Jump to content

Mitt absolut bästa viktnedgångstips


Recommended Posts

Weight scale with a measuring tape. Concept- lifestyle, sports and diet for weight loss. Copy space. On the measuring scale written word - HELP!

Här följer ett översatt inlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Som en uppföljning på inlägget från förra veckan – Robert – vill jag dela med mig av mitt absolut bästa viktnedgångstips.

I kroppen händer ingenting av en slump. Varje fysiologisk process är en finstämd orkester av hormonella signaler. Om ditt hjärta slår snabbare eller långsammare är noga kontrollerat av hormoner. Om vi kissar mer eller mindre är noga kontrollerat av hormoner. Om kalorierna vi äter förbränns eller lagras som kroppsfett är också noga kontrollerat av hormoner. Hvudproblemet när det handlar om fetma är alltså inte kalorierna vi äter, utan hur de används av kroppen. Det viktigaste hormonet vi behöver känna till är insulin.

Insulin är ett fettinlagrande hormon. Det är inget fel med det – det är helt enkelt insulinets roll. När vi äter går insulinet upp och signalerar till kroppen att lagra matens energi som kroppsfett. När vi inte äter går insulinet ner och signalerar till kroppen att förbränna den lagrade energin (kroppsfett). Högre insulinnivåer än normalt talar om för kroppen att den ska lagra mer energi som kroppsfett.

Hormoner är lika centrala för fetma som de är för allt annat när det gäller metabolism, inklusive kroppsvikt. En kritisk fysiologisk variabel som kroppsfett är inte utelämnat till nyckfulla förändringar av energiintag och träning. Om våra förfäder var för tjocka kunde de inte fånga bytesdjur och de riskerade dessutom att själva lättare bli till byten. Om de var för magra riskerade de att inte överleva svårare tider. Kroppsfett är avgörande för en arts överlevnad.

NewHOT9-Incretin

Vi förlitar oss på hormoner för att precist och exakt kontrollera kroppsfett. Vi kontrollerar inte vår kroppsvikt medvetet mer än vad vi kontrollerar våra hjärtslag eller vår kroppstemperatur. Dessa regleras automatiskt, precis som vår kroppsvikt. Hormoner talar om att vi är hungriga (ghrelin). Hormoner talar om när vi är mätta (peptide YY, cholecystokinin). Hormoner ökar energiutgifterna (adrenalin). Hormoner stänger ner energiutgifterna (sköldkörtelhormon). Fetma är en hormonell felreglering av fettlagring. Vi blir feta för att vi ger våra kroppar de hormonella signalerna att lagra kroppsfett. Och de hormonella signalerna går upp och ner beroende på vad vi äter.

Fetma är en hormonell obalans, inte en obalans av energi

Insulinnivåerna är nästan 20 procent högre hos feta personer och de förhöjda nivåerna korrelerar starkt med viktiga signaler som midjemått och midja/höft kvot. Orsakas fetma av höga insulinnivåer?

Hypotesen “insulin orskar fetma” är lätt att testa. Om du ger insulin till en slumpmässigt utvald grupp människor, kommer de att lagra fett? Det korta svaret är, med eftertryck, ”JA!”. Patienter som använder insulin regelbundet och läkarna som skriver ut det vet redan den hemska sanningen: ju mer insulin, desto mer fetma. Ett flertal studier har redan demonstrerat detta faktum. Insulin leder till viktuppgång.

I den betydande studien Diabetes Control and Complications Trial från 1993, jämförde forskarna en standarddos insulin med en hög dos utformad för noggrann kontroll av blodsocker, hos patienter med typ 1-diabetes. Höga doser insulin kontrollerade blodsockret bättre, men vad händde med vikten? Deltagarna i gruppen som fick hög dos gick i genomsnitt upp omkring 4,5 kilo mer än deltagarna i standardgruppen. Mer än 30 procent av patienterna upplevde “kraftig” viktuppgång!

Före studien var båda grupper mer eller mindre jämna när det gällde vikt, med liten förekomst av fetma. Den enda skillnaden mellan grupperna var mängden insulin. Insulinnivåerna ökade. Patienter gick upp i vikt. Insulin orskar fetma. När insulin går upp, ökar kroppens ”set-point” när det gäller vikt. Hypotalamus sänder ut hormonella signaler till kroppen för att öka vikten. Vi blir hungriga och äter. Om vi medvetet drar ner på kaloriintaget, då kommer också våra totala energiutgifter att minska. Resultatet blir detsamma – viktuppgång.

DCCT

När vi förstår att fetma är en hormonell obalans, då kan vi börja behandla den. Om vi tror att ett överflöd av kalorier är det som orsakar fetma, då är behandlingen att dra ner på kalorier. Men det är en metod som varit ett stort misslyckande. Om det nu är för mycket insulin som orsakar fetma, då blir det tydligt att det vi behöver är att sänka insulinnivåerna.

Frågan är inte hur vi ska balansera kalorierna; frågan är hur vi ska balansera våra hormoner, speciellt insulin. Det finns bara två sätt som kan öka insulinet:

 1. Vi äter mer av maten som stimulerar insulin
 2. Vi äter samma insulin-stimulerande mat, men oftare

Min bok, Fetmakoden har förklarat vetenskapen bakom viktuppgång och hur man ska använda den kunskapen för att lyckas gå ner i vikt. Den utgör teorin bakom IDM-programmets många framgångar genom åren. Målet med boken är att föra fram dessa tankar och göra det lättare att använda dem i det vardagliga livet.

Nyckeln till viktkontroll som fungerar i längden är att kontrollera ”chefshormonet” och det är insulin. Det finns inga läkemedel som kan reglera insulin. Att reglera insulin kräver en förändring av kosten och den förändringen består av två faktorer – hur höga insulinnivåerna är efter måltid, och hur länge de varar. Det sammanfattas till två enkla faktorer:

 1. Vad vi äter – avgör hur hög insulintoppen blir
 2. När vi äter – avgör längden på insulintoppen

De flesta bantningsdieter bryr sig bara om den första frågan och därför misslyckas de med tiden. Det är inte möjligt att bara ta sig an den ena halvan av problemet och förvänta sig framgång.

När det handlar om maten är detta ingen lågkaloridiet. Det är inte heller nödvändigtvis en lågkolhydratkost. Det är inte vegetarisk kost. Det är ingen fettsnål kost. Det är inte carnivore. Det är en kost utformad för att sänka insulinnivåer för att insulin är den fysiologiska triggern för fettinlagring. Om du vill minska din fettinlagring behöver du sänka ditt insulin och det kan göras även med en kost rik på kolhydrater.

Många traditionella samhällen har ätit kolhydratbaserad kost utan att lida av skenande fetma. På 70-talet, före fetmaepidemin, älskade irländarna sin potatis. Asiaterna älskade sitt vita ris. Fransmännen sitt bröd.

Till och med i USA – minns 70-talet. Discomusiken svepte över landet. Star Wars och Jaws visades för fullsatta salonger. Om du har tittat på ett gammalt foto från den tiden kan du bli förvånad över flera saker. För det första, hur man kunde tycka att utsvängda brallor var coolt. För det andra, hur få feta människor det var. Ta en titt på några gamla årsböcker från high school från 70-talet. Det finns nästan ingen fetma alls. Kanske ett barn av hundra.

Hur såg då kosten ut på 70-talet? Man åt vitt bröd med sylt. Man åt glass. Man åt kakor. Man åt inte fullkornspasta. Man åt inte quinoa. Man åt inte grönkål. Man räknade inte kalorier. Man höll inte koll på kolhydraterna. Man tränade inte ens speciellt mycket. Man gjorde allt ”fel” och ändå, tillsynes utan ansträngning, fanns det kanppt någon fetma. Varför?

Hur åt man i Kina på 80-talet? Man åt mängder av vitt ris. I medeltal, över 300 gram per dag, jämför det med en lågkolhydratkost med mindre än 50 gram och allt kraftigt raffinerat. Och ändå led nästan ingen av fetma. Varför?

Hur åt man på Okinawa? Över 80 procent kolhydrater, mycket var sötpotatis som innehåller en hel del stärkelse. Och irländarna på 70-talet, med sin älskade öl och potatis? De tänkte inte två gånger på vad de åt, men fram till nyligen fanns nästan ingen fetma. Varför?

Svaret är enkelt. Kom närmare. Lyssna noga.

PopkinNHANES

De åt inte hela tiden

När du inte äter kallas det ”fasta”. Det är anledningen till det engelska ordet ”break fast” eller breakfast, måltiden som bryter fastan. Medan du sover äter du (förmodligen) inte och är därför fastande. Det ger din kropp tid att smälta maten, processa näringsämnen och förbränna resten för att ge energi till dina vitala organ och muskler. För att hålla en stabil vikt behöver du balansera ätande och fasta.

Medan du äter sparar kroppen energin som kroppsfett. Under fastan förbränner din kropp den lagrade energin. Om du balanserar dessa två kommer din vikt att vara stabil. Om du övervägande äter kommer du att gå upp i vikt. Om du övervägande fastar kommer du att gå ner i vikt. Så, här är mitt absolut bästa tips för att gå ner i vikt. Det är så enkelt och självklart att till och med en femåring hade kunnat komma på det.

Ät inte hela tiden

Tyvärr får du av de flesta auktoriteter ofta höra raka motsatsen. Ät sex gånger per dag. Ät många mellanmål. Ät innan du går och lägger dig. Ät, ät, ät – till och med för att gå ner i vikt! Det låter ganska korkat, för det är ganska korkat. Istället kan det vara bättre att använda periodisk fasta, en teknik som har använts framgångsrikt i ett oräkneligt antal generationer.


Dr Jason Fung

Dr Fungs populäraste inlägg

 1. Periodisk fasta
  1Periodisk fasta 
 2. Med en fot i graven lyckades Robert vända allt
  2Med en fot i graven lyckades Robert vända allt 
 3. Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre
  3Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre 

Periodisk fasta

 • Vad är fasta?
  Vad är fasta?05:21Dr Fungs fastekurs, del 1: En kort introduktion till periodisk fasta
 • Att maximerar fettförbränning
  Att maximerar fettförbränning03:52Dr Fungs fastekurs del 2: Hur maximerar du fettförbränning? Vad bör du äta – och inte äta?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • De 5 vanligaste myterna om fasta
  De 5 vanligaste myterna om fasta08:23
 • Vem är dr Jason Fung?
  Vem är dr Jason Fung?01:56Vem är dr Jason Fung och vad drömmer han om?
 • Så fastar du – de olika varianterna
  Så fastar du – de olika varianterna06:47
 • 7 fördelar med att fasta
  7 fördelar med att fasta07:33Vilka är de sju främsta fördelarna med att börja fasta?
 • De vanligaste frågorna
  De vanligaste frågorna05:38
 • Frukost! Är den verkligen så viktig?
  Frukost! Är den verkligen så viktig?07:08
 • 5 tips för enklare fasta - dr Jason Fung (del 8)
  05:19
 • Klinisk användning av fasta
  Klinisk användning av fasta44:18Hur hjälper du patienter som vill börja med periodisk fasta? Hur skräddarsyr man fastan för varje enskild individ?
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Nyckeln till fetma
  Nyckeln till fetma44:22
 • Att börja fasta - Dr. Jason Fung
  02:30
 • Att äta eller inte äta
  26:28Intervju med Jonas Bergqvist - Sjukgymnast, föreläsare, författare och hälsoinspiratör. Jonas Bergqvists hemsida: http://www.jonasbergqvist.se

Grunderna i LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Gary Taubes interview (SA 2015)
  45:52
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41

Typ 2-diabetes

 • "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"
  "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"25:54Vilken form av träning är den bästa för din hälsa? Varför kan man ha problem att gå ner i vikt på LCHF? Och kan man verkligen bota insulinresistens?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes
  Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet.
 • Det essentiella problemet med typ 2-diabetes
  Det essentiella problemet med typ 2-diabetes05:13
 • LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet
  LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet45:59
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Hur påverkas du av ett sötare blod? – Ann Fernholm
  18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
 • VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung
  VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung04:15
 • "Jag visste ingenting"
  "Jag visste ingenting"28:53Hur den legendariska Tim Noakes, professor i tränings- och idrottsvetenskap, ändrade uppfattning om kolhydrater för hälsa och idrottsprestationer.
 • Diabetes Video Course Part 3
  Diabetes Video Course Part 309:32
 • 36 kilo lättare och inga mediciner
  36 kilo lättare och inga mediciner09:12
 • Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman
  Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman24:55
 • Hur du blir friskare från diabetes
  14:39
 

Mer med dr Fung

Alla inlägg av dr Fung

Dr Jason Fung har en egen blogg: idmprogram.com. Han är också aktiv på Twitter.

TheObesityCodeTheCompleteGuideToFastingthe-diabetes-code-1

Dr Fungs böcker Fetmakoden, Allt om fasta och Diabeteskoden finns samtliga på Bokus, Adlibris eller andra nätbokhandlare.

Inlägget Mitt absolut bästa viktnedgångstips dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...