Jump to content

Läkemedel mot högt blodtryck – vän eller fiende?


Recommended Posts

Doctor Measuring arterial blood pressure woman patient on arm Health care in hospital

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Bret Scher, kardiolog från San Diego och värd för Diet Doctors podcast.

Under 2018 fick amerikanska läkare ytterligare uppdaterade riktlinjer angående läkemedel, riktlinjer som menade att mer läkemedel är bättre. Riktlinjerna, som gäller behandling av högt blodtryck, kommer från American College of Cardiology och American Heart Association. De sänkte definitionen på högt blodtryck från 140/90 till 130/80. (I Sverige och i många andra europeiska länder går gränsen vid 140/90, det vill säga något högre och det finns i nuläget inga planer på att ändra gränsvärdena.) De nämnda organisationerna rekommenderar också läkemedelsbehandling för alla patienter med ett blodtryck över 140/90, oavsett övriga riskfaktorer.

Tyvärr är det ett vanlig scenario — medicinska riktlinjer rekommenderar kraftfullare läkemedelsbehandling för att uppnå minimala potentiella vinster trots risken för skada. En ny studie publicerad i Journal of the American Medical Association (JAMA), menar att riktlinjerna för blodtryck går för långt när det handlar om patienter med låg risk, där risken för skada kan överväga de potentiella vinsterna.

JAMA: Benefits and harms of antihypertensive treatment in low-risk patients with mild hypertension

JAMA-studien är en omfattande översikt av över 38 000 patienter med låg risk för hjärtsjukdom och som hade hypertoni, grad 2 (blodtryck mellan 149/90 och 159/99) och behandlades med blodtryckssänkare. En genomsnittlig uppföljningsperiod på nästan sex år fann ingen minskning av risken för kariovaskulära händelser eller död med medicinering. Det man fann var en ökad risk för lågt blodtryck, svimning och akut njurskada.

Baserat på de resultaten riskerar behandling av hypertoni, grad 2, hos patienter med låg risk, att orsaka mer skada än nytta.

Det som gör den här studien värdefull är att den dokumenterar erfarenheter ur verkligheten. Riktlinjer utformas vanligen från försök utförda med mer aggressiv uppföljning och övervakning än vad som är vanligt inom sjukvården. Det eldar på sjukvårdens inställning att läkemedel är den bästa vården och det är anledningen till att vi behöver fler studier som denna från dr Sheppard et. al., som pekar på att lågriskpatienter troligen inte har något att vinna på läkemedelsbehandling.

Istället för att ta till läkemedel borde vi fortsätta att finna det mest effektiva livsstilsförändringarna för att sänka blodtryck och minska riskerna för kardiovaskulär hälsa, utan en lång lista med biverkningar. Om du inte betraktar viktnedgång, mer energi och att må toppen som biverkningar — det är nämligen den typen av biverkningar (från LCHF) vi alla gärna upplever!

Tack för att du läser,
Dr Bret Scher

Tidigare

Miljoner amerikaner behöver sänka sitt blodtryck

Ny studie: Keto förbättrar kardiovaskulära hälsomarkörer

Så reverserade Jacques typ 2-diabetes och högt blodtryck

Hjärtsjukdom

 • Döda för att göra vinst?
  Döda för att göra vinst?11:11Är läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin beredda att döda för att göra vinst? Hur kan en förändring av livsstil vara mer effektiv än läkemedel?
 • Fett, kolesterol och gamla missförstånd
  Fett, kolesterol och gamla missförstånd52:45Kirurgen och docenten Ralf Sundberg föreläser om fett, kolesterol och hur de gamla missförstånden på området lever kvar.
 • Bör man oroa sig för högt kolesterol?
  Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera?
 • Därför är högt kolesterol hälsosamt
  Därför är högt kolesterol hälsosamt30:01Är högt kolesterol och LDL farligt – eller kan det faktiskt ha en skyddande effekt?
 • Den stora kolesterolmyten
  Den stora kolesterolmyten37:55
 • The Cholesterol Network System
  The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett?
 • Daves kolesteroluppvaknande
  Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol.
 • "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"
  "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"20:17David Diamonds läkare uppmanade honom att ta statiner på grund av högt kolesterol. Men David insåg snabbt att det vi tror att vi vet om kolesterol, hjärtsjukdom och statiner inte stämmer.
 • Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell
  Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell38:19
 • Vad orsakar hjärtsjukdom?
  Vad orsakar hjärtsjukdom?49:51Vad orsakar hjärtsjukdom? Är det kolesterol – som vi fått höra i årtionden – eller är det i själva verket något annat?
 • Är du orolig för ditt kolesterol?
  16:49Intervju med Anders Tengblad - distriktsläkare och diabetesforskare. Vad är kolesterol och varför ska man bry sig om det? Bör man helt utesluta läkemedlet "statiner" eller finns det fördelar med att ta det, och för vem?
 • Nina Teicholz (part 3)
  10:39
 • $tatin nation
  1:02:45
 • Nina Teicholz (part 2)
  09:30
 • STATIN NATION II - HD2-HD
  1:15:35
 • Dr. Sarah Hallberg - LCHF and LDL (Vail 2016)
  28:56
 • Nina Teicholz (part 1)
  10:36
 • Dr Cate Shanahans föreläsning från Vail 2016
  34:55

Inlägget Läkemedel mot högt blodtryck – vän eller fiende? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...