Jump to content

Så fick Richard ett nytt liv vid 69 års ålder


Recommended Posts

Richard-SS-featured-image

När Richard inte längre kunde få på sig sina arbetskläder insåg han att han behövde gå ner i vikt. I januari 2018 hoppade han på Diet Doctors tvåveckorssutmaning och här berättar han hur det har gått:

Mejlet, översatt från engelska

Jag påbörjade min LCHF-resa 1 januari 2018. Jag använde Diet Doctors tvåveckorsutmaning för att få en rivstart och för att ta reda på vad den här nya livsstilen handlade om. Från början var mitt enda mål att gå ner i vikt och och få lite mindre mage. Sommartid arbetar jag som tillsynsman i en nationalpark och jag kunde inte längre få på mig uniformsbyxorna, situationen var alltså kritisk! Jag skulle inställa mig i Grand Teton National Park i maj, jag hade alltså fyra månader på mig att komma i brallorna… klockan tickade.

Under den första månaden förändrades vikt och midjemått dramatiskt…
Jag följde tvåveckorsutmaningen med stor noggranhet och i mitten av januari var jag i ketos och på god väg. Under den första månaden förändrades vikt och midjemått dramatiskt… resultatet var bättre än jag hade förväntat mig. Särskilt midjemåttet (vilket var precis vad jag behövde!). I maj satt min uniform perfekt och jag kunde slappna av. Jag bestämde mig ändå för att fortsätta med livsstilen under sommaren i parken. Det var lätt att genomföra då jag själv köpte och lagade all min mat i min egen stuga. Jag hade fullständig kontroll över vad min kost bestod av och när jag skulle äta mina måltider. Under sommaren fortsatte jag att gå ner i vikt och mått.

I augusti fick jag ett nytt problem… mina uniformsbyxor ramlade, bokstavligen, av mig när jag promenerade och jag hade redan dragit åt bältet så mycket det bara gick! Jag beställde snabbt ett nytt och mycket kortare uniformsskärp och fick byxorna på plats. Det var verkligen intressant att se hur många av mina medarbetare tränade dagligen på gymmet, gav sig ut på långa vandringar och cykelturer. Jag gjorde också mycket av det där, men inte så ofta eller så intensivt. Trots de andras ansträngningar lyckade de inte med mer än att hålla vikten, vissa gick till och med upp i vikt. Jag fortsatte att gå ner i vikt och mått under hela sommaren, trots minimalt med träning.

Mitt arbete i parken utgörs av att ta in entréavgift från besökande. Jag började lägga märke till hur många som kom in genom grinden medan de åt på någonting! Pizza, chips, läsk, glass – som en snaskfest på socker och kolhydrater som aldrig tog slut! De flesta hade dessutom en fysik som matchade intaget… de var feta. Jag förstod till slut att de allra flesta inte verkar förstå vilken typ av mat som gör dem tjocka! Jag hörde själv till den skaran en gång i tiden.

…jag har aldrig mått bättre eller känt mig mer levande än jag gör just nu.
Här är mina siffror: jag började på 111 kilo, nu väger jag 85 kilo och min målvikt är 68 kilo. Nu har jag ätit LCHF i över tio månader och jag har insett att viktnedgången inte varit det viktigaste. Jag var prediabetiker med ett HbA1c på 42… Nu ligger jag på normala 31. MMitt blodsocker har gått ner från 6,7 till 4,7. Leverenzymet ALAT har gått från 49 till 23 (vilket tyder på att min lever inte är så förfettad längre). Sammantaget har jag upplevt stora förbättringar när det gäller min hälsa och jag har aldrig mått bättre eller känt mig mer levande än jag gör just nu.

Min kardiolog har satt ut alla mina läkemedel, förutom en låg dos Simvastatin (vilken jag väljer att inte ta). Du förstår, jag fick stentar inopererad i juni 2002 och jag förväntas äta statiner under resten av mitt liv, det är amerikansk standardbehandling enligt riktlinjer. Läkaren har alltså i det fallet INGET val, han/hon MÅSTE skriva ut statiner eller bli anklagad för tjänstefel av sina överordnade (sorgligt men sant).

Jag märker att jag har mer energi dagtid. Jag brukade bli trött på eftermiddagarna och tog ofta en tupplur. Inte nu längre. Jag är pigg och vaken hela dagen. Till min förvåning har min dåliga hörsel förbättrats! Förr behövde jag hörapparat när jag tog in avgiften i parken, för att höra vad folk sa till mig. Den här sommaren har jag inte behövt det, min hörsel har blivit allt bättre när jag har gått ner i vikt! Det hade jag inte förväntat mig. Mina tandproblem har också minskat. Jag har haft blödande tandkött till och från. Inte nu längre. Mitt tandkött är i perfekt skick, liksom mina tänder.

Jag är 69 år, pensionerad och har fått en ny hobby… jag lär mig allt jag kan om nutrition och försöker ställa tillrätta den skada jag åsamkat min kropp under 50 år med kolhydratrik kost! Tack, Diet Doctor, för allt ni gör för att utbilda och informera om hur man tar hand om sig själv. Tyvärr ser det ut som om det kommer att ta ytterligare tid innan sjukvården inser att de fått mycket om bakfoten och istället börjar hjälpa folk på riktigt.

Richard J Rynearson

Kommentar

Grattis, Richard, till ditt nya och bättre liv! Inspirerande läsning!

Jag blir glad över att få höra att din kardiolog har kunnat sätta ut flera läkemedel (förutom den låga statindosen) på grund av dina hälsoförbättringar. Dietdoctor.com rekommenderar alltid att man diskuterar förändringar i medicinering med sin läkare (användarpolicy).

Om man har fått en stent inopererad på grund av hjärtsjukdom, kan statiner vara ett bra val. I absoluta tal kan de minska risken för hjärtsjukdom. Men den positiva effekten måste vägas mot de potentiella biverkningarna och personliga preferenser. Det optimala, efter diskussion med läkare, är att det sedan är upp till individen att fatta ett informerat beslut om sin egen behandling.

Personligen tror jag att den kraftiga förbättring av riskfaktorer som kan uppnås genom en livsstilsförändring sannolikt har flera kraftfulla positiva effekter på långsiktig hälsa och välmående än något läkemedel.

/ Dr Andreas Eenfeldt

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Gary Taubes interview (SA 2015)
  45:52
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor
  Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?
 • En global matrevolution - Andreas Eenfeldt (Vail 2016)
  39:01
 • Keto-kurs, del 2
  Keto-kurs, del 208:37Hur fungerar ketogen kost? Vad äter du på ketogen kost?
 • Därför blir vi tjocka
  Därför blir vi tjocka1:12:26

Viktnedgång

 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Orsakas fetma av för mycket insulin?
  Orsakas fetma av för mycket insulin?25:27
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.

Typ 2-diabetes

 • "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"
  "Vi är inte gjorda för att vara kroniskt sjuka"25:54Vilken form av träning är den bästa för din hälsa? Varför kan man ha problem att gå ner i vikt på LCHF? Och kan man verkligen bota insulinresistens?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes
  Ett nytt paradigm för typ 2-diabetes29:59Vi behöver ett nytt sätt att se på och behandla typ 2-diabetes. Ett paradigm baserat på vetenskap som adresserar det verkliga problemet.
 • Det essentiella problemet med typ 2-diabetes
  Det essentiella problemet med typ 2-diabetes05:13
 • LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet
  LCHF och diabetes: forskning och klinisk erfarenhet45:59
 • Hur påverkas du av ett sötare blod? – Ann Fernholm
  18:22Intervju med Ann Fernholm om vilken påverkan socker har på vår hälsa. Läs mer om metabolt syndrom: http://www.kostdoktorn.se/metabolt-syndrom Länk till Ann Fernholms blogg: http://www.ettsotareblod.se
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung
  VIDEO: Treating the Symptoms or the Cause? - Part 4 of the diabetes course with Jason Fung04:15
 • "Jag visste ingenting"
  "Jag visste ingenting"28:53Hur den legendariska Tim Noakes, professor i tränings- och idrottsvetenskap, ändrade uppfattning om kolhydrater för hälsa och idrottsprestationer.
 • 36 kilo lättare och inga mediciner
  36 kilo lättare och inga mediciner09:12
 • Diabetes Video Course Part 3
  Diabetes Video Course Part 309:32
 • My Big Fat Diet
  My Big Fat Diet42:31Vad skulle hända om en hel by av Kanadas ursprungsbefolkning gick tillbaka till att äta som de brukade? En högfetts och lågkolhydratkost baserad på riktig mat?
 • De två stora lögnerna om typ 2-diabetes
  De två stora lögnerna om typ 2-diabetes42:54
 • Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman
  Så reverserar man typ 2-diabetes – Jay Wortman24:55
 • Hur du blir friskare från diabetes
  14:39
 • Gary Taubes interview (SA 2015)
  45:52
 • Reversera diabetes genom att ignorera kostråden
  Reversera diabetes genom att ignorera kostråden12:10
 • "Hur gör du det här?"
  "Hur gör du det här?"21:19
 • Helping People with Type 2 Diabetes
  Helping People with Type 2 Diabetes32:31

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • Daniel besegrade sin typ 2-diabetes och gick ner nästan 20 kilo
  Daniel besegrade sin typ 2-diabetes och gick ner nästan 20 kilo 
 • Med en fot i graven lyckades Robert vända allt
  Med en fot i graven lyckades Robert vända allt 
 • "Idag fick jag höra att jag inte längre är diabetiker"
  "Idag fick jag höra att jag inte längre är diabetiker" 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Så fick Richard ett nytt liv vid 69 års ålder dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
 • Create New...