Jump to content

Högt LDL kan skydda mot demens


Recommended Posts

LDL-C test

Här följer ett översatt gästinlägg av dr Bret Scher, kardiolog från San Diego och värd för Diet Doctors podcast.

Ett förhöjt LDL-kolesterol kan möjligen vara till hjälp när vi åldras!

En ny studie från Kina menar att de med höga nivåer av LDL-C har en lägre grad av insjuknande i demens. 3800 personer, medelålder 69 år, deltog i studien och genomgick omfattande test gällande neuropsykologisk och kognitiv funktion. De fann att en demensdiagnos och nedsättning av kognitiv förmåga korrelerade med högre ålder, låg utbildningsnivå, typ 2-diabetes och att vara bärare av ApoE4 (en gen som innebär högre risk att insjukna i Alzheimers sjukdom). Efter att ha kompenserat för dessa faktorer fann man också att den tredjedel med högst LDL-C (>3,7 mmol/l) hade 50 procent lägre förekomst av demens än den tredjedel med lägst LDL-C (<2,9 mmol/l).

Frontiers in Neurology: High low-density lipoprotein cholesterol inversely relates to dementia in community-dwelling older adults: The Shanghai aging study

De här fynden är samstämmiga med en tidigare studie (också den en observationsstudie) som tittat på data från Framingham Heart Study och funnit en lägre risk för demens hos 85-åringar och äldre med högre kolesterolvärden.

För rättvisans skull måste det framhållas att dessa studier var observationsstudier, de bevisar alltså inte att högre LDL-C direkt skyddar mot demens. Vi kan bara formulera en hypotes angående högre niåer av LDL-C associerade med en lägre frekvens av demens. Det kan vara en markör för bättre hälsa överlag eller nutritionell status, det kan vara så att LDL-C direkt förbättrar neuronernas hälsa och förebygger förtvining av hjärnan, eller det kan vara högre relaterat till frånvaron av diabetes eller ApoE4, något en studie inte alltid kan kontrollera fullt ut.

Även utan ett bevisat samband är dessa studier en fantastisk påminnelse om att vi lätt kan fastna i en specifik sjukdomsprocess (här kardiovaskulär sjukdom) och glömma bort resten av patienten. Det finns ett gammalt skämt om en kirurg som pratar med de anhöriga efter en komplicerad hjärtoperation, “Operationen var en framgång. Transplantationen var perfekt utförd och anastomosen var helt felfri, det bästa jag gjort. Det är tråkigt att patienten dog, men operationen var fantastisk.”

Det är en påhittad överdrift, men den beskriver vad jag menar.

Kolesterolets effekter på vår hälsa är alltför komplicerade för att vi helt enkelt ska sätta etiketten “farligt” på LDL-C och lämna det så. Den typen av överdrivna förenklingar skadar vår övergripande förståelse och kan slutligen skada vår hälsa.

Istället behöver vi fokusera på hela patienten, inte bara ett enstaka utfall. Undersökningar bör fokusera på död av alla orsaker snarare än ett eller två specifika utfall. Det gör inte så mycket nytta att minska risken för hjärtinfarkt med 0,5 procent under fem års tid, om vi samtidigt ökar risken för demens, cancer eller andra komplikationer.

Tack för att du läser,
Dr Bret Scher

Tidigare

Orsakar kolesterol hjärtsjukdom? Nej, enligt ny studie

Hjärtsjukdom och kolesterol

 • Fett, kolesterol och gamla missförstånd
  Fett, kolesterol och gamla missförstånd52:45Kirurgen och docenten Ralf Sundberg föreläser om fett, kolesterol och hur de gamla missförstånden på området lever kvar.
 • Döda för att göra vinst?
  Döda för att göra vinst?11:11Är läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin beredda att döda för att göra vinst? Hur kan en förändring av livsstil vara mer effektiv än läkemedel?
 • Bör man oroa sig för högt kolesterol?
  Bör man oroa sig för högt kolesterol?13:49Är högt kolesterol farligt? Vem ska (och vem ska inte) ta statiner och vad kan du göra istället för att medicinera?
 • Den stora kolesterolmyten
  Den stora kolesterolmyten37:55
 • The Cholesterol Network System
  The Cholesterol Network System22:24Kan du drastiskt sänka ditt kolesterol, genom att äta MER fett?
 • Därför är högt kolesterol hälsosamt
  Därför är högt kolesterol hälsosamt30:01Är högt kolesterol och LDL farligt – eller kan det faktiskt ha en skyddande effekt?
 • Daves kolesteroluppvaknande
  Daves kolesteroluppvaknande06:23Dr Jeffry Gerber och Dave Feldman diskuterar kolesterol.
 • "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"
  "Min läkare uppmanade mig att ta statiner!"20:17David Diamonds läkare uppmanade honom att ta statiner på grund av högt kolesterol. Men David insåg snabbt att det vi tror att vi vet om kolesterol, hjärtsjukdom och statiner inte stämmer.
 • Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell
  Den förvånande orsaken till hjärtsjukdom – Lundell38:19
 • Vad orsakar hjärtsjukdom?
  Vad orsakar hjärtsjukdom?49:51Vad orsakar hjärtsjukdom? Är det kolesterol – som vi fått höra i årtionden – eller är det i själva verket något annat?
 • Är du orolig för ditt kolesterol?
  16:49Intervju med Anders Tengblad - distriktsläkare och diabetesforskare. Vad är kolesterol och varför ska man bry sig om det? Bör man helt utesluta läkemedlet "statiner" eller finns det fördelar med att ta det, och för vem?
 • Nina Teicholz (part 3)
  10:39
 • Nina Teicholz (part 2)
  09:30
 • $tatin nation
  1:02:45
 • STATIN NATION II - HD2-HD
  1:15:35
 • Dr. Sarah Hallberg - LCHF and LDL (Vail 2016)
  28:56
 • Nina Teicholz (part 1)
  10:36
 • Dr Cate Shanahans föreläsning från Vail 2016
  34:55

Mer

Guide: Snabbkurs i kolesterol

Inlägget Högt LDL kan skydda mot demens dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...