Jump to content

Din läkare och näringslära


Recommended Posts

Team of professional doctors

Här följer ett översatt inlägg av dr Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF:

Det finns vissa saker som läkare är väldigt duktiga på. Att skriva ut läkemedel? Ja. Att operera? Ja. Näringslära och viktnedgång? Nej, verkligen inte. Nu kanske du blir lite förvånad över det medgivandet från den högutbildade specialist jag är. Men, det handlar om läkarutbildning och vad man betraktar som sitt kompetensområde.

Starch structure Läkarutbildningen sträcker sig över mer än ett årtionde och man uppmärksammar nästan inte näringslära eller den lika kniviga frågan om hur man går ner i vikt. Läkarutbildningen inkluderar ett förutbestämt antal timmar vikta till näringslära och det varierar beroende på var du går din utbildning. Generellt brukar det handla om runt 10-20 timmar på fyra år. Jag utbildade mig vid University of Toronto och University of California, Los Angeles (UCLA) men min erfarenhet skiljer sig inte mycket från övriga utbildningar i Nordamerika.

Studier i näringslära under läkarutbildningen

Starch structureLektionerna i näringslära på läkarutbildningen handlade om saker som biokemin bakom K-vitamin-metabolism eller att lära sig hur D-vitamin aktiveras i njurar och hud. Ja, det kanske kan kallas näringslära, men det handlar egentligen mer om biokemi. D-vitamin omvandlas till 25-OH vitamin D i njurarna och sedan aktiveras det i huden under solexponering till aktiva 1,25-OH vitamin D. Mycket användbar kunskap när man ska hjälpa folk att gå ner i vikt.

Vi lärde oss också om vanliga sjukdomar som skörbjugg (C-vitaminbrist) och pellagra. Blödande tandkött och korkskruvsformade hårsäckar? ”Avast ye mateys. Your bloody gums are a-fouling my pirate ship, you scurvy dog”. Kunskaper om skörbjugg kom verkligen till användning under tentorna, säkert också för den senaste patient jag diagnosticerade, vilket var… öh, aldrig. Det beror förmodligen på att jag är en nutida läkare och inte en pirat i Västindien.

PiratesCarib.png

Under läkarutbildningen betraktas de emellertid som lektioner i näringslära och jag gick igenom läkarutbildningen med i princip noll kunskap om det som av de flesta kallas näringslära. Frågor som folk verkligen vill ha svar på är mer av typen – ska jag äta mer kolhydrater? Mindre kolhydrater? Mer fett? Mindre fett? Är socker dåligt? Hur ofta ska jag äta? Hur går man ner i vikt? De här viktiga frågorna om hälsa ansågs upenberligen inte som lämpligt område för läkarutbildningen. Läkarutbildningen, med dussintals professorer och akademiska doktorer var tydligen inte tillräckligt intresserade av dessa frågor för att fundera mer över dem än att hänvisa till de kanadensiska eller amerikanska kostråden.

Läkarutbildningen ger sina studenter kortare utbildning när det gäller verklighetens frågeställningar angående näringslära, än de flesta träningsanläggningar. Som följd av det tror de flesta läkare att nutrition och viktnedgång helt enkelt inte är problem som läkare ska bry sig om eller lägga tid på. Läkarstudenter formar sin självbild som läkare utifrån de förebilder de möter under sin utbildning. Och de läkarna och forskarna bryr sig inte ett skvatt om näringslära eller viktnedgång.

Det står i kraftig kontrast mot den medicinska kunskap de får. Alla männikor, definitivt alla läkarstudenter, vet att fetma spelar en dominerande roll hos metabola sjukdomar som typ 2-diabetes och metabolt syndrom. I sin tur ökar dessa sjukdomar risken för hjärtsjukdom, stroke, cancer, njursjukdom, blindhet, amputation, med mera. Läkare förstår fullt ut hur viktigt det är att gå ner i vikt. De bryr sig bara inte om att lära sig mer om hur det ska gå till eller vad vi ska eller inte ska äta.

Så här skulle en normal person resonera:

 1. Viktuppgång leder till metabol sjukdom och sedan hjärtinfarkt (eller typ 2-diabetes eller ledsmärta eller en miljon andra åkommor relaterade till övervikt)
 2. Vad kan jag göra för att förebygga eller reversera viktuppgång (grundorsaken)?

Så här är en läkare utbildad att resonera:

 1. Viktuppgång leder till metabol sjukdom och sedan hjärtinfarkt
 2. Vilka läkemedel eller vilken kirurgi ska jag ge patienten efter hjärtinfarkten?

Här är det verkligen på sin plats att tänka “vad tusan?”

Alla vet mycket väl hur fetma och metabola sjukdomar förstör nationens hälsa, men läkarutbildningen lär inte sina studenter hur man tacklar problemet. Istället får de det tydliga budskapet att viktnedgång inte är någonting som läkare ska bry sig om, lära sig om eller försöka åstadkomma med sina patienter. Läkare talar ofta om för sina patienter att de behöver på ner i vikt. Vad de inte så ofta berättar är hur man går ner i vikt.

Dra ner på kalorier

Allt du lärt dig om viktnedgång på läkarutbildningen var ungefär lika insiktsfullt som den senaste utgåvan av magasinet Cosmopolitan. Ät mindre. Spring mer. Dra ner med 500 kalorier per dag och du kommer att gå ner omkring ett halvt kilo i veckan.

Om det var ett nytt läkemdel, för till exempel lungcancer, då skulle läkare omedelbart vilja veta – fungerar det? När det gäller viktnedgång fick vi lära oss om metoden att räkna kalorier, men ingen ställde frågan högt – fungerar det? Vi visste redan att det inte gjorde det. Trots allt har alla, under de senaste 50 åren, redan testat den metoden och den fungerade inte för någon.

Det finns kontrollerade undersökningar av kalorirestriktion som metod för viktnedgång. Precis varenda studie har misslyckats. Det finns tusentals patienter ur verkliga livet som har testat. Framgångssiffran var ungefär en procent. Läkare utbildas i att ge råd för viktnedgång som hade ett förväntat misslyckande på 99 procent. Vad man förvånas över är varför läkare inte slutar ge råd med ett förväntat misslyckande på 99 procent. Den mest orättvisa delen är att när patienterna kommer tillbaka till sin läkare, utan att ha lyckats gå ner i vikt, får de skulden för sitt misslyckande. Det är så mycket lättare att lägga skulden på patienten än att söka felet i medicinska råden att dra ner på kalorierna.

Overall-Normal-Diet-eat-less-exercise-more

Läkarstudenter får med sig ett bagage av omedvetna förutfattade meningar. De ser att alla läkare de känner till, alla läkare som undervisar, alla läkare på sjukhuset inte egentligen bryr sig om näringslära eller delar ut råd om viktnedgång. Därför förstår de att det är någonting läkare inte ‘gör’. Vi skriver ut läkemedel. Vi opererar. Vi ägnar oss inte åt viktnedgång. Även om det råkar vara grundorsaken till de flesta sjukdomar vi ser idag.

Förändras det efter läkarutbildningen? Ja, det blir ännu värre. AT-tjänstgöring, praktik, specialistutbildning och forskartjänst innebär ytterligare fem år. Det finns ingen formell läroplan och det finns vanligen inga spår av näringslära här. Det är ytterligare fem år då läkare lär sig att viktnedgång inte har någonting med dem att göra. Lämna det till Viktväktarna, Jenny Craig och damtidningar. Det är inte riktig medicin.

Ska du prata med din läkare om viktnedgång? Skulle du be din rörmokare att dra ut dina visdomständer? Skulle du be din barista att kontrollera din syn? Det behöver naturligtvis inte vara på det här sättet. Det självklara är ju att inkludera mer näringslära under läkarutbildningen eller AT-tjänstgöringen. Det skulle också vara till hjälp om om man fick lära sig mer om fysiologin bakom viktnedgång och viktuppgång. Om hur vikr styrs hormonellt och hur det kan påverkas genom att använda sig av kosten. Viktuppgång är en hormonell obalans, inte en kaloriobalans.


Dr Jason Fung

Dr Fungs populäraste inlägg

 1. Periodisk fasta
  1Periodisk fasta 
 2. Mitt absolut bästa viktnedgångstips
  2Mitt absolut bästa viktnedgångstips 
 3. Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre
  3Långa fasteperioder – 24 timmar eller längre 

Grunderna i LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Mat för friska barn
  43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Gary Taubes interview (SA 2015)
  45:52
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41

Viktnedgång

 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15

Periodisk fasta

 • Vad är fasta?
  Vad är fasta?05:21Dr Fungs fastekurs, del 1: En kort introduktion till periodisk fasta
 • Att maximerar fettförbränning
  Att maximerar fettförbränning03:52Dr Fungs fastekurs del 2: Hur maximerar du fettförbränning? Vad bör du äta – och inte äta?
 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Så fastar du – de olika varianterna
  Så fastar du – de olika varianterna06:47
 • Vem är dr Jason Fung?
  Vem är dr Jason Fung?01:56Vem är dr Jason Fung och vad drömmer han om?
 • De vanligaste frågorna
  De vanligaste frågorna05:38
 • 7 fördelar med att fasta
  7 fördelar med att fasta07:33Vilka är de sju främsta fördelarna med att börja fasta?
 • De 5 vanligaste myterna om fasta
  De 5 vanligaste myterna om fasta08:23
 • Klinisk användning av fasta
  Klinisk användning av fasta44:18Hur hjälper du patienter som vill börja med periodisk fasta? Hur skräddarsyr man fastan för varje enskild individ?
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Frukost! Är den verkligen så viktig?
  Frukost! Är den verkligen så viktig?07:08
 • 5 tips för enklare fasta - dr Jason Fung (del 8)
  05:19
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Nyckeln till fetma
  Nyckeln till fetma44:22
 • Fasta som behandling
  Fasta som behandling34:55
 • Att börja fasta - Dr. Jason Fung
  02:30
 • Att äta eller inte äta
  26:28Intervju med Jonas Bergqvist - Sjukgymnast, föreläsare, författare och hälsoinspiratör. Jonas Bergqvists hemsida: http://www.jonasbergqvist.se
 

Mer med dr Fung

Alla inlägg av dr Fung

Dr Jason Fung har en egen blogg: idmprogram.com. Han är också aktiv på Twitter.

TheObesityCodeTheCompleteGuideToFastingthe-diabetes-code-1

Dr Fungs böcker Fetmakoden, Allt om fasta och Diabeteskoden finns samtliga på Bokus, Adlibris eller andra nätbokhandlare.

Inlägget Din läkare och näringslära dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...