Jump to content

Är ketogen kost den bästa naturliga smärtlindringen?


Recommended Posts

Various Foods that are Perfect for the Keto Diet

Här följer ett översatt blogginlägg av dr Bret Scher, kardiolog från San Diego och värd för Diet Doctors podcast.

Vad är den nutida industrialiserade världens största utmaning när det gäller hälsa? Sannolikt är det fetma, diabetes och epidemier av kroniska sjukdomar. Inte långt därefter kommer epidemin av kronisk smärta och medföljande bruk och missbruk av opioider. Enligt Centers for Disease Control avlider 46 personer varje dag (i USA) av överdos av receptbelagda smärtstillande läkemedel och det sker över 259 miljoner förskrivningar årligen. Det kan därför finnas anledning att söka efter andra och säkrare alternativ för att hantera kronisk smärta.

Det visar sig att svaret kan vara det som även kan bekämpa epidemierna av fetma, diabetes och kronisk sjukdom — ketogen kost/strikt LCHF.

En nyligen publicerad serie i tre delar i CrownMD.net belyser rollen insulinresistens spelar när det handlar om kronisk smärta vid artrit och hur ketogen kost kan fungera som behandling. Fetma utsätter lederna för påfrestningar som kan leda till kronisk smärta, det kan alltså vara så att keto hjälper till bara genom viktnedgången i sig, eller genom att man förebygger fetma. Fördelarna med ketogen kost sträcker sig dock bortom viktkontroll.

Crown MD: The ketogenic diet and chronic pain

Överdriven känslighet hos nervcellerna är en mekanism som bidrar till kronisk smärta. Djurförsök visar hur ketoner kan påverka nervcellernas känslighet och det är en potentiell mekanism som gör att ketogen kost kan vara till hjälp vid epilepsi. Det är därför inte förvånande att ketogen kost också kan vara till hjälp vid vissa typer av kronisk smärta, genom samma mekanism.

Dessutom kan ketonkroppen betahydroxybutyrat (BHB) direkt hämma smärtbanorna hos möss och råttor och därmed ytterligare dämpa smärta.

Den här tvåstegsraketen kan innebära att ketogen kost är den ultimata behandlingen. Den kan förebygga orsaken (fetma och ökad påfrestning på leder) och behandla symtom (minska känsligheten hos nervceller och hämma smärtbanor) när det gäller artritrelaterad kronisk smärta. Vi behöver fortfarande fler studier utförda på människor innan vi har bevis för ketonernas effektivitet, men vetenskapen ser just nu lovande ut.

Ytterligare en anledning att skippa pastan ikväll och istället ta en titt på vår fanatstiska LCHF-receptsamling för att få inspiration till middagen!

Tack för att du läser,
Dr Bret Scher

Tidigare

Därför har du fortfarande ont

Kronisk smärta är konsekvensen av en kompromiss, del 1

Kronisk smärta är konsekvensen av en kompromiss – del 2

Ketogen kost

 • Är rädsla för protein den nya fettskräcken?
  Är rädsla för protein den nya fettskräcken?20:15Hur mycket protein bör man äta på LCHF eller ketogen kost? Kan man få problem om man begränsar intaget för att få högre ketonvärden?
 • Intervju med dr Ken Berry
  Intervju med dr Ken Berry12:00I den här intervjun berättar dr Ken Berry vad som fick honom att börja med ketogen kost och hur det är att behandla patienter med kosten.
 • Keto för att överleva cancer
  Keto för att överleva cancer28:51Audra Wilford berättar om sina erfarenheter av ketogen kost som en del i behandling av sonen Max hjärnumör.
 • Dr Angela Poff presentation San Diego 2016
  Dr Angela Poff presentation San Diego 201644:42Dr Angela Poff föreläser på Low Carb USA 2016
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Livet utan migrän
  Livet utan migrän15:44Elenas liv förändrades helt med ketogen kost.
 • Kan man besegra cancer med LCHF?
  Kan man besegra cancer med LCHF?13:00Kan ketogen kost hjälpa vid cancerbehandling? Det finns många skäl till att tro att det kan vara så.
 • Tio år av forskning på ketogen kost
  Tio år av forskning på ketogen kost22:05Dr Dominic d'Agostino, en av de ledande inom forskning på ketogen kost, intervjuas i sitt labb i Florida.
 • Ketogen kost vid cancerbehandling
  Ketogen kost vid cancerbehandling17:07Kan strikt ketogen kost hjälpa till att förebygga eller till och med behandla vissa cancerformer, som hjärncancer?
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Optimal prestation med ketoner
  Optimal prestation med ketoner16:33Hur kan ketogen kost maximera idrottslig och kognitiv prestation?
 • Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)
  Ketokurs med Andreas Eenfeldt (del 7)06:24Keto för nybörjare med dr Andreas Eenfeldt. Hur går du ner i vikt på ketogen kost?
 • Keto-anpassning och prestation
  Keto-anpassning och prestation58:58
 • Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar
  Metabol flexibilitet och vad som gör att en kost fungerar35:14Vad är metabol flexibilitet och varför spelar det roll när man ska bestämma vad som utgör en optimal kost?
 • Kan ketogen kost påverka cancer?
  Kan ketogen kost påverka cancer?53:59Intervju med professor Eugene J. Fine, läkaren bakom världens första människostudie på LCHF och cancer. Svensk undertext!
 • Fördelarna med träning på fettdrift
  Fördelarna med träning på fettdrift20:45Intervju med Jeff Volek, RD, PhD, en av världens främsta forskare på LCHF och träning.

Inlägget Är ketogen kost den bästa naturliga smärtlindringen? dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...