Jump to content

Farorna med avokado och hur de kan undvikas


Recommended Posts

Fresh Avocado

Äter du mer avokado sedan du började med LCHF? Kanske du till och med har råkat ut för den fruktade åkomman ”avokadohand”? Den goda, feta, gröna frukten har blivit omåttligt populär på senare tid. Men när populariteten skjuter i höjden ökar också skadorna som hänger ihop med avokado:

Enligt Chicago Tribune har konsumtionen av avokado ökat med 250 procent sedan 2002. Det finns ingen tillförlitlig statistik när det gäller hur många amerikaner som har skadat sig när de delar en avokado, men från akutmottagningarna meddelas att det blivit allt vanligare.

På Nya Zeeland är det omkring 100 personer årligen som skär sig när de hanterar en avokado och som sen begär statlig ersättning för skadan.

British Association of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgeons menar att man bör ha varningstext på frukten. En London-läkare berättar att han behandlar fyra patienter i veckan för avokadorelaterade skador.

The Washington Post: A new, easy-to-peel avocado promises to send fewer people to the ER. There’s just one problem

The Washington Post menar att de avokadorelaterade skadorna oftast sker när man försöker ta bort kärnan och slinter med kniven. En avokado som är lättare att skala, som den i artikeln ovan, löser uppenbarligen inte det problemet. Många företag har utvecklat produkter som hjälper dig. På marknaden kan du hitta speciellt utformade redskap för att skära avokado och andra företag har till och med utvecklat nya sorters avokado. Det finns numera en så kallad ”cocktailavokado” som inte har någon kärna alls. Den odlas bara i Spanien och kan bara köpas i december.

Om du nu inte bor i Spanien och dessutom vill njuta av avokado lite oftare än bara i december är det bara att vara försiktig när du skär upp den. Skär avokadon i två delar på en plan yta, förslagsvis en skärbräda, aldrig i din handflata. Skär runt frukten, ner till kärnan och vrid isär de två halvorna. Sedan (och fortfarande på skärbrädan, gott folk!) håller du i halvan med kärnan med en kökshandduk så att den inte halkar iväg, ha koll på var du har fingrarna och hugg till bestämt mot kärnan med knivbladet, vrid kniven åt sidan och kärnan följer med. På det sättet kan du äta din avokado utan att hamna på akuten!

Recept med avokado

Inlägget Farorna med avokado och hur de kan undvikas dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...