Jump to content

I stället för mandelmjöl?


Åsa Edberg
 Share

Recommended Posts

Hej!

Tack för en kanonsida med mycket roliga recept och annat nyttigt.

Jag har lite jobbigt dock att hitta någon bra ersättare för mandelmjöl (tål inte det och vill ju gärna hitta något annat bra), det är samma med nötter så det faller bort för mig.

Vore tacksam för tips och råd hur jag kan hitta en bra och god ersättning.

 

Hälsar Åsa Edberg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

8 timmar sedan, Åsa Edberg sade:

Hej!

Tack för en kanonsida med mycket roliga recept och annat nyttigt.

Jag har lite jobbigt dock att hitta någon bra ersättare för mandelmjöl (tål inte det och vill ju gärna hitta något annat bra), det är samma med nötter så det faller bort för mig.

Vore tacksam för tips och råd hur jag kan hitta en bra och god ersättning.

 

Hälsar Åsa Edberg

Okej du är en baking person då borde du i så fall studera Marianns LCHF, dvs hon är vår baking Queen!

Dvs hon har lagt all hon gjort på https://receptlchf.se/alla-recept-pa-marianns-lchf-blogg/

Iallafall så är jag definitivt ingen baking prince, så de paket med mandelmjöl, kokosmjöl, stevia, erytrihol som jag innehar lär ärvas av mina släktingar, dvs de kommer garanterat slänga de i soporna.

  • Haha 4
Link to comment
Share on other sites

Det beror ju lite på vad du ska baka..

Jag använder alltmer mixade bönor istället för mjöl. Kidneybönor och kikärtor funkar till mycket. Det finns kikärtsmjöl att köpa men jag tycker det har en speciell annan smak (ärtor) än det blir när man mixar själv.

Kikärtor passar jättebra till pajskal(funkar bra utan mandelmjöl). Funkar också till knäckebröd.

Kidneybönor, ägg och lite psyllium mixas till smarriga bönpannkakor.

Du kanske väljer bort bönor p.g.a. kolhydraterna men bönor håller nere blodsockret och om man ändå tänker äta hembakt så blir det sällan strikt LCHF ändå....

För många år sedan använde jag ofta proteinpulver ihop med kokosmjöl när jag bakade LCHF muffins och liknande. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Det enda jag kan komma på som finns i butik är kokosnötsmjöl. Dessvärre lite knepigt att jobba med. Man måste kombinera med något bindande och mycket vätska, annars faller det isär. Mina första försök att göra plättar på kokosmjöl gick ju inte bra. Slutade med en massa torra smulor som hamnade i soporna 😒

Kan också göra ditt eget mjöl. Om alla nötter ger allergisk reaktion, så testa att göra ett frömjöl. Nu har jag ingen direkt erfarenhet av detta, men tänker om man t.ex mixar sesamfrön hårt i matberedaren så får du en produkt som påminner om mandelmjöl.

Skulle dock undvika mjöl gjort på linfrö, p.g.a frisättningen av vätecyanid i krossat linfrö. Finns inte tillräckligt med data kring hur mycket som är ofarligt eller farligt att äta eller hur mycket halterna faktiskt minskar vid upphettning. 

Mjöl av baljväxter fungerar bra i mat som paj(d.v.s ej sötare saker). Även om det inte är 100% kompatibelt med måttlig&strikt LCHF, så är det ju bättre än mjöl på t.ex spannmål. Oavsett vad man använder i bak så tenderar kolhydraterna att rusa iväg. 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 timmar sedan, DRAKULLA sade:

Kikärtor passar jättebra till pajskal(funkar bra utan mandelmjöl). Funkar också till knäckebröd.
För många år sedan använde jag ofta proteinpulver ihop med kokosmjöl när jag bakade LCHF muffins och liknande.

Recept på ett sådant pajskal och sådana muffins..? Nu är det snart jul och det vore kul att bjuda på nåt annat än ostbricka... Som jag iofs aldrig bjuder på eftersom det bara kommer folk till barnkalas men ändå..! :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Jag är inte så noga med recept och har ibland uteslutit mandelmjölet. Här finns ett recept på kikärtspaj:

http://sofieswellness.bloggplatsen.se/2013/08/11/10091158-recept-lax-och-dillpaj-med-kikartsbotten/

Vad gäller muffins och liknande så har jag inget speciellt recept utan byter ut mjöl mot proteinpulver med vaniljsmak(sockerfri) och lite kokosmjöl.

Den här tjejen har inspirerat mig till att använda fibersirap i bak där man vill ha knäckigt o knaprigt som pepparkakor och bars mm:

http://roethlisberger.se/

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Mjöler har ju ofta olika egenskaper. Men jag är säker på att Mariann, på marianns lchf som länkas till tidigare, har omvandlingstabeller någonstans på bloggen. Byt 1 dl mandelmjöl mot x dl kokosnötsmjöl/pofiber/fiberhusk etc etc etc. För det är inte bara att byta rakt av. Hon har testat en hel del. Om hon testat bönor och kikärtor I bakning vet jag däremot inte.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On ‎2018‎-‎11‎-‎16 at 12:59, Åsa Edberg sade:

Hej!

Tack för en kanonsida med mycket roliga recept och annat nyttigt.

Jag har lite jobbigt dock att hitta någon bra ersättare för mandelmjöl (tål inte det och vill ju gärna hitta något annat bra), det är samma med nötter så det faller bort för mig.

Vore tacksam för tips och råd hur jag kan hitta en bra och god ersättning.

 

Hälsar Åsa Edberg

Jag tål inte heller mandelmjöl och tycker att kokosmjöl kan ge lite för mycket smak av "kaka", vilket inte alltid passar. Däremot tycker jag att po-fiber fungerar bra. Lågt kh-innehåll då det är så otroligt lätt.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...