Muskelmasse% och fett%


Carl August Arge

Recommended Posts

8 minuter sedan, Carl August Arge sade:

Jag undrar om det är min LCHF kost/livsstil som gör att mina siffror är så atypiska. Någon som vet om LCHFare brukar ha "konstiga" siffror?

Just LCHF i sig är jag inte säker på påverkar men du är nog lite "otypisk" som västerlänning. När jag skaffade pulsklocka för att kunna träna MAF visade klockan en mängd värden som värderades men det var först när jag började förstå teorin bakom varje plus/minus jag kunde bedöma om värdet egentligen var bra eller inte. Om jag struntar i uppvärmning och bara börjar springa tycker min klocka att jag är på topp (för den tar inte hänsyn till att jag vill träna lågpuls enligt Maffetones metod).

Jag gissar att gymmets maskiner har formler som bygger på en mängd data från individer i varje åldersgrupp, ungefär som de referensvärden som man får när man gör ett blodtest. Det betyder inte att det är hälsosamma värden utan snarare att de flesta ligger i det intervallet och för dig som är betydligt mer fit än många andra i samma ålder blir då den som är udda och "konstig" även om det egentligen är de andra som borde vara det.

 • Like 4
 • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Felmarginalen är fortfarande flera procentenheter, så enstaka mätningar ger inte en komplett bild. Även den absolut dyraste impedansvågen, t.ex Tanita maskinerna(som finns på svenska gym) är inte helt tillförlitliga och kan ge tokiga resultat. När man är på gymmet så dricker man t.ex vatten vilket påverkar hur maskiner läser av lean mass.

Men använder du samma maskin och gör mätningar vid flera tillfällen, så borde du iofs få en hyfsad indikation! Tyvärr brukar bättre maskiner kosta pengar att använda, även om man är medlem på gymmet 😒 

Som man eller kille behöver man inte oroa sig över lägre andel kroppsfett % och högre andel muskler dock, om man känner sig frisk i övrigt. Män(på grund av biologiska skillnader) kan ligga på runt 10% kroppsfett och förfarande vara sunda och normala. Kvinnor med låg andel kroppsfett däremot får hormonell obalans, låg östrogenproduktion, ökad kroppsbehåring, infertilitet + utebliven mens och annat otrevligt. 

Bara att kolla in hur grotesk fula kvinnliga bodybuilders är. Det beror inte bara på att de tagit steroider, utan också att de tränat bort allt fett och östrogenproduktionen. Också mycket vanligt att kvinnliga elitidrottare inte haft mens på flera år. 

Om du rasar ner till typ 5% kroppsfett som man däremot, så kan det nog vara illa för t.ex immunförsvaret.  

Angående LCHF och kroppsfettmätningar så borde det vara tvärtom, tänker jag. Det vill säga äter man mycket kolhydrater så binder kroppen mer vätska, vilket påverkar vågens resultat i högre utsträckning. 

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 timmar sedan, Carl August Arge sade:

Jag tränar regelbundet; rätt lätt träning antar jag - 30 min på en cross-trainer på högsta belastning 1 till 2 ggr pr. vecka. Pluss att jag arbetar mkt fysisk (är fiskare med egen båt = utför allt arbete själv). Dessutom dansar jag varje lördagskväll ungefär 2½ timme på golvet full speed (country, rock & dansbandsmusik).

Jag är 67 år och har ätit LCHF i 7 år. Min vikt är 79 kg till mina 181 cm. Jag är medicin fri diabetiker (T2) och mår utmärkt f.ö. Jag kan arbeta många timmar/långa dagar med rätt tungt arbete på havet utan några problem. Inga krämpor als av något slag. 

Min fråga är hur jag skall tulka mina siffror från gymmets kropsanalysvåg. Jag hamnar helt utanför skalan när jag jämför mina siffror för muskelmassa och fettprocent  med de tabeller jag hittar på nätet.

Min muskelmassa anges av vågen att vara 85 - 87%.  I diverse tabeller på nätet sägs att man har "mycket hög" muskelmassa om man har över 43 % muskelmassa i min åldersgrupp - jag har det dubbla. Bör jag vara orolig för detta?

Min fettprocent ligger mellan 8,5 och 11% och där säger tabellerna att jag har "för lågt" för min åldersgrupp. Gränsen går vid 13%. Det blir varnat för hälsorisker om fettprocenten er så låg som min. Bör jag vara orolig?

Siffran för viseralt fett (bukfetma)  är fin. Jag har 8 där ohälsa börjar vid 12.

Vågen är av fabrikat Tanita. Vad jag vet är detta det världsledande fabrikatet och får många goda ord på nätet för pålitlighet - även om en del är tveksamma till slika vågor överhuvudtaget. Har inte tillgång till vågar av annat fabrikat - men olika vågar ger samma resultat. 

Jag undrar om det är min LCHF kost/livsstil som gör att mina siffror är så atypiska. Någon som vet om LCHFare brukar ha "konstiga" siffror?

Jag medskickar en bild från oktober i år så ni kan tycka lite till om jag är för smal eller dyl.

 

Carl August okt 18.jpg

Jag tror som de andra, dvs du är onormal för en västerländsk man i din ålder, dvs du är onormalt frisk!

Du ser onekligen lite tunn ut.. men iomed att du mätt din muskelmassa och fått höga värden så är jag inte speciellt orolig.

Såå, vad skall vi då jämföra dig med?

1, vältränade personer, oftast är de då betydligt yngre än dig, de är oxå rätt onomala, jämfört med normalbefolkningen.

2, Äldre sk ursprunglig befolkning som lever ett sk ursprungligt liv, det konstiga med dem är att de går ner i vikt när de blir äldre.. inte som här hos oss går upp i vikt på grund av inaktivitet, dålig mat, mindre muskelmassa, dålig kondition och ork!

 • Like 4
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

42 minuter sedan, Nils Engström sade:

Bara att gratulera, du är ju onormalt "normal" i positiv betydelse för en LCHF:are. 

I en perfekt värld hade vi LCHF:are tillhört eliten, vilket vi i och för sig gör ändå. Det är bara de som sitter med igentäppta blodådror som inte har fattat att VI ÄR BÄST.😁😎

Link to comment
Share on other sites

Edit, det finns ytterligare en annan jämförelse som jag dessutom själv upplevt!

Dvs jag är till stor del uppvuxen på bondgård!

3, äldre bönder som fortfarande är aktiva, många var både slitna och hade värk både här och där ioförsig.

Dvs det var på den tiden man även (vissa iallafall), använde hästar för vissa arbeten.

Hur som helst.. åter till de äldre bönderna, speciellt ännu äldre grannar som jobbade 7 dar i veckan, de var skinntorra, man såg inga stora muskelmassor, men man kunde skönja musklerna under huden.

Dvs de var hur starka och uthålliga som helst, inga extra skrytmuskler alls!

Dvs igen, jag tror de behöll och utvecklade de muskler de använde i sitt dagliga arbete.. och med 60+år som först bondson till hemmansägare så har de haft tid att anlägga en sådan kroppslig konsitution?

Edit igen!

Din Nickbild ser mulligare ut, hur länge sedan var den den togs?

Iallafall, som prästen sade, det som är ett fördärv för män är vin, kvinnor, och sång, varvid han svarade, då får jag väl sluta i kyrkokören!?

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Guest Tureborgaren

Jag vet inte så mycket om dessa vågar (Tanita). Men de har en bra hemsida med mycket info. Bland Frågor&Svar hittade jag detta, kan det vara nåt?

https://tanita.eu/help-guides/f-a-q

Why are some of the TANITA Body Composition Monitors unsuitable for athletes?  People who do large amounts of aerobic exercise will have different body types to those who don't. Their hydration levels will be different, and the composition of their muscle tissue may differ too. If such individuals use the Standard Adult mode on the Tanita body fat monitor, their reading may well be overestimated. The Athlete mode, included on several of the body fat monitors, takes into account these differences to give a more accurate measurement of body fat % in such individuals.

 

... Medical implants such as a steel plate in the leg, an artificial hip joint, or breast implants will affect the readings although the body fat monitors are still safe to use with these conditions.

 

...TANITA recommend that readings are most consistent when taken between 6 and 8 pm before eating.

Link to comment
Share on other sites

On 2018-12-24 at 17:06, Carl August Arge sade:

Nils: uha…. din manipulerade bild ger mig mardrömmar... :D  Men du misstänker rätt: mina blodvärden är perfekta. Som diabetiker får jag mina blodvärden kollade 4 ggr årligt.  Min läkare skakar på huvudet ibland och säger: "Du är inte diabetiker!"  :D  :D   Han frågar aldrig hur jag bär mig åt...… 🤔

Jag visste hur du skulle reagera på bilden, därför vågade jag justera den lite😇!

Efter nu drygt ett år med LCHF och efter att hört din historia (om jag varit ovetande om LCHF), skulle jag lätt ha insett att även äldre kan vinna stora fördelar med en kostväxling i tid efter sunda principer.  Du representerrar ett lysande exempel på effekten vid LCHF, inte minst med tanke på din tidigare diabetes 2.

Nu råkar jag vara 15-20 år äldre än du och befinner mig därför i en något annorlunda situation. Dock har jag kunnat konstatera att min diabetes 2 hux flux försvann på någon vecka efter LCHF-starten, mitt blodtryck normaliserades och efter utsättning av statinpreparatet som tvingats på mig, kunde jag befria mig från all medicin, som jag haft under tio års tid (blodtrycksmedicinen efter 25 år).

Min ambition är att hålla mig frisk och kunna följa utvecklingen hos mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Upp i din klass lär vara svårt att hinna uppnå men jag gör mitt bästa - har en datoriserad träningscyckel, som ger bra resultat. Armträning sker på annat sätt.

Hade en morbror som under slutet av 1800-talet var mästerskapsvinnare  i flaggstångsklättring.

På fädernet var min far en rackare på att hänga sig med knäna över mattstången i 65-årsåldern och gunga sig fram och tillbaka för att slutligen räta ut benen och landa perfekt. Sådan ambition har jag i varje fall inte nu.🤺

P.S.

Av de människor uppåt hundra som jag personligen träffat på eller människor mellen 90 och 100 som framträtt på TV eller i videor, kan jag inte minnas en enda som varit i tungviktsklassen (muskler eller fett). Sannolikt kan detta förklaras med hjärtats mindre ansträngning vid mer normala kroppsformer och balans mellan muskler och fett. 

Carl August, som jag uppfattar din konstitution, lär du ha en given chans att bli 100 - sen vet man aldrig!🥂 Eftersom min egen LCHF-bana inleddes en bra bit över 80-årsåldern, lär jag aldrig komma ikapp dig men man kan ju alltid hoppas på några fler år än annars (nu ligger jag nästan prick på den ålder som man statistiskt räknar med att vi män genomsnittligt skall uppnå, som statens pensionspengar kan täcka upp).

 • Like 6
Link to comment
Share on other sites

23 timmar sedan, Carl August Arge sade:

Han frågar aldrig hur jag bär mig åt

Det här är väl det enda problematiska, för du själv verkar frisk på ett nästan onormalt sätt för din ålder, din före detta typ2, i en västerländsk kontext!

Om han bara hade varit lite mer nyfiken och frågat så kunde han ha hjälpt fler diabetiker i första hand!

 • Like 5
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

20 timmar sedan, Zepp sade:

Om han bara hade varit lite mer nyfiken och frågat så kunde han ha hjälpt fler diabetiker i första hand!

Du menar att en vanlig svensk läkare skulle bryta mot Socialstyrelsens normer,   avvika från det som han skolats in på (eller inte tidigare lärt sig) och sätta ut medicin med kostväxling som ersättning??? 🚩

P.S.

Läkaren skulle då behöva ta sig tid till vidareutbildning, som i andra länder - realistiskt???

Link to comment
Share on other sites

On 2018-12-23 at 11:21, Carl August Arge sade:

Jag tränar regelbundet; rätt lätt träning antar jag - 30 min på en cross-trainer på högsta belastning 1 till 2 ggr pr. vecka. Pluss att jag arbetar mkt fysisk (är fiskare med egen båt = utför allt arbete själv). Dessutom dansar jag varje lördagskväll ungefär 2½ timme på golvet full speed (country, rock & dansbandsmusik).

Jag är 67 år och har ätit LCHF i 7 år. Min vikt är 79 kg till mina 181 cm. Jag är medicin fri diabetiker (T2) och mår utmärkt f.ö. Jag kan arbeta många timmar/långa dagar med rätt tungt arbete på havet utan några problem. Inga krämpor als av något slag. 

Min fråga är hur jag skall tulka mina siffror från gymmets kropsanalysvåg. Jag hamnar helt utanför skalan när jag jämför mina siffror för muskelmassa och fettprocent  med de tabeller jag hittar på nätet.

Min muskelmassa anges av vågen att vara 85 - 87%.  I diverse tabeller på nätet sägs att man har "mycket hög" muskelmassa om man har över 43 % muskelmassa i min åldersgrupp - jag har det dubbla. Bör jag vara orolig för detta?

Min fettprocent ligger mellan 8,5 och 11% och där säger tabellerna att jag har "för lågt" för min åldersgrupp. Gränsen går vid 13%. Det blir varnat för hälsorisker om fettprocenten er så låg som min. Bör jag vara orolig?

Siffran för viseralt fett (bukfetma)  är fin. Jag har 8 där ohälsa börjar vid 12.

Vågen är av fabrikat Tanita. Vad jag vet är detta det världsledande fabrikatet och får många goda ord på nätet för pålitlighet - även om en del är tveksamma till slika vågor överhuvudtaget. Har inte tillgång till vågar av annat fabrikat - men olika vågar ger samma resultat. 

Jag undrar om det är min LCHF kost/livsstil som gör att mina siffror är så atypiska. Någon som vet om LCHFare brukar ha "konstiga" siffror?

Jag medskickar en bild från oktober i år så ni kan tycka lite till om jag är för smal eller dyl.

 

 

Mäter vågen bara fett och muskler? De flesta vågar  brukar också mäta skellett o vatten i kroppen. Tycker det låter orimligt med en så hög procent muskler.

 • Like 1
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 2018-12-26 at 13:28, Nils Engström sade:

Du menar att en vanlig svensk läkare skulle bryta mot Socialstyrelsens normer,   avvika från det som han skolats in på (eller inte tidigare lärt sig) och sätta ut medicin med kostväxling som ersättning??? 🚩

P.S.

Läkaren skulle då behöva ta sig tid till vidareutbildning, som i andra länder - realistiskt???

Näe.. jag menar en vanlig Färöisk läkare, som mest troligt är utbildad i Danmark/Sverige/Norge(?) och står under uppsikt av den Danska motsvarigheten till vår Socialstyrelse!

Du har nog missat att Carl August bor på Färöarna?🇫🇴😉

P.S.

Jag inbillar mig att läkare är som alla andra, fast mer välutbildade än gemene man, främst inom medicin/läkekonst.. och att de passerat nålsögat med åratals av praktik för att få full legimitation.

Jag har mött läkare som är nyexaminerade (AT) och i princip bara kan det de fick utbildning på, det är bra så egentligen för de flesta som uppsöker en läkare vill till 90% få något piller, eller ett lugnande besked angående deras hälsa/mående.

Iallafall så kommer jag då dragande med hänvisningar till olika studier, Typ Interheart, Yusuf S et al. Lancet 2004, då blir de ställda och frågar vem jag är!

Strunt samma, för jag hamnar aldrig i samma diskution med min ordinare läkare som nästan är lika gammal som mig, utan han har redan läst av mig och säger rent ut att han kan skriva ut statiner om jag vill och att de är godkända av Socialstyrelsen, men själv så tror han mest på att det handlar alla andra faktorer typ livstil/kost/motion/stress/allt sådant som hör ihop med ett sk västerländskt liv!

 • Like 2
Link to comment
Share on other sites

6 minuter sedan, singoalla sade:

Mäter vågen bara fett och muskler? De flesta vågar  brukar också mäta skellett o vatten i kroppen. Tycker det låter orimligt med en så hög procent muskler.

Jag tror som flera andra att det handlar om anomalier, dvs det handlar om statistik?

Dvs vågarna mäter inget annat än vikt och impedans, sen om man har köpt en svindyr våg så kan man lägga in olika parametrar, typ längd, kön, ålder??

Link to comment
Share on other sites

1 timme sedan, Nils Engström sade:

Inte alls - det känns välgörande för själen!

Bra så då och sen kan vi gå vidare och sluta stryka alla läkare över samma kam, dvs oftast så handlar det om att få till dialogen mellan patient och läkaren som trots allt är fena på och utbildad på vilka verksamma medicner man kan ta till vid vilka symptom.

Det är en verksam komponent för alla patienter, dvs att få tag på en utbildad läkare som är utbildad i modern medicin.. problemet är nog snarare som så att läkarna är en mer heterogen grupp, dvs de har fått en rätt uniform utbildning inom främst medicin!

Utan problemet är nog främst på andra sidan, dvs patienterna som bara lever sitt västerländska liv och får en massa symptom om inte förr så iallafall i medelåldern eller senare.

Dvs då om inte förr så uppsöker de/vi läkare som främst är utbildade på medicin.. inte nog med det, de är jävligt väl utbildade på detta.. men de har nästan ingen eller iallafall rätt rudimentär kunskap om näringslära.

Såå,, då har vi en situation med patienter som fattar nada, som möter experter på medikmenter, vad tror du kommer ut av det, du får någon medicin som eventuellt kan påverka dina symptom, när det i själva verket borde ha varit patienterna som i stället borde ha lagt om hela sitt liv, vilket inte alla kan ioförsig!

Nu så råkar både du och Carl Agust ha gjort detta på eget bevåg/på egen risk/ni hade iförsig inget att förlora/allt att vinna, men skyll inte allt på läkarna, både bra och dåliga sådana.

Dvs jag är övertygad om att läkarna är lika bra på färöarna som i sverige, detta kan vi använda, dvs deras specefika kompetens inom medicin när vi så behöver, men de kan rätt sällan göra något åt sådant som handlar om dålig mat/dålig socioekonomisk kontext/andra dåliga grejer som vi eventuellt dragit på oss genom de val vi gjort tidigare i livet!

 • Like 1
Link to comment
Share on other sites

19 timmar sedan, Zepp sade:

oftast så handlar det om att få till dialogen mellan patient och läkaren som trots allt är fena på och utbildad på vilka verksamma medicner man kan ta till vid vilka symptom.

Just i detta ligger problemet, varken patient eller läkare har vanligen kunskaper nog till att inse det onaturliga i att ta till medicin för att dämpa ett symtom - inte att utforska orsaken till detta, som kan leda till annan lösning än medicin. Den vanliga patienten borde räkna med att läkaren skulle kunna betydligt mer, än att skriva ut medicin mot symtomen, som patienten söker för. Tyvärr är det mest naturliga för folk att tro just det du vill föra fram att läkaren:

"är fena på och utbildad på...verksamma mediciner..."

när läkaren också kunde använda sin kunskap till att bli specialist på hur människors livsstil borde utformas för att inte behöva medicin.

På detta forum har majoriteten medlemmar insett det naturliga i att anpassa livsstilen till kroppens behov utan mediciner. Vi har då tvingats till att, vid sidan om läkaren, gå omvägen via egna studier, något som i praktiken inte fanns möjligheter till för gemene man före Internets tillkomst. Vi har alla kommit till insikt om att kunskap är det viktigaste kravet att uppfylla, för att komma fram till ett sunt liv utan sjukdomar (eller symtom på sjukdom). Vi har förstått att det naturliga för människokroppen är att inte bli sjuk.

Utom i de fall genetiska avvikelser från det naturliga föreligger eller olyckshändelser tvingar till medicinska ingrepp, kommer vi alla att hålla oss friska om vi lyckas med konststycket att tillfredsställa alla våra cellers behov av näring och energi. Om vi av åldersskäl (den inbyggda klockan) blir sjuka kommer det tillståndet (slitage) förhoppningsvis att uppstå under kort tid innan vi avlider. Det ser man på 100-årgänget - leva frisk länge, dö snabbt och nästan frisk.   

Fler och fler spetspatienter (som kan sin egen sjukdom bättre än läkaren) borde initiera läkarna till att skaffa sig djupare kunskap om sin egen kropp och inse det naturliga i att agera gentemot sina patienter, med avsikten att de inte främst skall bli friska genom medicin, utan genom att lägga om livsstilen. I den är  kosten nummer ett och fysisk träning nummer två, i ordningen om vad som är mest väsentligt. Den ordningen har nu etablerats i forskarvärlden. Att majoriteten läkare trots det inte tar sig tid till att inspirera sina patienter till annat än att kräva medicin, är en annan sak. De är under medicinareutbildningen bl.a. uppfostrade till att skriva ut medicin som första åtgärd - inte tvinga patienten att börja sköta sin kropp. I det avseendet krävs helt ny inriktning av läkarutbildningen.

 • Like 3
 • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.