Blogg-Postare Posted December 4, 2018 Share Posted December 4, 2018 Här följer ett gästinlägg av Ann Fernholm, författare, vetenskapsjournalist och fil. dr i molekylär bioteknik. Hon bloggar på annfernholm.se. 1971 fick svensken för första gången rådet att dra ner på mängden fett i maten. Som lägst skulle vi äta maximalt 30 energiprocent fett. Nu har några av världens ledande nutritionsexperter enats om att det ensidiga fokuset på mängden fett i maten har varit skadligt för vår hälsa, framförallt eftersom vi ersatte fettet med raffinerade kolhydrater. Under de senaste dagarna har en rapport i tidskriften Science fått en hel del uppmärksamhet: Dietary fat: From foe to friend? Fyra ledande nutritionsforskare har gått igenom vetenskapen på kostområdet och dragit slutsatsen att det inte spelar någon större roll hur mycket fett eller kolhydrater vi äter. Det viktigaste är att vi äter mat lagad på bra råvaror. Rapporten är en uppgörelse med tallriksmodellen och de kostråd som vi har fått sedan 1971, där vi har uppmanats att begränsa mängden fett i maten. Som lägst rekommenderade Livsmedelsverket att maximalt 30 procent av våra kalorier fick komma från fett. Den som ville banta skulle till exempel skära ner på livsmedel som avokado och lax, eftersom de är feta. Istället för naturell yoghurt utvecklade också livsmedelsindustrin smaksatta och sötade lågfettyoghurts, som så småningom började nyckelhålsmärkas. Under lång tid spelade det ingen roll hur mycket socker livsmedelsindustrin hällde i lågfettyoghurten, Livsmedelsverket ansåg ändå att den var nyttig. Fram till 2005 kunde till och med glass nyckelhålsmärkas förutsatt att det var lite fett i. Forskare eniga: Dra ner på socker och raffinerade spannmål Istället för fet mat uppmanades vi alltså att äta mer kolhydrater, som ris, pasta och gärna en skiva bröd till maten. Det vita mjölet ansågs bättre än fett, eftersom det per gram innehöll färre kalorier. I den nya rapporter är det tydligt att detta smala fokus på mängden kalorier i maten har varit illa för vår hälsa: Current evidence indicates that no specific carbohydrate-to-fat ratio in the diet is best for the general population. Nor do all diets, and calorie sources, have similar metabolic effects in everyone. With attention to diet quality—and specifically a focus on reducing processed foods, including sugar and refined grains—many people do relatively well with substantial variation in macronutrient composition. Höj kraven på kostråden Det är intressant hur denna viktiga rapport vinklas i svenska medier. Journalistens roll är att granska makten, vilket i det här fallet är staten, Livsmedelsverket och de experter som tar fram våra nordiska näringsrekommendationer. Men istället för att lyfta fram hur illa grundade kostråd vi har fått har SVT Nyheter följande rubrik: Nu är det slut på kostkriget mellan fett och kolhydrater | SVT Nyheter. I artikeln står inte ett ord om att de statliga rekommendationerna sannolikt har bidragit till epidemierna av fetma och typ 2-diabetes. Det är synd, eftersom vi borde dra lärdom av det här hyfsat kostsamma misstaget. Tidigare i år publicerade SvD en serie artiklar av medicinjournalisten Gunilla Eldh och mig där vi gick igenom den vetenskapliga grunden för en rad offentliga kostråd, med målet att se vilka som vilar på så kallade randomiserade och kontrollerade studier. Sådana studier krävs för att bevisa effekten av ett kostråd och identifiera eventuella biverkningar. Inga av våra kostråd vilar på några sådana studier, och när det gäller de tidigare rekommendationerna kring att bebisar och gluten kan man misstänka att även det har gjort mer skada än nytta. Rådet att vi ska dra ner på mängden salt är troligtvis också effektlöst, och kan i värsta fall vara skadligt. Vi skulle alltså behöva en ordentligt kravhöjning när det gäller den vetenskapliga grunden för olika kostråd. Det ska bli spännande att se vad som händer nästa gång som de nordiska näringsrekommendationer revideras. Tror ni att gränserna för hur mycket fett och kolhydrater vi bör äta kommer att försvinna? —Ann Fernholm Tidigare Slut på kostkriget mellan fett och kolhydrater? Ann Fernholm Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, författare och filosofie doktor i molekylär bioteknik. Hon är även grundare av Kostfonden och driver en egen blogg. Du kan också följa Ann på Facebook, Instagram eller Twitter. Ann Fernholms blogg Kostfonden Här hittar du Anns böcker Fler inlägg av Ann Fernholm En granskning av naturgodis: Varför kallas vit choklad för yoghurt? Och hur hälsosamt är det? Faktakoll: Ekots onyanserade rapportering om kolhydrater Ny studie: Alzheimers sjukdom kan vara en form av diabetes Video om kostråd Är alla kalorier likadana?20:04Är alla kalorier likadana – oavsett om de kommer från LCHF, fettsnålt eller vegankost? Sam Feltham bestämde sig för att göra några experiment på sig själv. Rött kött och hälsa34:15Vi hör ofta varningar om hur farligt det är att konsumera rött kött, men finns det anledningar att tro dem? Kostråden reflekterar inte vetenskapen16:01Hur kan experter säga att smör är farlig när det inte finns något vetenskapligt stöd för det? Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin?35:12Skapade införandet av kostråden fetmaepidemin? The Big Fat Fix1:19:34Donal O'Neill och dr Aseem Malhotra i denna utmärkta dokumentär om de misslyckade fettsnåla kostråden från förr och hur man egentligen blir frisk. Sluta att demonisera riktig mat21:24Är mättat fett farligt? Vad säger vetenskapen? Och om mättat fett inte är farligt, hur lång tid kommer det då att ta innan kostråden ändras? Undvik de konventionella kostråden45:06 Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar. 21:05 Professor Noakes i förhör28:47Dr Zoe Harcombe and Nina Teicholz var expertvittnen vid förhören med Tim Noakes i oktober och presenterar en översikt. "Diabetes är en tickande bomb"08:24Diabetes är en tickande bomb. Problemet är så stort att myndigheter måste agera genom lagstiftning. Att sprida LCHF i Brasilien12:07Rodrigo Polesso berättar om sin egen hälsoresa och ger sina bästa tips för den som vill börja med LCHF. "Kostråd för vem?"09:45Det är dags för en stor förändring av kostråden. Frågestund med dr Andreas Eenfeldt23:06Dr Andreas Eenfeldt frågor om vårt arbete på Diet Doctor, om kostråden och LCHF som behandling för olika tillstånd. "Jag har följt fel råd!"16:39Så lyckades Antonio Martinez till slut reversera sin typ 2-diabetes. Vilken frukost är nyttigast?02:43Vilket är nyttigast – granola, apelsinjuice och light-yoghurt, eller ägg och bacon? De tre vanligaste myterna om LCHF09:18Vilka är de tre vanligaste myterna om LCHF? Och med denna felaktiga information – hur kan du övertyga din läkare om att LCHF kan vara till fördel för dig? Vem vinner ekonomiskt på LCHF?37:12Vem vinner ekonomiskt på LCHF? Inlägget Ledande experter eniga: rådet att begränsa mängden fett i maten saknar grund dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.