Jump to content

Laktosintolerans - går den att bota?


mmmicke
 Share

Recommended Posts

Hej,

 

Jag är 33 år och har nyligen blivit laktosintolerant. Det har smugit sig på under ca ett års tid, och nu klarar jag inte ens att ha lite grädde i kaffet utan att bli sittandes på toaletten.

 

I november 2011 var jag med familjen på semester i Egypten. Vi var väldigt noga med handhygienen, som man ska vara, men jag lyckades ändå dra på mig den klassiska magsjukan med diarré som följd. Precis som vi blivit tillsagda av personer som varit i Egypten tidigare, gick vi till det egyptiska apoteket och köpte deras piller, eftersom de svenska diarrémedicinerna enligt utsago inte hjälper mot den egyptiska magsjukan. Väl tillbaka i Sverige fick jag höra att de där pillerna "inte är snälla mot magen".

 

Det var alltså efter denna resa som min mage gick från att fungera perfekt till att inte fungera alls. Det tog mig lång tid att komma på att det var laktosen jag var känslig mot, speciellt eftersom jag i början verkade tåla laktos på kvällen, men inte på morgonen.

 

Min egen teori är att tarmen blivit skadad på något sätt, antagligen av de Egyptiska tabletterna, och att det är det som är orsaken till mina problem. Jag har ingen laktosintolerans i släkten vad jag vet om. Därför sökte jag mig till vårdcentralen för att få hjälp. Man tog först ett avföringsprov för att se om jag hade en infektion, typ salmonella. Det hade jag inte. Då gick jag tillbaka till samma läkare och tog ett blodprov som ska visa om jag har genetiska förutsättningar för att vara laktosintolerant, samt ett nytt avföringsprov som visade att jag inte hade någon inflammation.

De lyckades klanta sig med blodprovet och testade det för glutenintolerans istället för laktosintolerans, så jag vet ännu inte vad det visar, men jag tror inte det är av någon större betydelse. Jag har lämnat ett nytt blodprov som jag får svar på om ett par dagar.

 

Eftersom läkaren inte verkar kunna hjälpa mig längre än så här så tänkte jag att jag vänder mig till kostdoktorn och alla kloka människor på forumet. Är det någon som har liknande erfarenheter eller tips på vad jag kan prova?

 

Jag äter naturligtvis enligt LCHF (men slarvar ibland) och håller mig till laktosfria alternativ. Då funkar magen bra, men då och då råkar jag få i mig laktos och då kör magen ihop sig igen. Jag tror även att det är på grund av magproblemen som jag ofta blir förkyld, något som jag sällan blev tidigare efter att jag börjat med LCHF.

 

(jag vet att det finns laktas-tabletter, och det kommer jag skaffa så snart jag kan, men vad jag förstår så är de bara en tillfällig lösning. Jag letar efter en permanent lösning, om den finns..)

 

Tacksam för all hjälp!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja, jag klarar laktosfria mejerier.

 

Jag tar inga mediciner, om det är nån som undrar.

 

Jag kan tillägga att jag för en månad sedan åkte in till akuten för magont och feber, och det visade sig vara blindtarmsinflammation. Blindtarmen (eller snarare bihanget) blev bortopererad några timmar senare. Jag vet inte om detta har med ovanstående att göra, men jag skulle inte bli förvånad.

Link to comment
Share on other sites

Jag är laktosintollerant sedan barnaåren.. och det går att leva hur bra som helst utan laktos.

 

Det kan ju oxå vara tillfälligt för dig.. dvs att infektionen slog ut de laktasproducerande microvilli?

 

Kan ju komma tillbaka?

 

Sen så.. jag tål små mängder.. och eftersom jag inte är hyperkänslig så använder jag vanliga mejerier.. fast i väldigt små mängder.. och rätt sällan.

 

Kan tillomed reglera tarmtömningen med mejerier, om jag skulle råka bli aningen för hård så kan det lätt avhjälpas med lite grädde.

 

Mjukglass fungerar av någon anledning som laxermedel.. bra att veta om man skulle behöva det och apoteket är stängt.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Hej,

 

Jag är 33 år och har nyligen blivit laktosintolerant. Det har smugit sig på under ca ett års tid, och nu klarar jag inte ens att ha lite grädde i kaffet utan att bli sittandes på toaletten.

 

I november 2011 var jag med familjen på semester i Egypten. Vi var väldigt noga med handhygienen, som man ska vara, men jag lyckades ändå dra på mig den klassiska magsjukan med diarré som följd. Precis som vi blivit tillsagda av personer som varit i Egypten tidigare, gick vi till det egyptiska apoteket och köpte deras piller, eftersom de svenska diarrémedicinerna enligt utsago inte hjälper mot den egyptiska magsjukan. Väl tillbaka i Sverige fick jag höra att de där pillerna "inte är snälla mot magen".

 

Det var alltså efter denna resa som min mage gick från att fungera perfekt till att inte fungera alls. Det tog mig lång tid att komma på att det var laktosen jag var känslig mot, speciellt eftersom jag i början verkade tåla laktos på kvällen, men inte på morgonen.

 

Min egen teori är att tarmen blivit skadad på något sätt, antagligen av de Egyptiska tabletterna, och att det är det som är orsaken till mina problem. Jag har ingen laktosintolerans i släkten vad jag vet om. Därför sökte jag mig till vårdcentralen för att få hjälp. Man tog först ett avföringsprov för att se om jag hade en infektion, typ salmonella. Det hade jag inte. Då gick jag tillbaka till samma läkare och tog ett blodprov som ska visa om jag har genetiska förutsättningar för att vara laktosintolerant, samt ett nytt avföringsprov som visade att jag inte hade någon inflammation.

De lyckades klanta sig med blodprovet och testade det för glutenintolerans istället för laktosintolerans, så jag vet ännu inte vad det visar, men jag tror inte det är av någon större betydelse. Jag har lämnat ett nytt blodprov som jag får svar på om ett par dagar.

 

Eftersom läkaren inte verkar kunna hjälpa mig längre än så här så tänkte jag att jag vänder mig till kostdoktorn och alla kloka människor på forumet. Är det någon som har liknande erfarenheter eller tips på vad jag kan prova?

 

Jag äter naturligtvis enligt LCHF (men slarvar ibland) och håller mig till laktosfria alternativ. Då funkar magen bra, men då och då råkar jag få i mig laktos och då kör magen ihop sig igen. Jag tror även att det är på grund av magproblemen som jag ofta blir förkyld, något som jag sällan blev tidigare efter att jag börjat med LCHF.

 

(jag vet att det finns laktas-tabletter, och det kommer jag skaffa så snart jag kan, men vad jag förstår så är de bara en tillfällig lösning. Jag letar efter en permanent lösning, om den finns..)

 

Tacksam för all hjälp!

 

Hur snabbt efter att du ätit något med laktos får du symptom?

 

Har du några andra symptom?

 

Periodvis får jag diarré av mjölkprodukter men jag behöver inte gå extra utan det visar sig först på morgonen dagen efter när jag brukar gå på toa. Jag har inte testat mig men jag visste inte att man kunde testa laktosintolerans med ett blodprov. Om det är laktosen jag reagerar på så är det i alla fall inte alltid och jag har läst någonstans att man kan bli tillfälligt känslig för både laktos och eller gluten om tarmen är i olag.

 

Har du kollat på vilket sätt medicinen inte är snäll mot magen?

Link to comment
Share on other sites

Jag kan nog med säkerhet tro att det var antibiotika du köpte i Egypten och behandlade din magåkomma med, tyvärr så är det inte helt ovanligt att utveckla laktosintolerans efter en antibiotikakur.

Vad du kan göra, är att prova med probiotikatabletter som du köper på hälsokost och köra en kur för att få tillbaka normalfloran i tarmen av bakterier. Det kan hjälpa, men det är inte säkert.

Förutom probiotika så kan du försöka äta syrade och fermenterade produkter som surkål, surströmming :o osötad youghurt .

A-fil är också mycket bra om du tål det.

Hoppas det ordnar sig :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Känner du till mekanismen för hur detta går till? (Bara för att jag tycker det är så intressant hur gener kan aktiveras/deaktiveras av miljöfaktorer :))

Nej tyvärr känner jag inte till mekanismen bakom, och jag vet inte om någon egentligen gör det heller. Jag kan bara spekulera om att man slår ut den normala bakteriefloran i tarmarna, och det tar lång tid att återställa den, ett par år i värsta fall. Jag kan tänka så här, att under den tiden det tar att återställa bakteriefloran så har man tappat "funktionen" att spjälka mjölksocker, och under den tiden så har man i värsta fall ätit mer antibiotika på grund av infektion. Det blir lite av en ond cirkel, eftersom våra magbakterrier har stor delaktighet i vårt immunförsvar.

Men det här är bara mina spekulationer :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Förutom probiotika så kan du försöka äta syrade och fermenterade produkter som surkål, surströmming :o osötad youghurt .

 

När jag läser detta slår det mig att jag inte haft någon känning av min laktosintolerans (som jag fick 1986) de senaste månaderna. Det har förvånat mig att jag varit på mängder av födelsedagskalas med vanlig gräddtårta, glömt mina laktrastabletter och provat ändå. Och inte haft ont i magen och inte blivit fisig! En förändring i min diet är att jag börjat göra kimchi, koreanska mjölksyrade grönsaker, som jag äter dagligen, ibland flera gånger.

Mjölk dricker jag inte men jag tror jag ska göra experiment med vanlig icke laktosfri vispgrädde och se om det stämmer.

Något blodprov har jag aldrig tagit, så den genetiska biten vet jag inget om.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Hallå mmmicke, vart tog du vägen?

Hoppsan! Fick inga mail om uppdateringar på denna tråden så jag trodde inte jag hade fått några svar. Hittade tillbaka till den nu nästan ett år senare när jag började googla på ämnet igen!

 

Min laktosintolerans har inte försvunnit. Jag är hyperkänslig fortfarande. Åt idag en halv kaka som innehöll små bitar choklad och märkte det direkt. De flesta som är laktosintoleranta tål ju mindre mängder, men jag tål noll och ingenting.

Link to comment
Share on other sites

Jag kan nog med säkerhet tro att det var antibiotika du köpte i Egypten och behandlade din magåkomma med, tyvärr så är det inte helt ovanligt att utveckla laktosintolerans efter en antibiotikakur.

Vad du kan göra, är att prova med probiotikatabletter som du köper på hälsokost och köra en kur för att få tillbaka normalfloran i tarmen av bakterier. Det kan hjälpa, men det är inte säkert.

Förutom probiotika så kan du försöka äta syrade och fermenterade produkter som surkål, surströmming :o osötad youghurt .

A-fil är också mycket bra om du tål det.

Hoppas det ordnar sig :)

Youghurt och afil tål jag inte, men det finns ju laktosfritt alternativ. Surkål äter jag ibland, men jag antar att man ska äta det ofta för att det ska ha effekt.

 

Har du något förslag på probiotika? För jag har för mig att det finns en del olika varianter att välja på?

Link to comment
Share on other sites

Kanske prova benbuljong plus probiotika? Benbuljong är lite jobbigt att göra men ska hjälpa att läka magen. Jag äter Probi frisk probiotika som finns på apoteket, vet inte om det finns bättre.

Ska kolla upp Probi Frisk!

 

Benbuljong verkar lite omständigt, men är värt ett försök. På vilket sätt hjälper det magen?

Link to comment
Share on other sites

Jag var laktosintolerant i tre år. Nu har jag klarat laktos bra i flera år.För mig började det med någonting magsjukeaktigt, utan mediciner. Sedan fick jag en inflammation i tjocktarmen (jag fick en autoimmun tarmsjukdom) och när den inflammationen läkt ut efter mycket om och men och mediciner och sjukhusvistelser tålde jag laktos igen. Jag testade för laktosintolerans på vårdcentral innan jag blev tarmsjuk och fick veta att jag är "halvt laktosintolerant" dvs att min genuppsättning är sådan att jag kan växla mellan att tåla och inte tåla laktos. Jag har verkligen ingen ingående kunskap kring hur det går till men så verkar det faktiskt funka med mig. När jag har influensa tex så reagerar jag på laktos igen, men inte lika mycket som under de helt laktosintoleranta åren. 

Jag tror, baserat på min laktosresa, att det handlar väldigt mycket om tarmarnas allmäntillstånd och att bli laktosintolerant skulle jag se som ett tecken på att allt inte står rätt till. Det gjorde det ju inte för dig heller, du fick ju blindtarmsinflammation... Äter du kakor så tänker jag att du kanske inte äter så optimalt för din mage överlag. Har du uteslutit säd och socker någon period? Hur har du mått av det?Jag tänker att socker är en belastning, säd är en belastning, laktos är just nu en belastning... tillsammans blir det för mycket men kanske klarar sig magen om den får färre av de andra belastningarna.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Youghurt och afil tål jag inte, men det finns ju laktosfritt alternativ. Surkål äter jag ibland, men jag antar att man ska äta det ofta för att det ska ha effekt.

 

Har du något förslag på probiotika? För jag har för mig att det finns en del olika varianter att välja på?

Jag har dessvärre inget bra förslag på probiotika. det gäller nog att testa sig fram med en sort som innehåller så många stammar som möjligt av olika välgörande bakterier.

Ett annat förslag är att du läser på om resistent stärkelse, vilket kan vara en lösning för "lösa" magar för vissa. Det har skrivits en hel del om det här på forumet :)

 

http://forum.kostdoktorn.se/topic/4805-del-4-om-resistent-stärkelse-det-går-inte-lika-bra-med-selleri/page-4?hl=resistent+st%C3%A4rkelse#entry66463

 

http://forum.kostdoktorn.se/topic/4666-ännu-mer-om-resistent-stärkelse/page-4?hl=resistent+st%C3%A4rkelse#entry65484

 

http://forum.kostdoktorn.se/topic/1976-resistent-stärkelse/page-10?hl=resistent+st%C3%A4rkelse#entry65197

Link to comment
Share on other sites

Jag var laktosintolerant i tre år. Nu har jag klarat laktos bra i flera år.För mig började det med någonting magsjukeaktigt, utan mediciner. Sedan fick jag en inflammation i tjocktarmen (jag fick en autoimmun tarmsjukdom) och när den inflammationen läkt ut efter mycket om och men och mediciner och sjukhusvistelser tålde jag laktos igen. Jag testade för laktosintolerans på vårdcentral innan jag blev tarmsjuk och fick veta att jag är "halvt laktosintolerant" dvs att min genuppsättning är sådan att jag kan växla mellan att tåla och inte tåla laktos. Jag har verkligen ingen ingående kunskap kring hur det går till men så verkar det faktiskt funka med mig. När jag har influensa tex så reagerar jag på laktos igen, men inte lika mycket som under de helt laktosintoleranta åren. 

 

Jag tror, baserat på min laktosresa, att det handlar väldigt mycket om tarmarnas allmäntillstånd och att bli laktosintolerant skulle jag se som ett tecken på att allt inte står rätt till. Det gjorde det ju inte för dig heller, du fick ju blindtarmsinflammation... Äter du kakor så tänker jag att du kanske inte äter så optimalt för din mage överlag. Har du uteslutit säd och socker någon period? Hur har du mått av det?Jag tänker att socker är en belastning, säd är en belastning, laktos är just nu en belastning... tillsammans blir det för mycket men kanske klarar sig magen om den får färre av de andra belastningarna.

 

Jag tror också att det har med tarmens tillstånd att göra, och som flera påpekat tidigare i tråden så är det antagligen bakteriefloran som blivit störd av antibiotika eller något annat.

 

Jag har inte som vana att äta kakor :) Som jag skrev så åt jag bara en halv kaka, och det händer inte ofta (jag gillar inte ens kakor). Jag har gått på LCHF mer eller mindre strikt i över tre år, så jag tror inte sockret är mitt stora problem. Men du har troligen helt rätt i att socker och säd är en belastning för tarmarna, och antagligen kroppen som helhet (inte minst immunförsvaret)!

Jag märker inget större skillnad på min mage om jag har en strikt period eller slarvperiod.

 

En annan sak som påverkar min mage sedan allt detta började i Egypten är kaffe, speciellt på fastande mage. Jag tror många känner igen det. Jag har ett tips till alla er som blir dåliga i magen av kaffe - prova mörkrostat kaffe, ju mörkare desto bättre! Själv föredrar jag Arvid Nordquist, Festivia eller Franskrost som båda är extra mörkrost. Reko (som är deras ekologiska) funkar också ganska bra, men den är inte lika mörkrostad tyvärr.

Jag har också märkt att om man äter lite kokosfett (typ en tesked) så verkar det skydda tarmarna mot kaffet på något vis. Har inte experimenterat klart med detta dock, men det är en intressant teori.

 

Innan jag identifierade vad det var som påverkade min mage brukade jag börja dagen med en kopp kaffe med vispgrädde - ni kan tänka er vilken chock detta var för en laktosintolerant och kaffekänslig mage! :)

 

Jag kommer beställa något slags probiotika och köra det nån månad och sedan testa om det gjort någon skillnad. Jag rapporterar tillbaka hit med mina upplevelser.

 

När jag var på semester i januari så åt jag en bakteriekultur som skulle stärka magen inför eventuell turistdiarré (Lactocare Travel), och under denna period blev jag inte dålig. Nu fanns det inte mycket laktos i det landet (Sri Lanka), men jag fick säkert i mig det vid något tillfälle. Kanske hjälpte bakteriekulturen mig då.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Ok, nu har det gått en tid och jag känner att det är dags att rapportera.
 
Jag har testat att dricka laktosfri A-fil varje dag morgon och kväll. Efter några dagar provade jag att äta lite laktos, och magen klarade det fint. Jag tror att förklaringen till det är att bakterierna i A-filen kan bryta ner laktosen till mjölksyra, och behöver alltså inte alls betyda att min mage blivit bättre (se mer om detta nedan).
Jag testade även A-fil med laktos, och det gick bra med Änglamarks ekologiska A-fil, men funkade däremot inte med en annan icke-ekologisk A-fil som jag inte minns namnet på.
 
Vad som däremot hänt efter att jag börjat med A-fil är att jag tappat ca 1 kg i vikt. Jag är normalviktig redan, men man tackar inte nej till ett kilo mindre att bära på längs löparbanan. :)
 
Jag har läst på en del på nätet de senaste veckorna och lärt mig mer om problematiken och fått nytt hopp om att kunna få en lösning på mitt magproblem. Kort sagt har jag insett att det är tarmslemhinnan som måste få återhämta sig, eftersom det är där laktasen normalt produceras, och det är antagligen den som blivit skadad.
 
Mycket bra information om probiotika.
Här står bland annat:
"Laktosintolerans var en av de första indikationerna för användning av probiotika. Bakterierna producerar laktas samt har en läkande effekt på tarmslemhinnan vilket är viktigt vid dessa problem. Det kroppsegna laktaset produceras av tarmslemhinnans epitelceller. En friskare tarmslemhinna kan därför göra att kroppen i vissa fall kan öka sin förmåga att producera laktas."
Här gör man skillnad på det laktas som produceras av bakterierna i probiotikan och det kroppsegna som produceras i tarmslemhinnan. Det betyder antagligen att det kan lika gärna vara de extra bakterierna jag fått via A-filen som gör att jag tål laktos något bättre, och inte nödvändigtvis att tarmslemhinnan har blivit bättre och börjat producera laktas igen. Men det betyder ju samtidigt att det är fullt möjligt att återfå laktasproduktionen, vilket ju är mitt mål.
 
 
Här hittade jag en intressant mening:
"Ökad tarmpermeabilitet, d v s läckande tarm, överbelastar levern och är en grundläggande orsak till många sjukdomar, som t ex kolit, överkänslighet, allergi och inflammatoriska sjukdomar."
Detta kan vara förklaringen till min blindtarmsinflammation som jag fick ett år efter min Egyptenresa (där alla mina magproblem startade).
 
 
Här är mer intressant läsning om magprobem:
På denna sida fick jag reda på något jag inte hade en aning om och gjorde mig inte så lite upprörd - producenterna av laktosfria mejerier tillsätter ofta ett stabiliseringsmedel som heter karragenan, eller E407. Detta ämne påverkar tarmen negativt och gör det alltså svårare för en laktosintolerant tarm att läka! Jag tittade på innehållsförteckningen på min laktosfria grädde från ICA, och mycket riktigt - den innehåller E407 :(
 
 
Min plan är nu att köra 30 dagars tarmläkning. I planen ingår följande:
 
Probiotika - Antingen Prescript-Assist som rekommenderats tidigare i tråden, eller Holistic LactoVitalis.
 
Lakritsrot - som är extra bra för läkning av tarmslemhinnan. Är osäker på hur jag bör konsumera den dock. Lutar åt att jag köper lakritspulver och blandar med vatten.
 
L-Glutamin - ska vara bra för tarmen.
"L-glutamin kan användas som tillskott vid ovanstående bristsymtom men även i terapeutiskt syfte vid:
• magsår då glutamin har en läkande förmåga
• ökad tarmpermeabilitet (tarmläckage)"
 
Vatten - Strikt LCHF brukar göra mig törstig, och tillräckligt med vatten är viktigt för tarmslemhinnan.
 
 
Vad jag kommer att undvika under dessa 30 dagar:
 
Kaffe (hjälp!)
(Hade jag varit en tedrickare hade jag undvikit svart te också)
E407 - Ingen mer laktosfri grädde!
Kolhydrater (Strikt LCHF är det som gäller)
Flour - eftersom det är bakteriedödande.
 
Här är de produkter jag tänkt köpa:
 
 
Åsikter och tips mottages tacksamt!
Link to comment
Share on other sites

Rekommenderar äkta buljong som har geleat sig för att hjälpa läka magen. Bor du i Stockholm kan du köpa scandinavian organics oxbuljong och dricka 1-2 koppar per dag. Innehåller naturligt glutamin. Syrade grönsaker är också bra för tarmfloran (se till att de är opastöriserade). Lite överkurs, men gelatin kan också hjälpa magen, google gelatin gummies.

 

Överlag så borde riktigt mjölksyrade mjölkprodukter funka (fil, yoghurt, lagrad ost).

Link to comment
Share on other sites

Jag blev laktosintolerant 2003 efter en "hästkur" antibiotika och en sjukhusvistelse. Jag tålde små mängder och anpassade livet till det nya efter att ha varit en storkonsument av t.ex mjölk hela mitt liv. Fortfarande äter jag laktosfritt som jag lärde mig 2003, fast jag har misstanke att lågkolhydratkosten förändrat laktosintolerans något.... kanske tom helt. Hur mycket vet jag dock inte, eftersom magsmärtorna som laktosen gav mig etsat sig i hjärnan och därmed känner jag ingen större lust och testa. Men jag har märkt alla gånger att laktostoleransen ökat. Livet är inte längre balansgång på slak lina, utan jag kan äta mat innehållande laktos betydligt friare än innan.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

Ok, nu har det gått en tid och jag känner att det är dags att rapportera.
 
Jag har testat att dricka laktosfri A-fil varje dag morgon och kväll. Efter några dagar provade jag att äta lite laktos, och magen klarade det fint. Jag tror att förklaringen till det är att bakterierna i A-filen kan bryta ner laktosen till mjölksyra, och behöver alltså inte alls betyda att min mage blivit bättre (se mer om detta nedan).
Jag testade även A-fil med laktos, och det gick bra med Änglamarks ekologiska A-fil, men funkade däremot inte med en annan icke-ekologisk A-fil som jag inte minns namnet på.
 
Vad som däremot hänt efter att jag börjat med A-fil är att jag tappat ca 1 kg i vikt. Jag är normalviktig redan, men man tackar inte nej till ett kilo mindre att bära på längs löparbanan. :)
 
Jag har läst på en del på nätet de senaste veckorna och lärt mig mer om problematiken och fått nytt hopp om att kunna få en lösning på mitt magproblem. Kort sagt har jag insett att det är tarmslemhinnan som måste få återhämta sig, eftersom det är där laktasen normalt produceras, och det är antagligen den som blivit skadad.
 
Mycket bra information om probiotika.
Här står bland annat:
"Laktosintolerans var en av de första indikationerna för användning av probiotika. Bakterierna producerar laktas samt har en läkande effekt på tarmslemhinnan vilket är viktigt vid dessa problem. Det kroppsegna laktaset produceras av tarmslemhinnans epitelceller. En friskare tarmslemhinna kan därför göra att kroppen i vissa fall kan öka sin förmåga att producera laktas."
Här gör man skillnad på det laktas som produceras av bakterierna i probiotikan och det kroppsegna som produceras i tarmslemhinnan. Det betyder antagligen att det kan lika gärna vara de extra bakterierna jag fått via A-filen som gör att jag tål laktos något bättre, och inte nödvändigtvis att tarmslemhinnan har blivit bättre och börjat producera laktas igen. Men det betyder ju samtidigt att det är fullt möjligt att återfå laktasproduktionen, vilket ju är mitt mål.
 
 
Här hittade jag en intressant mening:
"Ökad tarmpermeabilitet, d v s läckande tarm, överbelastar levern och är en grundläggande orsak till många sjukdomar, som t ex kolit, överkänslighet, allergi och inflammatoriska sjukdomar."
Detta kan vara förklaringen till min blindtarmsinflammation som jag fick ett år efter min Egyptenresa (där alla mina magproblem startade).
 
 
Här är mer intressant läsning om magprobem:
På denna sida fick jag reda på något jag inte hade en aning om och gjorde mig inte så lite upprörd - producenterna av laktosfria mejerier tillsätter ofta ett stabiliseringsmedel som heter karragenan, eller E407. Detta ämne påverkar tarmen negativt och gör det alltså svårare för en laktosintolerant tarm att läka! Jag tittade på innehållsförteckningen på min laktosfria grädde från ICA, och mycket riktigt - den innehåller E407 :(
 
 
Min plan är nu att köra 30 dagars tarmläkning. I planen ingår följande:
 
Probiotika - Antingen Prescript-Assist som rekommenderats tidigare i tråden, eller Holistic LactoVitalis.
 
Lakritsrot - som är extra bra för läkning av tarmslemhinnan. Är osäker på hur jag bör konsumera den dock. Lutar åt att jag köper lakritspulver och blandar med vatten.
 
L-Glutamin - ska vara bra för tarmen.
"L-glutamin kan användas som tillskott vid ovanstående bristsymtom men även i terapeutiskt syfte vid:
• magsår då glutamin har en läkande förmåga

• ökad tarmpermeabilitet (tarmläckage)"

 
Vatten - Strikt LCHF brukar göra mig törstig, och tillräckligt med vatten är viktigt för tarmslemhinnan.
 
 
Vad jag kommer att undvika under dessa 30 dagar:
 
Kaffe (hjälp!)
(Hade jag varit en tedrickare hade jag undvikit svart te också)
E407 - Ingen mer laktosfri grädde!
Kolhydrater (Strikt LCHF är det som gäller)
Flour - eftersom det är bakteriedödande.
 
Här är de produkter jag tänkt köpa:
 
 
Åsikter och tips mottages tacksamt!

 

 

Var det samma fetthalt i de båda A-filerna du provade?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Nu har jag kört min specialkur i ca 2 veckor. En tablett Holistic Lactovitalis varje morgon, en tesked glutaminpulver morgon och kväll, lakritste istället för kaffe. Som jag tidigare skrivit så är tanken att jag ska köra minst 30 dagar.

 

Magen har varit bättre och sämre omvartannat, men jag tar det som ett tecken på att skräpet som jag försöker få bort är på väg ut.

Igår kväll åt jag en liten bit kladdkaka (inte lchf, jag vet) med två slevar vispad grädde till - utan laktastablett. Normalt sett skulle jag ha blivit dålig på detta, men än har jag inte märkt något. Just nu ser det alltså ut som att jag redan blivit bättre, men det är lite för tidigt att säga än.

 

Jag har försökt läsa mig till hur länge man bör ta probiotikan innan tarmen är återställd, men det är inte helt tydligt. Jag antar att det beror på hur illa det är ställt. Är det någon som har någon idé om detta? Vad jag egentligen vill veta är om jag ska beställa en laddning (30st) probiotikatabletter till, eller om det är slöseri med pengar.

 

Jag ser verkligen fram emot att kunna dricka kaffe igen. Härom natten drömde jag att jag drack kaffe - och det var underbart :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

En tablett kvar i probiotikaburken och mitt experiment är snart över!

 

De senaste 2 veckorna har jag ätit laktoshaltiga livsmedel som jag gjorde förr, innan jag blev laktosintolerant, och jag har inte märkt några som helst problem med magen. Jag drack ett mellanstort glas mjölk i går utan problem. Jag har även börjat dricka kaffe igen sedan några dagar tillbaka, utan några negativa effekter på magen.

 

I morgon inleds det slutgiltiga testet - att äta laktos utan probiotika eller annan "medicinering". Kommer magen klara sig själv utan tillskott av bakterier?

 

Jag kommer nog fortsätta dricka lakrits-teet dock, det är riktigt gott! (och jag har aldrig gillat lakrits)

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ok, här kommer nu en avslutande statusuppdatering.

 

Det är nu lite över en månad sedan jag avslutade min 30-dagars probiotikakur och jag kan säga att detta är något av det bästa jag gjort!

 

Magen är tillbaka på banan igen, och jag äter laktos och dricker kaffe som aldrig förr - helt utan symptom! Tänk att jag gått i nästan 3 år och mått dåligt när det tog knappt 30 dagar att bli frisk! Och tänk att det sannolikt finns många tusen där ute bara i Sverige som går och mår dåligt helt i onödan! Sorgligt att vår sjukvård inte kan hjälpa oss med detta, när det är så otroligt enkelt (lite som med lchf och diabetes, övervikt, epilepsi, psoriasis, adhd, etc etc, listan är tyvärr alldeles för lång). Min erfarenhet är att sjukvården bara kan läkemedel med krångliga namn - de har ingen aning om hur mycket kosten kan göra för oss. Där behövs verkligen skärpning.

 

Till slut vill jag säga TACK till er som bidragit i denna tråden för era tips och er medverkan till att jag nu är återställd!

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...