Vildma Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 https://mamma.fit/2016/06/05/9-livsviktiga-skal-till-att-ata-kolhydrater/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post kickilotta Posted November 13, 2018 Popular Post Share Posted November 13, 2018 Mycket oriktigt svammel. Så här dåliga effekter på hälsan påstår man att lågkolhydrat ger: "Fysiskt aktiva kvinnor på mycket lågkolhydratkost kan även uppleva:• Infertilitet• Hypoglykemi• Fettsamlingar kring magen• Benskörhet• Nedstämdhet och depression• Kroniska smärtor• Utmattning" Det är ju precis tvärt om - man blir av med dessa besvär eller förbättras på lågkolhydratkost. Här svamlar man vidare: citat nedan "Och bara grönsaker som kolhydrater räcker inte (som många har ersatt sina kolhydrater med). Satsa istället på kolhydrater med bra kvalitet: havre, råris, potatis, sötpotatis, frukt, bär, quinoa, rotfrukter. Det finns mängder och mängder av bra kolhydrater där ute. Lågkolhydratkost är inte bättre för viktnedgång på något sätt. Forskningen säger att det till och med inte spelar någon som helst roll om vi pratar resultat. Så hellre glad, energisk, mätt, frisk och stark med kolhydrater än energilös och sjuk utan kolhydrater." Det tycks som om man imiterar påståenden om de goda effekter som lågkolhydratkost har och menar att man får dem om man äter mer kolhydrater istället. - Jag tycker denna artikelförfattare skriver så mycket påhittat "fake". 9 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 15 minuter sedan, kickilotta sade: Så här dåliga effekter på hälsan påstår man att lågkolhydrat ger: Kikar man på nätet (område veganism) får var och en sitt lystmäte med liknande påståenden. De använder principen: Tror ni inte direkt på våra påståenden, ljuger vi mer! 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted November 13, 2018 Share Posted November 13, 2018 Det känns väldigt fokuserat på att ”bygga muskler” och det kan man ju göra men det är fel att hävda att det är en hälsosam livsstil. Om du fortfarande är metabolt frisk och tillbringar många timmar i gymmet kan hennes råd fungera men myntets baksida är att man blir väldigt glukosberoende och inte ”metabolt flexible” dvs saknar förmåga att utnyttja både fett och glukos som bränsle. Elitidrottare är inte de som har längst livslängd. Anna Sparre ger en mycket mer nyanserad bild av varför det kan vara positivt att äta lite mer kolhydrater på kvällen. Se t.ex. den här artikeln http://4health.se/darfor-bor-du-ata-kolhydrater-pa-kvallen-om-hormonell-balans Det innebär inte att hon förordar stora mängder med kolhydrater men mer än strikt LCHF. Martina Johansson kombinerar lågkolhydratkost med träning och lyckas bra http://4health.se/darfor-bor-du-ata-kolhydrater-pa-kvallen-om-hormonell-balans Eller så kan man lyssna till Jonas Colting https://www.svtplay.se/video/19642890/den-vinnande-maten/den-vinnande-maten-kampen-om-kolhydraterna?position=0&cmpid=del:em:20181114:avsnitt-2-kampen-om-kolhydraterna:pla:lp Eller lyssna till Peter Attia som funderat mer än de flesta på hur man ska leva ett långt friskt liv, t.ex. https://youtu.be/YY-_ux4ZXp4 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 5 timmar sedan, Skärfläcka sade: Martina Johansson kombinerar lågkolhydratkost med träning och lyckas bra http://4health.se/darfor-bor-du-ata-kolhydrater-pa-kvallen-om-hormonell-balans Jag tror du fått fel länk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iAnna Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 6 timmar sedan, Skärfläcka sade: Anna Sparre ger en mycket mer nyanserad bild av varför det kan vara positivt att äta lite mer kolhydrater på kvällen. Se t.ex. den här artikeln http://4health.se/darfor-bor-du-ata-kolhydrater-pa-kvallen-om-hormonell-balans Det innebär inte att hon förordar stora mängder med kolhydrater men mer än strikt LCHF. Martina Johansson kombinerar lågkolhydratkost med träning och lyckas bra http://4health.se/darfor-bor-du-ata-kolhydrater-pa-kvallen-om-hormonell-balans Eller så kan man lyssna till Jonas Colting https://www.svtplay.se/video/19642890/den-vinnande-maten/den-vinnande-maten-kampen-om-kolhydraterna?position=0&cmpid=del:em:20181114:avsnitt-2-kampen-om-kolhydraterna:pla:lp Eller lyssna till Peter Attia som funderat mer än de flesta på hur man ska leva ett långt friskt liv, t.ex. https://youtu.be/YY-_ux4ZXp4 ... eller lyssna på Ted Naiman. https://www.dietdoctor.com/se/ketos-och-en-kost-med-mycket-protein Läs! https://burnfatnotsugar.com/About.html 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post patrix Posted November 14, 2018 Popular Post Share Posted November 14, 2018 10 hours ago, Vildma said: https://mamma.fit/2016/06/05/9-livsviktiga-skal-till-att-ata-kolhydrater/ Oj... Jag vill med gott stöd av forskning hävda att i varje punkt så är det den exakta motsatsen som är korrekt. T.ex. för att hålla en god hormonbalans är det viktigt att hålla nere på kolhydraterna och undvika processade växtoljor. I slutet skrivs det att snabba kolhydrater inte är detsamma som kolhydrater. Ok. Vore kanske bättre att definiera sina begrepp i början och det är ju dessutom en inkorrekt definition. Hur står det till med skribentens mängdlära? 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekner Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 9 timmar sedan, kickilotta sade: Fysiskt aktiva kvinnor på mycket lågkolhydratkost kan även uppleva:• Infertilitet• Hypoglykemi• Fettsamlingar kring magen• Benskörhet• Nedstämdhet och depression• Kroniska smärtor• Utmattning" Lustigt sammanträffande. Om man ser på symptomlistor över wifi- och smartphoneskador så finns de flesta av nämnda symptom med där. Speciellt infertilitet har börjat komma starkt under 2000-talet. En del amerikanska strålriskbedömare hävdar att någonstans mellan åren 2030 - 2035 kommer vanligt folk inte längre att kunna få barn på naturligt sätt, då blir det bara industriföreträdarnas egen avkomma som kommer att få den förmånen. Övriga hänvisas till provröret. Om jag vore ung idag, och ville ha ett säkert hållbart högavlönat yrke, skulle det bli att driva fertilitetsinstitut. Snacka om big buissness inom den branschen. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 3 timmar sedan, Tureborgaren sade: Jag tror du fått fel länk. Tack, ska inte publicera inlägg efter midnatt Här är en länk till Martina https://martinajohansson.se/lean-gains-bygga-utan-bulk/ 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katerina Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 Det är verkligen lustigt att påstå att för lite kolhydrater ger alla dessa hälsonackdelar. Jag föreslår att man läser Mikhaila Petersons blog: http://mikhailapeterson.com/. Bloggen heter: Don't Eat That. "The food pyramid is a lie, fat is good for you, and many (if not most) health problems are treatable with diet alone. I'm in remission from severe arthritis (multiple joints replaced), chronic fatigue, depression and a plethora of other symptoms from changing how I eat. This blog chronicles how my family and my parents eat and what it's done for us." Hon var så illa däran på den här "normala" (läs kolhydratrika) kosten att hon trodde hon skulle dö redan vid 30-års ålder. Hon fick artrit redan som 3-åring och ingen förstod varför hon grät då man på lek drog i hennes tår. Nu äter hon bara kött, salt och vatten och äntligen blivit bättre. Det kanske inte bara kolhydrater som vållade henne problem. Det kan ha varit soja, tillsatser mm mm. Att påstå att kolhydrater är det som räddar dig från "infertilitet, hypoglykemi, fettsamlingar kring magen, benskörhet, nedstämdhet och depression, kroniska smärtor, utmattning" är precis motsatsen till vad väldigt många faktiskt upplever. Kolhydrater i sig blir till glukos i kroppen och få in glukosen via maten är inte livsnödvändigt för kroppen. För unga, hårdtränande och metabolt friska personer kan lite mer kolhydrater vara OK. Men vi är inte unga och hårdtränande hela livet. Matvanorna skapar man tidigt i livet och de kan sitta väldigt lång inne och vara mycket svårt att förändra. Bara som en kuriösa: min son 14 år ber mig inte om chokladmuffins han ber mig att laga en meatza för honom. Det tycker jag verkar bra för framtiden 3 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 För forumets medlemmar och de tre-fyra gånger fler andra som tittar in på forumet, är trådar liknande denna av stor betydelse. Hur skall folk i övrigt kunna veta att mycket av det de hör via massmedia eller ser på nätet är ren bluff - påverkat av företagens ekonomiska intressen eller enskilda gruppers strävan efter att hålla fast vid en åsikt, trots att den saknar vetenskapliga belägg. Veganer och dietister kan tas som exempel - de blandar tillsammans ofta in sådana faktorer av närmast religiöst eller miljörelaterat slag, som saknar samband med det som är bäst för kroppslig hälsa. 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Elinor Posted November 14, 2018 Popular Post Share Posted November 14, 2018 Oseriös skrämselpropaganda från en så kallad internet entreprenör, som vill sälja(sina egna) böcker och svindyra betaltjänster. Hon sitter ju bara och hittar på och tycker en massa, utan att hänvisa till en enda relevant källa. Hon gör så många tankevurpor att jag blir helt matt. Som det här med benskörhet=inte äta spannmål. Ett missförstånd som kommer från det faktum att personer med celiaki drabbas oftare p.g.a dåligt upptag i tarmen när den är skadad. Finns ingen koppling till kolhydrater överhuvudtaget. Hypoglykemi är ett medicinskt tillstånd i välfärdsländer. Det orsakas av läkemedel, inte av det man äter. Är enbart vid svält som t.ex anorexi, som blodsockret kan bli farligt lågt utan läkemedelspåverkan. Tror hon på fullaste allvar att lågkolhydratkostare rent generellt går runt och svälter? Problemet är nog mer vanligt i hennes egna kretsar, det vill säga kvinnliga träningsnarkomaner som äter för lite. All andra tråkigheter(hon rabblar upp) som infertilitet, magfett, nedstämdhet, kronisk smärta och utmattning osv, är vanligast vid fetma som i 99 fall av 100 beror på processad, näringsfattig kost på snabba kolhydrater, socker och tillsatser. Det håller till och med den konservativa läkarkåren med om. Sen finns naturligtvis andra orsaker till ovanstående problem, som otur i det genetiska lotteriet t.ex. Men finns ingen som helst vetenskapligt grund eller forskning som kopplar dessa tillstånd till lågkolhydratkost. Men visst, är man(som hon) i medelåldern, metabolt frisk, tål kolhydrater och hänger på gymmet flera dagar i veckan, så är det knappast skadligt att äta saker som rotfrukter och quinoa. Men att enbart utgå från sig själv och sina egna förutsättningar när man ger kostråd, är extremt trångsynt och tyvärr vanligt. Jag klarar också av att äta rotfrukter(om jag vill), men skulle aldrig vara så förbannat enfaldig att jag därför rådde min tjocka diabetessjuka pappa att äta potatis. 7 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 1 timme sedan, Elinor sade: Oseriös skrämselpropaganda från en så kallad internet entreprenör, som vill sälja... Vederbörande påstår bl.a. att "kolhydrater håller dig mätt då kolhydrater av rätt sort innehåller fibrer och det är fibrerna som gör dig mätt". Detta och det mesta av vad som ytterligare framförs, visar ju bara hur en person utan djupare kunskap kan läsa sig till vissa passande påståenden att använda i sin verksamhet - ytterligare exempel på vad penningen kan driva folk till. Tyvärr får man nog räkna med att liknande fenomen, som beror på bristande förmåga hos många att skaffa sig kunskapsunderlag - under överskådlig tid kommer att tillhöra vardagen. För att komma till klarhet med LCHF-kostens livgivande förmåga och hålla fast vid kosten, krävs lite djupare kunskap, än den som felaktigt sades komma från Socialstyrelsen: Att äta sex till åtta skivor bröd om dagen med förklaringen runt allt det viktiga man då fick i sig. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trollmormor Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 Den typen av artiklar gör mej bara upprörd. Skulle kunna tänka mej att blodtrycket stiger också 1 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 On 2018-11-13 at 20:30, Vildma sade: https://mamma.fit/2016/06/05/9-livsviktiga-skal-till-att-ata-kolhydrater/ Måste man läsa hela artikeln för att få kommentera? Iallafall så räckte det med några få sekunder för att inse att det var stora fel i artikeln.. och nej, jag tänker inte lusläsa den, såvida inte någon visar att den innehåll något nytt/veteskapligt nytt/eller något så j*vla befängt! Iallafall,, jag öppnar lätt, dvs vi har ett visst behov av kolhydrater/läs glukos, det är lixom därför som vi har processer för detta, dvs Glukoneogenes samt processer för att ersätta glukosbehovet, dvs Ketogenes! Sådåså, levern kan göra cirka 200 gram glukos per dygn om så krävs.. litta skönt att veta att vi har en backupmekanism! Inte nog med det, vi har andra backupmekanismer, som kan ersätta stora delar utav vårt glukosbehov! Dvs ketogenes.. dvs det sker oxå främst levern.. så var rädd om din lever! Inte nog med detta, musklerna kan i värsta fall ställa om till att öka sin fettförbräningsförmåga om det kniper, via Betaoxidation. Nu går jag Hardcore.. någon smart person har räknat ut att vi behöver cirka 50 gram glukos per dag i snitt, (Det köper jag) för en massa olika saker, varav lever kan producera cirka 200 gram per dygn av olika substrat, typ glukoida aminosyror via munnen, av glycerol från fettet antingen via munnen eller från fettdepåerna, samt Laktat från vår ämnesomsättning/träning! Oså får man sen så på var de behövs, (glukoset altså) iallafall så kan hjärnan använda uppemot cirka 70% ketonkroppar, (hjärnan kan inte använda fett för energi), det lär handla om vår Limbiska delar. Hjärtat lär föredra ketonkroppar.. har problem med glukos som orsakar glycoliserade blodkroppar, osv. Iallafall, det är våra röda blodkroppar som endast kan leva på glukos. samt vissa delar av vår hjärna, samt vissa delar av vår njure! Med det sagt så kanske man skulle gå över till att leva utav 120% kolhydrater to be safe??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katerina Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 @Vildma vad tycker du själv om artikeln du har länkat? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vildma Posted November 15, 2018 Author Share Posted November 15, 2018 On 2018-11-13 at 22:27, kickilotta sade: Mycket oriktigt svammel. Så här dåliga effekter på hälsan påstår man att lågkolhydrat ger: "Fysiskt aktiva kvinnor på mycket lågkolhydratkost kan även uppleva:• Infertilitet• Hypoglykemi• Fettsamlingar kring magen• Benskörhet• Nedstämdhet och depression• Kroniska smärtor• Utmattning" Det är ju precis tvärt om - man blir av med dessa besvär eller förbättras på lågkolhydratkost. Här svamlar man vidare: citat nedan...... Hej, Kickilotta! Ja, visst är det bakvänt! Det känns som ett uppochnervänt resonemang. Jag höll mig ordentligt i fåtöljen när jag läste artikeln.. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vildma Posted November 15, 2018 Author Share Posted November 15, 2018 On 2018-11-14 at 00:14, Skärfläcka sade: Det känns väldigt fokuserat på att ”bygga muskler” och det kan man ju göra men det är fel att hävda att det är en hälsosam livsstil. Om du fortfarande är metabolt frisk och tillbringar många timmar i gymmet kan hennes råd fungera men myntets baksida är att man blir väldigt glukosberoende och inte ”metabolt flexible” dvs saknar förmåga att utnyttja både fett och glukos som bränsle. Elitidrottare är inte de som har längst livslängd. Anna Sparre ger en mycket mer nyanserad bild av varför det kan vara positivt att äta lite mer kolhydrater på kvällen. Se t.ex. den här artikeln http://4health.se/darfor-bor-du-ata-kolhydrater-pa-kvallen-om-hormonell-balans Det innebär inte att hon förordar stora mängder med kolhydrater men mer än strikt LCHF. Martina Johansson kombinerar lågkolhydratkost med träning och lyckas bra http://4health.se/darfor-bor-du-ata-kolhydrater-pa-kvallen-om-hormonell-balans Eller så kan man lyssna till Jonas Colting https://www.svtplay.se/video/19642890/den-vinnande-maten/den-vinnande-maten-kampen-om-kolhydraterna?position=0&cmpid=del:em:20181114:avsnitt-2-kampen-om-kolhydraterna:pla:lp Eller lyssna till Peter Attia som funderat mer än de flesta på hur man ska leva ett långt friskt liv, t.ex. https://youtu.be/YY-_ux4ZXp4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vildma Posted November 15, 2018 Author Share Posted November 15, 2018 Tack för bra länkar! Håller med om att det kan fungera med kolhydratrik mat om man är fysiskt aktiv, men med den moderna livsstilen där man ofta sitter i möten och vid skrivbord...så går det inte bra. Iallafall inte för mig. När jag lade om kosten till LCHF (normal) så blev mina allergier oväntat avsevärt bättre. Och jag är nästan aldrig förkyld, som jag var tidigare. Helt underbart! Jag tränar 3 gånger i veckan och det går alldeles utmärkt! 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vildma Posted November 15, 2018 Author Share Posted November 15, 2018 13 timmar sedan, Katerina sade: @Vildma vad tycker du själv om artikeln du har länkat? Hej, Katerina och alla ni andra! Jag har inte kunnat läsa på forumet förrän ikväll pga dataproblem. Men nu har jag läst igenom alla kommentarer och har haft en trevlig stund. Ni är så kunniga och inlästa, så det är en fröjd att läsa! Jag började med LCHF för 5 år sedan och är inte alls tveksam om vilken kost som passar iallafall mig bäst. Men när man läser en sådan här ”tvärtomartikel” så kan man ju inte låta bli att visa er på forumet! Som någon skrev här i kommentarerna så hänvisas det inte till några källor. Tack för alla kloka kommentarer! 7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 17, 2018 Share Posted November 17, 2018 On 2018-11-14 at 09:40, Katerina sade: Kolhydrater i sig blir till glukos i kroppen och få in glukosen via maten är inte livsnödvändigt för kroppen. En vanlig förklaring hos högkolhydratsföreträdarna, brukar vara att: "kolhydrater har människan ätit sedan urminnes tider" Detta dock knappast liktydigt med att kroppen helst skulle använda socker som energimedium. Många studier visar motsatsen och att istället fett ger den renaste formen av förbränning. För min del förefaller de sista 10 000 åren efter att agrikulturen inleddes, vara som en vindpust i evolutionen. Mer naturligt förefaller det mig att se tiden några miljoner år tillbaka vara utgångspunkt för bedömningen av den föda som åtminstone då var mest frekvent. Utvecklingen fram till tiden för det alltner tilltagande jordbruket, anses stå för en ökad tillväxt av vår hjärna, som beror på det fett som våra förfäder fick tillgång till genom att jaga och äta djur. Historik och modern vetenskap tycks alltså stämma överens. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwy Posted November 19, 2018 Share Posted November 19, 2018 On 2018-11-17 at 17:47, Nils Engström sade: En vanlig förklaring hos högkolhydratsföreträdarna, brukar vara att: "kolhydrater har människan ätit sedan urminnes tider" Detta dock knappast liktydigt med att kroppen helst skulle använda socker som energimedium. Många studier visar motsatsen och att istället fett ger den renaste formen av förbränning. För min del förefaller de sista 10 000 åren efter att agrikulturen inleddes, vara som en vindpust i evolutionen. Mer naturligt förefaller det mig att se tiden några miljoner år tillbaka vara utgångspunkt för bedömningen av den föda som åtminstone då var mest frekvent. Utvecklingen fram till tiden för det alltner tilltagande jordbruket, anses stå för en ökad tillväxt av vår hjärna, som beror på det fett som våra förfäder fick tillgång till genom att jaga och äta djur. Historik och modern vetenskap tycks alltså stämma överens. Ett blogginlägg av David Despain om vilken betydelse kött kan ha haft för utvecklingen av en större hjärna. http://evolvinghealthscience.blogspot.com/2012/12/why-you-can-all-stop-saying-meat-eating.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.