Skärfläcka Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 Nyheterna idag på tv rapporterar man att risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdom inte minskar med tillskott av vitamin D eller omega 3. Här är länk till studien i NEJM angående vitamin D : https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1809944 Det som inte framgår av rapporteringen är att deltagarna hade D-vitaminnivåer som i snitt var 77 nmol per liter vilket anses vara en bra nivå. Deltagarna fick 2000 IU av D vitamin och höjde i snitt sin nivå i blodet till 104 nmol per liter. ”Among the 15,787 participants who had blood samples that could be analyzed, the mean (±SD) serum total 25-hydroxyvitamin D level at baseline was 30.8±10.0 ng per milliliter (77 nmol per liter); 12.7% had levels below 20 ng per milliliter (50 nmol per liter), and 32.2% had levels from 20 to less than 30 ng per milliliter (50 to <75 nmol per liter). In a subgroup of 1644 participants with repeat measurements after 1 year, mean 25-hydroxyvitamin D levels increased from 29.8 ng per milliliter (74 nmol per liter) at baseline to 41.8 ng per milliliter (104 nmol per liter) at 1 year (a 40% increase) in the vitamin D group and changed minimally (mean, −0.7 ng per milliliter [−2 nmol per liter]) in the placebo group.” Dessutom säger artikelförfattarna att andra studier pekat på att 75 nmol per liter verkar vara tillräckligt för att skydda mot både cancer och hjärt och kärlsjukdom. Att utföra en studie med personer som faktiskt har vitamin D brist anses oetiskt enligt artikelförfattarna och det måste ju innebära att inga i studien hade låga värden av vitamin d vid studiens början. ” In observational studies, the 25-hydroxyvitamin D levels associated with lowest risks tend to be above 30 ng per milliliter (75 nmol per liter) for cancer (at least colorectal cancer)26 but between 20 and 25 ng per milliliter for cardiovascular disease.6 Thus, vitamin D requirements for cardiovascular health may have already been met for most participants. Although neither our trial nor ViDA showed a significant cardiovascular benefit of vitamin D among participants with low 25-hydroxyvitamin D levels at baseline, it remains possible that a trial involving persons with extremely low vitamin D levels (i.e., well below the 20 ng per milliliter recommended for bone health1) would show stronger effects on risk. However, maintaining participants in a vitamin D–deficient state and circumventing real-world clinical care for 5 years would be neither ethical nor feasible.” 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekner Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 50 minuter sedan, Skärfläcka sade: Nyheterna idag på tv rapporterar man att risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdom inte minskar med tillskott av vitamin D eller omega 3. Kan det bero på att tillskotten inte känns igen av immunförsvaret och kan orsaka mer skada än nytta? 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 18 minuter sedan, Skärfläcka sade: på tv rapporterar man att risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdom inte minskar med tillskott av vitamin D eller omega 3. Välkänt är att optimal tillförsel av D-vitamin har en väsentlig betydelse för kroppen i en rad sammanhang bl.a. till att minska risken för: kalciumbrist brist på magnesium och andra spårmetaller uppkomsten av osteoporos multipelskleros försämrad lungfunktion fallskador hos äldre uppkomsten av diabetes försämring av immunförsvaret försämrat humör etc. För omega 3 gäller på liknande sätt dess betydelse i en rad sammanhang. Man lägger här upp en studie, för att visa att ett vissa preparat inte kan tillmätas den betydelse t.ex. i cancersammanhang, som tidigare studier visat i positivt avseende. Om den nya hypotesen råkar stämma, är det naturligtvis inte liktydigt med att andra välkända, positiva effekter skulle falla bort. När massmedias representanter hugger tag i en studie av detta slag är det deras skyldighet att inte ge läsare och TV-tittare intrycket att betydelsen av preparaten skulle reduceras generellt. Vad man kan fråga sig är varför studien gjordes? Kan det vara att medicinska preparat med liknande betydelse, som hittills tillmätts även D-vitamin och omega 3, kan ha minskat försäljningen av ren medicin? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katerina Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 1 timme sedan, Ekner sade: Kan det bero på att tillskotten inte känns igen av immunförsvaret och kan orsaka mer skada än nytta? Jag har också undrat om vitamin- och mineraltillskotten fungerar dåligt om tarmen har en ogynnsam bakterieflora och dåligt näringsupptag. Naturligtvis måste man kolla att de tillskotten man tar har en god biotillgänglighet också. Men om man lider av näringsbrister på grund av taskig bakterieflora i tarmarna så kan det vara smart att titta på det först. Jag menar om man tror att man kan äta högprocessad sockrig och mjölig snabbmat och ta tillskott för att kompensera så kan den taskiga bakteriefloran motarbeta dessa försök. Kanske sätter den krokben för forskningen också? 5 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 9 minuter sedan, Katerina sade: Jag har också undrat om vitamin- och mineraltillskotten fungerar dåligt om tarmen har en ogynnsam bakterieflora och dåligt näringsupptag. Naturligtvis måste man kolla att de tillskotten man tar har en god biotillgänglighet också. Men om man lider av näringsbrister på grund av taskig bakterieflora i tarmarna så kan det vara smart att titta på det först. Jag menar om man tror att man kan äta högprocessad sockrig och mjölig snabbmat och ta tillskott för att kompensera så kan den taskiga bakteriefloran motarbeta dessa försök. Kanske sätter den krokben för forskningen också? Kosten måste ändras så att den bygger upp en bra tarmhälsa annars så får vitaminerna svårt att läka kroppen. Du kan inte stoppa skit i din tarm och tro att allt blir bra bara du tar diverse vitaminer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekner Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 37 minuter sedan, Katerina sade: Jag menar om man tror att man kan äta högprocessad sockrig och mjölig snabbmat och ta tillskott för att kompensera så kan den taskiga bakteriefloran motarbeta dessa försök Är man riktigt under isen blir det fråga om vad man inte ska äta, snarare än vad bör komplettera med. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Elinor Posted November 13, 2018 Popular Post Share Posted November 13, 2018 Men vad är poängen med att göra en studie på D-vitamin när deltagarna redan ligger över optimal nmol/L nivå? Jag förstår verkligen inte. Hur kan de ens förvänta sig ett resultat i någon riktning, när urvalsgruppen enbart höjer redan bra värden? Handlar det om regelrätt enfald eller dold agenda, som offensiv&kritik mot kosttillskotten? Gemene man i Sverige ligger ofta så lågt som 40-50 nmol/L under vinterhalvåret. Då är det mer relevant att testa huruvida tillskott av god kvalité ger hälsoförbättringar. Tillskott av olika slag gör förövrigt ingen skillnad alls, om man äter onyttig, inflammatorisk mat med mycket processade kolhydrater, kemiska växtfetter&tillsatser och socker. Känns ju som ett återkommande problem i studier och forskning kring fetma eller hjärt-och kärl, där man aldrig får någon påvisat effekt. Folk äter så förbannat dåligt i grunden, mer eller mindre förgiftar sig själva långsamt, så behandlingen är chanslös redan från början. 5 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted November 13, 2018 Author Share Posted November 13, 2018 Egentligen tror jag inte att det är något större fel på studien som sådan. Slutsatsen är att om man har en bra nivå av vitamin D så blir det varken bättre eller sämre av att höja den ytterligare något. Problemet blir när media rapporterar det som om tillskott av d- vitamin alltid är verkningslöst, speciellt när de i artikeln säger att det skulle vara oetiskt att låta människor ha för låga d-vitaminnivåer. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 Nyss fick vi alla i P1:s nyhetsutsändning, av en tillfrågad professor på området äntligen med emfas, tydligt förklarat: att det var mycket värdefullt att få veta vilka positiva effekter som D-vitamin och omega 3 inte hade på frekvensen cancer och hjärt/kärlsjukdomar. att det absolut inte finns anledning att förvänta sig positiva effekter av kostillskott om inget bristförhållande föreligger (detta innefattade D-vitamin)!!!. Det lilla tillägget att vi på våra breddgrader under större delen av året inte ges möjlighet att tillfredsställa optimal D-vitaminnivå i kroppen via solen utomhus, "glömdes av". Reporterns tafatta försök att få någon svar enligt (1) på om det ändå kunde finnas anledning att se något värde i tillskott var verkningslöst. Någon information om bristerna i vår föda (vitaminer och spårmetaller etc.) som uppkommit genom de alltmer utarmade jordarna, togs inte upp. Känns det inte skönt att alltid ha tillgång till bra information av experter inom områden, som vi i befolkningen saknar möjlighet att förstå? 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 5 timmar sedan, Elinor sade: Känns ju som ett återkommande problem i studier och forskning kring fetma eller hjärt-och kärl, där man aldrig får någon påvisat effekt. Folk äter så förbannat dåligt i grunden, mer eller mindre förgiftar sig själva långsamt, så behandlingen är chanslös redan från början. Problemen med observationsstudier (av kostnadsskäl de vanligaste) ligger bl.a. i att, ur en multifaktoriellt betingad informationmängd, extrahera effekter av en eller två enskilda parametrar. Nu var den aktuella studien stor och kostsam (sannolikt välgjord), så man kanske har anledning att tro resultatet vara rättvisande. Nu kan läkemedelsföretagen med fog förklara att kosttillskott inte längre utgör konkurrerande fara för försäljningen av medicinska preparat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 D-vitamin ( är mer som ett hormon än vitamin) ingår i väldigt många olika livsnödvändiga processer i kroppen. Finns all anledning att ha en tillräckligt hög nivå i blodet. D3 ska intas tillsammans med K2 för att kunna göra optimal nytta. Svårt att ha några synpunkter på den aktuella studien. Deltagarna hade inte låga nivåer - förmodligen värden rejält över någon kritisk gråns. Så tillskott gjorde förmodligen inte någon avgörande skillnad för hälsan avseende cancer och hjärt-kärlsjukdom. - 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 On 2018-11-13 at 22:04, kickilotta sade: tillskott gjorde förmodligen inte någon avgörande skillnad för hälsan avseende cancer och hjärt-kärlsjukdom. Man kan nog befara att beställaren ansåg upplägget bra - det bekräftade sannolikt det man ville ha belägg för. Flertalet på forumet kunde talat om detta vid förfrågan i förväg. Mycket pengar för lite resultat alltså, men sannolikt ekonomiskt försvarbart, eftersom läkemedelsproducenterna nu kan använda detta i sin reklam för preparat som avses ha de egenskaper som D-vitaminet tidigare tillskrivits. On 2018-11-13 at 22:04, kickilotta sade: D-vitamin ( är mer som ett hormon än vitamin) ingår i väldigt många olika livsnödvändiga processer i kroppen Dock inte intressant att tala om för studiens ansvariga eller för representanter för massmedia. För den professor, som TV anlitade gällde tydligen främst att lägga hela sin själ i att förklara att inget behov för kosttillskott finns för den som saknar brist att kompensera för. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter B Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 Om man har normala nivåer av D-vitamin så minskar man antagligen inte risken för cancer och hjärtsjukdom genom att höja nivåerna en aning... då vet vi det. Rent allmänt är det säkert ofta så med supplementering att har man goda nivåer av det ämne man supplementerar med så ger det ingen större effekt ... men de flesta känner säkert inte till sina nivåer och då kan man se det som en enkel "försäkring" att supplementera och därigenom slippa problem som man kanske skulle få om nivåerna var låga. 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 59 minuter sedan, Peter B sade: Om man har normala nivåer av D-vitamin så minskar man antagligen inte risken för cancer och hjärtsjukdom genom att höja nivåerna en aning... då vet vi det. Kan man likna det vid att en kväll ha druckit sig till normal trivselnivå och att man antagligen inte minskar risken för berusning eller alkoholism på lång sikt genom att dricka mer. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kickilotta Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 Ibland verkar det som om många missar att läsa länkar. Om jag tycker att en text är värdefull och tillför något nytt eller en intressant vinkel på en fråga så lägger jag gärna upp hela texten istället för att göra egna referat. Om man inte läser så missar man mycket som är bra. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 On 2018-11-13 at 22:04, kickilotta sade: Deltagarna hade inte låga nivåer - förmodligen värden rejält över någon kritisk gråns. Det visar att ansvariga för studien: dels valde deltagarna efter ett medvetet mönster, som gav önskat resultat dels räknade med att flertalet bland medicinanvändarna skulle sakna invändningar möjligen räknade med att i massmedia tillfrågade experter skulle reagera ungefär som professorn i radions P1 att de skulle få tillgång till material användbart i medicinreklamen Var det någon som pratade om pengar? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 Återigen angående D-vitaminet och dess oerhörda betydelse, när det gäller att delta i tillförseln av kalcium, magnesium etc. Om folk genom den kritiserade studien får för sig att lägga ner kompletteringen med D-vitamin (speciellt vid svenska breddgrader), kommer andelen magnesium, som kroppen behöver, att minskas för de flesta. Det läkare då tvingas till, är att skriva ut magnesiumpreparat. Vanligt är att det äldsta magnesiumpreparatet i Fass, Emgesan, skrivs ut, trots att det helt saknar verkan - biotillgängligheten på det preparatet är närmast noll. Vad gäller Emgesan kan nämnas att studier i Sverige gjorts på verkan av magnesiumtillskott, vid vilka ingen effekt kunnat konstateras - lätt förklarat genom den minimala biotillgängligheten som Emgesan motsvarar. Detta representerar en ännu värre typ av problem, än den som tråden behandlar - att verkan av ett studerat preparat i en studie saknas p.g.a. man inte tagit sig tid före studien att kontrollera det tillförda preparatets biotillgänglighet. Visst verkar det som om många studier bekostade av läkemedelsföretagen, snarare än att bota sjukdomar, tillkommit för att hålla människor lagom sjuka så att läkemedelsförsäljningen kunnat hållas i topp. (Uppenbart är att en kost som LCHF med alla medel motarbetas, då den för en allt större andel människor innebär minskat behov av medicininköp). 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 On 2018-11-13 at 17:40, Skärfläcka sade: om man har en bra nivå av vitamin D så blir det varken bättre eller sämre av att höja den ytterligare något Då är frågan vad är en bra nivå ? Skall vi gå efter rekommendationer från läkare så hjälper det enormt mycket att höja så nära deras farlighetsgräns som möjligt. För att det skall bi toxiskt så måste du komma upp i 750 nmol/L. Vitkigt att inte glömma K2 vit samtidigt som du tar d-vit. < 25 nmol/L D-vitaminbrist 25-50 nmol/L Otillräckliga nivåer > 50 nmol/L Tillräckliga nivåer 75 nmol/L Optimal nivå > 125 nmol/L Potentiellt farlig nivå > 250 nmol/L Potentiellt toxisk nivå Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 9 minuter sedan, jala sade: Då är frågan vad är en bra nivå ? Skall vi gå efter rekommendationer från läkare så hjälper det enormt mycket att höja så nära deras farlighetsgräns som möjligt. För att det skall bi toxiskt så måste du komma upp i 750 nmol/L. Vitkigt att inte glömma K2 vit samtidigt som du tar d-vit. < 25 nmol/L D-vitaminbrist 25-50 nmol/L Otillräckliga nivåer > 50 nmol/L Tillräckliga nivåer 75 nmol/L Optimal nivå > 125 nmol/L Potentiellt farlig nivå > 250 nmol/L Potentiellt toxisk nivå 125 nmol/L har vid olika genomlöpningar av info på nätet betraktats vara optimalt men som du påpekar, om nivån K2-vitamin är för låg, kan man se de höga nivåerna i tabellen som något problematiska. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 Lite info om Vitaminet som egentligen är ett hormon. Svara doktorn förklarar. http://www.svaradoktorn.se/426882728?fbclid=IwAR0mrxnWY0uZZtJGj88xi2pm-ZExxNG8Bs1p8vB8JP_CUquuYV5jAhiFCwk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted November 22, 2018 Author Share Posted November 22, 2018 On 2018-11-13 at 10:50, Skärfläcka sade: Nyheterna idag på tv rapporterar man att risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdom inte minskar med tillskott av vitamin D eller omega 3. Här är länk till studien i NEJM angående vitamin D : https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1809944 Det som inte framgår av rapporteringen är att deltagarna hade D-vitaminnivåer som i snitt var 77 nmol per liter vilket anses vara en bra nivå. Deltagarna fick 2000 IU av D vitamin och höjde i snitt sin nivå i blodet till 104 nmol per liter. ”Among the 15,787 participants who had blood samples that could be analyzed, the mean (±SD) serum total 25-hydroxyvitamin D level at baseline was 30.8±10.0 ng per milliliter (77 nmol per liter); 12.7% had levels below 20 ng per milliliter (50 nmol per liter), and 32.2% had levels from 20 to less than 30 ng per milliliter (50 to <75 nmol per liter). In a subgroup of 1644 participants with repeat measurements after 1 year, mean 25-hydroxyvitamin D levels increased from 29.8 ng per milliliter (74 nmol per liter) at baseline to 41.8 ng per milliliter (104 nmol per liter) at 1 year (a 40% increase) in the vitamin D group and changed minimally (mean, −0.7 ng per milliliter [−2 nmol per liter]) in the placebo group.” Dessutom säger artikelförfattarna att andra studier pekat på att 75 nmol per liter verkar vara tillräckligt för att skydda mot både cancer och hjärt och kärlsjukdom. Att utföra en studie med personer som faktiskt har vitamin D brist anses oetiskt enligt artikelförfattarna och det måste ju innebära att inga i studien hade låga värden av vitamin d vid studiens början. ” In observational studies, the 25-hydroxyvitamin D levels associated with lowest risks tend to be above 30 ng per milliliter (75 nmol per liter) for cancer (at least colorectal cancer)26 but between 20 and 25 ng per milliliter for cardiovascular disease.6 Thus, vitamin D requirements for cardiovascular health may have already been met for most participants. Although neither our trial nor ViDA showed a significant cardiovascular benefit of vitamin D among participants with low 25-hydroxyvitamin D levels at baseline, it remains possible that a trial involving persons with extremely low vitamin D levels (i.e., well below the 20 ng per milliliter recommended for bone health1) would show stronger effects on risk. However, maintaining participants in a vitamin D–deficient state and circumventing real-world clinical care for 5 years would be neither ethical nor feasible.” Jag läste inte artikeln så noga då jag postade ovanstående, konstaterade bara att om man ger D-vitamin till personer som inte har brist så verkar det inte ha någon större effekt vilket inte framgick av nyhetsinslaget jag såg. När jag idag tänkte kolla på Omega3-delen av studien så hittade jag den här sammanfattningen på EurekAlert: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-11/bawh-vsh111018.php VITAL study: How vitamin D and fish oil affect risk of heart attack, stroke and cancer Findings show omega-3 fatty acids reduced risk of heart attacks, especially among African Americans; vitamin D reduced cancer deaths over time ”The team found that omega-3 fish oil reduced heart attack rates but did not affect risk of stroke or cancer. In addition, vitamin D did not significantly affect heart attack, stroke or cancer incidence but was associated with a decrease in cancer deaths that started one to two years after participants began treatment.” "We found that omega-3s were associated with a reduction in risk of heart attacks across our study population, especially among participants who had lower than average fish intake (less than 1 1/2 servings per week). In addition, VITAL results showed that with time, vitamin D supplements may lower risk of cancer death. We plan to follow these participants for the next several years to see if this signal becomes stronger." ”The research team also examined the effect of vitamin D on cancer rates. A total of 1,617 participants were diagnosed with cancer by the end of the study; 793 had been taking vitamin D and 824 had been taking the placebo - a non-significant difference. Rates of specific forms of cancer - including breast, prostate and colorectal cancer - did not differ significantly between groups. However, when the team examined rates after participants had been taking supplements for at least two years, they found that cancer deaths were significantly reduced by 25 percent among those taking vitamin D. No differences were seen for cardiovascular outcomes with vitamin D.” Informationen ovan är hämtad från forskarnas pressrelease https://www.brighamandwomens.org/about-bwh/newsroom/press-releases-detail?id=3189 Men samtidigt är slutsatsen i D-vitamin artikeln följande https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1809944?query=featured_home ”In summary, daily supplementation with high-dose vitamin D for 5 years among initially healthy adults in the United States did not reduce the incidence of cancer or major cardiovascular events.” Slutsatsen i Omega3 artikeln är följande ”Supplementation with n−3 fatty acids did not result in a lower incidence of major cardiovascular events or cancer than placebo.”https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1811403?query=recirc_curatedRelated_article Det är slående hur innehållet i en artikel kan ”spinnas” på helt olika sätt beroende på vilka parametrar man fokuserar på. Sammanfattningsvis kan man nog säga att det verkar ofarligt att ta ”normala” mängder av både vitamin D och Omega3-tillskott. Om man av någon anledning har låga nivåer av dessa så är chansen större att tillskotten har en skyddande effekter, om man redan har tillräckliga nivåer så är det bortkastade pengar. Lite som med försäkringar, man vet inte om man kommer att utnyttja dem men det känns tryggare att betala dem. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.