms!

Hur som helst så är det lite olika familjer i olika stadier/ålder, dvs de med små barn ä'r som regel yngre, de med äldre barn är som regel därmed äldre.

Yngre personer lever som det verkar fortfarande kvar i något barnastadium?

Iallafall de som är lite äldre verkar hur som helst redan passerat det stadiet, de kan tänka sig att iallafall göra betydligt fler kompromisser, de behöver då som regel främst tänka på sig själva/sin hälsa osv.

Iallafall så är det ett rätt kul upplägg på TV!

Menna hela grejen att sätta random personer på random diet är väll värt iallafall ett (1) Tv-program?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min uppfattning är att TV-folket medvetet fördelat kosten efter pricipen att låta den som minst villigt tar sig an viss kost väljs för just den. Svaret blir sannolikt att vinnande kost blir den som  ligger närmast idealet, för det som skapar minst problem för den globala livsmedelsförsörjningen, i kombination med hur lätt försökspersonerna hade att  ta sig an tilldelad kost. Å andra sidan bör blodvärdena för LCHF-användarna bli bäst, utom möjligen beträffande lipidprofilen (högre LDL-nivåer). Högre HDL-nivåer kan dock i positiv mening kompensera.

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Nils Engström sade:

Min uppfattning är att TV-folket medvetet fördelat kosten efter pricipen att låta den som minst villigt tar sig an viss kost väljs för just den. Svaret blir sannolikt att vinnande kost blir den som  ligger närmast idealet, för det som skapar minst problem för den globala livsmedelsförsörjningen, i kombination med hur lätt försökspersonerna hade att  ta sig an tilldelad kost. Å andra sidan bör blodvärdena för LCHF-användarna bli bäst, utom möjligen beträffande lipidprofilen (högre LDL-nivåer). Högre HDL-nivåer kan dock i positiv mening kompensera.

Möjligt.. men iomed att jag per se inte är någon större anhängare av konspirationsteorier annat än vad gäller kärlek, krig och politik !

Värsta fall.. i bästa fall för att få till ett himla trevligt familjeunderhållningsprogram så bangar jag inte för att de valt vem som skall äta vad, utifall  det ger alla de ingredienser som krävs för att bli ett bra familjeunderhållningsprogram på bästa sändningstid!

I bästa fall.. dvs i slutändan är om de kommer fram till att olika drakonisk dieter knappast funkar under alla förhållanden... utan att det kanske mest handlade om hur man ätit/levt de föregående cirka 30-40 åren?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
7 timmar sedan, Zepp sade:

Möjligt.. men iomed att jag per se inte är någon större anhängare av konspirationsteorier annat än vad gäller kärlek, krig och politik

Vilket av de tre är kostfrågan...? ?

Kärlek kanske, för den som ser sina nära och kära äta sig sjuka? Krig kanske, för den som slåss för djurens rätt? Politik kanske, för den som vill styra jordbruket och konsumentkonsumtionen? 

  • Gilla 5
  • Tack! 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
19 timmar sedan, MariaF sade:

Vilket av de tre är kostfrågan...? ?

Kärlek kanske, för den som ser sina nära och kära äta sig sjuka? Krig kanske, för den som slåss för djurens rätt? Politik kanske, för den som vill styra jordbruket och konsumentkonsumtionen? 

Mnjae, just den meningen var mer riktad till om de som skapat programmet var ute för att jäklas maximalt för bästa underhållning.. typ freakshow!

Dvs jag använder mig av min positiva människosyn och misstänker starkt att det även finns en hel redaktion bakom programmet, där ingen behöver vara LCHFare eller annan erfaren dietare, men allmänbildade, och undersökande journalister/vara vana vid att söka olika fakta innan de uttalar sig/dvs oftast gör en god research, dels för att det skall bli rätt och ett bra program, dels för att de inte skall få för mycket kritik.

Och vad jag sett hitills så verkar de iallafall ha valt seriösa kostrådgivare, gäller även vegankostrådgivaren.. menna då får man laga näringsrik vegankost!

Iallafall så verkar problemen främst handla om att handla, laga och äta näringsrik mat, samt få tid för allt sådant.. speciellt om man är yngre och har rätt unga barn!

Lättast tycker jag 5:2 orna verkar ha.. dvs man blir litta hungrig/sugen, men det går över, typl det är betydligt värre med svinhungriga barn som är vana att äta smörgås med Nutella innan man kör dem till dagis!

Och LCHFarna som tycker att allt smakar ägg.. vilket mest troligt handlar om att de hamnat i äggträsket på grund av de saknar inspiration/recept/samt tidsbist!

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Svårt att kommentera BMI och bukfett, speciellt med tanke på hur man valt ut deltagarna. 

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/VRMW11/nya-livsstilsprogrammet-tar-reda-pa-vilken-diet-som-ar-bast

”– Det handlar inte om att det ska vara en bantningsdiet utan att det ska vara en livsstilsförändring. Av den anledningen valde vi inte heller att ha med personer som lider av en kraftig övervikt. När vi letade efter deltagare så letade vi efter personer med BMI mellan 20–25 men vi hade 29 som övre gräns. Det var också viktigt att alla var friska, säger hon och fortsätter:

– Det hela var ett experiment och vi vill poängtera att det inte handlar om en vetenskaplig undersökning. Men vi fick en hel del intressanta resultat under månaden, säger Malin Attefall. ” 

 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
57 minuter sedan, Skärfläcka sade:

Svårt att kommentera BMI och bukfett, speciellt med tanke på hur man valt ut deltagarna. 

Max var t.ex. minst entusiastisk till att testa LCHF men hans resultat säger inte så mycket när man inte vet absolutvärdena före experimentstarten.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

HÄR HAR NI ALLA DATA SAMLADE

713340927_ScreenHunter_1517Oct_3003_48.thumb.jpg.c3b7f1d32f64858da84a83e6191770dc.jpg

1653585251_ScreenHunter_1516Oct_3003_46.thumb.jpg.838aba2d40451d21029678660809e525.jpg

1528963783_ScreenHunter_1520Oct_3003_51.thumb.jpg.a0273273f3b3960e1917698d4e40963b.jpg

653974466_ScreenHunter_1521Oct_3003_52.thumb.jpg.9a0f375fb5bad9cc4943c05a48296c32.jpg

1806937080_ScreenHunter_1522Oct_3003_53.thumb.jpg.760f7132b3faf544df0cf371b6e7bd8e.jpg

2073960357_ScreenHunter_1519Oct_3003_50.thumb.jpg.b401155547a5afeeeb898f51a3e5661d.jpg

220307821_ScreenHunter_1515Oct_2920.40111111.thumb.jpg.19cb0376709fa8c031ad4eda250f1a4f.jpg

Låt se vilka kommentarer vi gemensam kan sammanfatta av resultatet. Jag begränsar mig till att konstatera att Katarina och Max sannolikt inte gått i ketos under de fyra veckorna. De har inte heller fastat. Om de skulle fastat varje dag  i 16 timmar, hade de uppnått stora fördelar i riktning den blå gruppens data. 

De medicinskt ansvariga poängterade ju att värdet med en viss diet berodde på om försökspersonerna förmådde hålla fast vid kosten under lång tid. I ett tänkt fall, att Katarina och Max skulle ha kombinerat fasta och LCHF, skulle den kosten varit överläget bäst. Med tanke på att fasta är mycket lätt att uprätthålla, om den förenas med LCHF, som inte ger hunger, skulle man "slå man två flugor i en smäll", kunde man kanske uttrycka det. Redan i nuläget  ser man sammanvägt mycket stora fördelar med LCHF.

Kommentera vidare!

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej, fyra veckor är inte mycket, då har man ju précis börjat. Men HDL upp, triglycerider ner, bukfett ner, IGF-1 ner. Hur lyckas man med C-peptid upp och B12 ner??

Och jag håller med dig; fasta är enklare (om än inte enkelt, tycker jag) med LCHF.

  • Gilla 4
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tycker nog ändå att Max har fått väldigt bra resultat. Han hade väl inte så väldigt mycket fett att bli av med från början. Dock har hans triglycerider minskat och HDL ökat, det är ju superbra.

Och håller med: fasta + LCHF är överlägset bäst!

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Samling grafer med medelvärden:

Resultatomgången visar tydligt vilka problem som möter ansvariga för en korttidsstudie med litet antal försökspersoner. Trots att man eftersträvat att komma ifrån det som kännetecknar observationsstudier (som denna inte avses vara), kan man räkna med problem. Exempelvis ser man kanske en skillnad mellan män och kvinnor som skulle kunna vara könsrelaterad

F.ö. kan man inte säkert veta i vad mån skillnaderna i mätvärden beror på genetisk variation (förutom ev. könsrelaterad), om deltagarna fuskat eller följt anvisningarna på identiskt sätt etc. En rad andra variabler finns, som kan vrida analysens helt fel. Det kan också bero på att försökspersonen vid start ligger på en god nivå, exempelvis har ett så litet bukomfång att, oavsett fördelaktig kost, det helt enkelt inte går att reducera måttet mer.  Motsatsen för den med stort bukomfång kan istället ge intrycket att viss kost är mycket effektiv, trots att den normalt i jämförelser inte ger bästa verkan. Aktuell kost kan alltså ge stora positiva utslag, som uppfattas ge mer positiv effekt än andra koster, som vid större studier normalt, vetenskapligt visat sig vara bäst.

Observera!

I olika grafer har olika skalenheter för samma procentenhet använts för resp. parameter.  Samma procenttal kan alltså ge ett helt annat visuellt intryck (felaktig tyngd) än betydelsen i verkligheten! Dessutom kan förändringar angivna i procent ge helt felaktiga utfall.

Exempel:

Normalvärdet för en viss mätparameter antas =10

En person A uppvisar före studien normalvärdet=10

A får efter studien värdet 9,5 (sänkning antas fördelaktig) relativt svårt att komma ner till vid denna låga nivå.

Kosten för A tolkas då ge 5% förbättring

Person B uppvisar före studien ett dåligt värde på samma parameter=20

B får efter studien värdet 15.

Kosten för B tolkas då ge 25% förbättring alltså väsentligt större förbättring än för A.

Risken för feltolkning är alltså stor när man har tillgång till få studieobjekt med olika förutsättningar.

BLODFETTER.thumb.jpg.00b82a97c97ce6813cf2d37829680516.jpg

1637507318_TRIGkvinna.thumb.jpg.8b912a53b3c07c1f1b8e1f6ab7e5281e.jpg

 

877024278_TRIGman.thumb.jpg.32c6233a1c64ff3bf9ad42d880ef15d8.jpg

 

1577729092_INSULINMEDEL.thumb.jpg.9db0e7e8eb201f41cb0a96db0f13ddc4.jpg

1091853038_KTTTANDE.thumb.jpg.46091903ad2e9322ec02f46f795d56aa.jpg

1740719528_BUKFETTKVINNA.thumb.jpg.d80e3213653adcbd79ae422174f999b2.jpg

851560108_bukfettman.thumb.jpg.24e1def3abe58b5b9aa0fdfe326e1c6c.jpg

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Möjligen kan det låga intresset för "bästa dieten", efter att resultatet presenterats på TV, bero på att några inte ansåg resultaten meningsfulla som utgångspunkt för vidare resonemang. Kanske någon insåg att t.ex. leverdata, med utfall i förändring mellan 0,11% och - 0,23% uppmätta på åtta personer under en fyraveckorsperiod var direkt meningslösa, eftersom de ligger inom felmarginalerna för använda mätmetoder.  I det fallet borde man ha presenterat utfallet som "ingen förändring" eller sådan "minimal förändring att den inte översteg mätmetodens felmarginal".

Det där med att räkna i "procent", inte minst relativprocent, som läkemedelsföretgen föredrar bl.a. vid riskbedömningar, känner vi väl till. En absolutrisk på t.ex. två procent för infarkt av något slag (hjärta eller hjärna) som minskas för viss del av patienterna till en procent med medicin X, anges innebära femtio procents relativ riskminskning! Kan valet mellan att ange siffror i absolutprocent (1%) resp. relativprocent (50%) i det senare fallet möjligen bero på att reklamvärdet blir bättre till att uppnå optimal lönsamhet för företaget som finansierat en studie? ?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är detta inte väldigt märkligt och obegripligt. Är det verkligen så att alla dessa grafer visar förändringen mellan starten på projektet och slutet? Så om man går in i projektet med LDL 1 och går ur med LDL 2 så har man ökat LDL med 100% ?

Tittar man på Navids och Maxs triglycerider så var de förmodligen riktiga sockertroll när de mätte in och fick se kraftig reduktion, men vad vet man.

Hade det inte i vart fall blivit lite mindre oventenskapligt om de hade lagt ihop allas ingångsvärden och tagit ett medeltal som utgångspunkt, baseline.

Resultatet här blir att den som levde sämst före fick bäst resultat, för ingen av dieterna var ju nån direkt skräpdiet. Dock ej veganerna stackarna, deras viktiga hormonbyggande kolesterol sjönk som en sten av alla växtoljor, tillväxtfaktorn (cancer-relevant) ökade, B12 gick ner, men C-peptiden gick väl åt rätt håll och vikten också i vart fall för honom det överraskade mig - han kanske tyckte det var inte så gott och åt mycket mindre.  

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
4 timmar sedan, Erik 2 sade:

Resultatet här blir att den som levde sämst före fick bäst resultat

Rätt tumme på rätt spik!

4 timmar sedan, Erik 2 sade:

Hade det inte i vart fall blivit lite mindre oventenskapligt om de hade lagt ihop allas ingångsvärden och tagit ett medeltal som utgångspunkt, baseline.

Absolut hade det varit bättre! Istället lät man här varje deltageres intialstatus utgöra baseline för de egna förändringarma. Det är självklart att som studien var upplagd - de relativa felen sannolikt blev mycket stora, omöjliga för en utomstående utan tillgång till utgångsdata att kunna tolka rätt.

Nu förutskickdes ju att undersökmingen inte gjorde anspråk på vetenskaplighet, så man ville väl inte bryta med vad som sagts i det avseendet.?

T.ex. Sarah Hallberg visar hur man på ett vetenskapligt sunt sätt går fram, om man eftersträvar god kontroll och reproducerbara resultat. Överhuvudtaget visar det trettiotal forskare som Kostdoktorn rekommenderar oss att studera, vilken som är den springande punkten när det gäller valet mellan socker eller fett i kosten. De studerar vardera energimediets påverkan på kroppens viktigaste organ - ner till själva cellnivån.  Resultatet av sådan forskning avspeglas i de listningar av positiv och negativ verkan som finns.

Ser man på majoriteten dietister och ansvariga kostrådgivare, som sällan orkar följa den vetenskapliga utvecklingen som tillkommit efter att den egna utbildningen avslutats, blir huvudinriktningen oftast att framhålla det viktigaste med maten vara det som banar väg för ett bättre klimat - inte vad som är optimalt för kroppen.

P.S. Med baseline inlagd ger grafen BLODFETTER: LDL                       en annan prägel.  Se på grafen där jag lagt in baseline.                         

 

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är väl fortfarande inne på att om man sätter en del folk på lite olika dieter, i det här sammanhanget då med inspiratör, för varje diet så får man oftast ett bra resultat lite oavsett vilken diet man råkar hamna på.

Till skillnad från före där man mest förmodligen inte ens hade någon koll alls på vad man åt.. i värsta fall att man åt en helt undermålig diet.

Och sätter man dessutom ett TV-team på dem så lär nog motivationen öka exeptionellt att faktiskt följa dieten?

Samma ser man även i större bättre kontrollerade studier, på nästan vilken diet som helst, bäst resultat får de i regel om all mat är lagad av kockar och/eller där man tagit en massa prover hela tiden.

Nu så har jag sett de två första avsnitten, samt halva utav det sista, det var nog lite som jag hade tänkt mig, dvs 5:2 orna som dels var lite äldre fick rätt bra resultat, det kan då tyda på att de åt/hade råd att äta bättre mat redan från början.

SLVarna hade oxå problem, dvs de trodde att de åt SLVs normalkost, det de glömt var att handla/laga till sk riktig mat.

LCHFarna fastnade i äggträsket.

Veganerna fick litta samma problem, dvs varför inte handla/laga till en näringsrik vegankost.. dvs deras inspiratör var både besviken men oxå positiv emellanåt.

Summa summarum, så gott som alla som sätts på en väl genomtänkt diet/kostform har mycket att vinna.. utifall de lyckas ta till sig dels näringslära samt oxå lite nya recept!

Dvs en av de viktigaste faktorerna är fortfarande att man handlar/lagar till och äter en väl så sammansatt näringsrik kost.

Problemet härvidlag är oftast kunskap samt tidsbrist/andra prioriteringar.. dvs de flesta skärpte till sig, fick lite nya ideer.

Själv så är jag blandkostare/LCHFare.. jag vågar nästan påstå att det är lättast/kräver minst kunskap för att få till en hyfsat bra diet.. inte nog med det, 5:2 är lixom ingen stor grej, som regel så äter jag oftast 2 måltider per dag, ibland bara en!

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, Zepp sade:

Själv så är jag blandkostare/LCHFare.. jag vågar nästan påstå att det är lättast/kräver minst kunskap för att få till en hyfsat bra diet.. inte nog med det, 5:2 är lixom ingen stor grej, som regel så äter jag oftast 2 måltider per dag, ibland bara en!

 

Som jag men istället för 5:2 kör jag 16-17 timmars daglig fasta - suveränt fungerande! Att det blir två mål är enbart en social fråga!

  • Gilla 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu