Jump to content

Med en fot i graven lyckades Robert vända allt


Recommended Posts

Robert before and after

Här följer ett översatt inlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Dr Jason Fung: Jag vill berätta om Robert och hans framgångar för att illustrera kraften i det vi äter i vårt moderna samhälle. Vi får lära oss att ett effektivt läkemedel måste kosta många tusen dollar, men faktum är att den allra bästa medicinen kan vara gratis. Det är något vi hela tiden ser i Intensive Dietary Management-programmet. Här är Roberts berättelse.

Robert: Jag blev ombedd att dela med mig av min berättelse för att nå flera. Jag är komiker, jag säger det redan nu. Om du vet att du inte har någon humor när det handlar om död och viktnedgång kan du sluta läsa och scrolla vidare. Jag har verkligen försökt att hitta fotot på mig själv, det som togs efter att jag avled av en hjärtinfarkt i mars 2011. Det har försvunnit, precis som jag nästan gjorde. Jag hade turen att få en andra chans tack vare snabbtänkthet (en flaska nitro jag hade sparat från ett test åtta månader tidigare) och lite av ett mirakel.

Vid det laget hade jag testat ALLA dieter de föreslog, alla piller de kunde komma på
Det första fotot är taget två år senare, eftersom min hälsa fortsatte att försämras. Jag fick nästan min biljett klippt igen, med hjälp av en släng fina blodproppar. Lungemboli var ett konstant hot och efter att det var nära ögat igen, ett par år senare, fick jag höra att jag skulle se till att ”städa upp efter mig”, för det fanns ingenting de kunde göra. Vid det laget hade jag testat ALLA dieter de föreslog, alla piller de kunde komma på och ingenting hjälpte, fungerade eller var hållbart i längden. Jag gav upp. Jag åkte till Europa på en farväl-resa för att träffa min bästa vän och hennes familj och ta adjö. Innan jag lämnade Nederländerna fick min vän mig att lova att försöka komma tillbaka och sjunga på hennes bröllop (jag berättade inte om min prognos). Jag lovade henne att jag skulle göra allt som stod i min makt. Det är mina ”före-bilder” (vad sägs om den fantastiska bak-bilden från London Eye… tackar så mycket).

Robert back shot

Jag hade hört talas om #NSNG (No Sugar, No Grain) på Adam Carolla show från Vinnie Tortorich. Konceptet LCHF lät som en galen idé i mitt tillstånd, men jag hade bokstavligt talat ingenting att förlora, så i september 2016 började jag. Jag gick ner 27 kilo medan jag satt i en säng eller på en stol. Jag började halta fram och tillbaka på uppfarten till mitt hus, sen räknade jag hus, sen miles. Det där första året gick jag ner 45 kilo. Året efter åkte jag tillbaka till Nederländerna och sjöng på min bästa väns bröllop. Jag mådde bättre än jag gjort sedan jag var mycket ung och jag ville gå ner mer i vikt, men jag hade nått den fruktade platån och hade mycket överflödigt skinn. På vissa ställen hängde det flera decimeter. Det var väldigt äckligt och kirurgi var inget alternativ för mig.

Det där första året gick jag ner 45 kilo.
Vinnie Tortorich hade dr Jason Fung på sin show och jag tänkte ”here we go again”, dags att testa ännu mer galna grejer. Jag började med periodisk fasta av en slump. Jag var fettdriven och upptagen, glömde att äta under två dagar och kände mig inte hungrig alls. Min första medvetna fasta varade i tre dagar. Det var svårt. Jag fortsatte tack vare stödet från en facebookgrupp. Jag avancerade sedan vidare till fasteperioder på 4, 5, 6 och 7 dagar. Jag såg med glädje att hudflikarna började försvinna. Jag fick till slut klartecken från min läkare att börja träna (allt jag hade kunnat göra var att promenera… mycket). När jag väl fick komma in på gymet blev jag allt mer ”fit” och den hängande huden försvann till slut helt. Jag har skrivit det här långrandiga inlägget av tre anledningar.
 1. DET FUNGERAR! För vissa är det lätt (jag önskar att jag var en av dem och om du är det, håll tyst) för resten av oss är fastande en muskel som behöver träning. Ibland kan det kännas tufft. Nämnde jag att DET FUNGERAR!!! Ge inte upp.
 2. Vi är alla olika. Alla fasteupplägg fungerar inte på samma vis för alla. Ett varningens ord, du kan inte förvänta dig exakt samma resultat som någon annan har fått. Nyckeln för mig var att testa nya varianter, utan att pressa mig själv.

Robert WINNING

SUPPORT var helt nödvändigt. Jag hade aldrig klarat det utan inläggen, råden, kommentarerna och den rena kärleken som visades av personerna i den här FB-gruppen. Från botten av mitt nu perfekt fungerande hjärta, tack för att ni har funnits där och möjliggjort mitt nya liv. Jag påbörjade den här resan på 181 kilo. Nu är jag 91 kilo lättare och varje dag jag andas är en ny seger. Om du fortfarande läser är jag imponerad av din uthållighet. Jag tränar 5-6 dagar i veckan (alltid fastande) och jag ska ta ett nytt foto på min form nästa vecka. Jag hoppas att min berättelse ger någon annan samma framgång. Stort lycka till. Framtiden ser fantastisk ut!
…du är aldrig för gammal eller för sjuk för att bli friskare.
Dr Jason Fung: Jag är fortfarande tagen av hur fantastisk Robert ser ut. Det är en otrolig förvandling. Jag älskar den här berättelsen av många anledningar. För det första, du är aldrig för gammal eller för sjuk för att bli friskare. Om vikten är ett av dina stora problem, då kan lågkolhydratkost och fasta vara en betydande hjälp för dig. I IDM-programmet har vi behandlat personer som är upp till 80 år och många är sjuka och har typ 2-diabetes, inklusive komplikationer. Det krävs viss medicinsk övervakning för att implmentera en så omfattande kostförändring som vi förespråkar, men det kan fortfarande göras med framgång.

För det andra, det här med support är mycket viktigt. Allt är lättare när du har en stöttande grupp runt dig. På Facebook har vi en grupp för fasta – The Obesity Code Network. Det finns också mycket gratis information och videor på IDM:s webbsida.

För det tredje, möjligheten att kunna bli av med överflödig hud är mycket intressant. Jag har inget bevis annat än anekdoter, men många har kommit fram till att fasta hjälper till när det gäller att bli av med hud. Kom ihåg att hud inte är fett, det är protein. Under fastan är det en period då protein kataboliseras (bryts ner) för energi. Det är inte en dålig sak. I det här fallet är det mycket bra. Personer med fetma har uppskattningsvis 20-50 % mer protein än smala personer. Allt är extra vävnad som måste bort. Inom ramen för IDM-programmet har många gått ner uppåt hundra kilo, som Robert, och vi har aldrig remitterat någon för kirurgi.

Bra jobbat, Robert. Du är en källa till inspiration för oss alla.


Dr Jason Fung

Dr Fungs populäraste inlägg

 1. Så förvärrar du din diabetes: följ konventionella råd
  1Så förvärrar du din diabetes: följ konventionella råd 
 2. Periodisk fasta
  2Periodisk fasta 
 3. Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre
  3Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre 

Grunderna i LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Gary Taubes interview (SA 2015)
  45:52
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41

Periodisk fasta

 • Vad är fasta?
  Vad är fasta?05:21Dr Fungs fastekurs, del 1: En kort introduktion till periodisk fasta
 • Att maximerar fettförbränning
  Att maximerar fettförbränning03:52Dr Fungs fastekurs del 2: Hur maximerar du fettförbränning? Vad bör du äta – och inte äta?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • 7 fördelar med att fasta
  7 fördelar med att fasta07:33Vilka är de sju främsta fördelarna med att börja fasta?
 • De 5 vanligaste myterna om fasta
  De 5 vanligaste myterna om fasta08:23
 • Vem är dr Jason Fung?
  Vem är dr Jason Fung?01:56Vem är dr Jason Fung och vad drömmer han om?
 • Så fastar du – de olika varianterna
  Så fastar du – de olika varianterna06:47
 • De vanligaste frågorna
  De vanligaste frågorna05:38
 • Klinisk användning av fasta
  Klinisk användning av fasta44:18Hur hjälper du patienter som vill börja med periodisk fasta? Hur skräddarsyr man fastan för varje enskild individ?
 • Frukost! Är den verkligen så viktig?
  Frukost! Är den verkligen så viktig?07:08
 • 5 tips för enklare fasta - dr Jason Fung (del 8)
  05:19
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Nyckeln till fetma
  Nyckeln till fetma44:22
 • Att börja fasta - Dr. Jason Fung
  02:30
 • Att äta eller inte äta
  26:28Intervju med Jonas Bergqvist - Sjukgymnast, föreläsare, författare och hälsoinspiratör. Jonas Bergqvists hemsida: http://www.jonasbergqvist.se
 

Mer med dr Fung

Alla inlägg av dr Fung

Dr Jason Fung har en egen blogg: idmprogram.com. Han är också aktiv på Twitter.

TheObesityCodeTheCompleteGuideToFastingthe-diabetes-code-1

Dr Fungs böcker Fetmakoden, Allt om fasta och Diabeteskoden finns samtliga på Bokus, Adlibris eller andra nätbokhandlare.

Inlägget Med en fot i graven lyckades Robert vända allt dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...