Guest Tureborgaren Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 David Ludwig: LCHF-diet ökade ämnesomsättningen med ≈ 250 kalorier per dag, visar studie. Major Study Supports Carbohydrate-Insulin Model of Obesity Total energy expenditure was about 250 calories a day greater on the low- compared to the high-carbohydrate diet. The metabolic advantage provided by the low-carbohydrate diet was especially large, about 400 calories a day, among those participants with high insulin secretion Ebbeling Cara B, Feldman Henry A, Klein Gloria L, Wong Julia M W, Bielak Lisa, Steltz Sarah K et al. Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial BMJ 2018; 363 :k4583 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 24 minuter sedan, Tureborgaren sade: The metabolic advantage provided by the low-carbohydrate diet was especially large, about 400 calories a day, among those participants with high insulin secretion Detta är väl det jag allt som oftast brukar framhålla.. även om vi som ofta inte räknar kalorier per se, mer än vad de står för och man är olika. Dvs, kruxet kommer hur som helst att handla om huruvida man lider utav Hyperinsulinemi, vilket för övrigt är en farsot som drar över den del av världen där man har lyckats komma upp till en högre levnadsstandard! Dvs det innebär lixom inte att alla Newbies på det här forumet lider utav Hyperinsulinemi, men det är rätt lätt fixat via västerländskt leverne samt junkfood, iallafall när de blir medelålders! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 Oj, oj, oj! Precis det här som NuSI försökte få till bra forskning om. Kevin Hall drev studien och alla hade olika åsikter om vad studien visat eller inte visat efteråt, ingen var nöjd. Det här kommer att diskuteras. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted November 14, 2018 Share Posted November 14, 2018 Även den här studien är sponsrad av NuS och det rapporteras flitigt i amerikansk media, t.ex. NYT https://www.nytimes.com/2018/11/14/well/eat/how-a-low-carb-diet-might-help-you-maintain-a-healthy-weight.html ”The trial cost $12 million and was supported largely by a grant from the Nutrition Science Initiative, a nonprofit research group co-founded by Gary Taubes, a science and health journalist and proponent of low-carbohydrate diets. The study was also supported by funding from the New Balance Foundation, the National Institutes of Health and others.” 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borje Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 15 hours ago, Skärfläcka said: Oj, oj, oj! Precis det här som NuSI försökte få till bra forskning om. Kevin Hall drev studien och alla hade olika åsikter om vad studien visat eller inte visat efteråt, ingen var nöjd. Det här kommer att diskuteras. Då får vi konstatera att NuSi har lyckats den här gången. Den förra studien var ju en pilotstudie, men här är det fullskala! 164 deltagare, slumpvis fördelade på 3 grupper, med kontrollerad näringstillförsel under sammanlagt 30 veckor! Och slutsatsen är att när dett gäller att hålla vikten efter en bantningskur så minskar ämnesomsättningen på en högkolhydratkost medan den ökar med en kost med lite kolhydrater och mycket fett. Vi visste det tidigare, men här har vi vetenskapliga bevis för att att det är lättare att hålla vikten på LCHF. Till och med svenska Livsmedelsverket kommer att få svårt att bortförklara resultaten. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Popular Post Elinor Posted November 15, 2018 Popular Post Share Posted November 15, 2018 16 timmar sedan, Zepp sade: Detta är väl det jag allt som oftast brukar framhålla.. även om vi som ofta inte räknar kalorier per se, mer än vad de står för och man är olika. Dvs, kruxet kommer hur som helst att handla om huruvida man lider utav Hyperinsulinemi, vilket för övrigt är en farsot som drar över den del av världen där man har lyckats komma upp till en högre levnadsstandard! Dvs det innebär lixom inte att alla Newbies på det här forumet lider utav Hyperinsulinemi, men det är rätt lätt fixat via västerländskt leverne samt junkfood, iallafall när de blir medelålders! Fast det är ju ändå fantastiskt bra, om nykomlingar kan få hjälp att lägga om kosten här, redan innan de hamnar i något slags förstadium till diabetes! Tänker på min gammelmoster som inte behövde börja med insulinspruta förrän vid 96-års ålder, tack vare medveten prevention. Hon började äta lågkolhydratkost, ta promenader och köra pensionärsgympa efter att hennes vuxna son dog i hjärt- och kärlkomplikationer till följ av misskött diabetes. Hennes syster och far avled av snarlika skäl. Visserligen äter hon en liberal form av LCHF med mycket fisk, grönt och lite rotfrukter, men bara det faktum att hon undviker saker som socker och vetemjölsmat har uppenbarligen varit effektivt. Hon tjänande nog in ganska många friska årtionden på att lägga om kosten i tid. Vilket direkt får mig att tänka på hur sorgligt det är med alla gamla och skröpliga som inte klarar shopping, planering och matlagning själva. Istället kommer hemtjänsten med en vidrig matlåda från ett cateringföretag som mestadels består av kolhydrater och processat. Är verkligen hemskt och tanken på att bli gammal och hjälplöst känns än mer skrämmande, när man inser att man troligtvis kommer utfodras med otjänlig mat som gör en ännu sjukare 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katerina Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 16 timmar sedan, Skärfläcka sade: Oj, oj, oj! Precis det här som NuSI försökte få till bra forskning om. Kevin Hall drev studien och alla hade olika åsikter om vad studien visat eller inte visat efteråt, ingen var nöjd. Det här kommer att diskuteras. För min del visade den studien du nämner Skärfläcka att det räcker inte att man bedriver en studie och tar fram en uppsättning data. Det är när datat börjar tolkas så uppstår intressanta och anmärkningsvärda saker. Man tolkar hel enkelt informationen/data på ett sätt som bekräftar ens egen eller arbetsgivarens världsbild. Det beror naturligtvis på hur forskarens situation ser ut och hur väl etablerat den forskaren är. Man letar efter datat i studien som bekräftar det som man anser vara sanningar. Det kan även handla om att man inte vill förstöra sin egen renommé i forskarvärlden eller stänga dörrar genom att göra arbetsgivaren missnöjd. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 3 timmar sedan, Elinor sade: Vilket direkt får mig att tänka på hur sorgligt det är med alla gamla och skröpliga som inte klarar shopping, planering och matlagning själva. Istället kommer hemtjänsten med en vidrig matlåda från ett cateringföretag som mestadels består av kolhydrater och processat. Inte bara matlådor med ledsamt innehåll. Det är ganska vanligt att dieten innehåller lättuggade livsmedel som Risifrutti, olika krämer, nypon- eller blåbärssoppa, vitt bröd och massor av mjölk och sötad fil eller yoghurt. Och medicin mot kolesterol, diabetes och högt blodtryck. Fattar inte hur jag ska överleva om jag blir beroende av hemtjänst eller hamnar på äldreboende. Ägg och smör? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 1 timme sedan, Tureborgaren sade: Fattar inte hur jag ska överleva om jag blir beroende av hemtjänst eller hamnar på äldreboende. Ägg och smör? Du hamnar sannolikt inte där! Du tillhör ju LCHF-familjen! P.S. F.ö., i det fallet du ändå blir beroende, kommer du att få den bästa maten du kan tänka dig. LCHF-kost kommer långt före din 100-årsdag att ha införts på alla svenska vårdinstitutioner. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borje Posted November 15, 2018 Share Posted November 15, 2018 On 11/14/2018 at 8:50 PM, Tureborgaren said: David Ludwig: LCHF-diet ökade ämnesomsättningen med ≈ 250 kalorier per dag, visar studie. Det är inte många som har hunnit kommentera forskningsrapporten än, men Diabetes.co.uk har varit snabba: https://www.diabetes.co.uk/news/2018/nov/low-carb-diet-outperforms-high-carb-as-obesity-treatment,-study-reveals-97744931.html Man får väl tänka sig att motståndarna till LCHF och kolhydrat-insulinmodellen kan behöva lite tid för att läsa studien och lägga upp strategin för hur de ska angripa den. Eller kommer de att låtsas som om den inte finns? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 3 timmar sedan, Borje sade: motståndarna till LCHF och kolhydrat-insulinmodellen kan behöva lite tid för att läsa studien och lägga upp strategin för hur de ska angripa den Det blir svårt, i varje fall från amerikansk horisont, med tanke på den fetmaepidemi som där råder. I själva verket verkar tidpunkten nu ligga relativt nära (bl.a. med stöd av den aktuella studien), då LCHF tar över, i varje fall som effektiv bantningsmetod. Det finns stora risker som motståndarna tar, om de med emfas skulle tala i en riktning som går på tvärs med studiens resultat. När alltfler överviktiga börjar tillämpa LCHF, finns ju risken för motståndarna att få ett löjets skimmer över sig. Den populära inställningen hittills (den kommer vi att höra mer av nu), brukar ju vanligtvis vara att LCHF fungerar bäst i en inledande fas men att resultaten efter en period jämnar ut sig för flertalet metoder. Andreas har ju några gånger i större sammanhang inte visat sig acceptera detta, utan generellt talat om 20 - 0 till LCHF:s fördel när det gällt studier runt viktsminskning. Han får alltmer rätt. Det jag förstått av folk som tidigare jojo-kämpat med övervikt, är att finessen med LCHF vinner i längden. Skälet är enkelt - den som bantar med LCHF behöver ju aldrig känna sig hungrig - en behaglig bantningsmetod. En springande punkt för den som inleder kostomläggning med LCHF, borde egentligen inte i första hand vara bantning, som "bara" representerar en intressant bieffekt. När kommer de verkligt stora metabola fördelarna att gå upp för folk i allmänhet? Kanske alla feta amerikaner blir den grupp som slutligen kommer att dra med sig övriga amerikaner och därmed resten av världen? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Borje Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 " This isn’t the first study to investigate this topic, but it is likely the best." Bret Scher har skrivit en utmärkt sammanfattning av studien: https://www.dietdoctor.com/all-calories-are-not-created-equal 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 Det är möjligt att de av oss som haft extremt lätt för en övergång till LCHF och också att komma i ketos, inte kan anses representativa när det gäller att yttra sig i sammanhanget - lätt svårt med LCHF! Man frågar sig dock hur stor andel av forumets medlemmar som verkligen hade svårt med sötsug och andra övergående problem, när LCHF-omläggningen inleddes. Nog måtte väl flertalet haft relativt lätt! När man läser läsarnas reaktion på studier av det slag som tråden tar upp, är det anmärkningsvärt hur många som säger sig ha testat lågkolhydratkost och sett sig tvungna att bryta dieten med förklaringen att de bliv så hungriga. För min del försvann hungerkänslorna på direkten, något som de flesta av oss sannolikt konstaterat. På forumet har diskussioner varit uppe som visar att vissa personligheter kan ha stora svårigheter att strypa matintaget även om de är proppmätta. Förmodligen är det då fråga om undantag från regeln. När man ser på andelen negativa utlåtanden på studier som rör LCHF-kosten verkar det främst vara just motståndare som representerar majoriteten bland dem som vill säga sin mening - nästan som om det vore fråga om yttre styrning från intressenter som vill motverka LCHF. Uppenbarligen räcker inte det sextiotal moderna studier som talar för LCHF. Alltför många ekonomiskt styrda krafter verkar i motsatt riktning. Många människor som ärligt talar i egen sak, tar dock till sig mer av "kunskap" som det vimlar av på nätet, relaterat till konventionell kost, överensstämmande med de officiella kostråden. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Elinor Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 2 timmar sedan, Nils Engström sade: Det är möjligt att de av oss som haft extremt lätt för en övergång till LCHF och också att komma i ketos, inte kan anses representativa när det gäller att yttra sig i sammanhanget - lätt svårt med LCHF! Man frågar sig dock hur stor andel av forumets medlemmar som verkligen hade svårt med sötsug och andra övergående problem, när LCHF-omläggningen inleddes. Nog måtte väl flertalet haft relativt lätt! När man läser läsarnas reaktion på studier av det slag som tråden tar upp, är det anmärkningsvärt hur många som säger sig ha testat lågkolhydratkost och sett sig tvungna att bryta dieten med förklaringen att de bliv så hungriga. För min del försvann hungerkänslorna på direkten, något som de flesta av oss sannolikt konstaterat. På forumet har diskussioner varit uppe som visar att vissa personligheter kan ha stora svårigheter att strypa matintaget även om de är proppmätta. Förmodligen är det då fråga om undantag från regeln. När man ser på andelen negativa utlåtanden på studier som rör LCHF-kosten verkar det främst vara just motståndare som representerar majoriteten bland dem som vill säga sin mening - nästan som om det vore fråga om yttre styrning från intressenter som vill motverka LCHF. Uppenbarligen räcker inte det sextiotal moderna studier som talar för LCHF. Alltför många ekonomiskt styrda krafter verkar i motsatt riktning. Många människor som ärligt talar i egen sak, tar dock till sig mer av "kunskap" som det vimlar av på nätet, relaterat till konventionell kost, överensstämmande med de officiella kostråden. Jag tyckte inte heller att övergången till LCHF var svår, men och andra sidan åt jag inte grejer som godis, snacks och snabbmat, så behövde bara ta bort spannmål, ris o.s.v. Är nog betydligt svårare om man under flera årtionden vant kroppen vid extremt processad skräpmat och skyhöga sockerchocker. Sen finns tyvärr en stor mängd människor med övervikt&fetma och matmissbruk som inte klarar av att hålla dieter överhuvudtaget. För dessa är övergången till LCHF svår, eftersom allt som innebär restriktioner är svårt. Spelar det ingen roll att LCHF är betydligt mindre jobbigt&hungrigt än t.ex traditionell kalorireduktion eller pulver. De går åt helskotta ändå. Det handlar inte om brist på motivation, utan andra mekanismer som ligger bakom. Faller förövrigt på sin egen rimlighet att LCHF skulle vara lätt för alla. Främst med tanke på hur extremt effektivt och bra LCHF är. Om det också var lätt för alla, så skulle populariteten vara betydligt större än den är idag, oavsett svartmålningen av LCHF från läkarkår och så kallade experter. Sen blir det extra knepigt med LCHF, eftersom man inte kan få stöd och hjälp för den kostomläggningen via vården. LCHF är något man måste klara helt själv eller betala ur egen ficka, om man vill ha långvarig konsultation. Om det fanns t.ex LCHF utbildade rådgivare via fetma- och överviktsenheter som täcktes av högkostnadsskyddet, så skulle nog betydligt färre bryta dieten. Tyvärr verkar överviktsenheter idag bara erbjuda lågkaloripulver, pekpinnar om motion eller stympning av magsäcken, så ja, vad ska man säga...suck. 4 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 On 2018-11-16 at 18:05, Elinor sade: Sen finns tyvärr en stor mängd människor med övervikt&fetma och matmissbruk som inte klarar av att hålla dieter överhuvudtaget. En kategori som egentligen borde ha störst anledning att ha lätt för kostförändring. Förutsättningen är naturligtvis att det måste finnas grundlägganse studier som lämnat gedigen kunskap efter sig. Det är nog där huvudskälet ligger bakom den kategorins svårigheter. On 2018-11-16 at 18:05, Elinor sade: Om det också var lätt för alla, så skulle populariteten vara betydligt större än den är idag, oavsett svartmålningen av LCHF från läkarkår och så kallade experter. Just de två senare utgör de tunga skälen, eftersom flertalet människor, som inte är inriktade på egen utforskning av nya områden, tror på expertisen - den kan ju bara inte medvetet komma med lögner! On 2018-11-16 at 18:05, Elinor sade: Sen blir det extra knepigt med LCHF, eftersom man inte kan få stöd och hjälp för den kostomläggningen via vården. En sådan förändring skulle ju betyda att experterna själva tvingades såga av den gren de sitter på (eller i vissa fall bli utan lön). On 2018-11-16 at 18:05, Elinor sade: Tyvärr verkar överviktsenheter idag bara erbjuda lågkaloripulver, pekpinnar om motion eller stympning av magsäcken, så ja, vad ska man säga...suck. Det hör väl till något av de mest sorgliga i sammanhanget - med löner betalda av skattebetalarna, borde kunna begäras egen forskaransträngning. Istället ges alla felaktiga råd, som erfarenhet och forskning för länge sen borde raderat ur deras sinnen. Det är väl bara det att överhuvud taget uttala bokstavskombinationen LCHF känns motbjudande, eftersom den så tydligt visar hur fel deras verksamhet länge bedrivits. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 Bara för att lägga lite sordin på ert LCHF-halleluja! " • Vilka dina föräldrar och förfäder var och hur deras livssituation såg ut • Huruvida övervikt är vanligt i din familj och släkt • Hur din mamma mådde under graviditeten, inklusive rökning, stress och hälsa • Din födelsevikt • Din familjs sociala klasstillhörighet och bostadsområde • Huruvida du blev ammad • Hur din uppväxt var, speciellt de tidiga åren • Huruvida du var överviktig redan som liten • Om du har upplevt trauma eller annan otrygghet • Hur din sociala omgivning var • Vilka mat- och motionsvanor du utvecklade • Vilka smakpreferenser du utvecklade • Huruvida du utvecklade en extra känslighet för stress och sociala störningar • För mycket skräpmat • Höga stressnivåer, till exempel påfrestande livshändelser • Sömnbrist • Beroendeproblematik • Brist på fysisk aktivitet • Annan ohälsa" https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/vikt/overviktsforskaren-sluta-banta-det-fungerar-inte/ Bra artikel så långt jag kunde läsa iallafall, samt en hel del Confunding factors som i övrigt styr både tankar samt betende! Nu så får ju jag oxå stämma in i LCHF-hallelujakören.. hur enkelt det var, hur mycket god mat man blev tvingad (?) att äta, hur lätt det blev att handla och laga god mat. Dvs.. nu kommer den stora frågan.. dvs är det något fel på oss som hade relativt enkelt att gå över på LCHF och hålla oss där, iallafall i närheten? 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 19 minuter sedan, Zepp sade: Dvs.. nu kommer den stora frågan.. dvs är det något fel på oss som hade relativt enkelt att gå över på LCHF och hålla oss där, iallafall i närheten? Ja vi måste naturligtvis be expertisen om ursäkt, för att vi direkt insåg att det inte behövdes någon särskild god karaktär (möjligen viljan att lära sig förstå) till att växla över till LCHF. Vi tyckte alla att det räckte med att konstatera fördelarna med att inte bli sjuk och att kunna sätta ut en rad mediciner, dvs. leva ett friskt liv genom att äta rätt. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 8 minuter sedan, Nils Engström sade: Ja vi måste naturligtvis be expertisen om ursäkt, för att vi direkt insåg att det inte behövdes någon särskild god karaktär (möjligen viljan att lära sig förstå) till att växla över till LCHF. Vi tyckte alla att det räckte med att konstatera fördelarna med att inte bli sjuk och att kunna sätta ut en rad mediciner, dvs. leva ett friskt liv genom att äta rätt. Vi skall nog inte fråga expertisen alls, för det finns för många experter som vet hur du och jag skall äta och alla har olika koncept! Att lära sig förstå är såklart det första, men det är så himla mycket en vanlig människa skall förstå och klara av för att själv anse att de har fattat något. Oså skall man handla och laga mat på det! Iallafall, jag har sagt till min diabetiska kollega att det är bättre att du följer med mig till den närliggande lunchresuturangen med buffe än att äta dina mackor! Men han vill ha sina mackor, han vill även ha sina wienerbröd med Oboy på kvällen, dvs han vill inte äta riktig mat! Dvs han har sina mediciner samt insulin.. oså får han äta den mat han gillar.. dvs mest junk. Menna, kom med mig och i stället ät riktig mat som man inte får diabetes utav, varvid han menar att man får det oavsett, men de gånger han varit med mig på lunchresturangen så har han typ ätit diabetesmat, dvs sådan mat som höjer blodsockret, medans jag typ äter antidiabetismat. Så han går loss på pissa/potatis/ris/pasta, med sovel.. oså måste han ha smörgåsar till varje måltid, grönsaker är kaninmat så det äter han inte! Aså jag har lixom inga problem med att han inte klarar grönsakerna iomed hans i övrigt väl tilltagna portioner, men så kommer jag då där, som främst äter sovlet, det blir rätt lite på tallriken, det fyller jag ut med en varierad grönskasbuffe, som varierar på ett rätt bra sätt, samt olika dressingar, en del fetare än andra ioförsig.. oliver, syltat vitlök, tomat, paprika, men jag tar som regel alltid strimlad vitkål som en grund för tillbehören! Dvs hur kan vi/man tänka så annorlunda?? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 16, 2018 Share Posted November 16, 2018 33 minuter sedan, Zepp sade: Dvs hur kan vi/man tänka så annorlunda?? Det är väl denna olikhet människor emellan som gör att vissa vanor är svåra att förändra - vanans makt över oss! Den som varit van vid skräpmat och inte orkar ta till sig verkligheten. är nog i flertalet fall hjälplös. Eftersom samällets rådgivare har samma problem (inte vilja lära nytt), tar allt lång tid att förändra. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Tureborgaren Posted November 17, 2018 Share Posted November 17, 2018 On 2018-11-15 at 21:41, Borje sade: Man får väl tänka sig att motståndarna till LCHF och kolhydrat-insulinmodellen kan behöva lite tid för att läsa studien och lägga upp strategin för hur de ska angripa den. Eller kommer de att låtsas som om den inte finns? Lite kritik: VOX Julia Belluz Does cutting carbs really help keep weight off? The big new diet study, explained. https://www.vox.com/science-and-health/2018/11/16/18096633/keto-low-carb-diet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 17, 2018 Share Posted November 17, 2018 5 timmar sedan, Tureborgaren sade: Lite kritik: VOX Julia Belluz Does cutting carbs really help keep weight off? The big new diet study, explained. https://www.vox.com/science-and-health/2018/11/16/18096633/keto-low-carb-diet Vad Julia Belluz huvudsakligen kommer fram till, trots vad som sägs om lågkolhydratkostens fördelar i olika studier, är att i det långa perspektivet, själva dieten inte påstås vara avgörande (fast vi på forumet vet bättre). Den omständighten att många efter en studie inte fortsätter med förelagd "bantningsdiet", har ju inget med studien i sig att göra. Bortfallet lågkolhydratätande bland deltagarna i studien är ju naturligt. Tron att genom en studie kunna ändra folks vanor - individer som vanligen aldrig tar sig tid att läsa en bok, än mindre försöker sätta sig in i hur deras egen kropp fungerar, saknar helt enkelt tillräckligt intresse. Vad LCHF-kosten beträffar, visar inte minst medlemmarna i detta forum, att det krävs mer än att bara anamma en kost som vissa säger vara bra. Det gäller att personligen skaffa sig relativt djupgående kunskap, om det man varje dag går in för. Förstå den metabola bakgrunden bl.a. till lättheten i det långa loppet att kunna fortsätta banta och därefter hålla vikten, utan att pinas av ständig hunger. Det senare har vi aldrig hört diskuteras bland kommentatorerna i massmedia. Det beror helt enkelt på bristande kunskaper om hormoner och enzymer och förståelden om deras samverkan bakom uppkomsten av hunger/mättnadskänslor - egentligen den springande punkten som förklaring. Fortfarande inte att tas upp som en del av förklaringen, som lågfettförespråkarna kommer att presentera. Dock lite svårare denna gång, då studien betraktas som den bästa hittills som visar entydiga resultat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted November 17, 2018 Share Posted November 17, 2018 5 timmar sedan, Tureborgaren sade: Lite kritik: VOX Julia Belluz Does cutting carbs really help keep weight off? The big new diet study, explained. https://www.vox.com/science-and-health/2018/11/16/18096633/keto-low-carb-diet Jag tyckte det var bra, dvs egentligen ingen kritik av studien som sådan utan litta olika synpunkter som vissa vill dra rätt långtgående slutsatser ifrån! Dvs jag är ingen anhängare utav MAD, dvs Metabolic ADvantage.. utan jag är mer för MA, dvs Mental Advantage.. litta samma som jag och Nils diskuterar ovan! På det så är Nils före detta diabetiker.. så han har väl någon form utav HA, dvs Healt Advantage, på iallafall längre sikt? Oså kommer vi då osökt in på varför LCHF funkar som en smäck för mig och Nils? Mayby whe are the lucky few? Jag vill undersöka det lite, iallafall utan att känna Nils så har jag via olika inlägg fått för mig att han inte är värsta kak/godis-monstret. Oså är jag till vissa delar uppvuxen på bondgård, iallafall under vissa kritiska år, dvs under lågstadiet.. då åt man mat från den egna gården, man fick äta hur mycket man vill, brist på mat var lixom inget problem, men den serverades på bestämda tider. Iallafall så fick jag vissa preferenser för hemmalagad mat, så även om husmor kanske inte var utbildad kock, hon gick lantbrukskola för flickor i Dalsland, dvs de utbildade sig för att bli fruar till en framtida hemmansägare, och det var lixom hur vanligt som helst att de inledde sina förhållanden på dessa skolor! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 17, 2018 Share Posted November 17, 2018 15 minuter sedan, Zepp sade: Jag vill undersöka det lite, iallafall utan att känna Nils så har jag via olika inlägg fått för mig att han inte är värsta kak/godis-monstret. Inte kakmonster men tyvärr kunde jag tömma en pralinask på en kväll om det fanns tid. Dessutom älskade jag marsipan - en halv längd (jätteformat) på en dag - sällan förekommande men det hände ibland. Å andra sidan kan jag helt sanningsenligt försäkra att jag sedan mer än ett år tillbaka från första dag med LCHF aldrig rört en enda pralin eller annan sötsak. Samtidigt kan jag påstå mig aldrig efter LCHF-starten haft minsta problem med sötsug. Eftersom jag som besökare på forumet förstått problemen existera, var det med viss förvåning jag kunde konstatera faktum, samtidigt med att hungerkänslorna försvann efter huvudmålet, för att återkomma först morgonen efter. Dessutom kunde jag efter fem månaders tid, med lika många kilos viktsförlust, därefter konstatera mig hålla vikten med plus minus 1/2 kilo eller mindre, vilket fortfarande gäller. Den som håller fast vid att det skulle krävas enastående karaktärsegenskaper för att lyckas med att hålla fast vid LCHF-tanken och att stå emot sötsug, gäller i varje fall inte mig för mer än ett år sedan, med en tömd pralinask på en kväll framför mig - så långt med min karaktär då. Lika lite har jag nu karaktär nog att släppa LCHF. Enkelt förklarat - ingen diabetes, inget högt blodtryck och ingen felaktig lipidprofil (alla tidigare tre mediciner borta). Ingen anledning att då behöva tala om eller ha karaktär eller brist på sådan. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 17, 2018 Share Posted November 17, 2018 36 minuter sedan, HelgeK sade: Julia Belluz är en prisbelönt journalist Mitt intryck efter att ha gått igenom hennes sajt, är att hon aldrig tränger på djupet, varför entusiasmen för henne är oförklarlig. Jämför henne med giganten Nina Teicholz eller Gary Taubes, om ni förstår vad jag menar, så ligger hon nära nollinjen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 17, 2018 Share Posted November 17, 2018 2 timmar sedan, HelgeK sade: Jag gjorde en del förtydligande om skeptikerrörelsen i mitt föra inlägg. Se även: Åter ett tack för dina efterforskningar. Alltid intressant att med jämna mellanrum kunna göra historiska nedslag att jämföra med nutida forskning, som visar att det behövs pionjärer som vågar stå upp för sin sak. Efter genomgången av eländet med Larhammar etc. blir man betryckt. Utfallen mot Annika Dahlqvist är grymma, särskilt mot den bakgrunden att Socialstyrelsen befriat henne från alla felaktiga beskyllningar i samband med anmälan från en okunnig dietist. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 17, 2018 Share Posted November 17, 2018 23 timmar sedan, Zepp sade: https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/vikt/overviktsforskaren-sluta-banta-det-fungerar-inte/ Bra artikel så långt jag kunde läsa iallafall, samt en hel del Confunding factors som i övrigt styr både tankar samt betende! Erik Hemmingsson borde helst ha tagit sig tid till att först följa de studier som föregick hans egen, till att konstatera hur forskningsläget är på området bantning. För varje forskare finns nämligen utan undantag en central regel att följa, inte minst av ekonomiska skäl, som bör (läs=måste) inleda arbetet, innan en hypotes ställs och en studie läggs upp - att studera befintliga studier på området. Hade Svenningson börjat med detta, skulle han förstått att han i generell mening hade fel och kunde då använt tiden bättre till annat t.ex. om att forska på hur man bäst går tillväga för att hjälpa sådana fetmafall, som har genetisk grund eller av andra skäl är svåra att klara enbart med kostomläggning. Hemmingssons slutsats: sluta-banta-det-fungerar-inte är, som alla på forumet för länge sedan kunnat konstatera, uppenbart felaktig i generell mening. Att generalisera sina egna resultat som går på tvärs mot annan befintlig, uppenbart korrekt utförd forskning, som han gör, finns anledning att bestämt ta avstånd från. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nils Engström Posted November 20, 2018 Share Posted November 20, 2018 On 2018-11-19 at 13:55, HelgeK sade: Erik Hemmingsson Han förekom tillsammans med skaran experter i dagen radio P1 ca. kl 11 där fetma och bantning diskuterades. Nej han ändrar sig inte (ingen tendens att ta efter Tim Noakes där inte). Detsamma gäller övriga medverkande. Med tanke på vad vi vet om viktsreducering i samband med LCHF-kosten och fetman i USA efter att Ancel Keys sådde fettskräck i emerikanerna, måste vara uppenbart att den epidemin inte enbart kan skyllas på genetiska eller andra specifika faktorer. Fetman måste till stor del ha en generell orsak - naturligtvis i första hand kosten. LCHF-forskningen visar ju tydligt att förmågan till effektiv viktsnedgång och att därefter hålla vikten konstant, till stor del har med neddragningen av socker i födan att göra - en egentligen ganska självklar faktor. När kroppen bränner fett istället för socker tillkommer många metabola fördelar som samverkar i positiv mening. Min bestämda uppfattning är att "expertisen", trots senare decenniers forskning, i alla sina resonemang fortfarande utgår från att människor tillämpar den sedan länge (50 år) rekommenderade kosten (tallrilksmodellen i dietistkretsarna enda tänkbara) med största delen bestående av sockerbildande kolhydrater. Som Andreas (Kostdoktorn) påpekade i en TV-sändning 2012, när han hörde dietisterna hålla fast vid sina gamla käpphästar, "det är dags för uppdatering av kunskaperna på området". Det som gällde 2012 geller tyvärr fortfarande. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 On 2018-11-14 at 20:50, Tureborgaren sade: David Ludwig: LCHF-diet ökade ämnesomsättningen med ≈ 250 kalorier per dag, visar studie. Major Study Supports Carbohydrate-Insulin Model of Obesity Total energy expenditure was about 250 calories a day greater on the low- compared to the high-carbohydrate diet. The metabolic advantage provided by the low-carbohydrate diet was especially large, about 400 calories a day, among those participants with high insulin secretion Ebbeling Cara B, Feldman Henry A, Klein Gloria L, Wong Julia M W, Bielak Lisa, Steltz Sarah K et al. Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial BMJ 2018; 363 :k4583 Har den här studien rapporterats i några svenska medier? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zepp Posted November 22, 2018 Share Posted November 22, 2018 9 timmar sedan, Skärfläcka sade: Har den här studien rapporterats i några svenska medier? Ingen anung.. men utifall ni glömt det så finns det även äldre sådana studier som påvisar samma effekt. Dvs det finns numera en uppsjö av LCHFstudier med lite olika upplägg. En sak de har gemensamt är likt förbannat att när folk får riktig mat med relativ hög andel av både fett samt protein, så tenderar de att äta färre kalorier vilket ställer till det, speciellt om det är normokaloriska studier! Så då får de tvinga de som går på LCHF att äta mer, jag tvivlar på att de i realiteten lyckas? Nädå jag tror lixom inte på den sk MAD, Metabholic ADvanatage.. utan på homeostas, som i sin tur reglerar aptiten samt ätbeteendet! Sådåså kommer vi osökt in på litta andra studier som kan förklara en hel del, typ sådana på fysisk aktivitetsnivå, dvs man jämför ungdommar som sportar/spelar fotboll och liknande, det visade sig att de vilade destomer när de inte aktivt spelade jämfört med ungdommar som inte deltog var aktivt deltagande i någon sportaktivitet! Så summan av deras aktivitet jämfört med inaktiva var mer eller mindre samma, däremot så finns det fördelar för både hälsa och socialt att delta i sociala aktiviterer, om inte annat så får man lära sig att fungera i grupp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted November 24, 2018 Share Posted November 24, 2018 6 timmar sedan, HelgeK sade: LCHF ökar ämnesomsättningen Det är ju liksom motsatsen till när man går upp i vikt trots minskat födointag... Då ställer ämnesomsättningen om sig, man kan bli lite frusen osv och vips! så gör man slut på mindre energi (lipolysen). Med LCHF får man det motsatta fenomenet så jag tycker det är ett alldeles utmärkt uttryck som dessutom uttrycks positivt. Att högkolhydratkost ökar inlagringen blir ju snarare ett negativt uttryck. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted November 24, 2018 Share Posted November 24, 2018 1 timme sedan, MariaF sade: Det är ju liksom motsatsen till när man går upp i vikt trots minskat födointag... Då ställer ämnesomsättningen om sig, man kan bli lite frusen osv och vips! så gör man slut på mindre energi (lipolysen). Med LCHF får man det motsatta fenomenet så jag tycker det är ett alldeles utmärkt uttryck som dessutom uttrycks positivt. Att högkolhydratkost ökar inlagringen blir ju snarare ett negativt uttryck. Ibland hänger jag inte med, tror att det beror på snön som ligger utanför fönstret och stör mitt sinne.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariaF Posted November 24, 2018 Share Posted November 24, 2018 3 timmar sedan, jala sade: Ibland hänger jag inte med Det är okej, du är förlåten! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jala Posted November 24, 2018 Share Posted November 24, 2018 38 minuter sedan, MariaF sade: Det är okej, du är förlåten! Ett stort tack för din vänlighet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skärfläcka Posted December 4, 2018 Share Posted December 4, 2018 On 2018-11-14 at 20:50, Tureborgaren sade: David Ludwig: LCHF-diet ökade ämnesomsättningen med ≈ 250 kalorier per dag, visar studie. Major Study Supports Carbohydrate-Insulin Model of Obesity Total energy expenditure was about 250 calories a day greater on the low- compared to the high-carbohydrate diet. The metabolic advantage provided by the low-carbohydrate diet was especially large, about 400 calories a day, among those participants with high insulin secretion Ebbeling Cara B, Feldman Henry A, Klein Gloria L, Wong Julia M W, Bielak Lisa, Steltz Sarah K et al. Effects of a low carbohydrate diet on energy expenditure during weight loss maintenance: randomized trial BMJ 2018; 363 :k4583 En presentation av David Ludwig från april 2018. Han pratar även om den studie som sedan publicerades i BMJ. David Ludwig är snarast ”Low GI, High Fat”, dvs han anser inte att alla behöver äta en strikt lågkolhydrat diet men att alla behöver äta kolhydrater av bättre kvalitet samt större andel fett. Om man är metabolt sjuk så förespråkar han strikt lågkolhydrat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.