Jump to content

Så hittade Emre en hållbar kost


Recommended Posts

Emre success story

Emre hade kämpat i åratal för att gå ner i vikt, utan att hitta en hållbar lösning. Han sprang regelbundet, men upptäckte att förhållningssättet ”gör av med mer kalorier än du äter” inte fungerade för honom. Så hittade han ketogen kost och bestämde sig för att ge det en chans:

Hej Diet Doctor,

Jag är 33 år gammal och har haft problem med vikten sedan jag var 18. Vid den här tiden förra året upptäckte jag mer liberal LCHF och därefter ketogen kost, när jag sökte på internet efter LCHF-recept. Jag stötte på termen ketogen och sökte sedan mycket information om det. Efter att ha samlat på mig så mycket kunskap att jag kände mig helt säker började jag följande dag.

Jag har ägnat mig regelbundet åt löpning i två år. Jag brukade tänka att om jag sprang regelbundet skulle jag hålla vikten. Men saker och ting gick inte så bra. Efter att ha nått en bra vikt, tack vare regelbunden träning och löpning, kunde jag ändå inte hålla den. Jag sprang för mycket och det gjorde att jag blev hungrigare och åt mer än jag gjorde av med. Jag insåg att förhållningssättet ”gör av med mer kalorier än du äter” var fel för mig. Jag blev insulinresistent av att äta vad som helst. Jag gick upp i vikt igen, men fortsatte springa. Nu åt jag måttlig LCHF och jag upptäckte kosten vid en tidpunkt då jag var skadad av överträning.

Emre before

Jag kunde inte träna på nästan två månader, men tack vare LCHF gick jag ändå ner i vikt. Under den här tiden köpte jag många böcker och läste många vetenskapliga artiklar. Jag mötte en värld av kunskap. Den första bok jag läste hette ”Matrevolutionen: ät dig frisk med riktig mat” av dr Andreas Eenfeldt. När jag läste den blev jag mycket upprymd. Jag lärde mig mycket om nutrition och hälsosamma matvanor tack vare den boken och jag berättade för många andra om det jag lärt mig.

Jag fortsatte att läsa flera böcker av dr Fung, dr Stephen Phinney, professor Tim Noakes och många andra framstående forskare. Jag läste vetenskapliga artiklar. Det var inget konstigt med LCHF eller ketogen kost. Jag kände mig säker på det. Jag landade på en vikt jag inte haft sedan jag var 18 år, från 105 kilo till 77.

Emre after

Nu har jag ätit keto i ett år, vid sidan om regelbunden träning. Jag var på ett läkarbesök och har nu fått mina provresultat. Det är glädjande att triglycerider gått ner och att jag har ett högt HDL. Mitt LDL är lite högt, men min läkare menar att det är acceptabelt. Alla mina riskfaktorer ser bra ut nu.

Det viktigaste med den här kosten är att den ska passa din livsstil och dina behov. Som student ägnar jag mycket tid åt att läsa, jag sitter stilla långa stunder. Den här kosten passar min livsstil och jag håller mig mätt i timmar. Jag kan alltså koncentrera mig bättre på mina studier.

Tack vare keto är jag också en bättre löpare.
Tack vare keto är jag också en bättre löpare. Jag kallar mig själv LCHF-atlet på amatörnivå. Jag har genomfört ett antal maraton, halvmaror och 10 kilometers-lopp och jag har också slagit mitt eget rekord på alla dessa distanser.

Allt går så bra. Jag är glad, energisk och fulla av hopp inför framtiden. En dag kommer folk att förstå att det här inte är en diet, det är en livsstil. Alla kan förändra sitt liv genom att läsa och söka efter fakta om nutrition och vi kan alla göra skillnad genom att sprida evidensbaserad information.

Jag vill tacka för att ni ökar medvetenheten om ett hälsosamt liv. Många är skyldiga er mycket tacksamhet.

Hälsningar,
Emre Senbabaoglu

Kommentar

Grattis Emre! Keto/LCHF är verkligen mer av en livsstil än tillfällig diet. Det är så man får kosten att bli hållbar på sikt. Precis som löpning, eller vilken annan livsstilsförändring som helst, fungerar det bara om du verkligen gör det!

Hälsningar,
/ Dr Andreas Eenfeldt

Kom igång

Vill du också gå ner i vikt och förbättra din hälsa? Anmäl dig till vår gratis tvåveckors LCHF-utmaning!

Du kan också använda vår gratis guide LCHF för nybörjare. Om du vill underlätta maximalt rekommenderar vi vårt populära verktyg Diet Doctors veckomenyer – prova gratis en månad. Ingen reklam, ingen bindningstid.

Video om LCHF

 • Hur du äter LCHF
  Hur du äter LCHF11:59En kort grundkurs i hur man sätter igång att äta LCHF.
 • Leva LCHF med Caroline Smale
  Leva LCHF med Caroline Smale07:30Hur kan livet se ut om du har LCHF som livsstil? Caroline Smale delar med sig av sin berättelse och om hur hon lever med LCHF i vardagen.
 • Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för träning? Svar på vanliga frågor02:45Kan man träna på LCHF-kost?
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • Biverkningar av ketogen kost
  Biverkningar av ketogen kost06:58Några vanliga biverkningar av ketogen kost – och hur du undviker dem.
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 1
  Keto-kurs med dr Andreas Eenfeldt, del 108:02Vilka fördelar innebär ketos? Vad äter du på ketogen kost? Här är en informativ kurs med dr Andreas Eenfeldt.
 • Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor
  Är LCHF dåligt för miljön? Svar på vanliga frågor07:09Är LCHF-kost skadlig för miljön?
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • Mat för friska barn
  43:29Föreläsning med Monique Forslund från LCHF-Campingen i Säffle 2014. Monique Forslunds hemsida: www.lifezone.se
 • LCHF på rätt sätt – Eric Westman 3
  LCHF på rätt sätt – Eric Westman 314:09Intervju med Eric Westman, läkare och expert på LCHF-kost. Om grunderna för att äta LCHF och vad som är viktigt att tänka på när man sätter igång för att det ska gå så bra som möjligt.
 • Hur LCHF fungerar – Mary Vernon
  Hur LCHF fungerar – Mary Vernon32:11Intervju med läkaren Mary Vernon, en av världens mest erfarna på att behandla patienter med strikt LCHF-kost.
 • Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor
  Vad är den främsta fördelen med LCHF? Svar på vanliga frågor02:52Vad är den främsta fördelen med att äta färre kolhydrater?
 • Att lyckas hålla fast vid en ny livsstil
  Att lyckas hålla fast vid en ny livsstil17:25Dr Jen Unwin ger dig sina bästa tips om hur man lyckas hålla fast vid en livsstilsförändring och vad du kan göra om du trillar dit.
 • Fettfrälst!
  18:36Hur Martina Johansson blev "snygg, stark och frisk på högfettkost". Martina Johanssons blogg: http://www.highfatfitness.net Mer information om Ketonmätare: http://www.kostdoktorn.se/keton-och-blodsockermatare#1
 • Lite av allt? Svar på vanliga frågor
  Lite av allt? Svar på vanliga frågor05:44Är det inte bäst att helt enkelt äta balanserat och "lite av allt"?
 • Gary Taubes interview (SA 2015)
  45:52
 • En hälsosam LCHF-livsstil
  En hälsosam LCHF-livsstil46:42Hur ska du lägga upp LCHF eller ketogen kost för att maximera dina framgångar? Hur mycket fett, protein och kolhydrater ska man äta?
 • Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF
  Så uppnår du en hälsosam livsstil med LCHF41:41
 • Does the Brain Need Carbohydrates? - Answers to Common Questions
  05:56
 • Undvik de konventionella kostråden
  Undvik de konventionella kostråden45:06
 • Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor
  Är mättat fett farligt? Svar på vanliga frågor07:29Behöver man akta sig för mättat fett?
 • Att leva på lågkolhydratkost – Phinney
  27:34Intervju med professor Stephen Phinney, forskare, författare och brinnande LCHF-pionjär. Filmad oktober 2011.
 • Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 2
  Att bli en fettbrännande maskin - Eric Westman 211:31Eric Westman reder ut begreppen fettförbränningsläge och kolhydratförbränningsläge. Hur får man mer energi genom en hög fettförbränning och hur mäter man den?

Viktnedgång

 • Vinsterna med en 7-dagarsfasta
  Vinsterna med en 7-dagarsfasta03:34
 • Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor
  Handlar inte vikten bara om kalorier? Svar på vanliga frågor03:14Handlar viktnedgång bara om att äta färre kalorier än man gör sig av med?
 • Hur insulin styr din vikt
  14:39
 • VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)
  VIDEO: Jeffry Gerber - Why Low Carb and Other Common Questions (VAIL 2016)16:59
 • 45 kilo borta utan kaloriräkning
  45 kilo borta utan kaloriräkning24:12
 • Så halverade Tommy sin vikt
  48:22Tommy Runesson föreläser om sin enorma viktresa med LCHF och vilka lärdomar han fått med sig på vägen. Inspiration och kunskap även om du vill gå ner mindre än hälften av din kroppsvikt! Följ Tommy Runesson på hans blogg: http://tommytappar.se
 • Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen
  Minus 90 kilo och en hälsoresa för familjen15:05Larry Diamond har transformerat sitt liv och gått ner 57 kg med LCHF. I den här intervjun delar han med sig av sina insikter från resan.
 • Avancerade LCHF-tips!
  Avancerade LCHF-tips!31:11
 • Problemet med socker
  Problemet med socker50:01Är det fett eller socker som är orsaken till de aldrig tidigare skådade epidemierna av fetma, typ 2-diabetes och metabol sjukdom?
 • De 5 vanligaste misstagen på LCHF
  De 5 vanligaste misstagen på LCHF08:57Är det svårt för dig att nå din målvikt, är du hungrig eller mår du inte bra? Se till att du undviker dessa misstag.
 • Orsaken till fetma
  Orsaken till fetma38:45
 • Att motivera till livsstilsförändringar
  Att motivera till livsstilsförändringar51:45Hur kan du hjälpa och motivera personer att börja med och hålla fast vid LCHF?
 • Därför är mer protein bättre
  Därför är mer protein bättre15:17Dr Ted Naiman tror att mer protein är bättre och han rekommenderar ett högre intag.
 • Hjärtattacken blev ett uppvaknande
  Hjärtattacken blev ett uppvaknande07:11Efter hustruns hjärtattack letade Chris Pattinson efter ett sätt att hålla det hela i schack med kost och livsstil. Och på vägen förbättrade han sin egen hälsa.
 • Hur man går ner 110 kilo utan hunger
  Hur man går ner 110 kilo utan hunger31:06
 • Intervju med Jason Fung
  Intervju med Jason Fung45:20
 • My success story med Cindy Miller
  My success story med Cindy Miller02:30Cindy Miller, leg sjuksköterska, delar med sig av sin hälsoresa.
 • En global matrevolution
  En global matrevolution48:15
 • Dr. Jason Fung - Therapeutic Fasting (SD 2016)
  46:13
 • Att hjälpa folk till bättre hälsa
  Att hjälpa folk till bättre hälsa15:44Dawn var sjuk och överviktig men sen hittade hon LCHF... och det förändrade hennes liv.
 • Fat Head Directors Cut
  Fat Head Directors Cut1:46:20
 • De 5 bästa tipsen för vikten
  De 5 bästa tipsen för vikten15:53Kämpar du med att gå ner i vikt även på LCHF? Här är våra 5 bästa tips på vad du kan göra.
 • Keto är den enda kost som har fungerat
  Keto är den enda kost som har fungerat19:23Kristie Sullivan skriver inspirerande inlägg för Diet Doctor och har även en fantastisk historia att berätta.
 • Kan man reversera MS med kostförändring?
  Kan man reversera MS med kostförändring?14:23

Stöd Diet Doctor

Vill du ge ditt stöd till Diet Doctor och få tillgång till bonusmaterial? Ta en titt på vårt medlemskap.

Gratis provmånad

Fler framgångshistorier

Ta del av över 750 framgångshistorier.

 • Sockerberoende möter ketogen kost
  Sockerberoende möter ketogen kost 
 • Ketogen kost och hjärncancer
  Ketogen kost och hjärncancer 
 • Att känna sig som 30 när man nästan är 50
  Att känna sig som 30 när man nästan är 50 

Vill du också inspirera?

Har du en framgångshistoria att dela med dig av? Det är ett effektivt sätt att inspirera andra till att förändra sina liv.

Mejla din historia till annika@dietdoctor.com. Före- och efterbilder är bra för att göra din historia konkret och extra inspirerande för andra. Berätta om det är OK att dela ditt namn och bild eller om du vill vara anonym. Tipsa också gärna om du har en blogg eller Instagram eller liknande för läsare att följa.

Inlägget Så hittade Emre en hållbar kost dök först upp på Diet Doctor.

Visa hela artikeln

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...