Jump to content

Ketogen kost och hjärncancer


Recommended Posts

Thomas SS

Den här berättelsen är av det annorlunda slaget. Vi fick ett mejl från Tom som hittat till ketogen kost på ett mindre vanligt sätt. Det slutade med att han gick ner 48 kilo, vilket är en fantastisk prestation, men den här berättelsen har ett annat fokus. Läs vidare för att ta del av hans fina berättelse:

Mejlet, översatt från engelska

Jag ska berätta om hur en överviktig 59-åring med högt blodtryck, högt kolesterol och ett midjemått på 112 centimeter förändrade sitt liv. Den här berättelsen kommer att handla om läkare, familj och de oväntade vändningar livet kan ta. Den här berättelsen har två slut. Här är början.

Det här är ett av sluten på min berättelse. Jag är nu 61 år, väger 87 kilo och min midja mäter 81 cm. Mina läkare är förtjusta, min familj är mycket glad och mitt blodtryck har gått ner. Jag är även blivit mer aktiv.

Så, vad har då hänt? Jag ska ge er de saknade pusselbitarna. Alla antar att detta handlade om fåfänga. Att jag gjorde det för min hälsa. Jag blev äldre. En kär vän gick bort. Eller att jag hade en återträff med gamla klasskamrater inplanerad. Allt det är sant, men det är inte alls vad den här berättelsen handlar om.

Starch structureFår jag presentera min dotter Alina. Hon var en smart 28-åring med examen från college. Hon arbetade som revisor på CA. Hon var lycklig, framgångsrik och en sinnebild av hälsa. Hon hade huvudvärk då och då, men läkarna verkade inte bekymrade. I september 2016 hamnade vi på akuten. Läkarna hittade en stor hjärntumör. Alina genomgick två operationer för att avlägsna tumören följt av de förkrossande nyheterna att hon hade glioblastom, stadium 4, också känt som GBM. Det har skrivits en del om GBM på nyheterna på senare tid, på grund av senator McCain. Det är en aggressiv, snabbväxande hjärncancer. Den genomsnittliga tiden för överlevnad är 12 månader. 25 procent av patienterna överlever det året och 5 procent överlever fem år.

Vad gör man då åt GBM? Standardbehandlingen börjar med kirurgi. Därefter strålning och cellgifter. Under tiden tar du andra läkemedel för att kontrollera biverkningarna. Tick, tick, tick, GBM gör dig faktiskt medveten om tiden som går. Du börjar söka efter vetenskapliga studier. Det finns många regler för att kvalificera, några förlänger livet med bara några månader. Andra har en överhängande risk att ta död på dig.

Vi bestämde oss för att delta i en studie på ketogen kost.
Vi bestämde oss för att delta i en studie på ketogen kost. Kanske inte det du hade förväntat dig för cancerbehandling. Detta var inte ett slumpmässigt beslut, det finns många studier som tittar på hur kost kan förbättra chanserna att övervinna cancer. Jag blev Alinas coach och kock. Du har förmodligen hört talas om ketogen kost. Den består av mycket fett, lite protein och minimalt med kolhydrater. När du använder kosten växlar din kropp från glukos som energikälla till fett. Kolhydrater är bara för de näringsämnen du inte får i dig på annat vis.

Jag önskar att jag kunde presentera en magisk lösning för alla typer av cancer, men ketogen kost är inte det. Kosten “botar” inte cancer. Den ska inte användas som ersättning för standardbehandling. Kosten verkar ändå lovande för vissa typer av cancer, speciellt GBM. Men hur kan kosten hjälpa? På en mycket enkel nivå, cancer “äter” glukos och kräver 20 gånger mer glukos än normala celler. Cancerceller kan inte använda ketoner, speciellt inte i hjärnan, vilket gör dem känsligare för strålning och cellgifter.

Jag vill inte skönmåla någonting. Kosten kan vara svår i början. De första två veckorna kan vara förskräckliga. Du får ge upp mängder med tröstande mat. Du kommer dessutom att behöva nya kokböcker. Att lägga om till ketogen kost är inte det första som dyker upp i huvudet när du hör ordet cancer. Men kosten fungerar. Jag har stadigt gått ner i vikt, utan överdriven hunger eller negativ effekt på min vanliga träning. Min hälsa överlag har förbättrats, jag sover bättre, mår bättre och förhoppningsvis ser jag bättre ut.

Förvänta dig inte att bli ett muskelknippe. Det finns en olycklig hype kring den här kosten. Det finns inga magiska “keton”-tillskott som gör dig smal. Studier visar däremot att kosten förbättrar ditt tänkande, kan vara till hjälp vid typ 2-diabetes, demens, migrän och inflammation. Alla typer av kost har sina belackare. Nyligen publicerade “nyheter” har varit särskilt hårda med dramatiska rubriker. Vissa betraktar den som en “modediet.” Andra ifrågasätter hållbarheten. Så, vem har rätt?

Kosten har använts sedan 1930, så det är knappast en modediet. Det hävdas att personer som äter mycket kött kan få ett kortare liv, men keto är inte en köttkost. Det finns många studier på den här kosten, för många allvarliga tillstånd, och de har visat att den är hållbar över tid. Allt handlar om maten. Här är några exempel på måltider som jag tror att alla tycker om. Du äter mycket hälsosamt fett, fisk, ägg, ost, lite kött och grönsaker. Kosten är mättande och det är lättlagad mat.

Man ska naturligtvis vara skeptisk till hälsopåståenden. Här är två webbsidor som förklarar ketogen kost. Diet Doctor är den bästa med fantastiska videor. Charlie Foundation är speciellt användbar för medicinska problem. Båda har fantastiska recept.

Idag är min dotter Alina en canceröverlevare.
Idag är min dotter Alina en canceröverlevare. Det har gått två år sedan hon fick diagnosen. Det finns inga tecken på att tumören kommer tillbaka. Ketogen kost kan ha hjälpt till. Stöd gärna forskning om hjärncancer så att vi kan få veta. Överlevnad är det bästa slutet på den här berättelsen. Och det är anledningen till att jag har gått ner 48 kilo.

Jag vill tacka Diet Doctor för att ha varit en gedigen källa till kunskap för min dotter och mig själv när vi ätit ketogent.

Jag gav nyligen en föreläsning om ketogen kost (20 bilder, 15 sekunder vardera, 5 minuter totalt) så det var inte mycket tid att gå in på detaljer. Du kan se föreläsningen här:

Kommentar

Grattis, Tom, till dina framgångar och vi önskar din dotter det bästa i hennes kamp mot cancer.

Ketogen kost har visats hjälpa till med viktnedgång och andra metabola problem, men effektiviteten (som komplement till annan behandling) för hjärncancer fortfarande okänd, eftersom man ännu inte har publicerat någon större studie utförd på människor.

Rent teoretiskt, och enligt vissa experter, kan kosten ha en positiv effekt använd som tillägg till konventionell behandling. Vi har har undersökt ämnet i den här artikeln.

Oavsett utgång är din dotters deltagande i en studie om ketogen kost för hjärncancer till hjälp för att öka kunskapen om ämnet. För de 200 000 personer över hela världen som får en GBM-diagnos varje år kan hennes deltagande ge hopp om framtiden.

/ Dr Andreas Eenfeldt

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om ketogen kost

 • Är rädsla för protein den nya fettskräcken?
  Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden?
 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Intervju med dr Ken Berry
  Intervju med dr Ken Berry12:00I den här intervjun berättar dr Ken Berry vad som fick honom att börja med ketogen kost och hur det är att behandla patienter med kosten.
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Keto-anpassning och prestation
  Keto-anpassning och prestation58:58
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Ketonmätning i utandningsluft
  Ketonmätning i utandningsluft20:51
 • Fat Chance
  Fat Chance1:05:43Är det möjligt att cykla tvärs över Australiens kontinent (3400 km) utan att äta kolhydrater?
 • Data från ett år med ketos
  Data från ett år med ketos10:20
 • Spring – och ät – för livet
  Spring – och ät – för livet27:33Dr Mark Cucuzzella om LCHF-anpassning för prestation och hur man kan få det att fungera bra.
 • Vad äter man på keto?
  Vad äter man på keto?11:22Vad äter man på keto? Få svaret i del 3 av vår kurs om ketogen kost.
 • Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar
  Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar35:14Vad är metabol flexibilitet och varför spelar det roll när man ska bestämma vad som utgör en optimal kost?
 • VIDEO: Alessandro Ferretti - Heart Rate Variability and Ketosis (SD 2016)
  VIDEO: Alessandro Ferretti - Heart Rate Variability and Ketosis (SD 2016)31:26Vad är hjärtslagsvariation (HRV) och varför ska du bry dig om det?

Cancer

 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • För mycket protein – effekt på livslängd, åldrande och cancer
  För mycket protein – effekt på livslängd, åldrande och cancer31:18
 • Personanpassad keto och cancerbehandling
  Personanpassad keto och cancerbehandling27:24Hur kan du anpassa din ketogena kost och din livsstil för att hjälpa till att behandla cancer?
 • Att ta forskning till patienten
  Att ta forskning till patienten47:34Dr Nasha Winters pratar om cancer och ketogen kost, mitokondriernas roll och om hur kosten måste anpassas individuellt.
 • Open mic
  Open mic31:02LCHF:are med olika typer av bakgrund delar med sig av sina framgångshistorier.

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 700 framgångshistorier.

 • Bill reverserade typ 2-diabetes och gick ner 43 kilo
  Bill reverserade typ 2-diabetes och gick ner 43 kilo 
 • Med en fot i graven lyckades Robert vända allt
  Med en fot i graven lyckades Robert vända allt 
 • "Idag fick jag höra att jag inte längre är diabetiker"
  "Idag fick jag höra att jag inte längre är diabetiker" 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Ketogen kost och hjärncancer dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...