Jump to content

Kostfonden: Vi badar i socker – dags att vända utvecklingen


Recommended Posts

1sockerbad

Under två veckor kommer Kostfonden att syna sockret i vår kost:

Sedan mitten av 1800-talet har vår förbrukning av socker tiofaldigats, från 4 kilo per person till cirka 43 kilo. Nästa onsdag är det Världsdiabetesdagen och under två veckor kommer Kostfonden att syna sockret. Näringsfattiga sötsaker är en orsak till varför typ 2-diabetes ökar explosionsartat över hela världen och vi behöver gemensamt vända utvecklingen.

Kostfonden: Vi badar i socker – dags att vända utvecklingen

Antalet personer med fetma och typ 2-diabetes har ökat explosionsartat de senaste decennierna och i fotspåren följer cancer, högt blodtryck, hjärtinfarkt, stroke, demens, fibromyalgi, urinvägsinfektioner, artros och mängder av andra åkommor.

Kostfondens mål är att fler människor ska leva friskare. Många, många människor vittnar om att de har blivit av med olika typer av sjukdomar och krämpor med kostens hjälp. Men den typen av anekdotiska bevis kan inte användas som grund för behandling inom vården. De rekommendationer som läkare ger måste vila på gedigen vetenskap och det är här Kostfonden spelar roll. Flera studier pågår eller ligger i startgroparna, bland annat en studie om kolhydraters roll vid dagliga magsmärtor och en utvärdering av kostråden vid typ 1-diabetes.

Vill du ge ditt stöd till Kostfonden kan man skänka engångsbelopp eller bli månadsgivare, hedra minnet av en anhörig eller ge en födelsedagsgåva. Du kan också starta en egen insamling på Facebook. Mer information hittar du här.

Tidigare om Kostfonden

Kostfondens nya mål: utvärderingar av kost vid fetma och typ 2-diabetes

Kostfonden, igen: Nordisk studie av lågkolhydratkost vid typ 2-diabetes

Sockerkrona ger rekorddonation till Kostfonden

Video om socker

  • Är socker giftigt?
    Är socker giftigt?31:44
  • Hur blir man sockerfri?
    Hur blir man sockerfri?29:24
  • Problemet med socker
    Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
  • Intervju - Bitten Jonsson (del 1)
    Intervju - Bitten Jonsson (del 1)13:12
  • Hur påverkas du av ett sötare blod? – Ann Fernholm
    18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
  • Är alla kolhydrater lika skadliga?
    Är alla kolhydrater lika skadliga?23:08Är alla kolhydrater desamma – eller är vissa former värre än andra? Är det ok att äta frukt?
  • Action on sugar
    Action on sugar37:12
  • Q&A with Michael Eades, Karen Thomson, Andreas Eenfeldt and Emily Maguire (SD 2016)
    59:31
  • Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-2016
    Emily-Maguire-Sugar-Friend-or-Foe?-SD-201624:11

Inlägget Kostfonden: Vi badar i socker – dags att vända utvecklingen dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...