Jump to content

TV4 Nymo om studie kring bantning/dieter


Erik 2
 Share

Recommended Posts

Var det möjligen flera som såg avsnittet i morse? Jag blir så trött på att ingen som får tv-tid pratar insulin. Han tar upp tre aspekter på varför vissa blir feta; ekonomiska förutsättningar, mobil/annan stress, skräpmat (skumtomtar som exempel). gemensam nämnare? Insulin. Dålig ekonomi är stress och val av billig dålig snabb mat. Stress ger utsläpp av glykogen, som ger insulin. Skräpmat ger insulin. Med konstant insulin i blodet ingen fettförbränning och inlagring av energi i fettdepåerna. inget av detta kan han artikulera, kanske står det nåt i hans bok.

Blir trött också när han säger att kroppen alltid vill bygga fettdepåer. Kroppen vill ingenting annat än att överleva. Kroppen reagerar på förutsättningarna. Tanka in glukos och insulinet går på för att få bort det. 

Hur ser det ut för någon som är fattig, stressar men inte tankar glukos och har små glykogenlager ?? 

https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/fettcellerna-försvinner-inte-för-att-vi-bantar-11957501

  • Like 2
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

Jag tittade på inslaget som du länkade till.

Jag tycker att det följer en trend. Allt fler tycks komma till slutsatsen att ”banta” (=kalorirestriktion) inte fungerar och går ut med det budskapet. Det är ju positivt. Bra är också att man fokuserar på hälsa, dvs att vara frisk är viktigare än att vara smal.

Problemet är att man inte har något förslag till vad man ska göra mer än att man ska ”se till” att man inte blir tjock och sjuk. Blir man tjock och sjuk så erbjuds ingen lösning utan man ska ”acceptera” det och eftersträva att vara mer ”aktiv” och äta mer ”hälsosamt”. Att kalorirestriktion inte fungerar tolkas som att alla ”dieter” är dåliga förutom förstås att äta ”hälsosamt”. 

Gary Taubes inleder en presentation med att säga att han tillhör de som ”fatten easily” (går lätt upp i vikt) och diskuterar varför det är svårt för smala personer att förstå varför tjocka personer inte gör som de, dvs se till att de inte går upp i vikt. Så svårt kan det ju inte vara? Det är ju bara att hålla igen lite (=kalorirestriktion???). Eller... 🙄

 

Edited by Skärfläcka
La till youtubelänken
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Jag tycker det är bra att man börjar problematisera övervikt, det vill säga se längre än kalorier in och ut. Jag tycker det är bra att man slutar skuldbelägga, d.v.s feta har bara sig själva att skylla för de äter för mycket. Såklart ska man inte gå runt och hata sig själv, känna skuld och stress för att man är fet. Det gör bara situationen värre. Nyare forskning om fettceller är också väldigt spännande.

Men kan ändå inte låta bli att tycka att den här "acceptera" mentalitet, som blivit väldigt tongivande senaste 2-3 åren, är lite sorglig. Man ger liksom upp på hela patientgruppen.

Känner en del med fetma som gör allt det där(äter tallriksmodellen och tränar 3 ggr i veckan), de har fortfarande en massa problem som värk i fötter, ben, leder, belastningsskador, sömnapnéer för att nämna några. Ingen mår bevisligen bra av att vara fet långsiktigt, oavsett om man "accepterar" är aktiv och undviker den värsta skräpmaten. 

Tycker nog världens samlade läkare- och forskarkår kan komma bättre lösningar och rekommendationer. Acceptera att du är tjock? Alla dessa forskningsanslag och det var det enda de kom fram till?🙄 

Men kan iofs förstå varför han inte pratar om insulin. Man har så fundamentalt olika synsätt. Inom vården anser man inte att insulin är en av de främsta orsaken till fetma. Majoriteten svenskar med övervikt uppfyller inte heller vårdens snäva kriteriet eller definitioner för metabola syndromet eller insulinresistens/höga insulinnivåer. Men visst vore det fantastiskt om de kunde vidga sina vyer. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...