Tureborgaren

LCHF ökar ämnesomsättningen

Recommended Posts

David Ludwig: LCHF-diet ökade ämnesomsättningen med ≈ 250 kalorier per dag, visar studie.

 

Major Study Supports Carbohydrate-Insulin Model of Obesity

  • Total energy expenditure was about 250 calories a day greater on the low- compared to the high-carbohydrate diet.
  • The metabolic advantage provided by the low-carbohydrate diet was especially large, about 400 calories a day, among those participants with high insulin secretion

 

Ebbeling Cara B, Feldman Henry A, Klein Gloria L, Wong Julia M W, Bielak Lisa, Steltz Sarah K et al. Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial BMJ 2018; 363 :k4583

 

  • Gilla 3
  • Tack! 2
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
24 minuter sedan, Tureborgaren sade:

The metabolic advantage provided by the low-carbohydrate diet was especially large, about 400 calories a day, among those participants with high insulin secretion

Detta är väl det jag allt som oftast brukar framhålla.. även om vi som ofta inte räknar kalorier per se, mer än vad de står för och man är olika.

Dvs, kruxet kommer hur som helst att handla om huruvida man lider utav Hyperinsulinemi, vilket för övrigt är en farsot som drar över den del av världen där man har lyckats komma upp till en högre levnadsstandard!

Dvs det innebär lixom inte att alla Newbies på det här forumet lider utav Hyperinsulinemi, men det är rätt lätt fixat via västerländskt leverne samt junkfood, iallafall när de blir medelålders!

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Oj, oj, oj! Precis det här som NuSI försökte få till bra forskning om. Kevin Hall drev studien och alla hade olika åsikter om vad studien visat eller inte visat efteråt, ingen var nöjd. Det här kommer att diskuteras. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Även den här studien är sponsrad av NuS och det rapporteras flitigt i amerikansk media, t.ex. NYT 

https://www.nytimes.com/2018/11/14/well/eat/how-a-low-carb-diet-might-help-you-maintain-a-healthy-weight.html

”The trial cost $12 million and was supported largely by a grant from the Nutrition Science Initiative, a nonprofit research group co-founded by Gary Taubes, a science and health journalist and proponent of low-carbohydrate diets. The study was also supported by funding from the New Balance Foundation, the National Institutes of Health and others.” 

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
15 hours ago, Skärfläcka said:

Oj, oj, oj! Precis det här som NuSI försökte få till bra forskning om. Kevin Hall drev studien och alla hade olika åsikter om vad studien visat eller inte visat efteråt, ingen var nöjd. Det här kommer att diskuteras. 

Då får vi konstatera att NuSi har lyckats den här gången. Den förra studien var ju en pilotstudie, men här är det fullskala!

164 deltagare, slumpvis fördelade på 3 grupper, med kontrollerad näringstillförsel under sammanlagt 30 veckor!

Och slutsatsen är att när dett gäller att hålla vikten efter en bantningskur så minskar ämnesomsättningen på en högkolhydratkost medan den ökar med en kost med lite kolhydrater och mycket fett. Vi visste det tidigare, men här har vi vetenskapliga bevis för att att det är lättare att hålla vikten på LCHF.

Till och med svenska Livsmedelsverket kommer att få svårt att bortförklara resultaten.

 

  • Gilla 3

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
16 timmar sedan, Skärfläcka sade:

Oj, oj, oj! Precis det här som NuSI försökte få till bra forskning om. Kevin Hall drev studien och alla hade olika åsikter om vad studien visat eller inte visat efteråt, ingen var nöjd. Det här kommer att diskuteras. 

För min del visade den studien du nämner Skärfläcka att det räcker inte att man bedriver en studie och tar fram en uppsättning data. Det är när datat börjar tolkas så uppstår intressanta och anmärkningsvärda saker. Man tolkar hel enkelt informationen/data på ett sätt som bekräftar ens egen eller arbetsgivarens världsbild. Det beror naturligtvis på hur forskarens situation ser ut och hur väl etablerat den forskaren är. Man letar efter datat i studien som bekräftar det som man anser vara sanningar. Det kan även handla om att man inte vill förstöra sin egen renommé i forskarvärlden eller stänga dörrar genom att göra arbetsgivaren missnöjd.  

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
1 timme sedan, Tureborgaren sade:

Fattar inte hur jag ska överleva om jag blir beroende av hemtjänst eller hamnar på äldreboende. Ägg och smör?

Du hamnar sannolikt inte där! Du tillhör ju LCHF-familjen!🚴‍♂️🏃‍♀️⛷️🤺🤽‍♂️

P.S.

F.ö., i det fallet du ändå blir beroende, kommer du att få den bästa maten du kan tänka dig. LCHF-kost kommer långt före din 100-årsdag att ha införts på alla svenska vårdinstitutioner.👨‍🍳

  • Gilla 5
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 11/14/2018 at 8:50 PM, Tureborgaren said:

David Ludwig: LCHF-diet ökade ämnesomsättningen med ≈ 250 kalorier per dag, visar studie.

Det är inte många som har hunnit kommentera forskningsrapporten än, men Diabetes.co.uk har varit snabba:

https://www.diabetes.co.uk/news/2018/nov/low-carb-diet-outperforms-high-carb-as-obesity-treatment,-study-reveals-97744931.html

Man får väl tänka sig att motståndarna till LCHF och kolhydrat-insulinmodellen kan behöva lite tid för att läsa studien och lägga upp strategin för hur de ska angripa den. Eller kommer de att låtsas som om den inte finns?

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
3 timmar sedan, Borje sade:

motståndarna till LCHF och kolhydrat-insulinmodellen kan behöva lite tid för att läsa studien och lägga upp strategin för hur de ska angripa den

Det blir svårt, i varje fall från amerikansk horisont, med tanke på den fetmaepidemi som där råder. I själva verket verkar tidpunkten nu ligga relativt nära (bl.a. med stöd av den aktuella studien), då LCHF tar över, i varje fall som effektiv bantningsmetod. Det finns stora risker som motståndarna tar, om de med emfas skulle tala i en riktning som går på tvärs med studiens resultat. När alltfler överviktiga börjar tillämpa LCHF, finns ju risken för motståndarna att få ett löjets skimmer över sig.

Den populära inställningen hittills (den kommer vi att höra mer av nu), brukar ju vanligtvis vara att LCHF fungerar bäst i en inledande fas men att resultaten efter en period jämnar ut sig för flertalet metoder. Andreas har ju några gånger i större sammanhang inte visat sig acceptera detta, utan generellt talat om 20 - 0 till LCHF:s fördel när det gällt studier runt viktsminskning. Han får alltmer rätt.

Det jag förstått av folk som tidigare jojo-kämpat med övervikt, är att finessen med LCHF vinner i längden. Skälet är enkelt - den som bantar med LCHF behöver ju aldrig känna sig hungrig - en behaglig bantningsmetod.

En springande punkt för den som inleder kostomläggning med LCHF, borde egentligen inte i första hand vara bantning, som "bara" representerar en intressant bieffekt. När kommer de verkligt stora metabola fördelarna att gå upp för folk i allmänhet? Kanske alla feta amerikaner blir den grupp som slutligen kommer att dra med sig övriga amerikaner och därmed resten av världen?

  • Gilla 3
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är möjligt att de av oss som haft extremt lätt för en övergång till LCHF och också att komma i ketos, inte kan anses representativa när det gäller att yttra sig i sammanhanget - lätt svårt med LCHF! Man frågar sig dock hur stor andel av forumets medlemmar som verkligen hade svårt med sötsug och andra övergående problem, när LCHF-omläggningen inleddes. Nog måtte väl flertalet haft relativt lätt!

När man läser läsarnas reaktion på studier av det slag som tråden tar upp, är det anmärkningsvärt hur många som säger sig ha testat lågkolhydratkost och sett sig tvungna att bryta dieten med förklaringen att de bliv så hungriga. För min del försvann hungerkänslorna på direkten, något som de flesta av oss sannolikt konstaterat. På forumet har diskussioner varit uppe som visar att vissa personligheter kan ha stora svårigheter att strypa matintaget även om de är proppmätta. Förmodligen är det då fråga om undantag från regeln.

När man ser på andelen negativa utlåtanden på studier som rör LCHF-kosten verkar det främst vara just motståndare som representerar majoriteten bland dem som vill säga sin mening - nästan som om det vore fråga om yttre styrning från intressenter som vill motverka LCHF. Uppenbarligen räcker inte det sextiotal moderna studier som talar för LCHF. Alltför många ekonomiskt styrda krafter verkar i motsatt riktning. Många människor som ärligt talar i egen sak, tar dock till sig mer av "kunskap" som det vimlar av på nätet, relaterat till konventionell kost, överensstämmande med de officiella kostråden.

 

  • Gilla 2
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2 timmar sedan, Nils Engström sade:

Det är möjligt att de av oss som haft extremt lätt för en övergång till LCHF och också att komma i ketos, inte kan anses representativa när det gäller att yttra sig i sammanhanget - lätt svårt med LCHF! Man frågar sig dock hur stor andel av forumets medlemmar som verkligen hade svårt med sötsug och andra övergående problem, när LCHF-omläggningen inleddes. Nog måtte väl flertalet haft relativt lätt!

När man läser läsarnas reaktion på studier av det slag som tråden tar upp, är det anmärkningsvärt hur många som säger sig ha testat lågkolhydratkost och sett sig tvungna att bryta dieten med förklaringen att de bliv så hungriga. För min del försvann hungerkänslorna på direkten, något som de flesta av oss sannolikt konstaterat. På forumet har diskussioner varit uppe som visar att vissa personligheter kan ha stora svårigheter att strypa matintaget även om de är proppmätta. Förmodligen är det då fråga om undantag från regeln.

När man ser på andelen negativa utlåtanden på studier som rör LCHF-kosten verkar det främst vara just motståndare som representerar majoriteten bland dem som vill säga sin mening - nästan som om det vore fråga om yttre styrning från intressenter som vill motverka LCHF. Uppenbarligen räcker inte det sextiotal moderna studier som talar för LCHF. Alltför många ekonomiskt styrda krafter verkar i motsatt riktning. Många människor som ärligt talar i egen sak, tar dock till sig mer av "kunskap" som det vimlar av på nätet, relaterat till konventionell kost, överensstämmande med de officiella kostråden.

 

Jag tyckte inte heller att övergången till LCHF var svår, men och andra sidan åt jag inte grejer som godis, snacks och snabbmat, så behövde bara ta bort spannmål, ris o.s.v. Är nog betydligt svårare om man under flera årtionden vant kroppen vid extremt processad skräpmat och skyhöga sockerchocker. 

Sen finns tyvärr en stor mängd människor med övervikt&fetma och matmissbruk som inte klarar av att hålla dieter överhuvudtaget. För dessa är övergången till LCHF svår, eftersom allt som innebär restriktioner är svårt. Spelar det ingen roll att LCHF är betydligt mindre jobbigt&hungrigt än t.ex traditionell kalorireduktion eller pulver. De går åt helskotta ändå. Det handlar inte om brist på motivation, utan andra mekanismer som ligger bakom. 

Faller förövrigt på sin egen rimlighet att LCHF skulle vara lätt för alla. Främst med tanke på hur extremt effektivt och bra LCHF är. Om det också var lätt för alla, så skulle populariteten vara betydligt större än den är idag, oavsett svartmålningen av LCHF från läkarkår och så kallade experter. 

Sen blir det extra knepigt med LCHF, eftersom man inte kan få stöd och hjälp för den kostomläggningen via vården. LCHF är något man måste klara helt själv eller betala ur egen ficka, om man vill ha långvarig konsultation. Om det fanns t.ex LCHF utbildade rådgivare via fetma- och överviktsenheter som täcktes av högkostnadsskyddet, så skulle nog betydligt färre bryta dieten. Tyvärr verkar överviktsenheter idag bara erbjuda lågkaloripulver, pekpinnar om motion eller stympning av magsäcken, så ja, vad ska man säga...suck. 

 

  • Gilla 4
  • Ledsen 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On 2018-11-16 at 18:05, Elinor sade:

Sen finns tyvärr en stor mängd människor med övervikt&fetma och matmissbruk som inte klarar av att hålla dieter överhuvudtaget.

En kategori som egentligen borde ha störst anledning att ha lätt för kostförändring. Förutsättningen är naturligtvis att det måste finnas grundlägganse studier som lämnat gedigen kunskap efter sig. Det är nog där huvudskälet ligger bakom den kategorins svårigheter.

On 2018-11-16 at 18:05, Elinor sade:

Om det också var lätt för alla, så skulle populariteten vara betydligt större än den är idag, oavsett svartmålningen av LCHF från läkarkår och så kallade experter. 

Just de två senare utgör de tunga skälen, eftersom flertalet människor, som inte är inriktade på egen utforskning av nya områden, tror på expertisen - den kan ju bara inte medvetet komma med  lögner!

 

On 2018-11-16 at 18:05, Elinor sade:

Sen blir det extra knepigt med LCHF, eftersom man inte kan få stöd och hjälp för den kostomläggningen via vården. 

En sådan förändring skulle ju betyda att experterna själva tvingades såga av den gren de sitter på (eller i vissa fall bli utan lön).

 

On 2018-11-16 at 18:05, Elinor sade:

Tyvärr verkar överviktsenheter idag bara erbjuda lågkaloripulver, pekpinnar om motion eller stympning av magsäcken, så ja, vad ska man säga...suck. 

 

Det hör väl till något av de mest sorgliga i sammanhanget - med löner betalda av skattebetalarna, borde kunna begäras egen forskaransträngning. Istället ges alla felaktiga råd, som erfarenhet och forskning för länge sen borde raderat ur deras sinnen. Det är väl bara det att överhuvud taget uttala bokstavskombinationen LCHF känns motbjudande, eftersom den så tydligt visar hur fel deras verksamhet länge bedrivits. 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bara för att lägga lite sordin på ert LCHF-halleluja!

"

• Vilka dina föräldrar och förfäder var och hur deras

livssituation såg ut

• Huruvida övervikt är vanligt i din familj och släkt 

• Hur din mamma mådde under graviditeten, inklusive rökning, stress och hälsa

• Din födelsevikt

• Din familjs sociala klasstillhörighet och bostadsområde

• Huruvida du blev ammad

• Hur din uppväxt var, speciellt de tidiga åren

• Huruvida du var överviktig redan som liten

• Om du har upplevt trauma eller annan otrygghet

• Hur din sociala omgivning var

• Vilka mat- och motionsvanor du utvecklade

• Vilka smakpreferenser du utvecklade

• Huruvida du utvecklade en extra känslighet för stress och sociala störningar

• För mycket skräpmat

• Höga stressnivåer, till exempel påfrestande livshändelser

• Sömnbrist

• Beroendeproblematik

• Brist på fysisk aktivitet

• Annan ohälsa"

https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/vikt/overviktsforskaren-sluta-banta-det-fungerar-inte/

Bra artikel så långt jag kunde läsa iallafall, samt en hel del Confunding factors som i övrigt styr både tankar samt betende!

Nu så får ju jag oxå stämma in i LCHF-hallelujakören.. hur enkelt det var, hur mycket god mat man blev tvingad (?) att äta, hur lätt det blev att handla och laga god mat.

Dvs.. nu kommer den stora frågan.. dvs är det något fel på oss som hade relativt enkelt att gå över på LCHF och hålla oss där, iallafall i närheten?

  • Gilla 1
  • Förvirrad 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
19 minuter sedan, Zepp sade:

Dvs.. nu kommer den stora frågan.. dvs är det något fel på oss som hade relativt enkelt att gå över på LCHF och hålla oss där, iallafall i närheten?

Ja vi måste naturligtvis be expertisen om ursäkt, för att vi direkt insåg att det inte behövdes någon särskild god  karaktär  (möjligen viljan att lära sig förstå) till att växla över till LCHF. Vi tyckte alla att det räckte med att konstatera fördelarna med att inte bli sjuk och att kunna sätta ut en rad mediciner, dvs. leva ett friskt liv genom att äta rätt.

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
8 minuter sedan, Nils Engström sade:

Ja vi måste naturligtvis be expertisen om ursäkt, för att vi direkt insåg att det inte behövdes någon särskild god  karaktär  (möjligen viljan att lära sig förstå) till att växla över till LCHF. Vi tyckte alla att det räckte med att konstatera fördelarna med att inte bli sjuk och att kunna sätta ut en rad mediciner, dvs. leva ett friskt liv genom att äta rätt.

Vi skall nog inte fråga expertisen alls, för det finns för många experter som vet hur du och jag skall äta och alla har olika koncept!

Att lära sig förstå är såklart det första, men det är så himla mycket en vanlig människa skall förstå och klara av för att själv anse att de har fattat något.

Oså skall man handla och laga mat på det!

Iallafall, jag har sagt till min diabetiska kollega att det är bättre att du följer med mig till den närliggande lunchresuturangen med buffe än att äta dina mackor!

Men han vill ha sina mackor, han vill även ha sina wienerbröd med Oboy på kvällen, dvs han vill inte äta riktig mat!

Dvs han har sina mediciner samt insulin.. oså får han äta den mat han gillar.. dvs mest junk.

Menna, kom med  mig och i stället ät riktig mat som man inte får diabetes utav, varvid han menar att man får det oavsett, men de gånger han varit med mig på lunchresturangen så har han typ ätit diabetesmat, dvs sådan mat som höjer blodsockret, medans jag typ äter antidiabetismat.

Så han går loss på pissa/potatis/ris/pasta, med sovel.. oså måste han ha smörgåsar till varje måltid, grönsaker är kaninmat så det äter han inte!

Aså jag har lixom inga problem med att han inte klarar grönsakerna  iomed  hans i övrigt väl tilltagna portioner, men så kommer jag då där, som främst äter sovlet, det blir rätt lite på tallriken, det fyller jag ut med  en varierad grönskasbuffe, som varierar på ett rätt bra sätt, samt olika dressingar, en del fetare än andra ioförsig.. oliver, syltat vitlök, tomat, paprika, men jag tar som regel alltid strimlad vitkål som en grund för tillbehören!

Dvs hur kan vi/man tänka så annorlunda??

  • Gilla 1
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
33 minuter sedan, Zepp sade:

Dvs hur kan vi/man tänka så annorlunda??

Det är väl denna olikhet människor emellan som gör att vissa vanor är svåra att förändra - vanans makt över oss! Den som varit van vid skräpmat och inte orkar ta till sig verkligheten. är nog i flertalet fall hjälplös. Eftersom samällets rådgivare har samma problem (inte vilja lära nytt), tar allt lång tid att förändra.

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
On ‎2018‎-‎11‎-‎15 at 21:41, Borje sade:

Man får väl tänka sig att motståndarna till LCHF och kolhydrat-insulinmodellen kan behöva lite tid för att läsa studien och lägga upp strategin för hur de ska angripa den. Eller kommer de att låtsas som om den inte finns?

Lite kritik:

VOX Julia Belluz  Does cutting carbs really help keep weight off? The big new diet study, explained.

https://www.vox.com/science-and-health/2018/11/16/18096633/keto-low-carb-diet

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, Tureborgaren sade:

Lite kritik:

VOX Julia Belluz  Does cutting carbs really help keep weight off? The big new diet study, explained.

https://www.vox.com/science-and-health/2018/11/16/18096633/keto-low-carb-diet

Vad Julia Belluz huvudsakligen kommer fram till, trots vad som sägs om lågkolhydratkostens fördelar i olika studier,  är att i det långa perspektivet, själva dieten inte påstås vara avgörande (fast vi på forumet vet bättre).  Den omständighten att många efter en studie inte fortsätter med förelagd "bantningsdiet", har ju inget med studien i sig att göra. Bortfallet lågkolhydratätande bland deltagarna i studien är ju naturligt. Tron att genom en studie kunna ändra folks vanor - individer som vanligen aldrig tar sig tid att läsa en bok, än mindre försöker sätta sig in i hur deras egen kropp fungerar, saknar helt enkelt tillräckligt intresse.

Vad LCHF-kosten beträffar, visar inte minst medlemmarna i detta forum, att det krävs mer än att bara anamma en kost som vissa säger vara bra. Det gäller att personligen skaffa sig relativt djupgående kunskap, om det man varje dag går in för. Förstå den metabola bakgrunden bl.a. till lättheten i det långa loppet att kunna fortsätta banta och därefter hålla vikten, utan att pinas av ständig hunger. Det senare har vi aldrig hört diskuteras bland kommentatorerna i massmedia. Det beror helt enkelt på bristande kunskaper om hormoner och enzymer och förståelden om deras samverkan bakom uppkomsten av hunger/mättnadskänslor - egentligen den springande punkten som förklaring. Fortfarande inte att tas upp som en del av förklaringen, som lågfettförespråkarna kommer att presentera. Dock lite svårare denna gång, då studien betraktas som den bästa hittills som visar entydiga resultat.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
5 timmar sedan, Tureborgaren sade:

Lite kritik:

VOX Julia Belluz  Does cutting carbs really help keep weight off? The big new diet study, explained.

https://www.vox.com/science-and-health/2018/11/16/18096633/keto-low-carb-diet

Jag tyckte det var bra, dvs egentligen ingen kritik av studien som sådan utan litta olika synpunkter som vissa vill dra rätt långtgående slutsatser ifrån!

Dvs jag är ingen anhängare utav MAD, dvs Metabolic ADvantage.. utan jag är mer för MA, dvs Mental Advantage.. litta samma som jag och Nils diskuterar ovan!

På det så är Nils före detta diabetiker.. så han har väl någon form utav HA, dvs Healt Advantage, på iallafall längre sikt?

Oså kommer vi då osökt in på varför LCHF funkar som en smäck för mig och Nils?

Mayby whe are the lucky few?

Jag vill undersöka det lite, iallafall utan att känna Nils så har jag via olika inlägg fått för mig att han inte är värsta kak/godis-monstret.

Oså är jag till vissa delar uppvuxen på bondgård, iallafall under vissa kritiska år, dvs under lågstadiet.. då åt man mat från den egna gården, man fick äta hur mycket man vill, brist på mat var lixom inget problem, men den serverades på bestämda tider.

Iallafall så fick jag vissa preferenser för hemmalagad mat, så även om husmor kanske inte var utbildad kock, hon gick lantbrukskola för flickor i Dalsland, dvs de utbildade sig för att bli fruar till en framtida hemmansägare, och det var lixom hur vanligt som helst att de  inledde sina förhållanden på dessa skolor!

 

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


Vi behöver inte oroa oss över tanken att kritiken mot LCHF skall försvinna bara för att den största och bäst gjorda studien visade att LCHF var överlägset högkolhydrat kosten.

        Julia Belluz är en prisbelönt  journalist. Men de hon fått pris av  är "skeptikerrörelsen"(Det är så  "skeptikerrörelsen"agerar. De hyllar de som stödjer rörelsens agenda. Skälet är naturligtvis att många ledande är lobbyister för olika företag, så de okritiska "skeptikerna"luras att göra gratis reklam för olika industriintressen. Så den rörelsen är en parodi på riktiga skeptiker. De är inte intresserade av vetenskap, och de ägnar sig mest åt ryktesdestruktion, vilket deras ledare tycker är utmärkt(Se deras kampanjer mot LCHF.) , så jag vore förvånad om hon inte varit kritisk mot lågkolhydrat kost.

    Men Kevin Hall är också emot studien, och han gjorde en pilotstudie, som han hävdade hade motbevisat kolhydrat - insulin hypotesen, och detta trots att det var en studie som var liten, och hade många brister, och inte fick någon märkbar effekt på opinionen . Kevin Hall har också hänvisat till en meta-analys han gjort, som inte visar att LCHF är överlägsen högkolhydratkosten. Men den analysen består av  korta studier, och det är inte vettigt, för det är olika hur lång tid det tar att vänja sig vid den nya kosten. Jag hade inga problem alls utan det fungerad bra direkt från början.Så studierna i Kevin Halls meta-analys var förmodligen industrifinansierade

        Men Stephen Phinney, som har forskat mycket på idrottsmän vet att många inte får del av lågkolhydratkostens alla fördelar förrän efter sex veckor(På konferensen på Ohio state univ.angav SP 8 - 12 veckor som mini tid för forskning) , och det är onekligen viktigt för elitidrottande, när de funderar på om de skall gå över till lågkolhydratkost eller fortsätta med högkolhydratkost, att de undersöker noga vad sommar bäst för dem. Så bra studier på lågkalorikost måste vara minst sex veckor.

T. ex. så gissar jag att majoriteten av oss som skriver här hade inga eller mycket små besvär med att gå över till LCHF. De som däremot provat LCHF, men "inte fastnat" för LCHF. Bland dem är det förmodligen många fler som skulle behövt sex veckor för att få alla fördelarna av LCHF, och kanske därför gett upp förtidigt .

Åtminstone vore det inte konstigt om det är så.

    När NUSI beslutat att Kevin Hall skulle göra pilotstudien, så googlade jag honom och hittade ett föredrag, som han höll för en "skeptiker"förening. Det gjorde mig lite misstänksam eftersom "de ledande skeptikerna"(Alltså de som hyllas av trollkarlen James Randis Blogg) misstänkt ofta har band till lobbyorganisationen American Council on science and Health. Se länken nedan

https://www.sourcewatch.org/index.php/American_Council_on_Science_and_Health 

   Nåväl det behöver inte betyda något. Men när de inte är tyngre kritiker än hitintills, så är det inte så illa för LCHF.

 

 

 

  • Gilla 2
  • Tack! 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Registrera ett nytt konto i våran gemenskap. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Redan medlem? Logga in här.

Logga in nu