Blogg-Postare Posted December 5, 2018 Share Posted December 5, 2018 Enligt Jordbruksverket minskade det svenska köttätandet med i snitt 2,2 kilo under förra året. Det är den största nedgången sedan 1990. Svensk köttproduktion ökar samtidigt som importen minskar, vilket innebär att allt fler väljer svenskt kött. Utveckling under 2018 ser ut att gå åt samma håll. – Trender, klimathänsyn, hälsofokus och djuretik är faktorer som brukar lyftas fram i analyser av konsumtionsutvecklingen idag. En ökad andel vegetarisk mat hos vissa konsumentgrupper får fortsatt genomslag på köttkonsumtionen. Allt fler konsumenter kopplar också ihop svenska mervärden med olika hållbarhetsaspekter vilket ger en ökad andel svenskt kött och matfågel på tallriken. Att både produktionen och exporten av kött ökar är i linje med målen i den svenska livsmedelsstrategin, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare. Jordbruksverket: Fortsatt mindre kött och matfågel på tallriken, men mer svenskt Expressen: Största minskningen av svenskt köttätande – på nästan 30 år Att vi i allt större utsträckning väljer kött producerat i Sverige är riktigt goda nyheter. Om det är en bra eller dålig nyhet att vi äter en mindre mängd kött återstår att se. Minskat köttätande är i sig ingen dålig sak, men den oerhört viktiga och självklara frågan ”vad äter man istället?” får man inte svar på i Jordbruksverkets rapport. Kött är näringstät mat med högt innehåll av protein. Det finns ingen garanti för att köttet ersätts med den mat som framhålls som hälsosam, som grönsaker och baljväxter. Om man istället äter mer processad mat, snabba kolhydrater och fröoljor är det tveksamt om det verkligen är en fördel för hälsa och miljö. Hur ser din köttkonsumtion ut? Har du dragit ner på kött och vad äter du i så fall istället? Kommentera gärna nedan. Tidigare Därför är skatt på rött kött en dålig idé ”Hej, veganer – utan djuren kommer även ni att svälta” Riktig mat Matkvalitet: räcker det med LCHF?30:30En djupdykning i matkvalitet och näringsoptimering. En hållbar LCHF-kost11:25Är det möjligt att äta LCHF på ett miljövänligt och hållbart sätt? Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa. Kan rött kött döda dig?14:55 25:15 47:53 Sluta att demonisera riktig mat21:24Är mättat fett farligt? Vad säger vetenskapen? Och om mättat fett inte är farligt, hur lång tid kommer det då att ta innan kostråden ändras? Borde de fettsnåla kostråden ha införts?33:54Bör du vara rädd för smör? Eller har fettskräcken varit ett misstag från början? Dr Harcombe förklarar. Mat som medicin14:00Hur behandlar man patienter med kostråd baserade på LCHF? Och vad händer? Dr Jeffry Gerber vet och vi hade den stora äran att få följa honom under en dag på mottagningen. En global matrevolution34:30Vilka mistag ligger bakom epidemierna av typ 2-diabetes och fetma – och hur kan de rättas till? Att göra LCHF gott och roligt13:24Lär dig att laga god keto-mat med Maria Emmerich! Ketogen kost med färre grönsaker17:26Kan du må bättre om du minskar på grönsaksintaget – eller skippar dem helt? Primal LCHF med Mark Sisson41:57 43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se LCHF och snabbmat10:28Kan man äta LCHF på snabbmatsrestauranger? Ivor Cummins och Bjarte Bakke besökte ett antal snabbmatsställen för att ta reda på det. Hur tror du att det gick? 21:05 33:42 12:50 Inlägget Största minskningen av svenskt köttätande på nästan 30 år dök först upp på Diet Doctor. Visa hela artikeln Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.