kickilotta

Att sluta eller minska köttätandet har väldigt liten betydelse för klimatet

Recommended Posts

Visst kan en hög tjänsteman ha en åsikt som refereras som:

"I jakten på hållbar mat föreslår FN:s före detta klimatchef Christiana Figueres att köttätare ska behandlas likadant som rökare på krogen.
– Vill de äta kött får de göra det utanför restaurangen, säger hon
".

Hon resonerar likt våra dietister över gränsen mellan två yrkesområden - hon från miljön över gränsen till nutrition, dietisterna från nutrition till "att rädda naturen". De har i stora skaror lämnat sin huvuduppgift som kostrådgivare, som borde ske efter principen vad som är bäst för människans kropp.

Dietisterna resonerar nu istället som Christiana Figueres om vad som främst är till fördel för klimat, växtlighet och jordklot. Skillnaden är alltså att den senares kunskap främst ligger naturen nära, medan dietisterna är utbildade via skattebetalarna att ägna sig åt sitt yrke som kostrådgivare.  Nog förefaller det som om ingen av parterna saknar tillräcklig kunskap om bägge områdena, i varje fall inte lika mycket, för det som de inte utbildats för.

  • Ledsen 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dokument utifrån visade igår en fransk dokumentär , The Carnivore's dilemma, visade en nyanserad bild av köttproduktion. Sevärd. Lite överraskande att britterna är så duktiga på att föda upp frigående grisar. Man kunde förklarat tydligare hur köttproduktion kan binda koldioxid, Joel bore ha varit med. Poängen kanske ändå var att köttätande är ganska hopplöst, jag vet inte, vad tycker ni?

https://www.svtplay.se/video/19962662/kottatarens-dilemma

 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-11-06 at 19:31, Tureborgaren sade:

Undrar om det är flygbolagen som ligger bakom det där ... så att folk kan fortsätta att flyga jorden runt med gott samvete. ?

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

"Skumgodis har större klimatpåverkan än gelégodis medan mjölkchoklad har tre gånger så stor klimatpåverkan som mörk choklad./.../ - Kött är den livsmedelsgrupp som normalt har störst klimatpåverkan. Därför är det anmärkningsvärt att en påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött, säger Anna-Karin Johansson."

Godis påverkar miljön mer än kött https://www.testfakta.se/sv/livsmedel/article/godis-paverkar-miljon-mer-kott

  • Gilla 5

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-12-07 at 18:57, Tureborgaren sade:

Därför är det anmärkningsvärt att en påse skumgodis har lika stor klimatpåverkan som en portion fläskkött, säger Anna-Karin Johansson."

Och köttet är ju mycket godare. Skumgodis...urk. (och då har jag inte ens nämnt näringen 🙂 )

  • Gilla 2
  • Haha 4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
6 timmar sedan, MariaF sade:

Kretslopp är nog ett av de finaste ord jag vet.

Ja så fint begrepp! - Dessutom får vi, alla levande organismer, tänka att vi deltar i den stora "Circle of life" som vårt varande är. Riktigt magiskt, om man sätter sig och grunnar litet på det hela! ☺️

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst jala
38 minuter sedan, kickilotta sade:

Circle of life"

Kommer här 🙃

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För oss med en lite mer holistisk syn på LCHF, så tycker jag denna föreläsning (20 min) är intressant att lyssna på. 

Han talar bl a om att det inte går ut på att klimatkompensera resan till Thailand, eller räkna på hur mycket utsläpp man sparar om man äter lokalt, eller att vi kan lita på att ingenjörskonsten fixar klimatet - utan vi måste var och en börja älska den jord vi lever på för att kunna ta hand om den (precis som vi älskar våra barn och tar hand om dem).

Charles Eisenstein, author and philosopher, outlines a new narrative for the way we look at climate change, suggesting we begin with ourselves and pause before jumping to solutions.

 

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Apropå andra klimatbovar än köttkonsumtion och flygresor:

  • Supermiljöbloggen: Textilindustrins utsläpp och föroreningar skapar stora problem världen över, och släpper ut mer än flyg- och sjöfartssektorn tillsammans.

    En viktig faktor är den korta livslängd som kläder har idag, både genom dålig kvalitet och snabba trender inom modevärlden. Stora mängder kläder slängs varje år: cirka 87 procent av de textilier som används för att tillverka kläder. Ett genomsnittligt plagg används bara tio gånger innan det slängs.

    Vi behöver bli bättre på att ta hand om kläderna, återvinna dem och laga dem. http://supermiljobloggen.se/nyheter/2019/04/textilindustrin-en-av-varldens-storsta-utslappare
Textilindustrins utsläpp och föroreningar skapar stora problem världen över, och släpper till och med ut mer än flyg- och sjöfartssektorn tillsammans.. Samtidigt används ett genomsnittligt plagg bara tio gånger innan det slängs.
Textilindustrins utsläpp och föroreningar skapar stora problem världen över, och släpper till och med ut mer än flyg- och sjöfartssektorn tillsammans.. Samtidigt används ett genomsnittligt plagg bara tio gånger innan det slängs.
  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2019-04-25 at 10:40, Tureborgaren sade:

Apropå andra klimatbovar än köttkonsumtion och flygresor:

  • Supermiljöbloggen: Textilindustrins utsläpp och föroreningar skapar stora problem världen över, och släpper ut mer än flyg- och sjöfartssektorn tillsammans.

    En viktig faktor är den korta livslängd som kläder har idag, både genom dålig kvalitet och snabba trender inom modevärlden. Stora mängder kläder slängs varje år: cirka 87 procent av de textilier som används för att tillverka kläder. Ett genomsnittligt plagg används bara tio gånger innan det slängs.

    Vi behöver bli bättre på att ta hand om kläderna, återvinna dem och laga dem. http://supermiljobloggen.se/nyheter/2019/04/textilindustrin-en-av-varldens-storsta-utslappare
Textilindustrins utsläpp och föroreningar skapar stora problem världen över, och släpper till och med ut mer än flyg- och sjöfartssektorn tillsammans.. Samtidigt används ett genomsnittligt plagg bara tio gånger innan det slängs.
Textilindustrins utsläpp och föroreningar skapar stora problem världen över, och släpper till och med ut mer än flyg- och sjöfartssektorn tillsammans.. Samtidigt används ett genomsnittligt plagg bara tio gånger innan det slängs.

Man kanske inte heller ska tvätta kläderna när man har haft dem på sig några timmar?

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gäst
Svara i detta ämne...

×   Du har klistrat in innehåll med formatering.   Ta bort formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.